PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W ciepłym świetle

hateom
30-01-2013, 09:53
Ustawiłem tryb manualny, przysłonę, czas na bulb, ustawiłem ostrość, zasłoniłem wizjer, nakręciłem filtr ND i kabelkiem otworzyłem migawkę. Światło było dokładnie takie jak trzeba i niecierpliwie czekałem aż ekspozycja będzie gotowa żeby przekadrować i zrobić jeszcze jakieś inne ujęcie zanim zachód się skończy. Czas ekspozycji powinien wynosić ok 3-4 minut. Dłużył się niesamowicie. Gdy tylko ekspozycja dobiegła końca moje oczy dostrzegły straszny widok na podglądzie LCD. Zdjęcie było nieostre! Dlaczego? Po ustawieniu ostrości zapomniałem zmienić trybu autofokusa na manualny i jak tylko nacisnąłem guzik na kabelku aparat próbował ustawić ostrość z filtrem ND 10 na obiektywie... W takich momentach frustracja nie zna granic :) Byłem niemal pewny, że straciłem szanse na najciekawsze światło przez taki głupi szczegół... Szybko powtórzyłem wszystko od początku i na szczęście tym razem obeszło się bez niespodzianek... i na szczęście światła jeszcze starczyło żeby zrobić to oto zdjęcie.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/warm_light_1000px-1.jpg
źródło (http://tomasz.cc/photos/aphrodite/warm_light_1000px.jpg)

malasana
30-01-2013, 09:54
Ladnie, ale wolalbym chyba szerszy kadr. Brakuje mi przestrzeni, wody.

PABLOOK
30-01-2013, 09:59
Bardzo mi się podoba :).
A co do opowieści, to chyba każdy kiedyś podobnych przygód doświadczył :twisted:;).
Dlatego teraz człowiek po trzy razy sprawdza: iso, focus, vr, przesłona, czas - iso, focus, vr, przesłona, czas - iso, focus, vr, przesłona, czas, browar...tfu..., a tu ND-ka brak ;):twisted::mrgreen:.

galaza
30-01-2013, 10:32
Dla mnie opad koparki. Bdb kompozycja, fajnie prowadzi oczy... Obróbka na duży +
A teraz pytanie laika, jak się nazywa taka obróbka? Ciągle ją widzę przy krajobrazach...

Adam Majchrzak
30-01-2013, 10:50
No ciekawie, ciekawie. Poszedłeś za namową forumowiczów i podszedłeś bliżej do skał, i dobrze! ;)
Podoba mi się.

Pozdrawiam! =]

żółto-czarny
30-01-2013, 10:52
Na tym zdjęciu woda wydaje się najmniej ważna, ważna jest bogata kamienna kompozycja, którą stworzyła przyroda oraz aranżacja przestrzeni. Już bym zobaczył nastepne z tego miejsca!

biegly
30-01-2013, 11:12
człowiek po trzy razy sprawdza: iso, focus, vr, przesłona, czas - iso, focus, vr, przesłona, czas - iso, focus, vr, przesłona, czas, browar...tfu..., a tu ND-ka brak
Jak byś opowiadał moją hitorię :D

Co do odsłony, to ładnie wyszło.

RobertSoul
30-01-2013, 14:41
Zdjęcie bardzo dobre!
Od pewnego czasu śledzę Twój blog i jestem pod wrażeniem. Zarówno tym w jaki sposób wykonujesz swoją pracę w photoshopie i samym robieniem zdjęć.
Może dało by radę również opisać takie tutoriale po polsku, które masz na blogu? ;)

jarekf34
30-01-2013, 15:17
Bardzo na tak... Fajnie, że pokazałeś te skałki bliżej, detal na nich wygląda super :)

hateom
30-01-2013, 15:35
Dzięki wszystkim za odwiedziny i komentarze :)

Bardzo mi się podoba :).
A co do opowieści, to chyba każdy kiedyś podobnych przygód doświadczył :twisted:;).
Dlatego teraz człowiek po trzy razy sprawdza: iso, focus, vr, przesłona, czas - iso, focus, vr, przesłona, czas - iso, focus, vr, przesłona, czas, browar...tfu..., a tu ND-ka brak ;):twisted::mrgreen:.

