Zobacz pełną wersję : Gdzie na narty-Polska
W przyszłym tygodniu mam trochę wolnego i chciałbym w środku tygodnia jechać na jeden dzień narty. Jadę z okolic Katowic i im bliżej tym lepiej, ale, żeby dało się trochę pojeździć. Jadę też z osobą która pierwszy raz ubierze deski, więc żeby przyjaźnie dla początkujących. Jakieś propozycje?
Wiem, że kiedyś była już podobna dyskusja, ale nie umiem znaleźć.
Chcesz bulić ciężką kasę za przepełnione, niedośnieżone stoki z setkami osób na dole? Słowacja - Rożemberok, Chopok ( Polecam*:!: ). O wiele lepsze niż w Polsce.
* - dla osób, które nie były w Austrii, Szwajcarii, we Włoszech, Francji
Jak jesteś z Katowic to Korbielów oczywiście, 1.5 godz. i na miejscu albo i mniej. Jest to miejsce co prawda niedoinwestowane, tylko dwa wyciągi krzesełkowe reszta to długie orczyki podwójne, ale za to góra
do jeżdżenia fajna i dla zaawansowanych i początkujących. No i ludzi nie ma, w kolejkach się nie
stoi, więc na 1 dzień jak w sam raz. Na Słowację też krok.
też za Korbielowem, byłem 2 tygodnie temu przez tydzień.. od poniedziałku do piątku super, sobota i niedziela tłumy..
Chcesz bulić ciężką kasę za przepełnione, niedośnieżone stoki z setkami osób na dole? Słowacja - Rożemberok, Chopok ( Polecam*:!: ). O wiele lepsze niż w Polsce.
Pytanie czy to warto się fatygować na jeden dzień jeżdżenia? Ja chcę wcześnie rano wyjechać, cały dzień jeździć i wieczorem wracać do domu.
@Artur @Pinki dzięki za Korbielów!
Wisła Soszów. W zeszły piątek byłem na jeden dzień ale tylko do "pory obiadowej" (czyt.13:00). Wyciąg czynny od 9:00, przez pierwsze 2-3 godziny zjeżdżałem niemal wprost na krzesełko :), im bliżej południa tym ludzi więcej. A trasy jak na polskie warunki bardzo zróżnicowane, są chyba ze trzy warianty na zjazd z samej góry, a i miejsca dla początkujących (krótkie orczyki i przyjazne zjazdy) się znajdą. Polecam stronę*internetową.
A czy się*opłaca? w godzinę piętnaście minut byłem na miejscu (A1 do Żor i tam na wiślankę) zajeździłem się*przyjemnie i polecam jeśli tylko warunki sprzyjające :)
Pilsko dla osób początkujących to może być męczące. bo albo się rozdzielicie i ta osoba bedzie jezdziła ośle łączki a Ty całą górkę, albo może się okazać że orczyki na pilsko wykończą kogoś kto pierwszy raz na nartach stoi. choć generalnie blisko Katowic jest to dość fajna opcja!
Pewnie już byłeś? Ale jak jesteś ze Śląska, to Ustroń, Wisła, Szczyrk, Korbielów jest w czym wybierać. Ja osobiście na początek sezonu dla rozgrzewki i rozjeżdźenia zastanych mięśni wybieram Wisłę Nową Osadę, kanapa 4 osobowa, darmowy parking a górka tak ok 1000 1300 m trasy, dla początkujących i średnio zaawansowanych ok.
Na jeden dzień naprawdę warto.
MadOnion
08-02-2013, 13:45
Jasna-Chopok bardzo fajne, masa nowych kolejek 4, 6 osobowe kanapy, 8, 15, 24 osobowe gondole ale tanio to tam nie jest karnet na 1 dzień 135PLN.
No ale caly dzien jeździsz....a nie, że 2/3 dnia spedzasz w kolejkach ;)
Dobre trasy, różnorodne. Na gorze, na dole. W lesie i juz powyzej lini lasu. "Trupia czaszka" (bardzo ją lubię, choć moje karwingowe długie narty niezbyt sie tam nadaja)... Polecam:) Na pewno wybiorę się tam w marcu.
Amadeusz
09-02-2013, 14:00
No ale caly dzien jeździsz....a nie, że 2/3 dnia spedzasz w kolejkach ;)
I Beherovka lepiej smakuje :)
ale karpacz z katowic?
ja za kolegami - jak nie da rady w alpy to czechy/słowacja. opcja alpy to zwyczajnie inna bajka.
nie bardzo tylko rozumiem sens jeżdżenia w te i wewte. przy obecnych cenach paliwa to lekka przeginka. lepiej wziąć tanie lokum i być na stoku 8.00/8.30 i mieć szczęście powycinać po świeżo zratrakowanym...
a może Czarna Góra - właśnie jestem... i nie narzekam...