Zobacz pełną wersję : Szybkość AF - D40 vs D50
Ostatnio bawiłem się oboma aparatami (z kitowymi szkłami) i zauważyłem, że przy zmianie obiektu, na który ustawia się ostrość (z 1m na 20m) D50 ostrzy tak szybko, że ciężko to by było zmierzyć, a D40 zajmuje to ok. 1 sekundy. Czy macie podobne spostrzeżenia?
Kitowe szkła w tych puszkach sa raczej takie same teoretycznie w D40 jest oznaczenie II co moze sugerowac jakies poprawki w stosunku do poprzednika, obydwa maja silniki wiec raczej nie powinno byc roznicy
Sebastiann
27-03-2007, 08:50
O ile sobie przypominam roznica miedzy kitem z D50 a D40 jest jedynie w faceliftingu
No właśnie - na papierku się nie różnią i dlatego zdziwiła mnie moja obserwacja.
Czy dokladnie na ten sam obiekt, to samo miejsce bylo ostrzone? A moze D40 ma jakis inny uklad AF? Moze jakas wersja econo?
SamiSwoi
27-03-2007, 20:39
A moze D40 ma jakis inny uklad AF? Moze jakas wersja econo?
No ma. To jakis nowy całkowicie układ "Multi-CAM 530". Jest troszke wolniejszy. Ale przede wszystkim z kitowym obiektywem jest wolny.
No to kolejny minus przemawiajacy za D40 jako aparatem dla niewymagajacego klienta...
SamiSwoi
27-03-2007, 21:43
No to kolejny minus przemawiajacy za D40 jako aparatem dla niewymagajacego klienta...
No nie powiedziałbym, sam piszesz niewymagajacego, a to prawda. W porównaniu do zaawansowanego kompakta to i tak nieba a ziemia!