PDA

Zobacz pełną wersję : Ubezpieczenie przesyłki

pako1
30-01-2013, 18:28
Witam

Jutro wysyłam aparat z obiektywem na kalibracje, niestety FF i mam pytanie czy wykupic ubezpieczenie, czy nikon ponosi jakies konsekwencje gdy przesyłka zostanie uszkodzona a nie ma ubezpieczenia, Jak Wy robiliscie?

GonzoG
30-01-2013, 18:37
Jak wysyłasz kurierem od Nikona, to nic nie robisz, bo nie masz wpływu.
Jak wysyłasz samemu, to Nikon nie ma nic do twojej przesyłki, i to Ty ponosisz odpowiedzialność za nią.

kamisz
30-01-2013, 18:47
Możesz wysłać na koszt Nikona z ubezpieczeniem. Ja wysyłałem body do kalibracji AF, oczywiście w ramach gwarancji. Przy zamawianiu kuriera DHL, podałem, że paczka ubezpieczona (podajesz kwotę ubezpieczenia) oraz, podajesz numer płatnika DHL (numer pałtnika NIKON to 1294969).

W przypadku uszkodzenia paczki, w którąkolwiek ze stron, NIKON nie ponosi odpowiedzialności za jej uszkodzenie, gdyż to nie on odpowiada za transport.

pako1
30-01-2013, 18:53
Sprzet jest na gwarancji, tylko czy jak ubezpiecze na koszt nikona to czy nie każą sobie za to zapłacic. Swoją droga nie zamierzem płacic ubezpieczenia obawy przed uszkodzeniem też mam.

kamisz
30-01-2013, 18:55
Ja zrobiłem tak jak opisałęm, i nic nie musiałem płacić. W momencie gdy nie masz ubezpieczenia, to w przypadku uszkodzenia przesyłki DHL pokrywa tylko częściowo koszty, natomiast gdy ubezpieczasz to musi pokryć wartość zadeklarowaną w ubezpieczeniu. Warto to wiedzieć ;)

pako1
30-01-2013, 19:35
Ok, dzięki serdeczne zrobie jak mówisz wpisze wartosc przesyłki 3300-, i z głowy.