Zobacz pełną wersję : Pierwsze lustro - D40x
saboteur81
26-03-2007, 09:21
Witam, zbieram na moje pierwsze lustro, chciałem kupić 400D, ale kolega zwrócił moją uwagę w stronę Nikona. Od miesiąca biegam po forach, stronach z testami, i im dłużej biegam tym większy mętlik mam w głowie. Jedno wiem na pewno, Canon odpada, miałem go w łapkach i jakość wykonania woła o pomstę do nieba. Nie wiem co dokładnie, ale coś mi nie leży, chyba ten plastik taki dziwny, no nie ważne.
Zainteresowałem się D40x, przeszedłem przez wszystkie testy na dpreview, na polskich stronach jakieś wstępne. Dla mnie największą zaletą jest jego wielkość, mam dość małe dłonie, więc z trzymaniem nie ma problemu, a im mniejszy tym dla mnie lepiej, wygodniej. Widziałem przykładowe fotki, szumi, wiem, ale te szumy są ładne.
Właściwie jedyna rzecz która mnie martwi to brak silnika w body. Na pewno przez długi czas będę biegał z kitem, potem planuję dokupić coś do makro i może ten nowy słoik z VR co miał teraz premierę. Nie mam w torbie starych szkieł ani nie planuję kupować z drugiej ręki, wiec nie będzie chyba problemu. Ale. Co jak będę chciał przesiąść się na lepsze body?
Czy te obiektywy z AF-S będą pasować do body ze śrubokrętem?
Czy są jakieś inne wady d40x które mogą mnie, użytkownika kompaktu przybić do ziemi po przesiadce?
biniubak
26-03-2007, 09:52
Jeśli będziesz używał tylko AF-S-ów to D40x będzie spoko. Ale jeśli masz wątpliwość czy przypadkiem nie było by fajnie jak by tak można podłączyć coś ze starszych szkieł i np. bdb stałek, to szukaj jakiegoś d50, d70s, a jak masz kasę to d80. Wszystkie szkła AF-S pasują do korpusów z napędem - śrubokrętem.
Wszystkie obiektywy dzialajace na d40 spokojnie pracuja na innych korpusach Nikona.Co do obiektywow to wez pod uwage ze nie bedziesz mial AF w wielu fajnych i tanich Sigmach,Tamronach czy Tokinach ktore owego silnika nie posiadaja.
saboteur81
26-03-2007, 10:02
jak juz pisalem planuje kupic tylko AF-S DX VR Zoom-Nikkor 55-200 mm f/4-5,6G IF-ED
potem moze jakis jeden do makro, nawet jesli ten do makro bedzie bez AF-S to zadna strata, w makro i tak bede MF uzywal. chyba ze sie grubo myle?
SamiSwoi
26-03-2007, 10:04
Canon odpada, miałem go w łapkach i jakość wykonania woła o pomstę do nieba. Nie wiem co dokładnie, ale coś mi nie leży
Ja wybrałem Nikona (brałem pod uwagę Pentaxa i Canona) własnie ze względu na jakość body, ergonomię, przyjemność i komfor kiedy sie go trzyma w łapie. Pewnie do innych (marek) można sie przyzwyczaić ale pewnie również za każdym razem kiedy brałoby się N w łapę to czułoby sie żal że takiego body się nie ma.
Czy są jakieś inne wady d40x które mogą mnie, użytkownika kompaktu przybić do ziemi po przesiadce?
3- polowy autofokus, ale ja np i tak większość fotek robię z centralnym.
A w ogóle to nie martw się, po przesiadce raczej dostaniesz skrzydeł a nic Cie nie przybije do ziemi!!
Saboteur81, czy koniecznie potrzebujesz 10 mpix?? Ja na Twoim miejscu wziąłbym już D40, tańsze, na szkiełka coś zostanie. Z pierwszych mini testów na fotopolis, to D40x IMHO strasznie mydli z kitowym 18-55 II...
Pozdrawiam
Ze szkiel do makro z AF-S masz jedynie AF-S 105/2.8 VR, ale ten swoje kosztuje...
oj przestan.
chlopak potrzebuje mniejszy aparat to niech bierze d40x. Mozna zrobicwielkie odbitki i cieszyc oko ze ho ho!
pozatym Ken Rockwell kitowe szklo w D40 zachwala bardzo bardzo.
natomiast jezeli wielkosc nie stanowila by problemu to d70s/d50.
jeszcze nie na tema tdodam, ost robilem zdjecia na koncercie charytatywnym, z zespolem za zu zi, byla osoba z canonem 400d.
boze jakie to jest małe i smieszne :') uzytkownik nie chwalil, ale mowil ze jest ok.
