PDA

Zobacz pełną wersję : Nissin 622 Mark II+ D300S niedoświtlone zdjecia

lackyd
02-02-2013, 12:33
Witam, od wczoraj posiadam powyższą lampę błyskową i pomimo ustawień trybu TTL zdjęcia są niedoświetlone.

czas synchronizacji blysku 1/250
czas migawki dla blyski 1/30 lub 1/60 wzasadzie to niczego nie zmienia w wykonanym zdjeciu

histogram zdjęcia przedstawia się następująco: od lewej się rozpoczyna lecz jasność kończy się w połowie lub w 1/4 histogramu. przykład (http://www.svoice.pl/file/16453/nissin+622.rar)

Aktualnie mam założoną stałkę 35/1.8G

Na co nie zwróciłem jeszcze uwagi a może mieć znaczenie

Pozdrawiam

adolfik9501
03-02-2013, 10:46
Sprawdź na innym pomiarze światła (masz CW). W kadrze masz i jasne (biały kaloryfer, jak i czarne przedmioty) więc ciężko jest prawidłowo oświetlić i to i to. Sprawdź również na wszelki wypadek czy przypadkiem w lampie nie masz ustawionej kompensacji ekspozycji, oraz/lub użytkownika (w angielskiej instrukcji TTL Exposure Level Custom Setting, ostatni temat przed tabelką z danymi technicznymi).

GonzoG
03-02-2013, 13:33
Jak pisał adolfik - kadry zupełnie nie nadające się to "testów" lapmy. Poza tym wg. mnie są poprawnie naświetlone - uwzględniając to jak powinna zadziałać lampa w takich warunkach - biały kaloryfer i biała ściana + ta świecąca figurka.

Musisz tylko się nauczyć korzystać z lampy błyskowej, bo tu pomiar światła inaczej wpływa na naświetlenie sceny, to raz, a dwa to fakt, że przy pomiarze punktowym masz iTTL, a przy CW i matrycowym masz iTTL-BL.
No i trzecia sprawa - Nissin ma bardzo specyficzne działanie swojego TTL'a i trzeba się do niej przyzwyczaić, bo naświetla inaczej niż Metz czy Nikon.

lackyd
04-02-2013, 23:09
Witam, Dziękuję za podpowiedź co nie tam robię :) mam nadzieję że następne zdjęcia będą lepsze :).

Pozdrawiam