PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] dokąd dalej...?

nothing
31-01-2013, 23:30
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img707.imageshack.us/img707/1314/endm.jpg)

bajcy
31-01-2013, 23:40
oczywiscie tj. fotomontaż? jak dla mnie, to zbyt centralnie i to niebo jakies takie dziwnie dla mnie, ale to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam.

nothing
31-01-2013, 23:44
oczywiscie tj. fotomontaż? jak dla mnie, to zbyt centralnie i to niebo jakies takie dziwnie dla mnie, ale to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam.

A dlaczego wydaje Ci się, że to fotomontaż...???
I jeszcze jedno pytanie o jaką centralność chodzi...?

bajcy
31-01-2013, 23:53
Postać na zdjęciu wygląda mnie jak by było wklejona,a co do centralności to nie napisałem, że wg. mnie to coś złego, po prostu ja to bym widział, że postać i słup są bliżej prawej strony.

Kaczy_Grzmot
01-02-2013, 00:00
Surrealistyczne. Ma coś w sobie. Tytuł IMHO trochę pretensjonalny.

nothing
01-02-2013, 00:06
Postać na zdjęciu wygląda mnie jak by było wklejona,a co do centralności to nie napisałem, że wg. mnie to coś złego, po prostu ja to bym widział, że postać i słup są bliżej prawej strony.

Musisz uwierzyć na słowo, że faktycznie tam była, chociaż zawsze mamy materiał źródłowy... :-)
Odnośnie słupa... To maszt zatopionego kutra.

nothing
01-02-2013, 00:09
Surrealistyczne. Ma coś w sobie. Tytuł IMHO trochę pretensjonalny.

Tytuł nie jest w sensie dosłownym... Jak surrealizm, to surrealizm... :wink:

Kaczy_Grzmot
01-02-2013, 00:29
Tytuł nie jest w sensie dosłownym... Jak surrealizm, to surrealizm... :wink:

A to jak nie w sensie dosłownym, to w porządku. ;-)

Adam Majchrzak
01-02-2013, 00:37
Fota strasznie zmęczona (zniszczona) obróbką.
Sposób kadrowania pozbawiony większego sensu.
Nie porywa niestety, choć sama chwila, jak i miejscówka dające duże pole do manewru.

Pozdrawiam! =]

Duder
01-02-2013, 01:12
Wydaje mi się, że autor wybrał sposób obróbki jak najbardziej świadomie. Oczywiście nie każdemu musi się efekt podobać. Nie rozumiem zupełnie uwag o kadrowaniu czy centralności itd. Słowem komentarze powyższe mnie dziwią, żeby nie powiedzieć irytują. Mnie się taka obróbka specjalnie nie podoba, ale przyjmuję, że to rzecz gustu. Więcej tolerancji bym prosił.

Adam Majchrzak
01-02-2013, 01:26
Każdy ocenia to co zobaczył, prawda? ;)
Więcej tolerancji?(!) Tolerancji na co? [... rozwiniesz proszę?]

Pozdrawiam! =]

krzysztofz24
01-02-2013, 01:37
Powiem, ze dla mnie to jest genialne zdjecie. Nie rozpatruje go wogole w kategori krajobraz.
Postac kobiety idacej w morzu do tego masztu, nie wiadomo po co, ryzykuje utoniecie...a moze tego wlasnie chce. Mi to zdjecie zapada w pamiec, dziala na mnie po prostu.
Kadrowanie idealnie mi pasuje. Co do obrobki, mysle ze to niebo i szum dodaly takiego lekkiego analogowego smaczku. BW idealne jak do tej foty mz.
Ogolnie dla mnie bardzo dobre zdjecie.

P.s Ale mozna bylo dac ciut wieksze a nie taki znaczek;-), obecny rozmiar jeszcze nie wyczerpuje regulaminowej wielkosci.

Duder
01-02-2013, 02:47
Więcej tolerancji?(!) Tolerancji na co?