SamiSwoi
26-03-2007, 10:31
oj przestan.chlopak potrzebuje mniejszy aparat to niech bierze d40x. Mozna zrobicwielkie odbitki i cieszyc oko ze ho ho!
Oczywiście! Też tak uważam!
natomiast jezeli wielkosc nie stanowila by problemu to d70s/d50.
Czyli polecasz już wszystkie jakie są, też mi rada :)
byla osoba z canonem 400d.boze jakie to jest małe i smieszne :') uzytkownik nie chwalil, ale mowil ze jest ok.
Wydaje się że można zamknąć w dłoni, zresztą samo body mozna zamknąć w dłoni! :mrgreen: Ale wg mnie komfort w trzymaniu jest nieporównywalny, N zrobił mistrzostwo w tym temacie.
saboteur81
26-03-2007, 10:32
Czyli wybor pada na D40x :-) juz bym go chciał mieć, kto pozyczy 3000PLN? :)))
saboteur81, różnica pomiędzy D40 i D40x nie jest wielka. Ilość pikseli robi wrażenie, ale czy jest ci ich aż tyle potrzebne?,
druga rzecz to ISO w D40x zaczyna się od 100 i na tym różnice się kończą.
Niestety różnica w cenie jest spora i warto się zastanowić czy warto tyle dopłacać.
Ogólnie mówiąc aparat warty polecenie, mam D40 i jestem z niego bardzo zadowolony.
saboteur81
26-03-2007, 11:27
ISO i pixele potrzebne. Planuje zawitać na stocki. Wiec... :-) mam nadzieje ze aparat zapracuje na siebie i sie zwróci.
...w takim razie życze powodzenia :)
cyrusvirus
26-03-2007, 11:51
Czyli wybor pada na D40x :-) juz bym go chciał mieć, kto pozyczy 3000PLN? :)))
o rany! gdziesz 3k? sprobuj znalezc d70s z 18-70 o 3, 4 a moze i 5 stowek taniej :) Tylko moje zdanie - bez walki proszę ;-)
saboteur81
26-03-2007, 12:14
3000 to juz licze z kartą i z plecaczkiem :)
Szboteur81 napisał
" Planuje zawitać na stocki"
Co to są stocki??
saboteur81
26-03-2007, 13:27
photo stock - miejsce gdzie wystawiasz swoje zdjecia na sprzedaz np: www.shutterstock.com
fotki sa od 1$ w zwyz, jak ktos kupi z extended licence to 20$
ludzie z calego swiata ogladaja te fotki i kupuja, jak masz ladne zdjecia to mozna sporo zarobic. na cyberfoto.pl sa ludzie ktorzy maja ponad 500$ miesiecznie, przynajmniej tak pisali w watku o stockach
ISO i pixele potrzebne. Planuje zawitać na stocki. Wiec... :-) mam nadzieje ze aparat zapracuje na siebie i sie zwróci.
Niestety nie tędy droga. Pixele i ISO mają wtórne znaczenie w tym przypadku. Sugerowałbym raczej zakup porządnego szkła, bo inaczej aberracje i inne defekty Cię wykończą. Prawda jest taka, że stock'ach spokojnie przyjmują się (i sprzedają) zdjęcia 5MPx, bo liczy się pomysł i poprawność techniczna fotki.
Jakby dobrze poszukac w google to mozna poskladac naprawde tanio. Mnie za caly zestaw wyszlo 549 euro (ok.2100 zl). Body, 2 obiektywy, karta 1gb i torba. Wiesz sádze ze tysiaka to warto zaoszczedzic. Mowie oczywiscie o D40 bez X, moim zdaniem nawet X taniej niz w polsce dostaniesz.
W moim trzeszczy obudowa. W okolicach gwintu statywu.
Jakby dobrze poszukac w google to mozna poskladac naprawde tanio. Mnie za caly zestaw wyszlo 549 euro (ok.2100 zl). Body, 2 obiektywy, karta 1gb i torba.
A gdzie, (jeśli masz adresy pod ręką)?
