Zobacz pełną wersję : Który nikkor do makro z tym zestawem
markarkar
29-01-2013, 22:52
Znalazłem trzy obiektywy do Raynox DCR-250 z którym zrobię przyzwoite zdjęcia makro , najkorzystniej finansowo wypada Nikkor AF-S DX 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR . Jest jeszcze ale już droższy Nikkor AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G VR IF-ED , na koniec może jeszcze szkiełko NIKKOR AF-S 50mm f/1,8G ale nie wiem czy się sprawdzi w makro z tym zestawem .Co warto wybrać ?
Warto wybrać manualne stara 50mm i pierścienie pośrednie.
Tanio. Dobrze.
Albo coś dedykowanego do makro.
Wtedy : dobrze i drogo.
Te rajnoksy to są dla dzieci do zabawy...tak słyszałem ... :)
Można jeszcze mieszek, ale to ciut mało wygodne.
Nie wiem jak z Raynoxem ale u mnie 50 i to w mniej ostrej wg testów wersji D radziła sobie w próbach z makro świetnie. Zaznaczam, że nie pociąga mnie jakoś ekstremalnie ta gałąź foto, chociaż czasami lubię zapolować na robale :)
markarkar
30-01-2013, 19:07
Sugerowałem się właśnie tymi dwoma szkiełkami Nikkor AF-S DX 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR i Nikkor AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G VR IF-ED z innych opinii , że się sprawdzają z Raynoxa do zdjęć makro więc już mam trochę mętlik w głowie . Wiem że najlepiej sprawdziłby się Tamron 90 , ale jest trochę za drogi dla mnie
Chodzi o to ze te rajnoksy to badziew.
A zoom nie służy do makro. Może pełnić ta funkcje, ale to samo zrobisz fajnym telefonem.
Więc szkoda pieniędzy.
Do makro nie kupuj takiego zestawu jak piszesz.
Jeśli chcesz rozpocząć zabawę z makro to polecam obiektyw dedykowany do makro. Wiem po sobie. Kupiłem i nie żałuję wydanych pieniędzy.