Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Widok z okna

kolinmak
28-01-2013, 23:23
Proszę o konstruktywną krytykę:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img441.imageshack.us/img441/9213/dsc0669i.jpg)

galaza
28-01-2013, 23:35
Płasko jakoś...

Nikonozaur
28-01-2013, 23:37
Sorry, ale zdjęcie jest kiepskie pod każdym względem, po stronie plusów jest pusto. Technicznie, kadrowo i jako widok klapa.

pgaik
28-01-2013, 23:57
Z przykrością podpisuję się pod opinią Andrzeja.

creep
29-01-2013, 00:02
Co Ci się podoba w tym zdjęciu?

kolinmak
29-01-2013, 00:06
Kontrast nieba z oświetlonymi zabudowaniami.
Dzięki za opinie.

Nikonozaur
29-01-2013, 00:31
Dzięki za opinie.
Po pierwsze za dużo obróbki, suwaczki służą do korekty dobrze zapisanego materiału, a nie do tworzenia nowej rzeczywistości. Zwróć uwagę na niebo, po chmurach zostały strzępy. Na usprawiedliwienie powiem jedynie, że fotografowanie w nocy w świetle miasta nie jest łatwe - balans bieli wariuje. Oczywiście ćwiczyć trzeba, ale proponuję zacząć od łatwiejszych warunków. ;)

creep
29-01-2013, 00:36
Tak myślałem - skopany wb kontrastujący z niebem robi wrażenie na poziomie kolorystycznym (chociaż niekoniecznie każdemu się musi to podobać). Ale skoro chcesz, to idź w tym kierunku. "Posprzątaj" tylko ten bałagan na dole. Z pewnością pomoże w tym dłuższa ogniskowa, a znacznie bardziej wyjście z domu... Naprawdę nieliczni mają na tyle fotogeniczny widok z okna, aby nie musieć ruszać w teren.

kolinmak
29-01-2013, 00:41
Po pierwsze za dużo obróbki, suwaczki służą do korekty dobrze zapisanego materiału, a nie do tworzenia nowej rzeczywistości. Zwróć uwagę na niebo, po chmurach zostały strzępy. Na usprawiedliwienie powiem jedynie, że fotografowanie w nocy w świetle miasta nie jest łatwe - balans bieli wariuje. Oczywiście ćwiczyć trzeba, ale proponuję zacząć od łatwiejszych warunków. ;)

Zdjęcie jest "surowe". Strzępy chmur powstały z długiego czasu naświetlania -5s przy dużym wietrze. WB ustawione na auto bo fakt - wariuje.
Nie upieram się, że zdjęcie jest OK. Poprzez Waszą krytykę chcę eliminować błędy - dlatego napisałem "konstruktywna" krytyka...
Chciałbym żeby ktoś spojrzał na moim zdaniem najlepsze zdjęcia i powiedział co poprawić... czy może lepiej zająć się kolekcjonowaniem znaczków niż fotografowaniem...;-)

Nikonozaur
29-01-2013, 00:47
Zdjęcie jest "surowe". Strzępy chmur powstały z długiego czasu naświetlania -5s przy dużym wietrze. WB ustawione na auto bo fakt - wariuje.
A ja dałbym się pokroić, że suwaczki poszły za ostro w ruch, następna nauka. ;)

kolinmak
29-01-2013, 00:54
Surowe 100% - po co mam zmyślać. Owszem przed wrzutą machlowałem w picasie ale na kopii tej fotki. Ta jest bez ruszania suwaczkami. Niebo ma niebieski odcień może przez to że świecił księżyc.

Borat1979
29-01-2013, 01:31
Zdjęcie jest "surowe". Strzępy chmur powstały z długiego czasu naświetlania -5s przy dużym wietrze. WB ustawione na auto bo fakt - wariuje. Nie upieram się, że zdjęcie jest OK.
I nie upieraj się bo jest :-P

Poprzez Waszą krytykę chcę eliminować błędy - dlatego napisałem "konstruktywna" krytyka... Chciałbym żeby ktoś spojrzał na moim zdaniem najlepsze zdjęcia i powiedział co poprawić... czy może lepiej zająć się kolekcjonowaniem znaczków niż fotografowaniem...;-)

Po pierwsze wszystkie zdjęcia nocne rób w RAWach. Podstawa nocnych zdjęć to RAW i odpowiednia obróbka. Plik jpg się do tego nie nadaje i powinien być końcowym efektem obróbki zdjęcia.

kolinmak
29-01-2013, 07:39
Po pierwsze wszystkie zdjęcia nocne rób w RAWach. Po
dstawa nocnych zdjęć to RAW i odpowiednia obróbka. Plik jpg się do tego nie nadaje i powinien być końcowym efektem obróbki zdjęcia.

