Zobacz pełną wersję : AOrta nr 05
AOrta ma zaszczyt zaprezentować piąty numer magazynu. Do tej pory publikowaliśmy jedynie fotografie analogową, jednak wraz z najnowszym numerem, AOrta otwiera się również na fotografię cyfrową. Nie jest dla nas istotne medium, na którym zdjęcie zostało wykonane, lecz jego przeslanie.
Wystarczy spojrzeć na nazwiska fotografów, którzy publikują w obecnym numerze swoje prace i każdy komentarz staje się zbędny. Finaliści Hasselblad Masters, zwycięzca World Press Photo 2012 oraz fotograf z grona Magnum.
Jacob Aue Sobol członek agencji Magnum przedstawia swoje zdjęcia z podróż koleją transsyberyjską, które są jednocześnie zapowiedzią jego kolejnej podróży ta sama trasa w marcu tego roku. Zafascynowany relacjami, które nawiązał z ludźmi żyjącymi na Syberii nakłoniły go do powrotu i do dokończenia serii zdjęć “Arrivals and Departures”, które prezentujemy w AOrcie #05.
Tomasz Lazar laureat konkursu World Press Photo w 2012 roku prezentuje u nas swój materiał z ulic Wall Street. Wśród opublikowanych zdjęć jest również nagrodzone zdjęcie II miejscem w kategorii “People in the news”.
Wyjątkowo wymowny jest dokument fotograficzny z Manili autorstwa Mariusza Janiszewskiego finalisty Hasselblad Masters. Mariusz przedstawia trudne realia życia filipińskiej ludności w materiale “Catmon Dumpsite”.
Ponadto w magazynie prezentujemy prace 9 innych fotografów. W śród nich: dokument społeczny, fotografia aktu oraz fotografia artystyczna.
W magazynie prezentujemy także wyniki konkursu Hall of Frame - organizowaną przez facebookową grupę fotografii ulicznej On Every Street.
Pełna lista materiałów:
Reza Khatir - Nobodys People
Wojciech Pokwicki - On the Edge
Jacob Aue Sobol - Arrivals and Departures
Michael Massaia - Seeing the black dog
Julian Ochoa - Rural Espana
Mariusz Janiszewski - Catmon Dumpsite
Arkadiusz Branicki - Homo Chorum
Filip Klimaszewski - Iran
Tomasz Lazar - Wall Street
Michael Jackson - Poppit Sands
Lara Kantardjian- On the Road Again / Paris
Vara Gagjew - I Shot a Stranger
Pobrać można nas ze strony www.aortamag.org (http://www.aortamag.org)
Co numer ciekawej i na dluzej zatrzymuje!
Bartek - NinoVeron
31-01-2013, 12:21
bardzo udany numerek :) wiele wspaniałych fotografii :)
jedyne co mnie zastanawia to czemu z każdym numerem jest coraz więcej zdjęć cyfrowych ... jakoś to nie pasuje do nazwy i głównego pomysłu na ten magazyn
ranbir kapoor
31-01-2013, 12:26
jest to pierwszy numer gdzie sie pojawily zdjecia cyfrowe
po licznych, nieraz buzliwych dyskusjach zapadla decyzja ze kierujemy sie jakoscia materialu nie tym na czym zostalo zrobione
niestety jakosc i analog coraz rzadziej ida w parze
oczywiscie dobry analogowy material bedzie przez nas oceniany troche mniej krytycznym okiem
by uściślić - cyfrowa fotografia dopiero od tego numeru
Nazwa AOrta ... nic nie mówi o analogowości
Pomysł był by pokazywać fotografie ... dobre zdjęcia ... z naciskiem na dobre chcemy się rozwijać i tylko przez to że ktoś ma kliszę czy matrycę mamy odrzucić jego prace ... np. Sobol czy Janiszewski ...
dodatkowo dopowiem ze jak rozmawiałem np. z Tomkiem Lazarem to nie rozmawialiśmy o Zeiss ikon (oboje go używamy) ale o zdjęciach o odczuciach z nimi związanych - za bardzo tu się uwiązaliśmy z narzędziem a nie z efektem ...
jeśli mogę mięć sugestię - założcie w tym dziale jeden wątek - najlepiej przyklejony - ktory bedzi emozna sobie zasubksrybowac i dostawac wowczas powiadomienia mailowe o nowym numerze
albo mailing na stronie magazynku czy cos w ten desen
dorobię na stronie mailing ...
sejmajnejm
31-01-2013, 13:11
ha, ha, historia znowu zatoczyla kolo.
ale najwazniejsze aby robic to co sie lubi.
pzdr.
A.
klisza36
31-01-2013, 16:33
by uściślić - cyfrowa fotografia dopiero od tego numeru
Nazwa AOrta ... nic nie mówi o analogowości
.
A Żyła...nic o cyfrowości:wink:
ranbir kapoor
31-01-2013, 16:39
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=16418&magazyn-aorta-nr-5
Redaktorze Naczelny i Reszto Ekipy, przyjmijcie moje skromne gratulacje. Znacie mnie jako prześmiewcę i złośliwca (i dotychczas dawaliście temu pożywkę), jednak w tym przypadku po prostu gratuluję.
Pomiędzy tym numerem a poprzednimi jest przepaść - AOrta sięgnęła poziomu profesjonalnych magazynów. I proszę Was, nie schodźcie już z niego.
...
Yyy... czy nie za bardzo posłodziłem?
No dobrze:
- jest kilka literówek,
- opisy pod zdjęciami w ostatnim dziale są... dziecinne,
- wszystkie przetłumaczalne tytuły powinny być też w polskiej wersji,
- there is a lack of iKolodions,
- jeszcze raz gratuluję, oglądałem i czytałem z przyjemnością.
