Zobacz pełną wersję : Zaschnięta(?) "dysza" w Epsonie 3800 Pro
Witam,
Mam kłopot z "dyszą" MK w Epsonie Stylus Pro 3800. Wygląda na zaschniętą.
W jednym z wątków czytałem, że można próbować udrożnić zatkane/przyschnięte dysze
zostawiając karetkę na mokrej szmatce.
Może ktoś (kto jest praktykiem w tym temacie) podać szczegóły tego "zabiegu"?
Pozdrawiam
Na papierowym reczniku nasaczonym izopropanolem, choc w zasadzie szmatka tez moze byc. Zostaw na 24 godziny. I nie marnuj tuszy na samoczyszczenie w drukarce, niewiele to daje, zrob wydruk testowy przed i po zabiegu.
Masz 2 możliwości:
1) w bardzo ciepłej wodzie z płynem do naczyń/mydłem
2) w alkoholu.
Może być to szmatka/papierowe ręczniki, czy nawet zanurzyć, tak aby dysze były całe zalane.
Ja wsuwam nasaczony izopropanolem recznik papierowy, zlozony na trzy razy pod glowice zatrzmana na srodku drukarki, zamykam wszyskie klapki i zakladam na drukarke foliowy worek. Wszystko sie kisi przez jedna dobe. Zeby calosc zamoczyc trzeba wymontowac glowice, moj sposob jest znacznie mniej inwazyjny.
Dziękuję serdecznie za odzew.
Jak rozumiem wyjęcie kabla zasilającego (aby zatrzymać karetkę) nie stanowi problemu?
Jeszcze jedno pytanie, czy nie można umieścić "szmatki" na zbiorniku zużytego atramentu
i wsunąć całość na miejsce?
Mam jeszcze pytanie o atrament. Potrzebuję kupić PRAWIE pustą kasetę z żółtym.
Zależy mi aby w kasecie była końcówka (kilka %) atramentu. Dysponujecie może czymś takim?
Oczywiście zapłacę i przy okazji "sprzedam" patent na darmowy "reset "pampersa :-)
Dziękuję za pomoc.
Wyjeciem kabla zatrzymujesz glowice, mozesz ja przesunac potem w dowolne miejsce recznie.
Patentu ze zbiornikiem nie znam, mozesz sprobowac jesli wyzej opisany nie zadziala.
Kiedys wystawilem parenascie pustych epsonowskich zbiorniczkow na Ebayu, nikt nie kupil, wiec gdzies w czelusciach strychu wciaz spoczywaja. Ale wysylka z UK jest chyba malo oplacalna, poza tym staram sie uzywac tuszy do konca, z 1% pojemnosci to jeszcze mozna pare zdjec spokojnie wydrukowac.
Daj znac czy zabieg pomogl.
Kolejny krok to w serwisie ultradźwiękami. Ostateczność: patent kolegi - kompresorem ze sprężonym powietrzem. Ale to już wersja finalna, bo można uszkodzić dyszki.
Art Erie
31-01-2013, 21:40
A płyny do czyszczenia dysz ?
(pytanie profilaktyczne).
A płyny do czyszczenia dysz ?
(pytanie profilaktyczne).
O ile wiem Epson ma swój fabryczny płyn do czyszczenia. Tylko nie wiem na ile skuteczny. Koszt dość wysoki.
Wpisz na gu-gu "epson płyn do czyszczenia głowic w drukarce" i masz kilkadziesiąt odpowiedzi.
Można jeszcze po zdemontowaniu zastosować akupunkturę..... Ale trzeba znaleźć odpowiednio cienkie igiełki ;)
Można jeszcze po zdemontowaniu zastosować akupunkturę..... Ale trzeba znaleźć odpowiednio cienkie igiełki ;)
...można wiertarką. Tylko widia 5 musi być ;)
Dysze są cieńsze ileś razy od ludzkiego włosa, to igiełki nie znajdziesz ;)
Panowie... ;-)
Patent z nawilżoną ścierecznką/papierem wydaje się być OK. Wiele osób go poleca/stosuje.
Oczywiście można używać płynów itp. ale być może wystarczy szmatka.
Tym bardziej, że przyschnięta jest tylko jedna dysza (MK).
Pozdrawiam