Dzięki za radę Borat.

numer1
29-01-2013, 10:20
Sorry, ale zdjęcie jest kiepskie pod każdym względem, po stronie plusów jest pusto. Technicznie, kadrowo i jako widok klapa.

Ciężko się z tym zgodzić. Szczególnie, że tytuł wątku wskazuje na "widok z okna", który jest jaki jest tj. kadr i widok. Nie wiem czego oczekiwałeś, że widok z tego okna będzie inny niż jest? Nie każdemu mogą podobać się Katowice (tak się domyślam) ale, żeby na tej podstawie oceniać, że zdjęcie jest kiepskie pod każdym względem...? Mnie się podoba.

Borat1979
29-01-2013, 13:20
Ciężko się z tym zgodzić. Szczególnie, że tytuł wątku wskazuje na "widok z okna", który jest jaki jest tj. kadr i widok. Nie wiem czego oczekiwałeś, że widok z tego okna będzie inny niż jest? Nie każdemu mogą podobać się Katowice (tak się domyślam) ale, żeby na tej podstawie oceniać, że zdjęcie jest kiepskie pod każdym względem...? Mnie się podoba.

Podstawa dobrego zdjęcia to dobrze skomponowany i ciekawy kadr. Jak widok jest beznadziejny to i zdjęcie nie będzie dobre choć by technicznie było bez zarzutu.

Dla porównania niektórzy mają taki widok z okna i jak widać jest zasadnicza różnica :)

http://digart.img.digart.pl/data/img/vol7/16/25/download/6908844.jpg

numer1
29-01-2013, 16:11
Trudno przyjąć tę argumentację. Biorąc ją pod uwagę, jeśli otworzę okno w Katowicach i nie ma tam widoku przynajmniej na jezioro Michigan to żadnym wypadku nie robić zdjęcia? Po co tak zaklinać rzeczywistość?

Borat1979
29-01-2013, 16:25
Trudno przyjąć tę argumentację. Biorąc ją pod uwagę, jeśli otworzę okno w Katowicach i nie ma tam widoku przynajmniej na jezioro Michigan to żadnym wypadku nie robić zdjęcia? Po co tak zaklinać rzeczywistość?

Jeżeli patrząc prze okno nie widzisz nic ciekawego to po co to fotografować?

lechupe
29-01-2013, 16:35

Podoba mi sie twoje pojmowanie sensu fotografii okiennej.
Bo ja bym powiedział, ze jeżeli z okna w katowicach nie widac jeziora Michigan, to zdjecie mozna zrobic tylko w nagłym wypadku.

numer1
29-01-2013, 16:43
Jeżeli patrząc prze okno nie widzisz nic ciekawego to po co to fotografować?

Dlaczego zaraz pozbawiać kogoś radości fotografii patrząc swoimi kategoriami. Może to okolica czyjegoś dzieciństwa, może pierwsze nocne zdjęcie może zupełnie inny powód. Powiedz jak długo wytrzymałbyś oglądanie nagrania wideo z czyjegoś wesela? Są jednak zainteresowani odbiorcy, którzy zapłacili by je mieć i móc oglądać.

Borat1979
29-01-2013, 17:44
Dlaczego zaraz pozbawiać kogoś radości fotografii patrząc swoimi kategoriami. Może to okolica czyjegoś dzieciństwa, może pierwsze nocne zdjęcie może zupełnie inny powód. Powiedz jak długo wytrzymałbyś oglądanie nagrania wideo z czyjegoś wesela? Są jednak zainteresowani odbiorcy, którzy zapłacili by je mieć i móc oglądać.

Autor tego posta pokazał zdjęcie i prosił o uwagi a podstawowa to wybór ciekawszego motywu.
Tyle na ten temat i nie ma sensu dalej tego wałkować.

skarcity
29-01-2013, 22:26
Argument dość mętny. Jak mamy zrozumieć przekaz autora jeśli nas nie było na tym weselu :-) ?. Nie spędziliśmy również dzieciństwa w tej okolicy. To jest jak z filmem typu Miś, oglądanym przez cudzoziemca - "ale o co chodzi"?

pozdrawiam

galaza
29-01-2013, 23:33
Ciężko wystartowałeś, zdjęcia nocne to trudna sprawa na początek.
Popatrz na zdjęcie jak na zbiór plam, zmruż oczy i zauważ rozkład koloru, chmury tworzą nieciekawy placek na środku kadru, wśród budynków powstają 2 czarne plamy do niczego nie służące a tylko zaciemniające spore partie kadru. Myśl o tym, żeby w kadrze znajdowały się obiekty, które kierują wzrok na określone partie obrazu, prowadzą go po przedstawionej klatce i opowiadają historię. Tym różni się fotografia od pstryka. Nie zrażaj się tylko ćwicz a i tak ciągle będziesz odkrywał jak mało umiesz. Fotografia to drogi sport ale bardzo wdzięczny.

