PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia 4 osób jak oświetlić

artuss811
30-01-2013, 23:46
Witam zostałem poproszony o wykonanie zdjąć zespołu muzycznego, zdjęcia maja być użyte na stronie www zespołu. Jaki posiadam sprzęt widać w stopce nic specjalnego, posiadam też paasolko-softbox i blendę 90 i statyw oświetleniowy i statyw aparatu. Problem jaki ja dostrzegam to oświetlenie, a mianowicie jak to wszystko rozstawić, aby równomiernie oświetlić 4 osoby które bada stały blisko siebie, czy ustawienie lampy przed zespołem w odległości do 2m i wysokości tez około 2 m i parasoolko-softbox pod kątem 45 do zespołu i myślałem umieścić przed nimi blendę. A może macie inne pomysły

fafniak
31-01-2013, 00:03
kupić książkę i poczytać?

Ale najlepiej jest... mieć pomysł na zdjęcie - oświetlenie samo się "nasunie"

artuss811
31-01-2013, 00:13

troszkę o tym czytałem ale to nie jest jedna osoba w wąskim kadrze, jak bym miał 2 parasolko softboxy nie widział bym chyba większych problemów, dlatego pytam was może macie jakieś rady czy technikę. Ale wydaje mi sie że lampa ustawiona z przodu jak do oświetlenia butterfly

fafniak
31-01-2013, 00:16
nie ma znaczenia czy jedna czy więcej

bogdi64
31-01-2013, 00:17
.......że lampa ustawiona z przodu jak do oświetlenia butterfly
- nie rozumiem ?
- wziąć ich na dwór

fafniak
31-01-2013, 00:21
wiesz do czego jest butterfly? po co się go stosuje?

artuss811
- nie rozumiem ?
- wziąć ich na dwór

Czego nie rozumiesz,
oki dobra rada poczekam do wiosny :-)

artuss811
mam ci podać regułkę

fafniak
31-01-2013, 00:22
gdzieś mam regułki
napisz swoimi słowami

artuss811
31-01-2013, 00:29
Panowie poprosiłem o pomoc bo nie mam pomysłu i doświadczenia, a koledzy nabijają sobie posty i żadnych rad oprócz:

nie ma znaczenia czy jedna czy więcej

- nie rozumiem ?
- wziąć ich na dwór

gdzieś mam regułki
napisz swoimi słowami

jak to jest pomoc to ja idę spać, bo to są rebusy a na to nie mam siły, albo powedzcie ze nie chcecie pomagać dawać rozwiązań będzie szybciej i prościej

o to chodzi http://www.youtube.com/watch?v=Cv3UphKnZNQ

bogdi64
31-01-2013, 00:29
mam ci podać regułkę

właśnie nie rozumiem tego opisu bo do czego jest "motylek" wiem
dlatego napisałem - weź ich na dwór

artuss811
31-01-2013, 09:42
I jak żadnych pomysłów i rad.

Matey3000
31-01-2013, 09:52
Moja rada: oswietl ich dobrze.
Najlepiej w dobrze wyposazonym atelier.

fafniak
31-01-2013, 10:05
artuss... rozumiem że jesteś z pokolenia "podaj mi proste rozwiązanie bo mi nie chce się pomyśleć"
nie bez powodu prosiłem żebyś napisał do czego służy butterfly

artuss811
31-01-2013, 13:34
Moja rada: oswietl ich dobrze.
Najlepiej w dobrze wyposazonym atelier.

Twoje dary zawsze były bezcenne....
I pytanie była jak? - tym co mam, a nie czym?

i podejrzewam że dla Ciebie też było by problemem zrobić portret 100 osób jak dla mnie 4 bo w tym dobrze wyposażonym atelier nie zmieścisz tyle ludzi :-)

Matey3000
31-01-2013, 13:57
Jak juz Ci sie uda, i nauczysz sie troche, to zdasz sobie sprawe jak bezmyslne sa Twoje pytania.

artuss811
31-01-2013, 15:47
A co jest bezmyślnego w moich pytaniach....
A tak w ogóle to po co jest to forum, jak wszystko jest w Kasiakach i dobrze wyposażonych atelier. Chyba tylko po to żeby jeden z drugim PRO-FOTO się puszył i wdzięczył

artuss811
31-01-2013, 15:54
Jak juz Ci sie uda, i nauczysz sie troche, to zdasz sobie sprawe jak bezmyslne sa Twoje pytania.

