PDA

Zobacz pełną wersję : filtr uv B+W

mike ferrero
30-01-2013, 12:25
Witam. Stałem się ostatnio posiadaczem :)(zakupiłem ma się rozumieć) filtr UV znanej i cenionej firmy B+W :shock:(tylko takich używam)
model 82mm 010M MRC UV-HAZE SLIM. Slim - bo do szerokiego kąta. Podzielę się spostrzeżeniami - optycznie bez zastrzeżeń i czyści się cudownie, ale jest tak cienki, że nie założycie oryginalnego dekielka od obiektywu. Dodają gratis dekielek firmowy na ten filterek: Schneider-Kreuznach i nic by w tym nie było, gdyby nie fakt , że on się "nie trzyma" tego filterka i spada za każdym razem jak biore "puszkę" w rękę, zaczyna mnie to doprowadzać do irytacji w znacznym stopniu. Na dodatek nie ma już w ogóle możliwości założenia go, w przypadku założonej osłony obiektywu, nie mówiąc już o zdjęciu, gdyby się założenie jednak powiodło. Mam tak mieszane odczucia, że musiałem to napisać. Rozważcie to przed ev. zakupem, bo cena jest dość wysoka.:shock:

Art Erie
30-01-2013, 13:01
To gratisowa opcja przy filtrach B+W, dekielki nie dają się założyć, a te dołączone "gumowce" gubią się niepostrzeżenie ;)

pgaik
30-01-2013, 13:20
Niestety taka ich przypadłość... W heliopanie slimie też mam taki pseudo dekielek dodany gratis :)

mike ferrero
30-01-2013, 13:31
No, a macie jakiś patent na taki- "zgubiony" dekielek? w sensie - co w zamian?

pgaik
30-01-2013, 14:13
U mnie trzyma się, co prawda prawie na słowo honoru, podróba nikonowskiego za 6 zł. Zawsze to będzie mniejsza strata. A jak szkło będzie szło w inne ręce to przynajmniej dekielek oryginalny będzie w komplecie :) .

Art Erie
30-01-2013, 14:32
No, a macie jakiś patent na taki- "zgubiony" dekielek? w sensie - co w zamian?

B+W miało robić slim z gwintem zewnętrznym, ale nie wiem czy robią.

MariuszJ
30-01-2013, 15:00
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=184783

W końcu kupiłem za chore pieniądze tego gumowego Hoyi. Na pewno lepiej się trzymał niż oryginalny.

Kubisie mają na stanie tylko do 72mm http://sklep.fotoabc.com.pl/index.php?akcja=listaproduktow
ale trzeba do nich przekręcić to sprowadzą co trzeba.

Mariusz888
31-01-2013, 15:03
Ten dodawany dekiel z czasem niestety się trochę wyciera w środku dzięki czemu robi się luźny i lubi spadać w torbie - czasem trochę to wkurza i ja osobiście często jak szkło idzie do torby to wolę włożyć z samym filtrem bez dekla niż z założonym deklem który później spada i lubi jeszcze zostawić jakiś ślad na filtrze który trzeba czyścić.

mike ferrero
31-01-2013, 17:39
Zadzwoniłem do "Kubisiów" obiecali, że coś spróbują zrobić.

Witosz
17-02-2013, 21:37
Witam. Stałem się ostatnio posiadaczem :)(zakupiłem ma się rozumieć) filtr UV znanej i cenionej firmy B+W :shock:(tylko takich używam)
model 82mm 010M MRC UV-HAZE SLIM. Slim - bo do szerokiego kąta. Podzielę się spostrzeżeniami - optycznie bez zastrzeżeń i czyści się cudownie, ale jest tak cienki, że nie założycie oryginalnego dekielka od obiektywu. Dodają gratis dekielek firmowy na ten filterek: Schneider-Kreuznach i nic by w tym nie było, gdyby nie fakt , że on się "nie trzyma" tego filterka i spada za każdym razem jak biore "puszkę" w rękę, zaczyna mnie to doprowadzać do irytacji w znacznym stopniu. Na dodatek nie ma już w ogóle możliwości założenia go, w przypadku założonej osłony obiektywu, nie mówiąc już o zdjęciu, gdyby się założenie jednak powiodło. Mam tak mieszane odczucia, że musiałem to napisać. Rozważcie to przed ev. zakupem, bo cena jest dość wysoka.:shock:

Niestety wada wszystkich SLIMÓW !

Art Erie
17-02-2013, 21:39
Niestety wada wszystkich SLIMÓW !

UV slim Heliopana mają gwint zewnętrzny, inne firmy pewnie też.

adolfik9501
17-02-2013, 22:17
UV slim Heliopana mają gwint zewnętrzny, inne firmy pewnie też.

Też, choć pewnie tak jak w przypadku filtrów HOYA nie wszystkie modele.