PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Wrocław by night

rolandz
28-01-2013, 22:27
Witam,

Na forum jestem nowy. Od niedawna bawię się w fotografię cyfrową. W młodości bawiłem się analogową. Na początek proszę o krytyczne uwagi, abym mógł robić lepsze fotki.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/050JPG-2.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-awUpElKmvfU/UQbdGZRliWI/AAAAAAAAAHc/5i3jFBCZyBA/s720/050.JPG)

Z góry dzięki :)

mcleod
28-01-2013, 22:57
Witaj na Forum :-)

Widzę to tak - kadr zdominował bruk, znajduje się na pierwszym planie i chyba jedynie on jest ostry. Szkoda bo myślę że były ciekawsze elementy - np. budynek zamykający ulicę czy kamienice. Na podłodze i budynkach jest za ciepły balans bieli. Całość jest pochylona w prawo. Pozdrawiam :-)

devilcape
29-01-2013, 01:13
Przeważnie warto odejść od przedstawiania kadru oczywistego, symetrycznego, bez tematu przewodniego. Proponuje poczytać troszkę o kompozycji, to napewno wzbogaci mozliwosci przedstawienia nawet takiej uliczki. Krótko, warto czasem poszukać nieoczywistego spojrzenia, perspektywy, itp. Nie bez znaczenia jest także to, gdzie wyostrzymy.
Co do techniki, proponuje zabawę z przeslona i zwrócenie uwagi jak rośnie głębia ostrosci i co sie dzieje z punktowymi źródłami światła. Nie bać sie długich czasów i szumow... No i statyw obowiązkowo w takich nocnych wypadach.

rolandz
29-01-2013, 09:46
Co to głębia ostrości i inne takie podstawy to wiem ponieważ zajmowałem się kiedyś długo fotografią analogową BW.

Chcę żebyście mi wytykali błędy. Fakt, że ten kadr jest dość typowy ale kiedy zobaczyłem tą uliczkę od razu wiedziałem, że chcę zrobić takie właśnie zdjęcie. Źle ustawiłem ostrość. Czy źle wyszło... Mi się nawet spodobało.

Proszę o jakąś radę jak walczyć z tym, że często mi lecą na prawo.

Foto zrobione ze statywu z wężykiem na ISO 200.
Pozdrawiam.

devilcape
29-01-2013, 11:41
Problem w tym, ze nic tu nie jest ostre, balans bieli można nieco poprawić i ekspozycja. Jaka przyslone miales? domyslam sie ze szklo otwarte dosc mocno, co wplynelo tez na GO. domknij i zobacz efekty. Wyostrzasz zdjęcie po redukcji do małych rozmiarów?
To ze leci w prawo to wina kadrowania. Staraj sie panować nad tym podczas ustawiania kadru. Nie ma na to metody... No chyba ze masz taka funkcje w aparacie.

rolandz
29-01-2013, 20:14
To prawda, że ostry jest tylko początek przed obiektywem... ale ja lubię grać ostrością -- może nie za bardzo fortunnie akurat tutaj wyszło. Przy okazji spróbuję poeksperymentować z GO i fokusem, zobaczę co wyjdzie. Tutaj ustawiałem ręcznie, a że ciemno to się walnąłem...

Co sugerujesz w temacie WB? Próbowałem też z próbką bieli ze śniegu, ale to lipa.... kolory wyszły idealnie naturalne, a przecież w tych lampach mamy właśnie taki nastrój,a nie inny.

Ekspozycja miała być właśnie taka, by podkreślić porę dnia. OK. Popróbuje jeszcze, może z breketingiem...

A w aparacie (D90) mam siatkę ale mimo niej czasem mi ręka się przekrzywi... Można użyć prostowania, ale ja wolę naturalnie dojść do tego. Nie lubię poprawiania.

Dzięki za hinty.

GonzoG
29-01-2013, 21:01
Co do balansu bieli - jak zależało Ci na tym, aby kolory były w miarę rzeczywiste - robić w RAW i później odpowiednio ustawić przy obróbce - tu wszystko jest czerwono-pomarańczowe, a te lampy są raczej jasno pomarańczowe.

Co do ekspozycji - noc na zdjęciu nie oznacza "czarnej plamy". Można zrobić równie jasne zdjęcia jak w dzień, a będzie wiadomo, że noc.

Co do poprawiania zdjęć:
1) może nie lubisz, ale to raczej konieczność - każde zdjęcie jest poprawiane. Jak nie przez Ciebie, to przez "małego żółtego ludzika" - w końcu aparat stosuje jakieś algorytmy przetwarzania obrazu w celu jego zapisu go JPEG.
2) nocne zdjęcia rób raczej w RAW - dziesiątki różnobarwnych świateł i nigdy nie wiesz, jak w danej sytuacji się zachowa automat, czy jak wyjdzie zdjęcie na danym ustawieniu... Przy RAW zapominasz, że jest coś takiego jak ustawienie balansu bieli w aparacie, czy nawet o pomiarach.