:mrgreen:

Dla mnie opad koparki. Bdb kompozycja, fajnie prowadzi oczy... Obróbka na duży +
A teraz pytanie laika, jak się nazywa taka obróbka? Ciągle ją widzę przy krajobrazach...

Szczerze mówiąc to niewiele było tutaj robione, większość załatwiło dobre światło i długa poprawna ekspozycja. Jedynie trochę wyrównałem ekspozycję, kontrastem pogrzebałem i wysotrzyłem.

Od pewnego czasu śledzę Twój blog i jestem pod wrażeniem. Zarówno tym w jaki sposób wykonujesz swoją pracę w photoshopie i samym robieniem zdjęć.
Może dało by radę również opisać takie tutoriale po polsku, które masz na blogu? ;)

Dzięki wielkie, fajnie, że ktoś tam zagląda :)
Co do polskiej wersji to nie obiecuję, ale może uda mi się kiedyś znaleźć chwilę czasu :)

No ciekawie, ciekawie. Poszedłeś za namową forumowiczów i podszedłeś bliżej do skał, i dobrze! ;)

Bardzo na tak... Fajnie, że pokazałeś te skałki bliżej, detal na nich wygląda super :

A to akurat inne skałki niż poprzednio :) Tamte były jakieś 10 razy większe i ciężko byłoby je zmieścić w kadrze z takiej odległości :)

stroop
30-01-2013, 15:43
Bardzo to ładnie wygląda, świetne wykorzystanie czasu i miejsca.

Greg77
30-01-2013, 15:50
No i sie podoba, bardzo fajnie, wiecej sie dzieje i jest inaczej!

krzysztofz24
30-01-2013, 16:22
Podoba sie. Nastroj, kolory, kadr. Bardzo przyjemnie.

ART69
30-01-2013, 19:16
Wszystko odpowiednio zaplanowałeś i widać owoc tej pracy :-) pięknie w kadrze :-)

baku127
30-01-2013, 20:33
e...kapitalne, dobry kolorek wyszedł.

Nikonozaur
30-01-2013, 21:19
Lubię memłane, w dodatku z takim światłem to już w ogóle.
Czytając Twoją przygodę widzę siebie użerającego się z bolesnym brakiem trzeciej ręki w takich sytuacjach. ;)

Pablo 77
30-01-2013, 21:26
Ciekawie podane :)

jaś
30-01-2013, 21:32
:) w czerwonych aparatach daje się odseparować pomiar światła, migawkę i autofocus - autofocus pod kciukiem, a migawka na standardowym przycisku to definitywnie załatwia problem i dodatkowo nikt z wyjątkiem właściciela nie chce używać takiego aparatu - to druga zaleta. Zdjęcie dobre.

hateom
30-01-2013, 21:57
Tak też mam ustawione w jednym z banków, ale niefortunnie akurat bank, który miałem wtedy ustawiony miał tę opcję wyłączoną :)

Bartekkw
30-01-2013, 22:56
Dobra odsłona - ciekawiej mz niż poprzednio. Dobrze to się ogląda

darek_d
31-01-2013, 00:02
Klasa, piękne światło złapane, ciekawy krajobraz i do tego podane wszystko na najwyższym poziomie. Pięknie się dzieje.
Wszedłeś na najwyższy poziom prezentacji swoich prac, dla mnie dołączyłeś do dwójki z forum, która to robi świetnie, gratki.

katatjuta
31-01-2013, 00:33
Historia z życia wzięta :D A zdjęcie ładnie się prezentuje ale jak ktoś wcześniej wspomniał to szerzej było by lepiej :)