PS
dodatkowo dopowiem ze jak rozmawiałem np. z Tomkiem Lazarem to nie rozmawialiśmy o Zeiss ikon (oboje go używamy)
Ten ZI to jakiś rodzaj wibratora? Przyznać mi się - który z Was jest kobietą?
obaj .... złośliwiec :)
dzięki Woytek ... postaramy się być lepsi ...
ranbir kapoor
31-01-2013, 17:40
Ikolodiony wkrotce wraz konkursem
I dziekujemy za pochwaly, spod twojej reki smakuja potrojnie
dla mnie nr 5 historyczny-foty mistrzostwo.
Zatrzymuje na dłuższą, przyjemną chwilę.
Gratulacje!
Bardzo dobry numer. Te cyfrowe też ujdą :)
Dobrze, że Chulbula tym razem nie ma bo obsada onieśmiela i tak.
RobertMiernik
01-02-2013, 00:05
Panowie jesteście niesamowici.
Ilość pracy (i jej poziom) sprawia, że nobilitujecie całe to forum już przez samo to, że można tutaj znaleźć Wasze nicki.
Ciągle i nieustannie coraz bardziej pod wrażeniem...
Gratulacje.
nonietoznowuon
01-02-2013, 13:36
Postuluje za utworzeniem "kacika onanisty sprzetowego" tez, gdzies na koncowych stronach magazynu, skromnie :D Moge nawet podsylac foteczki :-)
A kiedy znów się zbanujesz? :D
nonietoznowuon
01-02-2013, 13:46
A kiedy znów się zbanujesz? :D
Oj, to nie za predko :D Mam pewne niecne plany wobec Nikoniarzy :D
Za późno, dawno sprzedani.
nonietoznowuon
01-02-2013, 13:53
Za późno, dawno sprzedani.
Damy rade, spokojnie :D
A. Do tej pory publikowaliśmy jedynie fotografie analogową, jednak wraz z najnowszym numerem, AOrta otwiera się również na fotografię cyfrową. Nie jest dla nas istotne medium, na którym zdjęcie zostało wykonane, lecz jego przeslanie.
nie wnikam w zawartość merytoryczną, ale po cholerę było to bredzenie na początku o anologowości ??
nie robimy na analogu to dorabiamy do tego teraz ideologię ?
OK
niech i tak będzie, ale trąci mi to fałszem.
przedtem, albo teraz.
Kaczy_Grzmot
02-02-2013, 00:55
Z przyjemnością zobaczyłem i przeczytałem. Gratuluję a przede wszystkim dziękuję. :-)
nie wnikam w zawartość merytoryczną, ale po cholerę było to bredzenie na początku o anologowości ??
OK
przedtem, albo teraz.
a mówią o mnie, że jestem chasydem, oj wej!
sejmajnejm
02-02-2013, 11:47
OK
przedtem, albo teraz.
chłopaki zachlysneli sie, a teraz troche się nie chce. neofita jest najgorliwszym wyznawca. ;)
pzdr.
A.
mackaron
02-02-2013, 12:11
Jak sie nie jest uczciwym wobec siebie nie mozna byc uczciwym wobec innych proste
nonietoznowuon
02-02-2013, 12:17
o ironio :D
ranbir kapoor
02-02-2013, 12:27
przyznam ze mimo duzego szacunku dla osob piszacych w tym dziale trudno przejsc obok czytajac takie slowa
neofici, fausz, bredzienie,po cholere...
troche sie panowie zagalopowaliscie
a najwiekszym bledem jest niewnikanie w zawartosc merytoryczna
bo to po tym najlepiej widac ze ty byl krok w dobra strone
sejmajnejm
02-02-2013, 12:32
przyznam ze mimo duzego szacunku dla osob piszacych w tym dziale trudno przejsc obok czytajac takie slowa
neofici, fausz, bredzienie,bredzenie...
troche sie panowie zagalopowaliscie
a najwiekszym bledem jest niewnikanie w zawartosc merytoryczna
bo to po tym najlepiej widac ze ty byl krok w dobra strone
oczywisice, ja mowie to pol zartem, dlatego usmiech na koncu posta. Macie prawo do decyzji. Juz tu pisalem, ze zycze wam zebyscie mieli przyjemnosc z tego co robicie, a zadecie na poczatku traktuje z nalezytym humorem ;-)
pzdr.
A.
ja tylko sie zapytam przeciwników nowej AOrty .. czy mając do wyboru możliwość publikacji zdjęć uznanych fotografów czy zdjęć na kliszy chcąc rozwijać ten projekt odrzuciliby np. Sobola ??
nikt z nas nigdy nie odrzuci zdjęcia ponieważ zostało wykonane na kliszy ... wręcz szukamy nadal materiałów tak wykonanych
np. takim ukłonem w stronę analogowych materiałów były tiry ...
kto sie nie zajmuje taka działalnością nawet nie wie jak trudno odszukać dobrych fotografów i przekonać ich do współpracy ... już o samej współpracy nie wspomnę ...
co ciekawsze tyle pozytywnych informacji jakie dostajemy od różnych czy to fotografów czy osób związanych też świadczy od raczej dobrej drodze rozwoju
nie wiem kto to jest sobol i nic nie mam do nowej aorty.
bardzo się cieszę, że jest, że komuś się chce to robić, że są fajne foty.
tyle, że dopóki mieliście analogi to cyfra w niej nie istniała, a nagle nie ma analogów i "liczy się zdjęcie" a nie czym było robione.
w sumie tu pełna zgoda, liczy się obraz końcowy,chyba.
wolę analoga, bo ja po prostu lubię kliszę.