Zastanawiam się między Canonem 400D, Pentaxem 100D i Nikonem D40. Dzis mialem D40 w lapkach w sklepie. Wrazenia bardzo pozytywne, ostrosc ustawia cicho, lustro miekko klapie, fajnie. Minus Nikona jest tylko taki, że do Canona da się dokupić Tamrona :-) Gdyby zostawili śrubokręt (nawet za 100-200zł więcej) nie miałbym dylematu.
Pozdrawiam
Jacek.
saboteur81
27-03-2007, 01:12
z silnikiem to body by wtedy bylo wieksze, i nazywaloby sie d50 :P
Dariusz Walus
27-03-2007, 02:41
3000 to juz licze z kartą i z plecaczkiem :)
A ja pytam - za co? Majac do wyboru D50 lub D70s za smieszne w tej chwili pieniadze i mozliwosc dokupienia do nich fajnych szkiel, ty chcesz D40x ?
Sorry, to moja prywatna opinia, ale ten aparat wyglada jak po*******ka, nawet wyswietlacza gornego brak.
Nie ma to oczywiscie wplywu na jakosc zdjec, ale dla mnie bynajmniej go dyskwalifikuje.
A jesli to ci nie przeszkadza, a wrecz odpowiada, to proponuje Minolte D7D.
Moja prywatna opinia - nie wart tych pieniedzy, zwazywszy na inne mozliwosci wyboru na rynku.
No ale, twoja kasa, twoj wybor. Najwazniejsze aby tobie odpowiadal. Pozdr.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
saboteur81
27-03-2007, 08:50
ja tez uwazam ze 2700 za kit to jest za duzo, dlatego poczekam az spadnie jeszcze pare stówek, i tak musze czekać bo nie mam całej kwoty i trza dozbierać. może do czasu zakupu mi się odwidzi i co innego nabędę.
Dariusz ma racje. kupowanie d40 w ktorejkolwiek z wersji przy cenach d50/70s to niezdrowe. MOZNA jeszcze znalezc d50 kit a okolicach 2kpn, 70s nieco drozej ale i tak taniej niz 40x (!)
saboteur81
27-03-2007, 09:22
d70s jest WIELKI ja chce cos mniejszego, dlatego d40x
SamiSwoi
27-03-2007, 09:56
Sorry, to moja prywatna opinia, ale ten aparat wyglada jak po*******ka, nawet wyswietlacza gornego brak. No ale, twoja kasa, twoj wybor. Najwazniejsze aby tobie odpowiadal. Pozdr.
Człowieku skąd tyle pogadry (dot. też innych). Nie widzisz że pisząc w ten sposób obrażasz właścicieli tego aparatu? Sam jesteś pierdułka. Uważasz sie za WIELKIEGO fotografa patrząc przez pryzmat posiadanego sprzetu. Jak dziecko. Na koniec dodam "Sorry, to moja prywatna opinia".
Rafał_Sz
27-03-2007, 10:15
Bije o flaszkę, że dobry fotograf-amator zrobi czterdziestką foty, które powalą swoją mocą te zrobione przez totalnego nieudacznika fotograficznego mającego w łapach D2Xs. Jednak cena D40 jest nieadekwatna do możliwości. 1800 zetów za kit to by było w sam raz.
Pozdrawiam R-SZ
SamiSwoi
27-03-2007, 10:28
Jednak cena D40 jest nieadekwatna do możliwości. 1800 zetów za kit to by było w sam raz.
Za 1900 mozna kupić juz na Alle
Przychylam sie do opinii, ze prawie 3kzl za D40x z kitem to przesada. Z mojej strony polecam d40 (bez "x"), bo dla amatora to fajna zabawka, no chyba, ze faktycznie bedziesz potrzebowal tych 10mgp do jakis zastosowan "profi". Z drugiej strony trzeba pamietac, ze D40 (z "x" czy bez) do zadan "profi" raczej sie nie nadaje i to nie ze wzgledu na rezultaty zdjeciowe (te sa imho bardzo dobre), ale na szybkosc pracy i mozliwosci.
saboteur81
27-03-2007, 11:16
czyli radzicie D40 a nie D40x?
Jezeli D40 to bez "x" (D40x to troche przerost formy nad trescia), jezeli dopuszczasz starszy model to D50.
Rafał_Sz
27-03-2007, 11:21
czyli radzicie D40 a nie D40x?
