PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat do zdjęć przedmiotów

w3t
29-01-2013, 17:27
Witam
Planuję zmianę aparatu właściwie tylko do zdjęć ubrań na płasko.
Obecnie pstrykam Nikonem D50 z nikkorem 18-55 + 2x cy100mr na softboxach.
Właściwie jestem zadowolony z efektów ale nikon ma już swój przebieg, jest to dość stary sprzęt i ogólnie czas na zmiany :) Lampy również zamierzam wymienić na Quantuum PT-200.
Wiem, że do tego typu zdjęć najważniejsze jest światło i wystarczyłby mi pewnie jakiś prosty kompakt z manualem ale chyba wolałbym jakąś lustrzankę najchętniej od nikona lub canona. Może być nowy bądź używany najlepiej do około 1500zł, chyba że warto będzie trochę do czegoś dopłacić. Niepotrzebne mi filmy hd, obracane matryce i inne bajery bo po prostu nie będę z tego korzystał. Najważniejsze żeby jak najlepiej oddawały rzeczywiste kolory. Myślałem o nikonie d3100 lub używce D80 ale nie wiem czy to będzie dobry wybór.

Tak więc zwracam się do Was z prośbą jaki polecacie aparat i obiektyw do tego typu zdjęć ?
Z góry dzięki wszystkim za pomoc.
Łukasz

RobertMiernik
29-01-2013, 17:38
Nie wiem czy to dobry pomysł, pamiętaj że lustrzanki mają określoną (dość małą) żywotność migawki...

Nie lepiej zaawansowany kompakt?

w3t
29-01-2013, 18:07
Jeśli kompakt wystarczy do tego typu zdjęć jestem za :) Mógłbyś polecić jakiś model ? Ważne żeby miał manuala, obsługę raw, przydała by się też szyna bo wyzwalam lampy radiowo. Najważniejsze żeby dobrze oddawał kolory, zwłaszcza czerń i czerwień, z którą mam często problemy na nikonie.

Na D50 robię takie zdjęcia :
http://cluster010.ovh.net/~activemav/ciuchy/_2000/2929_LEVIS%20Spodnie/1.JPG
http://cluster010.ovh.net/~activemav/ciuchy/_3000/3075_ADIDAS%20Bluza/1.JPG
Jeśli na kompakcie będzie podobna lub lepsza jakość to ok.

ThomasVoland
29-01-2013, 23:13
Koszmarnie oświetlone, jak zmienisz aparat na d800, lampy na Profoto, ale dalej będziesz miał je tak ustawione jak teraz, to nic ta wymiana sprzętu nie zmieni (poza większymi plikami).

Ustaw sobie jeden softbox podobnie jak na poniższym zdjęciu jest ustawiony dish:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropbox.com/u/42689972/share/562458_300015386733646_922311318_n.jpg)

i tyle. Może nie dokładnie tak, ale coś tego typu, a nie tak jak teraz. A aparat jak musisz wymienić, to myśl nad D90 ew. D80.

w3t
29-01-2013, 23:34
wymienić raczej muszę bo coraz częściej mam problemy z lampami, a to pilot mi bezpiecznik przepala a to raz jaśniej raz ciemniej świecą i ogólnie wydaje mi się że tracą moc. Aparat też przydałoby się zmienić bo ma już swoje lata i przebieg.
Ok dzięki, pokombinuje z ustawieniem lamp tylko pytanie czy inwestować w lustrzankę czy starczy mi jednak jakiś kompakt typu G9/G10 ? Jeśli efekt ma być podobny to wiadomo, że wolałbym wydać jak najmniej zwłaszcza że lustrzanki i tak w pełni nie wykorzystam.

ThomasVoland
29-01-2013, 23:46
Myślę, że cokolwiek co jest w stanie wyzwolić lampy będzie OK. D90 to bardzo udany model w dobrej cenie, stąd moja propozycja, ale lepszy aparat od d50 nie da ci lepszych zdjęć tego typu. O kompaktach nie mam pojęcia.

Cosnek
30-01-2013, 11:03
Do fotografii przedmiotów polecam zakupić tanio obiektywy manualne stało-ogniskowe, koszt niewielki a jakość dobra. Za 1000-1200 zł można kupić dzisiaj D200 ale pomyśl tez nad bezlusterkowcem np: Sony Nex3.

fotoon
30-01-2013, 11:08
Jeśli Autor nie zamierza wykorzystywać złącza PC, to chyba lepszy od d90 był by d5100-nowszy i z uchylanym wyświetlaczem, co do zdjęć przedmiotów może mieć znaczenie. Można też go podpiąć pod komputer, żeby mieć wyniki na monitorze (nie wiem jak z d90).
Z drugiej strony, zamiast lustrzanki lepszym posunięciem może być zakup kompakta, np. Nikona P6000 i jakichś manualnych lampek Yongnuo z fotocelą, do tego jakiś statyw i sofcik. (Kupując w Czajna można się zmieścić w cenie lustra).

bogdi64
30-01-2013, 22:52
olympus E-PL1, cena z kitem ok 1100 zł nowy, całkowicie spełni twoje wymagania

w3t
31-01-2013, 01:47
Dzięki wszystkim za odpowiedź zwłaszcza Tobie bogdi64
Przyjrzałem się temu aparatowi, wygląda bardzo sensownie i ma wszystko czego mi potrzeba :)
Musiałbym dokupić jakiś obiektyw czy będzie się dobrze pracowało na tym standardowym 14-42 ?

