Zobacz pełną wersję : D70 problem - ERR przy zmianie obiektywów
Witam
Pierwszy raz tu piszę, szukałem na forum o tym problemie ale nic nie znalazłem. Znajomy kupił taki używany zestaw: Nikon d70 Body, obiektyw Nikon AF-S DX Nikkor 18-70 f/3.5-4.5G IF-ED i Sigma 55-200 f/4-5.6 DC. Przy zmianie obiektywów wyskakuje ERR i nie da się zrobić nic. Co sugerujecie? Duża awaria?
pozdrawiam
t601
Wiewioor
26-03-2007, 18:03
Przetrzeć styki na korpusie i obiktywie - powinno pomóc. Bądź też (w przypadku luzu na bagnecie) sprobować "pokręcic" podpietym szkłem - u mnie przy N28-80 pomagało.
Pozdrawiam.
robin102
27-03-2007, 07:35
Nie zmieniaj szkieł z włączonym aparatem !!! Bagnet energicznie trzeba przekrecić , a styki moż erzecywiscie warto przeczyscić. Sprawdźustawienie pierścienia od manualnej zmiany wartosci przeslony. Czasem potrafi sie dziwnie ustawić i body pokazuje errror
Witam
Dzięki za odpowiedzi, niestety nic nie pomaga. Dodam jeszcze, że ten sam problem w postaci ERR i braku możliwości zrobienia zdjęcia pojawia się z samym body. W momencie pokazywania się ERR świeci się dioda przy klapce wejścia karty. Mam nadzieję że to nie mechanizm lustra... Czy macie jeszcze jakieś pomysły?
Pozdrawiam
t601
Sebastiann
27-03-2007, 08:52
Moze sprobowac reset body?
cytat:
Pojawienie się komunikatu "Err" na panelu sterowania i w wizjerze aparatu D-SLR zazwyczaj oznacza, że wewnętrzny moduł monitorowania pracy aparatu wykrył problem. Komunikat ten może oznaczać tymczasowy problem z aparatem lub problem wymagający interwencji serwisu. Po pojawieniu się tego komunikatu zapisz kolejne zdjęcie i jeśli komunikat zniknie, oznacza to, że była to tymczasowa usterka. Jeśli jednak komunikat nie znika, należy przekazać aparat do serwisu firmy Nikon w celu naprawy. Przed przekazaniem aparatu do naprawy sprawdź następujące pozycje:
1.
Spróbuj użyć karty pamięci zatwierdzonej przez firmę Nikon.
2.
Spróbuj użyć obiektywu marki Nikon lub odłączyć obiektyw i ustawić manualny tryb ekspozycji (M).
3.
Sprawdź, czy baterie/akumulatory są całkowicie naładowane.
4.
Wyjmij baterię/akumulator z aparatu na dłuższy czas, na przykład na 24 godziny, a następnie włóż je ponownie do aparatu. Jeśli aparat jest wyposażony w przełącznik resetowania, naciśnij ten przełącznik zamiast wyjmować baterię/akumulator. Aby uzyskać szczegółowe informacje na temat aparatów wyposażonych w przełącznik resetowania oraz miejsc, w których ten przełącznik się znajduje, zobacz Kliknij tutaj.
Jeśli komunikat o błędzie jest nadal wyświetlany, skontaktuj się z lokalnym serwisem firmy Nikon.
MariuszB
27-03-2007, 11:04
Miałem podobny problem po około miesiącu od kupna aparatu, i skończyło sie serwisem i wymianą styków CPU, w moim przypadku na szczęście na gwarancji
W serwisie jak do niego dzwoniłem, też kazali mi przeczyścić styki, uważnie mocować obiektyw, ale nic nie pomagało. Świeżo włączony aparat robił jedno - dwa zdięcia i się buntował, po wymianie styków wszystko jest OK (z sigmą i nikkorem) a, i nawet serwis się uwinął w ciągu jednego dnia z wymianą.
pzdr
a wie ktoś jaki jest koszt wymiany oych styków?
Władca Pixeli
29-03-2007, 05:12
świeci się dioda przy klapce wejścia karty.
Świeci czy mruga?
oj nie wiem, a czy ma to znaczenie? chyba jednak czeka kumpla serwis, dobrze ze mieszka w wawce, ja ze swoim 20d musiałem się mocno namęczyć jak padła mi migawka.
pozdrawiam
t601
Koszt wymiany styków w D70 wykonany przez serwis warszawski to 330.-
Miałem tak samo...kiedyś, niestety naprawa nie gwarancyjna i trwało ponad miesiąc:(
pozdr
Grzegorz vs milk