ja tylko po prostu pytam, po co było te analogowe zadęcie ?
nie miałem zamiaru kogokolwiek obrazić, urazić czy dyskryminować itd, dotkniętych przepraszam, niemniej wciąż nie rozumiem.
i tyle z mojej strony.
pozdrawiam.
ależ każdy z nas ma analoga ... co więcej .... moim fuji x-pro1 nie robię zdjęć tylko ikonem ...
nonietoznowuon
02-02-2013, 15:09
No to wszystko prawda jest, wiec czemuj nie wrocic do tradycji AO i nie zaczac dawac zdjęć aparatow? :D Tradycja zacna, aparatow w brod, o ile latwiej by bylo zdjecia tez pozyskac :D Niby trolowanie, ale ile racji w tym jest! :D
ranbir kapoor
02-02-2013, 15:15
nie jest tak ze nagle liczy sie cyfra ani nie bylo zadnego nadecia
nie od dzis jestes na AO zeby wiedziec co podchodzi pod definicje ortodoxowego poczucia humoru
dyskusje nt otwarcia furtki dla cyfrowego swiata trwala od dawna
jednak coraz to nowe sytuacje sprawialy ze nie bylo wyjscia
wielu swietnych fotografow chcelismy pokazac,jednak okazywalo sie ze ich analogowy dorobek jest jedynie marnym odpadem od ich znakomitych, cyfrowych zdjec
efekt jest taki ze dzis dostaje informacje ze jedna ze slaw fotograficznych przysle nam 20 nowych, niepublikowanych nigdzie zdjec
nie twierdze ze na analogu nie powstaja swietne zdjecia, powstaja ale jest ich bardzo bardzo malo
a fotografii reportazowej na kliszy jest jeszcze mniej
a nagle nie ma analogów i "liczy się zdjęcie" a nie czym było robione.
szukamy nadal materiałów tak wykonanych np. takim ukłonem w stronę analogowych materiałów były tiry ...
Co do obrażania, to przywilej kobiet. Z tego co zrozumiałem zarzutem jest utrata ortodoksyjności tudzież dziewictwa. Zobaczymy, mówią, że po rozprawiczeniu życie jest jeszcze ciekawsze :-)
Tom, skoro jak zwykle wiesz, że masz aksjomatyczną rację, to wysyłaj im te zdjęcia aparatów. Przecież, jeśli będą ciekawe, to zamieszczą ku pożytkowi wszystkich.
Robert, co do zadęcia zgadzam się z Tobą i sam niejednokrotnie dawałem temu wyraz. I tym bardziej podtrzymuję to, co napisałem wcześniej.
nonietoznowuon
02-02-2013, 15:37
Jam nie AO Wojciechu, wiec mi nie wypada :D
Jam nie AO Wojciechu, wiec mi nie wypada
Ty chyba podlotkiem nie jesteś, a krygujesz się jak pensjonarka. :-)
nonietoznowuon
02-02-2013, 15:45
Oj, to mam doslownie pisac ? :D Ok, jam nie onanista, nie robie artystycznych fociszow moim aparatom :D
ranbir kapoor
02-02-2013, 16:20
panowie ale jakie do cholery zadecie?
nie robcie nagle z ciebie tych ktorym obce jest poczucie humoru w typowo angielskim stylu
kto jak kto ale jakbym bral na powaznie wasze texty z ao to dopiero by byla pozywka
po raz kolejny powtorze
idea byla taka zeby dawac tylko analogowe
czas pokazal ze mozna z tego sklecic nieregularnie bardzo nierowny material ktorego zasoby zakladajac ze nie chcemy sie powtarzac szybko sie kurcza
i jak mam do wyboru mozliwosc umieszczenia na okladce zdjecia kogos z Magnum vs analogowe zdjecie kapusty to wynik dla mnie jest oczywisty
po raz kolejny powtorze
idea byla taka zeby dawac tylko analogowe
czas pokazal ze mozna z tego sklecic nieregularnie bardzo nierowny material ktorego zasoby zakladajac ze nie chcemy sie powtarzac szybko sie kurcza
i jak mam do wyboru mozliwosc umieszczenia na okladce zdjecia kogos z Magnum vs analogowe zdjecie kapusty to wynik dla mnie jest oczywisty
takie tłumaczenie ma sens.
niemniej, szkoda mi pierwotnej formuły a ta nowa nie wzbudza już we mnie emocji.
ale mną się nie przejmuj, mój głos tu najmniej ważny.
idę pobiegać, to zawsze robi mi dobrze na wapory
pozdrawiam
r.
edyta, ja bym wolał kapustę na okładce, naprawdę.
nie twierdze ze na analogu nie powstaja swietne zdjecia, powstaja ale jest ich bardzo bardzo malo a fotografii reportazowej na kliszy jest jeszcze mniej
Wiesz Mario. Fotografii reportazowej, streetowej i w ogole takiej z trescia bardziej ambitna niz zdjecia kapusty, robionej na filmie, troche na swiecie jest. Nawet w Polsce bys ja znalazl. Jedyny problem, ze trzeba by odrobine poszukac, moze ponamawiac autorow - ogolnie wysilic sie.
Zadeklarowaliscie sie, ze robicie magazyn o fotografii analogowej i gdybyscie odeszli od wspomnianej wczesniej kapusty, wyszukiwali dobre materialy analogowe, w ktorych analogowosc idzie w parze ze swietna trescia - byc moze zostalibyscie oryginalna marka na rynku.
Nie zmienia sie regul gry podczas zabawy, szczegolnie na poczatku. Skoro nie poczuliscie sie na silach by kontynuowac analogowosc magazynu, moze trzeba bylo porzucic projekt, zmienic nazwe i zaczac na nowo?