I jeszcze jedno pytanko do Ciebie. Czytałem bardzo pozytywne opinie na temat canona g9 (ewentualnie 910), w różnych testach też wypada dobrze, podobnie jak olympus ma wszystko co jest mi potrzebne (gorącą stopkę, obsługę raw, manuala) a można go dostać za około 600zł czyli prawie połowę taniej. Myślisz, że byłby to dobry wybór czy lepiej zainwestować w nowego olympusa ?

Dzięki i pozdrawiam

Cosnek
31-01-2013, 11:47
Canon G9/10 ma matryce CCD wielkości 1/1.7 cala, do tego upakowane naście milionów megapikseli. Przerost formy nad treścią, dużego wydruku dobrej jakości z tego nie zrobisz. Ale jesli zdjecia sa przeznaczone do sklepów internetowych i taki aparacik wystarczy, na pewno jest solidnie wykonany a cena śmiesznie niska.

bogdi64
31-01-2013, 12:32
to już jest twój wybór, olympus ma większą matrycę i wymienną optykę, a to przyszłościowo może się przydać, celowo dałem ci przykład e-pl1 gdyż on ma najstarszego i jednocześnie optycznie najlepszego kita, choć z troszkę wolniejszym af (ale akurat w twoim przypadku to bez różnicy), ten akurat kit się spisuje dość dobrze i nie będziesz na pewno do tego typu zdjęć potrzebował innego obiektywu, jeśli podstawą ma być cena to na pewno w 100% w cenie canona można trafić używanego sony R1, a to już cenowa i jakościowa klasa, oczywiście w cenie paru stówek w stosunku do oferowanej jakości

ajt
31-01-2013, 14:05
W przypadku zakupu aparatu, w którym do podglądu obrazu w czasie fotografowania będzie służył LCD, lepiej się upewnić, czy dany model ma opcję wyświetlania w trybie manualnym obrazu o jasności niezależnej od ustawionej ekspozycji. Np. w D90 i innych lustrach Nikona z live view akurat tak jest - można zmieniać dowolnie parametry naświetlania, a jasność podglądu na lcd jest dobrana przez aparat tak, że zawsze widać obraz o "normalnej" jasności, pozwalającej na kadrowanie. E-PL1 ma to jako opcję, nazywa się to tam "live view boost". Chodzi o to, że jak bez tej opcji w studio ustawisz w trybie M krótki czas, by wyeliminować światło zastane, wtedy na LCD zobaczysz ciemność. Po włączeniu tego "live view boost", aparat pokazuje na lcd tak samo jak wspomniany D90. W większości aparatów pewnie też tak jest, ale piszę o tym wszystkim dlatego, że można mieć pecha i trafić też na jakiś, gdzie nie ma, np. Samsung EX-1, który po ustawieniu krótkiego czasu pokazuje ciemność. Obraz jaśnieje dopiero po podniesieniu wbudowanej lampy (i zapewne po podłączeniu systemowej).

w3t
31-01-2013, 22:28
Dzięki Panowie :)
Lampy zamówione (tak jak mówiłem quantuum pt-200). Teraz muszę się zastanowić czy podany przez bogdi64 olympus czy d9. Kusi mnie niższa cena canona bo nadal nie mam pewności czy będę zadowolony z kompaktu, w końcu dotąd pstrykałem na lustrzance i nie chciałbym utopić pieniędzy. Szkoda, że nie mam znajomego z jakimś podobnym aparatem najpierw bym sobie potestował :)
Przy okazji będę chyba wymienię softboxy. Teraz mam powerluxy 70x50 z regulowanym adapterem. Myślałem o nieco większym z mocowanie bowens np. 60x90 bo niektóre ubrania np. spodnie dużych rozmiarów są naprawdę długie i na dole są trochę niedoświetlone. Czy to będzie dobry wybór do tych lamp czy mogą się okazać zbyt duże i lepiej zostać przy obecnych ?

EDIT - tuu nie handlujemy!

bogdi64
01-02-2013, 01:06
to mnie bardzo teraz zaskoczyłeś ? - cy100 ci nie wystarczyły do takich przedmiotów ?, robię nimi całe sylwetki bezstresowo ?, czyli musiałeś popełniać jakiś błąd - lampy za blisko przedmiotu, od tego są parasole aby tą odległość zwiększyć jeśli pomieszczenie nie pozwala na dalsze rozstawienie.
Jeśli masz zamiar się zdecydować na canona G9 - to naprawdę szukaj sony R1