A choćby na to, by mając przed sobą pracę doświadczonego kolegi nie traktować jej jak dzieło początkującego i nie pisać cyt.:"fota strasznie zniszczona obróbką". Tak można, kiedy podejrzewamy, że efekt jest dziełem przypadku, szalonego machlowania suwakami kogoś, kto nie ma pojęcia co i jak. A uwaga "Sposób kadrowania pozbawiony większego sensu." jak wspomniałem jest po pierwsze niezrozumiała, po drugie pozbawiona sensu, bo kadrowanie jest tu jak najbardziej poprawne i sensowne. Jak się chce "przyłożyć" to trzeba z sensem. O tolerancję proszę, bo czasem koledzy próbują nieco inaczej, niestandardowo, odważniej, może i dziwacznie, ale zawsze znajdą się ortodoksi co muszą koniecznie ich ściągnąć na ziemię.

malasana
01-02-2013, 09:54
Zdjecie mi sie podoba, ze wzgledu na intrygujacy kadr, ktory zdaje sie ukrywac jakas tajemnice. Obrobka to kwestia gustu, ale osobiscie wolalbym mniej kontrastowa, subtelniejsza konwersje do b/w, ktora by lepiej wspolgrala mz tematem zdjecia. Niemniej jednak gratuluje tego zdjecia.

Adam Majchrzak
01-02-2013, 10:10
A choćby na to, by mając przed sobą pracę doświadczonego kolegi nie traktować jej jak dzieło początkującego i nie pisać cyt.:"fota strasznie zniszczona obróbką". Tak można, kiedy podejrzewamy, że efekt jest dziełem przypadku, szalonego machlowania suwakami kogoś, kto nie ma pojęcia co i jak. A uwaga "Sposób kadrowania pozbawiony większego sensu." jak wspomniałem jest po pierwsze niezrozumiała, po drugie pozbawiona sensu, bo kadrowanie jest tu jak najbardziej poprawne i sensowne. Jak się chce "przyłożyć" to trzeba z sensem. O tolerancję proszę, bo czasem koledzy próbują nieco inaczej, niestandardowo, odważniej, może i dziwacznie, ale zawsze znajdą się ortodoksi co muszą koniecznie ich ściągnąć na ziemię.

BZDURY!
Nikogo nie ściągam na ziemię, napisałem to co widzę i to jak odbieram tą fotkę. I to jest moja opinia.
Ja też lubię, kiedy jest inaczej, niestandardowo itp, itd, ale niech to będzie przedstawione dobrze, tu jest niestety słabo.
Zatem powtórzę, kadr nijaki, a obróbka i jakość pozostawia wiele do życzenia.
Cóż więcej można tu napisać? Nic.
Zauważ więc, (że w tym przypadku) nie pisałem nawet jak bym to zrobił, obrobił, kadrował... i dlaczego, nie ruszam kwestii wyboru Autora, tylko sposób przedstawienia tegoż wyboru.

" Jak się chce "przyłożyć" to trzeba z sensem." - Jeszcze jedna bzdura! Nikomu nie przykładam, dlaczego jak się fotka podoba to nie trzeba tego tłumaczyć, tylko wystarczają wszystkim proste zachwyty, a kiedy jest coś nie tak to od razu trzeba to tłumaczyć elaboratem???

"A choćby na to, by mając przed sobą pracę doświadczonego kolegi nie traktować jej jak dzieło początkującego" - Kolejna bzdura!!! Oceniam nie Autora tylko jego foty. Piszę szczerze i obiektywnie.
Jak widać prawda nie jest w cenie...

I teraz nie daj boże niech mi się nie spodoba kolejna odsłona tegoż Autora, co to będzie?....
Duder, nie wiem czy to dostrzegasz, ale prowadzenie tego typu sporów prowadzi do tego, że coraz mniej jest obiektywizmu, zaś więcej 'poklepywania po plecach', sorry ja w to nie wchodzę.

Na koniec już, proszę o więcej tolerancji do mojego komentowania. :lol:

Duder
01-02-2013, 16:11
No to widzę, że same bzdury powypisywałem. ;-) Żeby nie ciągnąć, jak widzę, jałowej dyskusji jeszcze tylko słowo wyjaśnienia, bo robisz ze mnie "poklepywacza". Chodzi mi o to, by zabierając się do krytyki pomyśleć życzliwie o tym co autor prawdopodobnie zamierzał. W Twojej wypowiedzi znalazłem bezkompromisową krytykę, przy tym pozbawioną podstaw, zwłaszcza w odniesieniu do kadru. Odebrałem ją jak atak po całości, bo Ci się nie podoba i już. Trzeba było tak napisać, a nie szukać na siłę argumentów, zupełnie nietrafionych.

