Zobacz pełną wersję : Nikon d5100 ustawienia
Michal90x
01-02-2013, 20:29
Na początku stycznia zdecydowałem się na zakup lustrzanki mianowicie nikona d5100 , jednak po paru dniach padł jakiś czujnik autofocusa w body i 5 stycznia wysłałem aparat na gwarancje a dzisiaj w końcu go odzyskałem :) Jako ,że jestem absolutnym laikiem w kwestii fotografii i dopiero zaczynam się uczyć fotografowania to mam parę pytań :)
1. W trybie Auto przed chwilą próbowałem robić zdjęcia w moim dosyć ciemnym pokoju przy sztucznym oświetleniu i zdjęcia były dość mocno zaszumione a w trybie manualnym gdy zmniejszyłem iso zdjęcia wyszły bez żadnych szumów. Zatem robiąc zdjęcia w trybie auto powinienem mieć włączoną jakąś opcje ?
2. Metoda pomiaru ekspozycji jakiej używać matrycowa , centralna , punktowa ?
3. Jakiego trybu pola AF używać ?
4. Jutro chcę robić zdjęcia mojemu psu , Goldenowi , i mojemu autku. I tu pytanie, lepiej od razu uczyć się robić zdjęcia w trybie manualnym czy używać do tego programów tematycznych ? Jak ustawić czas i przysłone ,żeby uzyskać lepszą głębie ?
ad 1. auto to auto - dobiera co chce, jak chce. Nie masz wpływu
ad 2. zależy co, gdzie i kiedy chcesz robić -> patrz instrukcja, tak jest to prosto wytłumaczone. Chcesz więcej, zapoznaj się z książkami o fotografii.
ad 3. patrz pkt 2.
ad 4. tryb manualny używany jest tam, gdzie inne się nie sprawdzają. Co do głębi -> link (https://www.google.pl/#hl=pl&gs_rn=2&gs_ri=hp&tok=aKH_33iJmYiSUemYHCAlwA&cp=7&gs_id=u&xhr=t&q=głębia+ostrości&es_nrs=true&pf=p&safe=off&tbo=d&output=search&sclient=psy-ab&oq=głębia+&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&bvm=bv.41867550,d.Yms&fp=e94e51b169e9ef8f&biw=1261&bih=777)
pioter m
01-02-2013, 20:44
1. Ustawiamy autoiso z limitem na najwyzszej akceptowalnej dla nas wartosci.
2. Wedlug potrzeb. W wiekszosci przypadkow matrycowy sie jakos sprawdzi, jesli ktos ma alergie na wiedze.
3. Jak jedziemy na automacie, to wyboru i tak nie ma. W programach tematycznych AF jest ustawiony wedlug potrzeb chwili dla typowej sytuacji (patrz o alergii na wiedze). Instrukcja nie gryzie, a do tego zawiera wiele podstawowych informacji o AF i ekspozycji.
4. Manulala i polautomatyki P,A,S nie bedziesz uzywal, bo nie widze checi do nauki.
Michal90x
01-02-2013, 20:58
Chęć do nauki jest , przeczytałem tą książeczkę 2 razy ;p tylko myślałem , że może doradzicie lub dodacie coś od siebie ;) Warto słuchać różnych opinii
Art Erie
01-02-2013, 21:05
Chęć do nauki jest , przeczytałem tą książeczkę 2 razy ;p tylko myślałem , że może doradzicie lub dodacie coś od siebie ;) Warto słuchać różnych opinii
Albo PSAM, albo "idiot-camera" - wybór należy do Ciebie.
4. Jutro chcę robić zdjęcia mojemu psu , Goldenowi , i mojemu autku. I tu pytanie, lepiej od razu uczyć się robić zdjęcia w trybie manualnym czy używać do tego programów tematycznych ? Jak ustawić czas i przysłone ,żeby uzyskać lepszą głębie ?
Jeżeli chodzi o fotki psa, ja w takim przypadku ustawiam tryb A (preselekcja przysłony) ustawiasz na jak największą np: f3.5 a aparat sam sobie dobierze czas naświetania. Dzięki temu będziesz miał możliwie najmniejszą GO. Pewnie o tym wiesz więc dla przypomnienia, pamiętaj że zdjęcia robione zwierzakom najkorzystniej wychodzą robione z wysokości ich oczu. Pamiętaj też ustawić ISO tak by czasy naświetlania nie były zbyt długie.
Dexter88
04-02-2013, 00:21
Akurat przy psie A jest bezsensem, bo nie masz kontroli nad czasami, które są elementarne przy takich ruchliwych bestiach.
Generalnie portret psa w dzień zrobiłbym na M przy f1.8-2.8, 1/250 i iso na auto w zakresie 50-640, ewentualnie ND filter.
I tu pytanie, lepiej od razu uczyć się robić zdjęcia w trybie manualnym czy używać do tego programów tematycznych ? Jak ustawić czas i przysłone ,żeby uzyskać lepszą głębie ? Jeśli myślisz, że używając manuala staniesz się bardziej PRO to niestety jesteś w błędzie, automaty bądź pół automaty są po to by UŁATWIĆ nam życie. Manual zostaw sobie np na zdjęcia nocne. Ja osobiście zawsze uzywam priorytetu przysłony i AUTO iso od czasu 1/60 do czułości 1600 i mam spokój, uważam że lepiej się skupić na zdjęciach niżeli walczyć z aparatem
Art Erie
04-02-2013, 11:45
Jeśli myślisz, że używając manuala staniesz się bardziej PRO to niestety jesteś w błędzie, automaty bądź pół automaty są po to by UŁATWIĆ nam życie.[..]
Oczywiście mialeś na myśli PSAM, a nie tryb zielony i tryby tematyczne ;)
Przemek80
07-02-2013, 23:22
Przy trybach A i S sprawa jest prosta. Jest ruch robisz na S, nie ma ruchu robisz na A. Pies raczej nie usiedzi w miejscu więc S i czas 1/250-1/500 ISO na AUTO do 800jeśli oczywiście będzie robione na dworze.
Oczywiście mialeś na myśli PSAM, a nie tryb zielony i tryby tematyczne ;) A czemu nie? zielony odpada ale tematyczne próbowałem nie raz z ciekawości i gdyby nie AF który sam sobie wybierał gdzie ma trafić to było całkiem spoko ;)
A ja chciałam Was się spytać jak się ustawia ręcznie balans bieli w Nikonie D5100?
Jest funkcja ustawienie manulalne, ale za cholerę nie wiem jak to zrobić ... :(
A ja chciałam Was się spytać jak się ustawia ręcznie balans bieli w Nikonie D5100?
Jest funkcja ustawienie manulalne, ale za cholerę nie wiem jak to zrobić ... :(
Jest tylko pomiar manualny, 84 str. instrukcji obsługi, w D5100 nie można ustawiać balansu w skali kelwina, można jedynie korygować istniejący balans.