Jak masz czas to poczekaj jeszcze na spadek ceny D40, jak nie masz czasu to D50/70s.
Jednak np. D50 plus 50/1.8 to jest "konkret".
SamiSwoi
27-03-2007, 11:28
Jak masz czas to poczekaj jeszcze na spadek ceny D40, jak nie masz czasu to D50/70s.
Jednak np. D50 plus 50/1.8 to jest "konkret".
A dlaczego nie D70s? Przeciez są w takiej samej cenie. Bez sensu obecnie polecać ten aparat, o mniejszych mozliwościach.
Jeżeli w tej samej cenie do zdecydowanie D70s, ale IMHO różnica w cenie wynosi ok. 500 zł
Rafał_Sz
27-03-2007, 11:53
A dlaczego nie D70s? Przeciez są w takiej samej cenie. Bez sensu obecnie polecać ten aparat, o mniejszych mozliwościach.
czytaj uważniej, jest jak byk np.
a cena nie jest taka sama...
SamiSwoi
27-03-2007, 11:55
Ale IMHO różnica w cenie wynosi ok. 500 zł
Miedzy jakimi aparatami?
D70s -1700zł !!
D50 -1850zł
D40 -1850zł
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/filtr/_283_0_0_0_0_0_0_0_0_0/3
Dlatego piszę że bez sensu polecać teraz D50
saboteur81
27-03-2007, 13:30
to ja poczekam az spadnie cena D40 :)
saboteur81
27-03-2007, 13:53
a co powiecie na ten zestaw?
http://www.euromega.pl/shopping/product_enlarge.php?ref22=sk&id=1508
d70s jest WIELKI ja chce cos mniejszego, dlatego d40x
Chyba jeszcze nie widziałeś "dużego" body ;-)
Nie wiem czemu ale moje "gotyckie rece" jak spiewal Staszewski nie wyczuwaja roznicy tych kilkunastu milimetrow a brak 2 pokretla i wyswietlacza jest BARDZO odczuwalny...ale co kto lubi.
Duzy to jest D1;]
D40-stki też w kieszeń nie wsadzisz i dlatego kierowanie się wielkością body przy zakupie lustrzanki jest imo śmieszne i nie na miejscu. Można się licytować jeszcze długo, dla mnie faktem niezaprzeczalnym jest że najlepszy współczynnik jakość/cena występuje w przypadku modelu D70s, na drugim miejscu D50 a D40 i D40x to jakaś totalna kpina i śmianie się w oczy ludziom przez japoński koncern o nazwie Nikon.
Dariusz Walus
28-03-2007, 02:56
D40-stki też w kieszeń nie wsadzisz i dlatego kierowanie się wielkością body przy zakupie lustrzanki jest imo śmieszne i nie na miejscu. Można się licytować jeszcze długo, dla mnie faktem niezaprzeczalnym jest że najlepszy współczynnik jakość/cena występuje w przypadku modelu D70s, na drugim miejscu D50 a D40 i D40x to jakaś totalna kpina i śmianie się w oczy ludziom przez japoński koncern o nazwie Nikon.
Nic dodac, nic ujac...
SamiSwoi
28-03-2007, 07:51
D40-stki też w kieszeń nie wsadzisz i dlatego kierowanie się wielkością body przy zakupie lustrzanki jest imo śmieszne i nie na miejscu.
Jak nie widzisz wielkościowej różnicy między D80 a D40 to też jest śmieszne :)
Jak nie widzisz wielkościowej różnicy między D80 a D40 to też jest śmieszne :)
W którym miejscu tak napisałem? Jest różnica w wielkości ale dosyć mało istotna. Jeśli ktoś przy wyborze lustrzanki kieruje się jej wielkością to niech się zastanowi czy zależy mu na jak najlepszych zdjęciach czy może tylko na nieistotnych szczegółach. Bo przecież kwestia finansowa tu nie istnieje bo D70s/D50 są aparatami tańszymi. Nie twierdze że D40 jest nic nie wart i nikt go nie powinien kupować, ale podnoszenie kwestii jego niewielkich rozmiarów jako czegoś co stawia go ponad D70s/D50 jest chyba niezdrowe. Poza tym powodzenia w noszeniu D40 w kieszeni :D
W którym miejscu tak napisałem? Jest różnica w wielkości ale dosyć mało istotna.