"Geniusz widzi odpowiedź zanim zobaczy pytanie." - ja geniuszem nie jestem ale Tobie gratuluje!!!!!

bogdi64
31-01-2013, 16:02
zadałeś pytanie - dosłownie JAK BŁYSNĄĆ LAMPĄ BŁYSKOWĄ, do tego dorobiłeś "filozofię "motylka"
- dostałeś pierwszą zresztą bardzo rozsądną odpowiedź "Ale najlepiej jest... mieć pomysł na zdjęcie - oświetlenie samo się "nasunie" - bo nikt z nas nie wie jaki masz pomysł na tą fotkę ? - odpisujesz "nie mam pomysłu, no to podpatrujesz w necie i szukasz pomysłu w necie zgodnie z tym co posiadasz
choć by tak
https://www.google.pl/search?q=zdj%C4%99cia+zespo%C5%82%C3%B3w+muzycznyc h&hl=pl&tbo=d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=bHgKUcHpDqPm4QTftoG4DQ&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAA&biw=1280&bih=685
jeśli w tym momencie masz jeszcze jakiś problem, to podajesz wzór z ewentualną prośbą o pomoc - czy to takie trudne ?
teraz zadałeś pytanie typu "mam kuchenkę i lodówkę, nie umiem gotować i nie mam smaku, co zrobić na obiad, aby wszystkim smakowało ?" i dziwisz się, że dostałeś odpowiedź idź do "mc donalda" lub kup książkę kucharską.

fafniak
01-02-2013, 02:03
uwaga podaję przepis na rosół :
4 osoby ustawiasz obok siebie
w odległości 6m od skrajnej osoby ustawiasz lampiona z dyfuzerem - ekspozycja f5.6 lampion na wysokości ok 2,5m od ziemi i ok 2,5 m od linii osób - dla kumatych inaczej - chodzi o to żeby lampion świecił pod kątem ok 45 stopni do ludzi
Na aparacie ustawiasz lampiona na f2.8 - f4.0 - te różnice uznaję za pieprz i sól ;)

A to że nie napisałes do czego służy butterfly ... widocznie masz w dupie i siebie (swoją wiedzę ) i mnie jako rozmówcę - powodzenia

artuss811
01-02-2013, 11:08
dla kumatych inaczej - chodzi o to żeby lampion świecił pod kątem ok 45 stopni do ludzi

Nie wiem czy to do mnie czy ogólnie.......!!!!!

A to że nie napisałes do czego służy butterfly ... widocznie masz w dupie i siebie (swoją wiedzę ) i mnie jako rozmówcę - powodzenia

I nie mam nikogo w dupie ani siebie, ani nikogo innego, ale pytanie było z serii "do czego służy aparat" Po 2 na pytanie nie odpowiada sie pytaniem - bo to niegrzeczne. Opis oświetlenia podany przez ciebie podobny do Rembrandt-owskiego

fafniak
01-02-2013, 17:41
To prosze ... po prostu napisz do czego służy - jakie ma funkcje - podstawowe

artuss811
02-02-2013, 00:06
Źródło światła ustawiamy dość wysoko przed modelem aby światło padało bardziej z góry na fotografowany obiekt. Pod nosem modela pojawia się cień w kształcie motyla. Chyba tyle to oświetlenie bardzo często wykorzystywane jest w fotografii mody

fafniak
02-02-2013, 11:01
No widzisz i tu jest problem pogrzebany czerpania wiedzy z internetu.
Czym innym jest sposób świecenie w studio foto - "butterfly lighting" - które nazwe swoją wzięło nie wiem skąd. Tym bardziej że jest szalenie myląca.
Butterfly jest MODYFIKATOREM światła którego podstawowym zadaniem jest :
1- zmiękczenie światła (lub jego odbicie i rozproszenie)
2- "świecenie" dużą powierzchnią
A jak i gdzie ustawisz go to jest osobna sprawa i czy to bedzie świecenie PRZEZ butterfly-ja czy odbijanie od niego światła.
Gigantyczną zaletą - jest powierzchnia świecenia.
Tutaj masz kilka produktów :
http://www.vistek.ca/results/ProPhotoLightingGripSupport/grip%20equip-buttefly/Butterfly.aspx
To są maluszki - duże motylki mają czasem nawet po 15metrów szerokości ale to na planach filmowych ;)
Tak więc proponuję odłożyć na chwilę durne internetowe poradniki i poczytać literaturę pisaną przez fachowców

Co do reszty - oświetlenie - wystarczy obejrzeć trochę obrazów

Amadeusz
02-02-2013, 11:19
Witam zostałem poproszony o wykonanie zdjąć zespołu muzycznego...

Nie psuj rynku, powiedz im, że nie potrafisz. Niech zapłacą komuś za to zdjęcie i będzie spokój. To tak w kontekście innego wątku :)

bogdi64
02-02-2013, 14:22
:)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/8/bb00029resizer1000q80f1.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

artuss811
02-02-2013, 23:54
Nie psuj rynku, powiedz im, że nie potrafisz. Niech zapłacą komuś za to zdjęcie i będzie spokój. To tak w kontekście innego wątku :)

Jasne daj namiary podeśle ich tobie.... Ciekawe jak ty długo psułeś rynek zanim zacząłeś robić coś konkretnego