Mi osobiscie, pomysl z ortodoksyjnym magazynem nie przypadl do gustu. Nie bylem nim zainteresowany wlasnie przez owa analogowosc. Technika powinna byc rzecza transparentna. Mimo, ze widzialem jego narodziny nie bylem zainteresowany. Moge wiec powiedziec, ze cieszy mnie porzucenie ortodoksyjnosci. Rozumiem jednak, ze - a rebours - wielu kolegow moze czuc sie z tego powodu zawiedzionych czy oszukanych. Daliscie im cos i zaraz zabraliscie.
I jeszcze co do zawartosci. Swietnie Mario, gratuluje Ci i rozumiem, ze chcesz wykorzystac swoje piec minut, a skromnosc to w dzisiejszych czasach raczej ulomnosc niz zaleta, ale bedac glownym fotoedytorem, przytaczajac nazwe Hasselblad Masters, mogles wysilic sie o odrobine obiektywnosci i rozszerzyc temat o innych Polskich finalistow, czy tez wspomniec o uczestnikach z lat poprzednich?
Material Tomka Lazara z Nowego Jorku, czy tez reklamowke Lajki Sobola, kazdy glebiej siedzacy w temacie fotografii widzial juz po kilkadziesiat razy. Zaden to cymes :)
Moim zdaniem zwyciezca numeru 5-go jest kolega Pokwicki.
Zdrowka!
.......
Moim zdaniem zwyciezca numeru 5-go jest kolega Pokwicki.
Zdrowka!
wow ... to o mnie ... :)
ranbir kapoor
02-02-2013, 18:32
Drogi Robercie tak jak pisalem dobre zdjecia analogowe mozna znalesc
Szukalismy dlugo i efekty nie byly takie jak bysmy oczekiwali
Nie wiem kto moze czuc sie zawiedzony?
I czym, ze nie bedzie nr pt zdjecia tylko z f100?
Kazdy tutaj dazy fotografie analogowa szczegolnymi wzgledami
Wiec caly sercem zachecamy do przysylania zdjec
Sam zauwazyles ze jestem fotoedytorem
Redagowanie i kontakt z portalami nie jest moja dzialka
W pelni pozostawiam to innym, wiec nie wiem co masz na mysli
Dodam ze trudno by bylo dajac mala zajawke numeru zmiescic w niej dluga polska tradycje w H masters
Ba szczescie do wynikow prawie rok, zapewniam ze mamy w planach specjalny numer gdzie zaprezentujemy sylwetki polskich oraz hinduskich uczestnikow
A tak generalnie to nie rozumiem tych pretensji
Robimy to dla zabawy, poswiecamy swoj mniej lub bardziej cenny czas
Jezeli ktos ma wizje zeby robic cos takiego tylko inaczej to smialo
Przyklasne tylko
Szukalismy dlugo i efekty nie byly takie jak bysmy oczekiwali
A tak generalnie to nie rozumiem tych pretensji
Robimy to dla zabawy, poswiecamy swoj mniej lub bardziej cenny czas
Jezeli ktos ma wizje zeby robic cos takiego tylko inaczej to smialo
Przyklasne tylko
"Jak ci sie nie podoba, to zrob sam" - Wiedzialem, ze taki argument padnie :D
Nie interesuje mnie robienie samemu. Wrzuciliscie linka, jest publiczna dyskusja, napisalem co mysle. Nie sa to pretensje, bo niby o co mialyby byc, tylko krytyka, ktora mozecie uwzglednic lub nie. Wolisz jalowe przyklaskiwanie?
Co do szukania - obawiam sie, ze albo szukaliscie slabo, albo ja mam ponadprzecietne rozeznanie.
Uprzedzajac nastepne pytanie - nie mam motywacji do wspoltworzenia magazynu, wyzywam sie na prywatnym blogu i w zupelnosci mi to na razie wystarcza.
I oczywiscie trzymam kciuki i kibicuje.
ranbir kapoor
02-02-2013, 19:19
ale my z przyjemnoscia przyjmujemy krytyke, tylko ty jestes pierwszym w tym watku ktorego krytyka jest rzeczowa
Ja akurat szukałem fotografów ... I miałem kilka właśnie odpowiedzi ze maja zdjęcia analogowe ale nie chcą ich publikować bo ich twórczość obecna jest zupełnie na innym poziomie ...
ale my z przyjemnoscia przyjmujemy krytyke, tylko ty jestes pierwszym w tym watku ktorego krytyka jest rzeczowa
ocho, normalnie strach coś napisać.
to ja już milczę na mówią wieki.
ranbir kapoor
02-02-2013, 19:57
Alez mozna pisac, nawet o britney
Ale przyznasz ze jak np jeden z najbardziej znanych polskich fotografow w weekend przygotowuje specjalnie dla nas set i zyczy szczescia to texty o oszustwach i porzucaniu analogowych sztandarow wygladaja groteskowo
Czasem mi sie wydaje ze kilka osob tu chcialo zeby aorta byla zbiorem dziel pojawiajacych sie w ao stad te zawiedzione nadzieje
Bawcie sie z nami po prostu
napisałem trąci fałszem - i to jako moje odczucie,a nie zarzut, jak dla Ciebie to synonim oszustwa, to nie ma o czym mówić.
nonietoznowuon
02-02-2013, 21:27
Ze sie wtrace, nie mozna o britnej, bo kasujom :D
ranbir kapoor
02-02-2013, 21:37
alez drogi Wieczny jak najbardziej prosze o przeslanie setu zdjec Britnej z Pungera :)
a co Cichego poszlo PM co by tu nie mieszac juz
przepraszam za słowa o fałszu jeżeli kogoś uraziły, a uraziły.
proszę admina o usunięcie mojego konta.
pozdrawiam
nonietoznowuon
02-02-2013, 21:53
Zdjecia aparatóf moge zaproponowac, nawet na kliszy moge walnac, co by ortodokśnie bylo :D
PS. o qurqa, ludzie, to tylko internet jest, nie ma co tak na serio :-)
ranbir kapoor
02-02-2013, 22:26
przepraszam za słowa o fałszu jeżeli kogoś uraziły, a uraziły.
proszę admina o usunięcie mojego konta.
pozdrawiam
iles ty tego piwa wypil dzis, doczytaj najpierw PM, nikt tu sie gniewa, no moze poza britney
Nie wiedziałem, że Britnej ma takie długie łapy.