W D50/D70s/D80 wszystkimi palcami obejmiesz grip, a w D40 mały paluszek będzie Ci sterczał jak u arystokratki pijącej herbatkę :lol:.
W D50/D70s/D80 wszystkimi palcami obejmiesz grip, a w D40 mały paluszek będzie Ci sterczał jak u arystokratki pijącej herbatkę :lol:.
Oh yeah. To samo tyczy się 400D. Ja się nie czepiam ani sprzętu ani nikogo, ale ja bym nie kupił d40(x) z tej prostej przyczyny że możliwości rozbudowy szklarni są bardzo średnie. Sam kupiłem D80, ale jakby mój budżet był mniejszy na pewno zakupiłbym D70s. Każdy kupuje to co mu najlepiej pasi, saboteur81jak spodobał ci się D40 to kupuj i idź rób foty. Na pewno będziesz zadowolniony. Pozdrawiam.
Właśnie wróciłem sobie z wypadu do sklepów foto...Po raz pierwszy widziałem na żywo 70-300 VR - ależ bydlę (a nie widziałem 70-200 2.8 ). Ciekawi mnie jak się trzyma D40 i 70-300 VR??Bo wydaje mi się że z moim D70s było by ciężko...Ale abstrahując co wszedłem do sklepu, tam ktoś kupował D40...Czyli na trzy sklepy - 2 zakupy D40. Wniosek nasuwa się sam...
Pozdrawiam
D40 to jeszcze się da jakoś wytłumaczyć bo jest tani, ale dla D40x to nie znajduję wytłumaczenia.
saboteur81
28-03-2007, 14:21
d40x vs d80.
ma 10MP , nie ma wyswietlacza, nie ma braketingu i nie ma tylu pól AF ( i tak w wiekszosci wykorzystuje spota) nie potrzebuje drugiego wyswietlacza. To czemu mam zaplacic 1000zł wiecej i mieć wielką puche?
nie dziala z nim 70% szkiel :)
saboteur81
28-03-2007, 14:34
ale jak ja chce miec 3 szkla:
1) kitowy 18-55
2) 55-200 AF-S
3) jakies do makro moze byc bez AF
i nie rozwarzam innych szkieł ?
makro bez AF z wizjerem d40?... powodzenia.
Nie znam nikogo kto by na plasticzakach typu 18-55 poprzestal - zwlaszcza ze po roku jest konkretnie wyrobiony.
Tylko Ken Rockwell lubuje się w 18-55, a im dłużej się przyglądam D40, to myślę, że Nikon wypuścił ten korpusik właśnie dla niego. Pozbawiając D40 bracketingu, Ken nie będzie wygrywał konkursów w trzech kategoriach zgodnie z tym:
"When Ken Rockwell brackets a shot, the three versions of the photo win first place in three different categories" ;)
Pozdrawiam
d40x vs d80.
ma 10MP , nie ma wyswietlacza, nie ma braketingu i nie ma tylu pól AF ( i tak w wiekszosci wykorzystuje spota) nie potrzebuje drugiego wyswietlacza. To czemu mam zaplacic 1000zł wiecej i mieć wielką puche?
No i nie ma śrubokręta. Jak ci te braki nie przeszkadzają to kupuj. Proste. Powodzenia.
Maldoror13
28-03-2007, 15:39
Prawdę mówiąc to się trochę boje, bo jak mi padnie D50 i nie będzie następcy d80 (który w tedy stanieje) to będzie trzeba kupić biednemu pracownikowi naukowemu d40. Co do szkieł to też myślałem, że kit mi wystarczy ale jak porobiłem na 17-55 2.8 kumpla to dziekuje za te małe plastikowe g...no. !8-70 mam 6 miesięcy i już mnie denerwuje. A kup tu nowe szkło (chce tokine 12-24) i co i mf na d40 i d40x. Cholera wie co ten Nikon jeszcze wymyśli.
saboteur81
28-03-2007, 15:45
jeszcze troche i mnie w ogóle zniechecicie :P i będę czekał rok aż uzbieram na d80
Nie czekaj na nic, ale kup aparat do którego będziesz mógł kupic szkło bo wydaje mi się że na kicie się nie skończy.
Jeżeli zależy ci na megapikselozie to d80 a jeżeli na cenie i jakości to d70s. Wydaje mi się że d40x za pare miesięcy osiągnie ten przedział cenowy który będzie adekwatny do jego możliwości.