PDA

Zobacz pełną wersję : Zmniejszanie zdjęć w PS do publikacji na forach

kamil554
02-02-2013, 23:13
Witam,
Moje pytanie dotyczy tematyki zmniejszania zdjęć.
W jaki sposób powinno się zmniejszać zdjęcia, żeby opublikować je na stronie www, bądź na forum internetowym, (czyli hosting najczęściej na imageshack), tak aby nie stracić jakości obrabianego materiału?
opcja "zapisz dla internetu" wydawała mi się do tej pory bardzo nieprzewidywalna, ale może to jest odpowiedni sposób?

Jeśli mam foto, które obrabiam wstępnie w RAW(nef), następnie robię korekcję kolorów w PS, i dodaję pierdylion efektów żeby to miało ręce i nogi, to jaką opcję zmniejszania powinienem wybrać żeby zdjęcie zachowało ten sam "smak" jaki osiągnąłem obróbką?
Pytam, ponieważ zazwyczaj jest tak, że męczę się nad jakimś zdjęciem... obrabiam go, dopieszczam... widzę, że jest już wszystko ok, po czym przychodzi mi go zmniejszyć do szerokości 900X i widzę że przy opcji "dwuścienne automatyczne" obrazek wyostrza się w niekontrolowany sposób... przy opcji "dwuliniowa" z kolei obrazek się nie wyostrza, ale znowu sporo tracę na szczegółowości... i tak z każdą jedną opcją wyboru.

Oczywiście po zmniejszeniu zdjęcia, zgodnie z "zasadą" dokonuję finalnego wyostrzenia, ale chodzi mi o to żeby proces zmniejszania zdjęcia był jak najmniej destruktywny (likwidacja pikseli itd.).

Macie jakieś wskazówki, albo linki jeśli temat był juz poruszany ?

JaroPienza
02-02-2013, 23:22
... temat był juz poruszany

Opcja szukaj jest dla ludzi. Nie trzeba się bać,a brać i używać.

kamil554
02-02-2013, 23:53
Dzięki,
Ze wstydem muszę przyznać, że zawiedziony forumową szukajką (wywalało mi jakieś dziwne linki z wyszukiwarki google) zignorowałem ją, choć próbowałem ;)

Dopiero przy precyzyjnym haśle zapytania znalazło to czego szukałem. Poczytam jeszcze, ale widzę, że znaczenie mają sformułowania różniące się; "zmniejszAnie", a "zamiejszEnie" i jeszcze inne warianty.
Poszukam, poszukam.

donkiszot
03-02-2013, 02:24
Można jeszcze użyć gwiazdki ;)

Zmniejsz*