Jakoś gorąco się*zrobiło, choć wydawało mi się, że trzymamy się w kanonie dyskusji.
ranbir kapoor
02-02-2013, 22:35
dzwonilem, nie odbiera
Doktorze jaka jest medyczna definicja slow usuniecie konta
Doktorze jaka jest medyczna definicja slow usuniecie konta
resectio radicis?
no nie odbiera, nie mam jak teraz pisać, nie chodzi o moją urażoną dumę, bo nikt jej nie uraził.
w każdym razie odwołuję powyższą deklarację.
przepraszam za tani kabaret.
resectio radicis?
że się*sam zacytuję, dobrze, że sobie jednak korzonka nie usunąłeś :-)
Chłopcy poszaleli sobie widzę ..
Bartek - NinoVeron
02-02-2013, 23:59
jako pierwszy pytałem się o tą "cyfrowość" i nie przyszło mi do głowy, że zrobi się taka dyskusja :(
sam wewnętrznie jestem mocno podzielony
z jednej strony obecny numer baaaardzo mi się podoba!!!
bardzo lubię zdjęcia Arka (Aloshy) ... zrobione cyfrowym Canonem 450D :)
bardzo podobają mi się też inne zdjęcia zrobione np. "cyfrową" Leicą
a z drugiej strony jak już wspomniano czuję lekki zawód (nie mylić ze wzwodem :D )
Pomysł na magazyn zrodził się tuż po albumie AO, zrodził się wśród ludzi tworzących "elitę" AO ... była koncepcja, były pomysły na tytuł magazynu i w większości te pomysły miały w nazwie nawiązania do analoga
zwyciężył pomysł na AOrtę ... z wielkim zaznaczeniem tych dwóch magicznych dla nas liter AO ... które do dzisiaj są wyróżnione w tytule
i jak po obejrzeniu najnowszego numeru widzę ogromną ilość zdjęć cyfrowych to poczułem, że magazyn, który był dla mnie wyjątkowy ... stał się magazynem z pięknymi zdjęciami ... ale już jednym z kilkunastu, które często oglądam.
Rozwijacie AOrtę poświęcając ogromną ilość swojego czasu i chwała Wam za to!
dalej będę z ogromnym napięciem czekał na kolejny numer i dalej będę Wam baaaardzo "kibicował" by to co robicie było coraz lepsze
tylko szkoda mi, że straciła się pierwotna formuła tego magazynu :(
Powodzenia Panowie i wytrwałości w tym co tak wspaniale robicie! :)
mirekkania
03-02-2013, 00:40
ale mną się nie przejmuj, mój głos tu najmniej ważny.
Mój jeszcze mniej ważny, bo mojego nawet tu nie przeniesiono. Został w AO.
"Jak ci sie nie podoba, to zrob sam" - Wiedzialem, ze taki argument padnie :D
Nie interesuje mnie robienie samemu. Wrzuciliscie linka, jest publiczna dyskusja, napisalem co mysle. Nie sa to pretensje, bo niby o co mialyby byc, tylko krytyka, ktora mozecie uwzglednic lub nie. Wolisz jalowe przyklaskiwanie?
Co do szukania - obawiam sie, ze albo szukaliscie slabo, albo ja mam ponadprzecietne rozeznanie.
Uprzedzajac nastepne pytanie - nie mam motywacji do wspoltworzenia magazynu, wyzywam sie na prywatnym blogu i w zupelnosci mi to na razie wystarcza.
I oczywiscie trzymam kciuki i kibicuje.
ale my z przyjemnoscia przyjmujemy krytyke, tylko ty jestes pierwszym w tym watku ktorego krytyka jest rzeczowaJa byłem pierwszy, ale nie w tym wątku. Echhh.... nikt mnie nie zauważa :)
zdecydowanie brakuje kapusty.
Gratuluje 5 numeru, bardzo mi się podoba.
Podoba mi się też (poza małymi wyjątkami) dyskusja, która tu się wywiązała. Świadczy ona o dużym zaangażowaniu zarówno autorów magazynu (dzięki za świetną robotę), jak i odbiorców AO. Jak dla mnie ta zmiana dała dostęp do świetnych materiałów, wartość magazynu rośnie, przyciągnęliście znane nazwiska, Wasze nazwiska też powoli zaczynają więcej na znaczyć.
5 numer jest taki, wywołuje emocje i to dobrze. Następne może będą bardziej "ortodoksyjne", a może jeszcze mniej, nie ważne. Najważniejsze, że magazyn jest i się rozwija. Jeśli będzie coraz lepszy, to będzie miejscem, z myślą o którym będą mogły być realizowane analogowe projekty.
Nie jest źle a wręcz przeciwnie - jest bardzo dobrze. Wejście w cyfrowy materiał. Musiało to nastąpić, znak czasu, prawda czasu, prawda ekranu.
