Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ubezpieczenie na wypadek kradziezy aparatu

Strony : 1 [2]

Saimon
02-04-2013, 12:52
Wstępna propozycja ubezpieczenia na rok to 623 złote, przy wartości sprzętu (FV) - ok. 6kpln brutto.
Czekam tylko na info co do obszaru ubezpieczenia, czy tylko UE czy też poza nią.

Oferta ubezpieczenia jest dla sprzętu firmowego , przy założeniach że :

· Firma musi być obecnie działająca

· Sprzęt zakupiony na firmę lub w inny sposób przeniesiony na własność firmy

· Firma musi prowadzić KPIR ( księga przychodów i rozchodów)

· Sprzęt musi być w KPIR wprowadzony do wykazu środków trwałych firmy

· Potrzebuję do ubezpieczenia nr seryjny wraz dokumentem zakupu

· Odszkodowanie będzie wypłacone na nr konta bankowego firmy – właściciela tego sprzętu

· Formalności odszkodowawcze może załatwić właściciel tej firmy

W nawiązaniu do ubezpieczenia poza granicami kraju : UE+Szwajcaria+Norwegia+Islandia .

RobertMiernik
02-04-2013, 13:26
· Odszkodowanie będzie wypłacone na nr konta bankowego firmy – właściciela tego sprzętu

W jakiej wysokości? Bo chyba nie w kwocie zakupu?...

Saimon
02-04-2013, 13:50
W jakiej wysokości? Bo chyba nie w kwocie zakupu?...

OW na PW wysłałem

Panerai
02-04-2013, 14:25
Ciekawy temat. Też zastanawiałem się nad ubezpieczeniem sprzętu ale dotychczas kończyło się na "chceniu/zainteresowaniu" :) Może jakieś inne firmy ubezpieczeniowe z UE poza dzikim krajem mają CYWILIZOWANE ubezpieczenia ?

JED
03-04-2013, 12:24
I, JAK ZAWSZE, zwykly uzytkownik (os. fizyczna) sie nie liczy...

malwinka
07-04-2013, 23:49
no ja wlasnie wybieram się na dniach do Zakopca.. jade pociągiem , nocą ..
i troche się obawiałem o samą podróż pociągiem .. wiadomo jak to jest w nocy ..
jade 15 godzin z Gdyni do Zakopca ..
i wymyśliłem tak , że nadam przesyłke konduktorską , za która zapłace 25 zł .. i jest ona ubezpieczona na 1000 zl ...
nadam body Nikona D70 i kamere Canona ..
w sumie myśle ze dobry pomysł ...
bede mogl spokojnie jechac i nie bac sie ze ktos mi wlezie do przedziału i podwędzi sprzęt jak bede spał ..
a w zakopcu wysiade , pojde do kierownika pociągu , odbiore co moje i pocisne na gubałówke czy gdzie tam się chodzi :)

w sumie ubezpieczenie na 1000 zl to tylko 1/3 wartości mojej przesyłki , no ale w sumie myśle (a zarazem mam nadzieję) , że z wagonu z przesyłkami nikt niczego nie zapitoli ...

co myślicie ?
Są dwie inne opcje. Ja nigdy w pociągu nie wystawiam plecaka na widok publiczny, chowam do walizy, nigdy nie rozmawiam i nie opowiadam, że jestem fotografem, mogłabym napisać, że staram się nie spać ale to się nigdy nie udaje :D Więc aby czuć się bezpiecznie zawczasu warto zadbać o tanią kuszetkę wziąć ze sobą śpiwór, plecak zapakować na dno śpiworu wejść do środka i spać spokojnie całą noc, ewentualnie wyniosą Cię razem ze sprzętem :P

Co do ubezpieczeń to zawsze myślałam, że nie ma z tym najmniejszego problemu a tu proszę. Na szczęście mam firmę, więc będzie łatwiej. Muszę się już tym zająć bo nawet rodzice krzyczą, że jeszcze nie ubezpieczone i boją się jak gdziekolwiek podróżuje sama :P tak to jest być najmłodszą córeczką :)

Jacek_Z
07-04-2013, 23:54
Nasze PKP ma co prawda czasami małe opóźnienia, ale himin napisał ten post 14-05-2007, więc chyba już dojechał ;)

JED
07-04-2013, 23:54
PZU, ubezpieczenie Wojazer.

piter123789
06-12-2013, 22:01
Odkopię... Pojawili się jeszcze może jacyś ubezpieczyciele, którzy zechcą ubezpieczyć sprzęt od rabunku? Reportaż to wyzwanie.;))

freefly
06-12-2013, 22:45
Odkopię... Pojawili się jeszcze może jacyś ubezpieczyciele, którzy zechcą ubezpieczyć sprzęt od rabunku? Reportaż to wyzwanie.;))

Wszystko można ubezpieczyć. To kwestia ustaleń (ryzyko i wysokość składek) z ubezpieczycielem. Nawet sprzęt foto.

National
21-05-2014, 16:27
Podpinam Się Pilnie "Odkopię... Pojawili się jeszcze może jacyś ubezpieczyciele, którzy zechcą ubezpieczyć sprzęt od rabunku? Reportaż to wyzwanie :)"

2pompony
21-05-2014, 16:42
Nie przeczytałem całego wątku, przyznaję - ale ostatnio wyjeżdżając na tydzień wykupiłem ubezpieczenie zdrowotne i bagażowe (jak zwykle w takich okolicznościach), w PZU. Zainteresowało mnie, że ubezpieczają sprzęt fotograficzny od kradzieży, niestety tylko do wysokości 10 tysięcy. Ubezpieczenie nie obejmuje zostawienia torby gdzieś na ławce czy zgubienia w tramwaju, ale obejmuje wyrwanie torby na ulicy, czy wyszarpanie w metrze. Oczywiście niezbędny byłby jakiś protokół policji czy innych odpowiednich służb, i jakieś dane typu faktura, co za ile się kupiło.

GonzoG
21-05-2014, 18:44
Compensa ma kompleksowe ubezpieczenie sprzętu, w tym foto.
Dla sprzętu o wartości 32k PLN koszt to ok 660PLN. Dokładnych warunków nie znam, ale jest tam od przypadkowego zniszczenia/uszkodzenia - oczywiście nie z winy właściciela.

@2pompony: żadne ubezpieczenie nie obejmuje zostawienia czy zgubienia - to jest ewidentna wina właściciela sprzętu.

2pompony
21-05-2014, 18:53
Nie wiedziałem; tak mi powiedzieli, więc tak powtarzam dla kogoś, kto byłby równie mało świadom tego branżowego żargonu jak ja.