PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 50AF-1 vs. Meike Mk-900-moje wrażenia.

lionan
03-02-2013, 12:06
Witam. Jestem posiadaczem Metza 50 AF-1 ,ale z ciekawości jako lampę zapasową wybrałem Meike Mk-900 i chciałbym podzielić się wrażeniami z pierwszych chwil obcowania z tą lampą .Jakość wykonania - lampa bardzo dobrze wykonana,spasowana ,z dobrej jakości plastiku,ogólnie ma się wrażenie ( zresztą tak jak wszyscy piszą),że Nikon sprzedał linie produkcyjną SB900. Wykonanie zdecydowanie lepsze niż Metz. Ustawienia MK900 są bardzo okrojone ,ale dla średnio zaawansowanego amatora wystarczające.Metz wygrywa ilością możliwych do ustawienia parametrów osobistych. Ładowanie lampy po każdym pierwszym włączeniu trwa około 5-7 sekund .Każde kolejne ładowanie jest już zdecydowanie szybsze i trwa ok. 2-3 sekundy ,a lampa przy tym jest naprawdę cicha . Doświetlanie sceny jest prawidłowe , bez względu na ustawienie palnika. Moc Metza przy pełnym błysku jest delikatnie mocniejsza,ale osobiście wydaje mi się ,że kolor błysku jest lepszy niż w Metzu ,a kadr(brzegi) lepiej doświetlony. Zoom lampy jest zdecydowanie cichszy niż Metz.Najkrótszy czas migawki przy którym udało mi się wyzwolić błysk to 1/320 mimo ,że na wyświetlaczu lampy" FP". Wszystkie parametry (iso,przesłona,gotowość błysku )są prawidłowo przesyłane. Wspomaganie AF w pionie jest zależne od odległości sprzętu od obiektu (blisko ok.1,5m-trochę poniżej punktu centralnego AF,daleko ok. 6m -trochę powyżej) w poziomie zależne od tego jak ustawimy lampę na sankach . Mocowanie wykazuje luzy i dlatego właśnie ta rozbieżność ,której w Metzu nie uświadczymy .Ogólnie wspomaganie AF spełnia swoją rolę.Podsumowując myślę,że lampa warta pieniędzy które trzeba za nią zapłacić i jest to fajna alternatywa dla osób nie muszących mieć HSS. Mam tylko nadzieję ,że będzie równie trwała co Metz.Jeśli trochę chaotycznie i przydługo to przepraszam.:-)

piotr-21a
08-02-2013, 11:29
Lubię takie porównania. Zawsze coś ciekawego się dowiem. Miałem kilka Metzów. Kilka z nich zajeździłem wizualnie ale żaden nie przestał działać (poprawnie) nawet po kilku latach używania. Kiedyś podczas ślubu w kościele spadł mi na posadzkę Metz 30BCT4. Włożyłem z powrotem baterie, resztki obudowy wrzuciłem do torby i lampa błyskała nadal.
Interesuje mnie MK-900 dlatego proszę o podzielenie się wszystkimi spostrzeżeniami co do jej wytrzymałości.

lionan
08-02-2013, 16:55
Jeśli tylko pojawi się cokolwiek co zepsuje moje pozytywne wrażenie o MK-900 ,od razu dam znać ! Na razie w dalszym ciągu -Super !!!

GonzoG
08-02-2013, 17:12
Jeśli tylko pojawi się cokolwiek co zepsuje moje pozytywne wrażenie o MK-900 ,od razu dam znać ! Na razie w dalszym ciągu -Super !!!

Ogólnie, to zapewne nie jest zła, tylko ten nie do końca działający tryb master...
Też miałem ją kupić, tylko nie wszystko działa tak jak powinno.

Naranjo
14-02-2013, 17:05
Ogólnie, to zapewne nie jest zła, tylko ten nie do końca działający tryb master...
Też miałem ją kupić, tylko nie wszystko działa tak jak powinno.

O trybie M czytałem już gdzieś wcześniej, podobno w manualu też ma jakieś problemy. A co jeszcze nie działa jak powinno?

GonzoG
14-02-2013, 17:43
O trybie M czytałem już gdzieś wcześniej, podobno w manualu też ma jakieś problemy. A co jeszcze nie działa jak powinno?