A ja - jeśli towarzystwo pozwoli z uwagi na mój krotki staz na AO - przylacze się do dyskusji po stronie tych (nazwijmy roboczo) 'na nie'. Formula AOrty i tym, co niesamowicie ja wyroznialo, byla prezentacja materialow analogowych. A nie po prostu dobrych zdjec. Porownywanie zdjec kapusty do 'materialu wyslanego przez fotografa z Magnum' troche trywializuje dyskusje miast stanowic argument. Że zdjecia Sobola lepsze? Pewnie, że lepsze. I nawet robione 'prawie analogowym' aparatem. Ale dla mnie takie porownanie nie powinno miec miejsca, gdyz zdjecia te nie spelniaja podstawowego kryterium 'analogowosci', o ktorej krzyczy logo i okladka magazynu podkreslajac litery 'AO'. Jasne, że super sprawa jest udostepnianie publice zdjec fotografow z Magnum, lecz nawet ten fotograf wykonal ze dwa projekty analogami..
Nie chcę być w zadnej mierze malkontentem, nie czuje się nawet jako odbiorca 'zdradzony' - po prostu, skoro AOrta wyrosla tutaj, ze zdjec analogowych, skoro formula podkreslana jest w samej nazwie, skoro idea byla prezentacja zdjec zrobionych na kliszy, to jednak jest to (prezentacja zdjec cyfrowych) odejscie od tej jedynej, wyrozniajacej AOrte cechy.
To troche tak, jak z malarstwem - mozna robic cykliczne wystawy impresjonistow, godzac się z tym, że dokonujac waskiej selekcji w obrebie tylko tego kierunku w malarstwie trzeba bedzie dac szanse mlodym i mniej znanym tworcom (gdyz brak jest po prostu odpowiedniej ilosci i dostepnosci dziel tworcow wybitnych) i z drugiej strony, cykliczne wystawy impresjonistow mozna zamienic na cykliczne wystawy malarskie w ogole i brac jak leci impresjonizm, kubizm i inne.
Skoro punktem wyrozniajacym AOrte (polecimy gornolotnie) byla zastosowana przy tworzeniu dziel technika, skoro fotografie uznajemy za odrebny i samoistny gatunek sztuki, to pewne rozroznienia mozna zaznaczyc i selekcjonowac tych wlasnie impresjonistow od reszty, gdyz - jak ktos wskazal przede mna - w przeciwnym razie ze swietnego i jedynego w swoim rodzaju magazynu o fotografii analogowej robi się 'po prostu kolejny magazyn o fotografii', ktory choc na wysokim poziomie (wspomniany przez Was fotograf z agencji Magnum) ciezko odroznic koncepcyjnie od reszty tego typu magazynow. Poza logo oczywiscie, ktore w przypadku zdecydowania się na nieOrtodoksyjna koncepcje odrobine razi.
Żeby nie było - na AO jestem swiezak i moja opinia powinna być ostatnia, ktora Hasselblad Master & co wezma pod uwage. Mam jednak wrazenie, że wiem o co chodzilo 'malkontentom' i że ostatni numer magazynu - skadinad wciaz oczywiscie swietny - stanowi odejscie od podstawowego zalozenia ktore dla wielu osob (w tym dla mnie) swiadczylo o jego sile.
Pozdrawiam!
Post factum natomiast przepraszam za brak polskich znakow, gdyz jako obronca ortodoksyjnosci sam zyje w zaklamaniu i w przerwach między uzywaniem telegrafu posluguje się telefonem komorkowym, ktory to do kwestii polskich znakow podchodzi z nieznosna lekkoscia bytu.
Konczac przydlugasny wywod (jazda pociagiem dalekobieznym przydlugasnym wywodom niebywale sprzyja) podkresle, że rozumiem też druga strone - metafizyczne rozdarcie między zdjeciem kapusty a pracami utalentowanego fotografa najlepszej i najbardziej elitarnej agencji fotograficznej na swiecie. Problemy z brakiem dobrych materialow. Trudnosci w przekonaniu tworcow przez duze tfu, żeby zaprezentowali swój material w AOrcie itd.. itd.. Wszystko to pewnie prawda, ale chyba od poczatku było wiadomo, że stworzenie w dobie wszechobecnej fotografii cyfrowej magazynu o fotografii analogowej na wysokim poziomie laczyc się bedzie z koniecznoscia poszukiwan materialow i fotografow. Moze wiec jakas koncepcja by było zmniejszenie czestotliwosci wydawania magazynu? Albo polaczenie prac fotografow wybitnych z tymi nie do konca wybitnymi, ale wystarczajaco zdolnymi, by jakoś drastycznie nie zanizyc poziomu, w mysl otwarcia AOrty na mlodych, zdolnych?
Niczego nie proponuje na sile, nie upieram się kategorycznie przy jednym zdaniu i niczego ostatecznie nie chcę rozstrzygac, ale mam wrazenie, że z pupalki poruszania się wylacznie w kategoriach fotografii analogowej dalo się wybrnac inaczej, niż mowiac: 'Gdy fotograf Magnum wciskal nam swój material mielismy zamiast tego dac zdjecie kapusty?' czy: 'Liczy się zdjecie, a nie medium'.
To już teraz naprawdę finito, pociag dojezdza do stacji. Pakuje się i ide fotografowac. Kapuste.
Franek_, dobry miałeś ten pociąg. ;)
Ach, tak się dyskusyjnie zrobiło, że i ja się jeszcze wymądrzę.
Otóż numer 5 jest inny nie tylko w aspekcie wprowadzenia zdjęć cyfrowych. On jest po prostu znacznie bardziej dopracowany od strony formalnej. I również dlatego przegląda się go znacznie przyjemniej.
