PDA

Zobacz pełną wersję : Płyn gazowany w szklance - przezroczystość?

Naranjo
31-01-2013, 22:52
Na wstępie witam wszystkich i pozdrawiam.

Nie mogę złapać ostrości gazowanego płynu /piwo, woda sodowa itp/ w szklance w całej jej średnicy. Głównie potrzebuję "zamrozić" bąbelki podążające ku górze i osadzające się na ściankach. Jak wyostrzę na jedne to drugie się rozmywają.
Całość jest oświetlona od tyłu światłem stałym z softboxu 7200 lm, 5500 K. Prawidłowa ekspozycja przy f8 to czas 1/60 z RAW jestem w stanie to wyciągnąć dla dla 1/200. Niestety nie mogę uchwycić ostrości w całej szerokości szklanki. Nie próbowałem jeszcze z płynem w naczyniu sześciokątnym - z pewnością byłoby łatwiej. Metodą prób i błędów doszedłem, że aby uzyskać wyraźne nieruchome, ładne bąbelki potrzebuję czasu ok 1/1000 dla f/8 - tylko że wychodzi mi to za ciemno.
Próbowałem to zrobić D5100 z obiektywami nikkor 35; f/1,8 i zenith 50; f/2 również z pierścieniem pośrednim 20 mm /oczywiście aparat na statywie na sankach/.

Z pewnością wynika to z obłości szklanki, ale widziałem takie zdjęcia więc jest to możliwe. Na płaskiej butelce /Mr Muscle/ wychodzi to w miarę przyzwoicie, niestety nie posiadam żadnego takiego płaskiego wąskiego naczynia z cienkiego szkła. Może macie jakiś pomysł aby w domowych warunkach zrobić dobre technicznie zdjęcie?

stock
31-01-2013, 22:59
ISO ciut w górę - skoro masz za mało światła.

docxxx
31-01-2013, 23:01
A nie mozesz ustawic ostrosci recznie? Przy f8 masz nie małą GO. Chyba, ze chodzi Ci o jeszcze wieksza GO niz wynika z wartosci przy danej przyslonie. Wtedy pozostaje DoF shift.

Naranjo
01-02-2013, 00:48
ISO ciut w górę - skoro masz za mało światła.

Próbowałem przy 400 - nie jest satysfakcjonujące. Wyżej nie chce wchodzić.

Naranjo
01-02-2013, 00:57
A nie mozesz ustawic ostrosci recznie? Przy f8 masz nie małą GO. Chyba, ze chodzi Ci o jeszcze wieksza GO niz wynika z wartosci przy danej przyslonie. Wtedy pozostaje DoF shift.

Wyłącznie ręcznie. Zresztą w zenicie inaczej się nie da :wink: GO w/g mnie aż za duże - popróbuję jeszcze z DOF. Myślę jednak, że to wynika z kształtu szklanki /typowa szklanka do piwa -nie dość, że zaokrąglona to jeszcze najpierw się zwęża a potem rozszerza/

GonzoG
01-02-2013, 02:17
1) przy szklankach musisz mieć GO wielokrotnie większą niż przy zdjęciach w "powietrzu" powodem jest to, że i szklanka i ciecz w szklance działają jak soczewki. Kalkulator GO tu nie ma zastosowania.

2) czas - sprawdziłem przed chwilą, z lampą reporterską wystarcza 1/125-1/200s aby nic się nie rozmywało. Przy f/22 całkiem ładna głębia już jest i wszystko było ostre. (odległość do szklanki 30cm)

RAF7705
01-02-2013, 02:55
Można by chyba zastosować też bracketing głębi ostrości.