Zobacz pełną wersję : plamy na zdjeciach
neverhood
29-01-2013, 14:27
Nie wiem w jakim dziale powino sie znalezc moje pytanie wiec jakby sie okazalo,ze nie tu to prosze o przeniesienie.
Mam cala serie (ok100 zdjec) z niebiem, na ktorych widac plamy z zabrudzonej matrycy - jest ich ok 30 i sa dokladnie w tych samych miejscach.
Czy istnieje jakis sposob, by stworzyc jakis sposob (wzornik) w ps czy lr, by zaznaczyc na ktoryms zdjeciu te plamy i potem z wzornika usunac.
tomisiek
29-01-2013, 14:39
W Lr masz prosty temat. usuwasz plamy, zaznaczasz zdjęcia na których chcesz usunąć, opcja "synchronizuj" i "usuwanie plam i przebarwień" i poszło.
neverhood
29-01-2013, 14:47
W Lr masz prosty temat. usuwasz plamy, zaznaczasz zdjęcia na których chcesz usunąć, opcja "synchronizuj" i "usuwanie plam i przebarwień" i poszło.
wielkie dzieki, wiec do dziela :)
neverhood
29-01-2013, 14:53
Identycznie jest w ACR. a mozesz podpowiedziec jaki? w ktorym miejscu mozna w ps zrobic taki myk?
donkiszot
29-01-2013, 18:05
Nie w PS, a w ACR ;) i jest w tym samym miejscu co w LR. "Pędzel korekcji"? nie pamiętam jak się dokładnie nazywa. Retuszujesz plamkę, synchronizujesz z pozostałymi załadowanymi zdjęciami, a potem tylko sprawdzasz, czy aby na którymś zdjęciu próbka nie wypadła z złym miejscu, przez co retusz będzie widoczny. Aptekarsko proponuję wszystko robić w 100% powiększenia.
neverhood
30-01-2013, 09:25
Dziekuje wszysykim za podpowiedzi. Posiedzialem w nocy z LR i gotowe. Rzeczywiscie musialem wrzucac 100% powiekszenia bo czasem stempelek wypadal w innym miejscu. Mam jeszcze pytanie jaka jest roznica miedzy clone a heal (chyba tak to sie pisze) w narzedziu stempla w LR bo dzialanie jakos wydaje mi sie bardzo podbne.