W porównaniu numery poprzednie wydają się jedynie chropawymi szkicami. Co nie znaczy, że nie było dobrych zdjęć - oczywiście, że były!
I oczywiste jest, że redakcja się uczyła i trudno było oczekiwać od razu dopracowanej publikacji.
Ale przy oglądaniu to niedopracowanie przeszkadzało w percepcji zdjęć, tym bardziej, że w parze z raczkowaniem szło wymienione wyżej - pół żartobliwe, ale i pół serio - zadęcie. Czyli swoisty wyraz ambicji redakcji. ;)
Ambicja jest motorem postępu. Redakcja chce się wybić, chce być znana, ale chce tego dokonać przez przyciąganie coraz lepszych twórców. Dzięki temu wszyscy powinni byc zadowoleni.
Oczywiście pozostaje kwestia korzeni - tytuł, z wielkim szumem, wywiedziony został z tutejszego AO-sitcomu. :D
Teraz jest lekkie świecenie oczami... ;)
Tylko kto na zewnątrz o tym wie? Wiemy tylko my, członkowie klubu, obecni przy narodzinach, i jest nam nieco przykro. Dlatego czujemy pewien niesmak.
Jednak dla dalszego życia magazynu nie ma to aż takiego znaczenia. Niektórzy mogą powiedzieć, że żmija wyhodowana na piersi AO, że pójście na łatwiznę, odpuszczenie poszukiwania dobrych zdjęć analogowych, odejście od elitarności.
Ale niestety prawa rynku wymagają kompromisów, które w tym przypadku się chyba sprawdziły - odbiór jest bardziej, niż pozytywny, a na tym twórcom zależy najbardziej, i na coraz większym gronie odbiorców.
Oczywiście najpiękniej by było, gdyby przy obecnej, dopracowanej formie, magazyn zawierał wciąż same zdjęcia analogowe.
Panowie, tego Wam życzę, jednak wszyscy wiemy, że nie jest to niezbędne do osiągnięcia sukcesu.
ranbir kapoor
03-02-2013, 13:14
i to jest ladne podsumowanie Woytku
dodam jeszcze jedno
wszyscy chcieli by zeby w aorcie bylo pelno zdjec z ao
a teraz powiedzcie ilu sie zglosilo z checia publikacji?
A do tego to akurat przysłużył się sam naczelny, "zachęcając" mniej więcej w te słowa:
- Przysyłajcie, przysyłajcie, się oceni, się przepuści przez sito, jeśli poziom będzie rzeczywiście odpowiednio wysoki, na miarę AOrty, to ho, ho - może nawet zamieścimy." :D
Bartek - NinoVeron
03-02-2013, 13:41
wszyscy chcieli by zeby w aorcie bylo pelno zdjec z ao
a teraz powiedzcie ilu sie zglosilo z checia publikacji?
postawiliście bardzo wysoko poprzeczkę :) niektórzy nie czują się na tyle mocni
a teraz to już nie ma najmniejszych szans :)
ale może w tym roku też wypali pomysł z albumem?? ... ale tylko ze zdjęciami ludzi z tego forum :)
Widzę, że podobnie odebrałeś "zachęty" do publikacji. ;)
ale może w tym roku też wypali pomysł z albumem?? ... ale tylko ze zdjęciami ludzi z tego forum :)
Ba! Tylko "Kto ten dzielny? Kto się zgłasza?" :D
nonietoznowuon
03-02-2013, 17:00
Bosh, jak tu gornolotnie, az sie lepszym czlekiem poczulem ze samej obecnosci :D
Z miejsca poswieconemu mizianiu sprzeciorow, przerwanego okazyjnym fociszem, powstal magazyn fotograficzny (chulera wi czemu fotograficzny, zupelnie nie logiczne) ktory mial byc ortodokśny, analogowo. Ale w miedzyczasie sternik (lub sternicy) chyba stwierdzili ze "lecim na lajki", a teraz ideologia poszukiwana, lub chociaz logiczne wytlumaczenie :D Wiem ze jam nie w klubie i glosu nie powinienem zabierac, ale nawolywal bym nadal za zmiana orientacji na sprzecior okraszony okazyjnym fociszem, zeby tradycji zadosc bylo, albo o zmiane nazwy na AH :D Albo po prostu zmienic nazwe na NMUCF (nastepny-magazyn-ukazujacy-czyjes-fotografie) i bedzie sie mozna obejsc bez nadecia i kreowania sztucznej oryginalnosci :-)
To mówiłem ja – Jarząbek Wacław :D
Wiem ze jam nie w klubie
Pewnie, że nie. W klubie to był tomwidlak. :D
nonietoznowuon
03-02-2013, 17:06
Toć nadmnieniam :D Ale raz ze to ineternety sa, dwa ze jam ze wsi i zachowac sie nie potrafie, wiec wypowiedziec sie nie omieszkalem :D
Burzliwa dyskusja. Wiele emocji, zawiedzionych nadzieji. Czas abym zabral glos :)
Wojtek i Mario dzielnie bronia Aorty, uzasadniaja podjete decyzje i tlumacza dlaczego tak jest lepiej. Coz, za cala cyfrowa ewolucja oraz ostatnimi zmianami stoje ja i cala odpowiedzialnosc biore w 100% na siebie. Ba, dodam nawet, i jestem pewien, ze decyzje podjete i zmiany wprowadzone miedzy numerem 4 a 5 wyszly Aorcie tylko na dobre.
Nie bede sie odnosil do opini jakie tutaj zostaly przedstawione, bo jest ich zbyt wiele. Dziekuje wszystkim za dyskusje, kazde slowo czytamy, wazymy i caly czas pamietamy skad sie wywodzimy.