Z testów w internecie można dowiedzieć się tego:
1) Nie działa jako zdalna z manualnym ustawieniem mocy
2) nie wyzwala się jako zdalna manualna z pominięciem przedbłysków TTL
3) jako CLS master bywają kłopoty z wyzwalaniem lamp - przy jednej grupie nie, przy dwóch bardzo rzadko, przy trzech jest to już ponoć na tyle częste, że odradzają do takiego zastosowania.
4) bardzo duża awaryjność lamp

lionan
14-02-2013, 18:10
Faktycznie ,jeśli chodzi o zdalne błyskanie to są "pewne" problemy. Natomiast z założonej na sankach w dalszym ciągu jestem zadowolony.

Naranjo
17-02-2013, 16:23
Z testów w internecie można dowiedzieć się tego:
1) Nie działa jako zdalna z manualnym ustawieniem mocy
2) nie wyzwala się jako zdalna manualna z pominięciem przedbłysków TTL
3) jako CLS master bywają kłopoty z wyzwalaniem lamp - przy jednej grupie nie, przy dwóch bardzo rzadko, przy trzech jest to już ponoć na tyle częste, że odradzają do takiego zastosowania.
4) bardzo duża awaryjność lamp

No to mnie nie pocieszyłeś. Potrzebuję 2 lampy która współpracowałaby z SB-910 jako Masterem i służyłaby do doświetlania planu. Przewiduję współpracę tych lamp poprzez Pixel Rook. Co sadzisz o swojej YN-560EX lub prostszej YN-560II (cena!)

Grothia
15-08-2013, 20:26
Witam, kilka dni temu zakupiłam lampę meike mk900 do mojego aparatu nikon d90. Mam z nią problem, gdyż zaledwie 3-4 razy udało mi się wyzwolic lampę. Nie wiem czy to wynika z mojego błędu, bo nie miałam jeszcze w życiu styczności z zewnętrzymi lampami, więc przez moje znikłe doświadczenie nie mogę określić, czy dana lampa jest wadliwa. Próbowałam w TTL, M, Rpt lecz nic. Po podłączeniu lampy, aparat mi go ,, widzi,, ( ikona ) oraz przy w wszelkich zmianach iso itp, syngronizuje mi to z lampą. Na wszelkich ustawieniach manualnych automatycznych macro, lampa nie reaguje. Prosze bardzo o cenne rady.

GonzoG
15-08-2013, 20:31
Witam, kilka dni temu zakupiłam lampę meike mk900 do mojego aparatu nikon d90. Mam z nią problem, gdyż zaledwie 3-4 razy udało mi się wyzwolic lampę. Nie wiem czy to wynika z mojego błędu, bo nie miałam jeszcze w życiu styczności z zewnętrzymi lampami, więc przez moje znikłe doświadczenie nie mogę określić, czy dana lampa jest wadliwa. Próbowałam w TTL, M, Rpt lecz nic. Po podłączeniu lampy, aparat mi go ,, widzi,, ( ikona ) oraz przy w wszelkich zmianach iso itp, syngronizuje mi to z lampą. Na wszelkich ustawieniach manualnych automatycznych macro, lampa nie reaguje. Prosze bardzo o cenne rady.

Weź jakiś kabelek, albo drucik (np. spinacz do papieru) i po naładowaniu lampy zewrzyj środkowy styk na stopce, z bocznym (tym z boku, gdzie wchodzą sanki aparatu).
Jak błyśnie, to załóż na aparat, ustaw manual w aparacie (czas dłuższy lub równy 1/200s), lampę w manual i sprawdź czy będzie się wyzwalać - jak nie, to problem raczej z aparatem, a nie lampą, ale aby to sprawdzić potrzebujesz innej lampy aby sprawdzić.

Grothia
15-08-2013, 21:00
Dziekuje bardzo za odpowiedź. Zrobiłam zgodnie z zaleceniem, lecz lampa się nie wyzwoliła. ;(.

GonzoG
15-08-2013, 21:01
Dziekuje bardzo za odpowiedź. Zrobiłam zgodnie z zaleceniem, lecz lampa się nie wyzwoliła. ;(.

Czyli lampa padnięta.

Alen
02-01-2014, 23:56
Awaryjność Meike MK-900 potwierdzona :(

kwiatkovitz
20-03-2014, 17:31
Witam serdecznie. Mam Meike MK 900. Pierwsza padła na drugi dzień - przestał działać zoom przesuwający palnik. Serwis odesłał mi nową. Dziś tzn po miesiącu od otrzymania nowej pakuję ją znów do serwisu - ta sama usterka. Szkoda, że muszę płacić za wysyłkę. Poza tym serwis bez zarzutu. Lampa dla mnie wystarczająca (w zasadzie amator)
Pozdrawiam nikoniarzy