nothing
01-02-2013, 17:34
Ho, ho, ho... Ale się wątek wydłużył. Jest dyskusja, czyli mój sukces...:wink: Wielokrotnie mi się przytrafiło, że fota przeleciała z szybkością geparda na anabolach w niebyt, bez jakiegokolwiek komentarza i to jest przygnębiające... ;-) Czasami jest tak, że łapiemy sentyment do jakiegoś zatrzymanego w kadrze motywu, nie tylko ze względu na to co jest widoczne. Mamy jakieś wspomnienia, które są "dookoła" tego zdjęcia. Zebrane razem do kupy z zatrzymanym obrazem utwierdzają autora, że jest coś jednak w danej focie. I to czasami jest pułapka. Wszystko fajnie, jeżeli sam obraz jest w stanie się obronić. Potencjalny widz ocenia tylko to co widzi. Nie przeżył, nie powąchał. Nic mu nie mówi ta historia. Jest to zupełnie normalne. Miałem wiele takich wpadek i miewam do tej pory, drapiąc się po głowie "coś ty chłopie wystawił". W przypadku tej fotki nie mam jednak jakichkolwiek wyrzutów sumienia odnośnie upublicznienia. Cały czas mi się podoba i cieszę się, że ją pstryknąłem. Jest dokładnie taka, jaką chciałem żeby była (włącznie z cherlawym niebem). :D Inna sprawa, że wielu osobom może nie odpowiadać, taka tematyka, obróbka, czy też inne skandaliczne kadrowanie. To też normalne. Każdy może się wypowiedzieć, jak tylko zechce. Ja zawsze chętnie słucham i się nie obrażam. Za każdą wypowiedź wielkie dzięki, bo temat fotografii jest przeze mnie póki co ledwo liźnięty i każda merytoryczna uwaga jest na wagę złota.
Jest jednak coś co mnie irytuje. Może nie irytuje ale mocno rozśmiesza. Broń Boże, proszę tego nie odbierać jako prztyczek w stosunku do osób wypowiadających się w tym wątku.
Ton protekcjonalny Niestety przytrafia się to osobom, nie obdarzonym nawet bladym pojęciem o robieniu zdjęć, co niestety słychać i widać (bywa, że tylko słychać). Drugą grupę stanowią osoby, które gdzieś poczytały w przelocie o zasadach kadrowania, jeszcze zbytnio im nie idzie w praktyce ale jakiś podręcznik już by chętnie wydały. No i trzecia grupa, która wpada w pułapkę wspomnianego tonu. Osoby, którym przytrafiły się po jakimś czasie udane, naprawdę udane prace i zabulgotało... Wpadają wtedy w ton lekceważąco-wyniosły, będąc przekonanymi o swoim geniuszu i wszechwiedzy w dziedzinie fotografii. Jeżeli ja to dostrzegam, a jak wcześniej wspomniałem, zamiatam tu tyły jeżeli chodzi o wiedzę i jakieś większe uzdolnienia fotograficzne, to jaki ubaw muszą mieć koledzy mocno zaawansowani i naprawdę uzdolnieni, a mamy takich tutaj niemało. Z tą różnicą, że właśnie oni, chociażby mogli i mieli do tego prawo, przy komentarzach w taki ton nie wpadają. To tyle. Tak mi to przez parę lat nie dawało spokoju i kiedyś musiałem coś na ten temat napisać.
Jeszcze raz dzięki za wszelkie uwagi, tylko proszę mi się tu nie kłócić zbyt ostro... ;-)

Adam Majchrzak
01-02-2013, 18:23
Nothing (staram się jak mogę nie pisać ostro :lol: ), nie piję do Ciebie w żadnym przypadku, oceniłem Twoje zdjęcie tak jak je odebrałem, i napisałem to co czuję.
Napisałem szczerze. Czy to źle, że inaczej je odebrałem?
I wcale nie pretensjonalnie (zerknij proszę na mój pierwszy post pod Twoją fotografią, czarno na białym, co mi się nie podoba...).
Kolejny post i jeszcze jeden jest już reakcją (może zbyt kompulsywną, przyznaję...) na bzdury wypisywane przez mojego antagonistę.
(Więc sorry za spamowanie ;) pytanie tylko, jak odebrałbyś koment w deseń "nie podoba mi się", uważam że takie pisanie jest bez sensu...to już chyba lepiej wcale nie pisać.)

Zgadza się, że wielokrotnie zrobi się fotę za którą dałoby się pociąć, bo jak sam piszesz ma ona swoje zapachy, przywołuje dobre momenty.
I dobrze, ale inne schody zaczynają się kiedy zaprezentujesz je pod krytykę, prawda?
Wcale nie uważam tego za wpadkę (i nawet przez myśl mi nie przeszło, co by tak tutaj o niej napisać), to po prostu inny rodzaj fot i tyle.

Dialog z Duderem pokazał po raz kolejny, że nie ma on sensu. Dlaczego? Po raz kolejny atakuje mnie On za to, że niepochlebnie wypowiedziałem się o czyjejś fotografii.
Tak piszę bezkompromisowo, ale czy to jest wadą, że nie owijam w bawełnę?
Nikogo tu nie (obraziłem) obrażam, cenię to miejsce za wysoki poziom netykiety, jak i za to mam nadzieję, że ludzie tutaj piszą szczerze.

Ja też się cały czas uczę ;)
Pozdrawiam i spokojnego weekendu! =]

Bartekkw
01-02-2013, 18:25
Tematyka fajna, kadr też ok.
Jedyną rzeczą do której mógłbym się przyczepić to brak wyraźnego wyseparowania postaci z tła/morza - jakoś tak zlewa mi się to w jedną całość, a ja preferuję wyraźne plany i głębie obrazu - zwłaszcza w prezentacjach BW. Tutaj kontrast jest pociągnięty po całości taki sam.

Marcin Borkowski
01-02-2013, 18:54
jak dla mnie jets bardzo ok

nothing
01-02-2013, 21:02
Nothing (staram się jak mogę nie pisać ostro :lol: ), nie piję do Ciebie w żadnym przypadku, oceniłem Twoje zdjęcie tak jak je odebrałem, i napisałem to co czuję.
Napisałem szczerze. Czy to źle, że inaczej je odebrałem?
I wcale nie pretensjonalnie (zerknij proszę na mój pierwszy post pod Twoją fotografią, czarno na białym, co mi się nie podoba...).

Adamie. Ja wyraźnie wskazałem w tym swoim przydługawym wywodzie, że te moje uwagi nie odnoszą się do komentujących mój wątek. Przyjąłem również, Twoją krytyczną opinię na klatę. Uznałem, że może Ci się nie podobać. Akurat w przypadku Twojej wypowiedzi nie podjąłem nawet polemiki o charakterze zaczepno-obronnym... Co mi się zdarza, ale tylko w określonych przypadkach... :wink: Z drugiej strony nie wmówi się człowiekowi, że zdjęcie, jednak, powinno mu się podobać. Z resztą, wiele razy zbierałem baty, to i przywykłem...:wink: Zazwyczaj mi się należało. Duder, też mnie wiele razy zmielił, więc nie może być tu mowy o kolesiostwie. Zmielił ale zawsze miało to charakter merytoryczny. Ja inaczej podchodzę do komentowania zdjęć forumowiczów. Jak mam jakiś pomysł, to wolę coś zaproponować, zasugeruję inne spojrzenie, czy nawet złamanie jakiejś zasady... Myślę, że warto szukać...
Jeszcze raz podkreślam, że wyraziłem jedynie irytację pewnymi incydentalnymi komentarzami, na przestrzeni dłuższego czasu i nawet w większości nie dotyczyły one nawet moich zdjęć.
Nie ma co drzeć kotów. Pomagajmy sobie wzajemnie, wytykajmy błędy, żartujmy z siebie ale róbmy to z klasą. Dystans do pewnych rzeczy też się nam pewnie przyda. Pozdrawiam.

Adam Majchrzak
01-02-2013, 21:27
Nothing, dziękuję, przynajmniej z Tobą sobie to wyjaśniłem. Bardzo mnie to cieszy! ;)

...wiesz? Odnoszę wrażenie, że część użytkowników woli czasem przemilczeć,
niż w pewnym stopniu narazić się na ewentualne konsekwencje swoich wypowiedzi.

Ale popieram Ciebie z tym, co by: Pomagać sobie wzajemnie, i wytykać błędy. Jak najbardziej ;)

Pozdrawiam! =]

ART69
01-02-2013, 22:58
Nie będę się wypowiadał na temat obróbki, ale sam kadr opowiada ciekawą historię, którą kupuję :-)

matios
02-02-2013, 16:00
Świetny pomysł jednak coś jakby mało czytelna jest ta fotografia.

T_P_
02-02-2013, 20:03
Z pewnością jest to fotografia niesztampowa, która daje do myślenia i zatrzymuje. W szczególności idealnie kadr dopełnia postać, która powiedzmy podąża w otchłań "zagłady", dając tym samym do myślenia, w którym miejscu jest granica... Więc mojej osobie kadr podoba się i zasługuje na uwagę... a i konwersja przeto nie jest zła...

T_P_