Odniose sie jednak do jednego:
Widzę, że podobnie odebrałeś "zachęty" do publikacji. ;)
Zachety z naszej strony sa szczere. Zapraszamy wszystkich, ktorzy chcieliby pokazac material w Aorcie do przesylania prac. Latwo znalezc instrukcje na naszej stronie www. Dodam tylko, ze material analogowy ma u nas priorytet nad materialem cyfrowym gdy sa na zblizonym poziomie.
ps. Co do analogowosci Aorty #5 to na 12 materialow zaprezentownych (nie wliczam wynikow konkursu HoF) 9 jest analogowych... Calkiem sporo moim zdaniem :)
pastwisko
08-02-2013, 01:09
a mnie się to nowe logo nie podoba (A jest za duze..)
miron19j
08-02-2013, 01:45
ps. Co do analogowosci Aorty #5 to na 12 materialow zaprezentownych (nie wliczam wynikow konkursu HoF) 9 jest analogowych... Calkiem sporo moim zdaniem :)
ale nie można być trochę w ciąży, tak w 9/12.
Z założenia AOrta miała być pismem/wydawnictwem traktującym wyłącznie o fotografii analogowej. Miał być kącik sprzętowy, o chemii i negatywach. Teraz okazało się, że jednak może być trochę cyfrowa.
Ktoś napisał, że nie można było odrzucić zdjęć Lazara, Sobola (kimkolwiek by on nie był). A może jednak trzeba było. Myślicie, że Ci wielcy by nie zrozumieli, obrazili się? No, ale przecież to takie nobilitujące: mamy zdjęcia laureata WPF. Specjalnie dla nas przygotował secik.
Wojtek napisał, że fotografowie nie chcieli udostępnić swoich zdjęć na kliszy. Może trzeba było "wysłać" do nich kogoś z większym darem przekonywania. Taki akwizytor potrafi wcisnąć Murzynowi krem do opalania. W ostateczności zrezygnować z części materiału. Z tych 3 cyfrowych.
Ktoś już napisał, że byliście na dobrej drodze do zostania znaczącym magazynem o fotografii analogowej. A tak macie szanse zostać kolejnym magazynem o fotografii.
Mam niejasne przeczucia, że skoro Mario kupił Hassela, a Wojtek nadal ma Ikona, nastąpi zwrot w stronę analoga.
I teraz tylko czekam, aż pojawi się całostronicowa reklama Sony Alfa. No bo przecież utrzymanie serwera kosztuje.
Ale, jak mawiał pewien klasyk: "nie moje małpy, nie mój cyrk".
A swoją drogą, gratuluję numeru. Zdjęcia są naprawdę świetne. Tylko...
Bartek - NinoVeron
08-02-2013, 02:44
przy okazji:
http://aortamag.pl/archiv/
chciałem pobrać numer "trzy" ale chyba strzelił na mnie focha
"Apologies, but the page you requested could not be found. Perhaps searching will help."
już działa
Tak wszystko niestety kosztuje ... chcemy być lepsi, coraz lepsi ale nie da się robić takiego magazynu w ciągu weekendu .. to jest praca może jeszcze nie na cały etat ale na jakąś jego część na pewno.
miron19j - powiem więcej mam Bronice, Kieva, Minolte, Zenita, Fed, Practice, średniego Zeissa, Fexareta i prezent od McArona - Polaroida, a cyfrowych tylko 2 :)
ranbir kapoor
08-02-2013, 10:12
jest oburzenie ze aorta juz nie jest AO
a ja sie pytam co AO robilo zeby nadal klisza niepodzielnie rzadzila na naszych lamach
poza Bartosem ktory przysylal swoje zdjecia w neglizu odzew reszty byl praktycznie zerowy
jak juz ktos za nasza namowa podeslal set to najczesciej bylo czekanie pozniej na hi-resy a w dalszej kolejnosci ta text
efekt - numery wypuszczany z kilku mies poslizgiem ktory potem spotykal sie i tak w wiekszosci ze slosliwymi komentarzami co poniektorych
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/plakat3-1.jpg
źródło (http://www.pokwicki.com/wp-content/uploads/2013/02/plakat3.jpg)
mackaron
08-02-2013, 10:42
http://p4.kciuk.pl/p4.kciuk.pl/58ee2af3842094679060159ee62e1051.jpg
ranbir kapoor
08-02-2013, 10:48
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/18/plakat3m.jpg/)
miron19j
08-02-2013, 12:24
gwoli ścisłości
wysłałem umówiony materiał o ADOXIE. Nie ukazał się w dwóch kolejnych AOrtach. Nie dostałem nawet krótkiej informacji typu "sorki, zmieniamy profil magazynu. Twój materiał już do niego nie pasuje"
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/195/81667216.jpg/)
mamy z tym problem ... nie możemy umieścić tego materiału tylko jako występ gościnny raz i potem nic ... czekamy na pojawienie się stałego działu z testami ... chcemy by w magazynie była ciągłość i przewidywalność
a jeśli nie wysłaliśmy do Ciebie takiej informacji - przepraszam niedopatrzenie
męczy oczy ta Wasza gazetka.
Kartofelinder
08-02-2013, 17:43
Ja też wysłałem trochę zdjęć i właściwie nie otrzymałem żadnego odzewu. Uznałem, że były za cienkie, a że lepszych nie mam (a nawet jeśli mam, to nie mam jak zeskanować), to więcej nie wysyłałem :(
A czy byl juz pomysl AOrty na iOS/Android?
tak robiliśmy próby z przygotowaniem na tablety - w pierwszej kolejności z racji moich preferencji na iOS - niestety daleko nam jednak do efektu który by zadowalał .. ale pdf na iPadzie wygląda dobrze