ostrytux
30-01-2013, 00:05
Tak na początek to ja bym radził wyjść z domu!

kolinmak
30-01-2013, 00:15
Ciężko wystartowałeś, zdjęcia nocne to trudna sprawa na początek.
Popatrz na zdjęcie jak na zbiór plam, zmruż oczy i zauważ rozkład koloru, chmury tworzą nieciekawy placek na środku kadru, wśród budynków powstają 2 czarne plamy do niczego nie służące a tylko zaciemniające spore partie kadru. Myśl o tym, żeby w kadrze znajdowały się obiekty, które kierują wzrok na określone partie obrazu, prowadzą go po przedstawionej klatce i opowiadają historię. Tym różni się fotografia od pstryka. Nie zrażaj się tylko ćwicz a i tak ciągle będziesz odkrywał jak mało umiesz. Fotografia to drogi sport ale bardzo wdzięczny.

No nareszcie jakiś komentarz do mojego zdjęcia, który zawiera merytoryczne uwagi i wskazówki jak eliminować błędy i na co zwracać uwagę. Dziękuję galaza. Sory za to co napiszę ale jeżeli to Twoje słowa (nie cytat z książki) to wielki szacunek do Ciebie i Twojej wiedzy na temat fotografowania.

Wiem, że wystartowałem z trudnym tematem ale po prostu lubię taki typ zdjęć. Właśnie takiego typu wskazówek z waszej strony oczekiwałem. Takich z których będę mógł się uczyć.
Andrzeju - faktem jest, że jesteś tutaj najbardziej doświadczony z osób, które komentowały moje zdjęcie ale Twoje uwagi co do suwaczków były chybione w 100%. Krytyka owszem konkretna (przyjmuję na klatę) ale z tego co napisałeś żadna nauka nie płynie.
Borat1979 - dzięki za te Rawy, faktem jest, że w tym temacie jestem totalnym amatorem ale wrzucenie zdjęcia z Hotelu Intercontinental w Wawie i próba udowodnienia mi, że to co widzę przez moje okno jest kiepskie w porównaniu do tego co przedstawiało Twoje zdjęcie jest co najmniej takie jak próba przekonywania wszystkich że samochód marki Mercedes jest bardziej komfortowy od Malucha (przecież to i tak wszyscy wiedzą i stanowi to fakt oczywisty).
lechupe - Twoja filozofia z jeziorem Michigan mnie rozwaliła. Ale dzięki.
numer1 - dzięki za słowa otuchy, zdaję sobie sprawę, że takim amatorom jak my to zdjęcie się mogło podobać.
Wiem, że to co napisałem może Was urazić (za co oczywiście przepraszam bo nie o to mi chodziło...). Zdjęcia robię już od około 10 lat (totalnie amatorsko oczywiście jak widać). Wrzucając to pierwsze zdjęcie (i na pewno nie ostatnie) chciałem po prostu, żebyście pisali co jest nie tak i jak powinno być żeby było dobrze/lepiej.
Pozdrawiam

Nikonozaur
30-01-2013, 00:42
[...] Andrzeju - faktem jest, że jesteś tutaj najbardziej doświadczony z osób, które komentowały moje zdjęcie ale Twoje uwagi co do suwaczków były chybione w 100%. Krytyka owszem konkretna (przyjmuję na klatę) ale z tego co napisałeś żadna nauka nie płynie. [...]

Ilość postów świadczy na pewno o gadulstwie, z doświadczeniem to już różnie bywa.
Dział Krajobraz traktuj jako galerię, w której prezentujemy "efekty końcowe", do nauki są inne. Zawsze też można puknąć do kogoś na PM, jak może to pomoże. ;)
No i nie ograniczaj plenerów do parapetu. Pozdro.

Borat1979
30-01-2013, 02:51
Tak jak radzi ostrytux wyjdź z domu.
W twoim mieście jest sporo miejsc znacznie ciekawszych niż kilka domów i trochę krzaków.

Naucz się wywoływać i pliki RAW, poczytaj o bracketingu i HDR (tylko stosuj z umiarem)

Borat1979 - dzięki za te Rawy, faktem jest, że w tym temacie jestem totalnym amatorem ale wrzucenie zdjęcia z Hotelu Intercontinental w Wawie
i to nie jest jest widok z Hotelu Intercontinental :wink: