Zobacz pełną wersję : Przewodowy lub bezprzewodowy bezpośredni podgląd zdjęć
Witam. Jestem na etapie budowania domowego studia fotograficznego. Mam pytanie jak sobie radzicie z podglądem bezpośrednim wykonanych zdjęć. Podgląd na wyświetlaczu aparatu jest mało precyzyjny więc pomyślałem nad wykorzystaniem laptopa - wyciąganie karty i przekładanie do czytnika to nie rozwiązanie :(.
Szukam czegoś bezprzewodowego (cena pewnie zabija) lub przewodowego.
Proszę o pomoc, sugestie.
Pzdr.
cheyenne
31-01-2013, 12:36
http://www.eye-fi.pl/
Aparat na USB podpięty do kompa/lapka z Lightroomem. Ostatnią sesje tak fociłem, całkiem spoko, choć docelowo szukam czegoś bezprzewodowego do ipada.
A czy testował ktoś podgląd D700 po kablu z Capture One Pro? Czy taki układ jest możliwy?
Otóż zdobyłem lightrooma. Po podlączeniu aparatu Nikon D700 - lightroom widzi zawartość karty - ale nie jest to podgląd bezpośredni. Po za tym wyskakuje komunikat coś w stylu "can't load preview" .
uruchom tethered capture i będzie podgląd
jacek_wozniak
19-02-2013, 16:11
W aparacie musisz mieć ustawione połączenie nie mass storage device, tylko ten file transfer cośtam...
A jeżeli chcesz bezpośredni-bezpośredni podgląd to możesz równie dobrze przez kabel hdmi podłączyć aparat do czegoś większego, tylko to będzie widok jak z wyświetlacza... Podłączenie do lightrooma spowoduje, że zdjęcia będą na bieżąco wysyłane do komputera (rawy) i będziesz już miał załadowane pełne pliki, a na kartę aparatu zdjęcia nie będą się zapisywać.
Z opcji bezprzewodowych to eye-fi tak jak już wspomniano wyżej.
Można do Capture One przez kabel strzelać i potem po wifi do iPada przesyłać foty przez aplikację dedykowaną Capture Pilot... Sam nie próbowałem ale Drew Gardner poleca (http://photography-thedarkart.blogspot.com/2012/11/shameful-goings-on-with-ipad-mini.html) :) cieszyłbym się gdyby dla lightrooma pojawiła się taka aplikacja dedykowana i była dostępna też na androida :) może w wersji 5.x :)