Zobacz pełną wersję : 4 aparaty Nikona - który wybrać?
Draugdin
28-01-2013, 22:18
Zadam pytanie typowego laika.
Nie jestem totalnym amatorem w dziedzinie fotografii. Robię zdjęcia z mniejszym lub większym powodzeniem od 15 lat lecz nigdy nie miałem do czynienia z lustrzanką cyfrową.
Mam pytanie w prozaicznym temacie który aparat wybrać.
Biorę pod uwagę aparatu Nikona D3200, D5200, D90 i D7000.
Wiele czytałem na temat tych aparatów oraz używałem wszelkiego rodzaju porównywarek ale nadal wielu rzeczy nie rozumiem I nie wiem na co zwracać należy uwagę i co w danych porównawczych jest ważne a co mniej.
Będę wdzięczny jeżeli ktoś mógłby mi ten temat rozjaśnić.
astra510
28-01-2013, 22:33
to jest mój mail- chętnie służe pomocą
[email protected]
D7000.
.
zalezy ile zechcesz sprzet trzymac ;]
ale z zalozeniem jestem 100% amator to
1 w 100% pokryje twoje potrzeby
2 jest najnowszy
3 zdecydowanie mniej stracisz przy wymianie na nowszy ( bo pozostale beda juz w cenie zlomu )
a ja radzę zwrócić się w stronę konkurencji. Serio
LordRamzes
31-01-2013, 14:10
Zadam pytanie typowego laika.
Nie jestem totalnym amatorem w dziedzinie fotografii. Robię zdjęcia z mniejszym lub większym powodzeniem od 15 lat lecz nigdy nie miałem do czynienia z lustrzanką cyfrową.
Mam pytanie w prozaicznym temacie który aparat wybrać.
Biorę pod uwagę aparatu Nikona D3200, D5200, D90 i D7000.
Wiele czytałem na temat tych aparatów oraz używałem wszelkiego rodzaju porównywarek ale nadal wielu rzeczy nie rozumiem I nie wiem na co zwracać należy uwagę i co w danych porównawczych jest ważne a co mniej.
Będę wdzięczny jeżeli ktoś mógłby mi ten temat rozjaśnić.
i znowu zaczynamy od końca może zacznijmy od b ważnej rzeczy jakie szkła chcesz podpiąć do body ????? bo jak kit typu 18-55 to nawet nie kupuj d7000 bo nigdy nie rozwinie swych możliwosci na tym szkle
jak cenisz sobie ergonomie czyli wygode (w miarę pewny uchwyt 2 kółka dzięki którym szybciej możesz ustawić czas i przysłonę oraz więcej przycisków dzięki ustawisz szybciej kolejne parametry to masz d90 i d7000
dla niektórych d90 jest stary (wbrew pozorom dalej robi zdjęcia ) więc jeśli jesteś maniakiem nowości to możesz go skreślić ja bym na niego spojrzał pewna puszka
d5200 nie powiem nie znam
d3200 ma fajną matryce beznadziejny uchwyt okrojony i tyle ( generalnie nie polecam )
siwyozzman
31-01-2013, 16:30
Jest pytanie - jest odpowiedź :) Jeżeli fotografujesz tak długo to zakładam że trochę wiedzy na temat fotografii masz/ chociaż to nic pewnego/ Przy tym założeniu to proponuję D90 + grip. Bardzo ładny egzemplarz w dobrej cenie /czyli łącznie max 2000PLN/ sprawi Ci ogromną frajdę zacny sprzęt... Te nowości są dla gadżeciarzy a nie lubiących fotografować:) Może za wyjątkiem D7000 ale ciągle nie ma pewności czy to nie jest generalnie bubel... ja bym poszedł dalej - jeżeli fotografowałeś tylko analogiem to D50/D70s/ D200 sa super sprzętem za śmieszne pieniądze...
wasilewk
31-01-2013, 16:35
...proponuję D90 + grip. ...
Co Wy z tym gripem ?
6 lat focę D700 i nie mam gripa - nigdy nie zaszła taka potrzeba. Na jednym akumulatorze mogę zrobić do 1200 zdjęć. Jak potrzeba więcej, to biorę drugi w kieszeń.
D90 jest malutki i ładniutki - popsucie tego wyglądu to zbrodnia !
Wasilewk - popieram Cię z 100%. Jak kupiłem D80, to też dałem się na ten grip namówić. Ta... pucha wyglądała bardziej PRO ale i tak przeważnie grip leżał w szafie. Sprzedałem go razem z D80 i do D7000 już takiego "códa" nie kupię - zbędny gadżet.
siwyozzman
31-01-2013, 16:47
Ale się zjeżyliście :) Nie chodzi o zasilanie a bardziej o trzymanie....miałem długo D70s i po tym doświadczeniu D90 to była męczarnia... za małe - zły uchwyt... D700 jest pod tym względem dużo wygodniejszy podobnie jak D200 i D300...
Ja akurat mam mniejsze dłonie i D7000/D80 czy D90 trzyma mi się bardzo dobrze, a wcześniej także nie narzekałem na trzymanie D40/D60/D3100 - także było ok.
witam
moze i ja cos doloze odnosie gripa
wlasnie wczoraj przyszedl grip i Chin do mojego d5000
bardzo fajna sprawa jak do niezbyt chwytliwego d5000 idealne rozwiazanie jak fotografujemy np imprezke domowa albo w domu strzelamy dzieciaka
nie zabardzo mi pasuje montowac to na stale i na spacer brac zeby dyndalo na szyji
ale jak ktos ma bobasa w wozku to czemu nie jest gdzie trzymac torbe
LordRamzes
31-01-2013, 22:32
Co Wy z tym gripem ?
6 lat focę D700 i nie mam gripa - nigdy nie zaszła taka potrzeba. Na jednym akumulatorze mogę zrobić do 1200 zdjęć. Jak potrzeba więcej, to biorę drugi w kieszeń.
D90 jest malutki i ładniutki - popsucie tego wyglądu to zbrodnia !
Ja tak całkiem od siebie ale grip przy tych puszkach to podstawa zwłaszcza jak się podepnie większe szkło kiedyś podpiąłem do d90 70-200 oj bolał nadgarstek bardzo z gripem od razu lepiej , w ogóle lepiej się trzyma a to ,że Ty nie masz gripa to naturalne d700 ma wystarczająco dobrą ergonomię :)
siwyozzman
31-01-2013, 22:36
Chodzi o to żeby mieć też przyjemność z fotografowania samego w sobie... a do małego body podpięty grip poprawia znacznie komfort...da się bez tego żyć ale z nim jest wygodniej i przyjemniej...
wasilewk
31-01-2013, 22:42
... a to ,że Ty nie masz gripa to naturalne d700 ma wystarczająco dobrą ergonomię :)
Masz rację.
Ale przy D80 też nie myślałem o gripie - 2 lata nie był potrzebny. Można to usprawiedliwić tym, że trochę gadżeciarz jestem: zwracam uwagę na wygląd rzeczy, których używam. Trudno.
Pzdr.
LordRamzes
01-02-2013, 07:50
Masz rację.
Ale przy D80 też nie myślałem o gripie - 2 lata nie był potrzebny. Można to usprawiedliwić tym, że trochę gadżeciarz jestem: zwracam uwagę na wygląd rzeczy, których używam. Trudno.
Pzdr.
hehe ale to jak gadżeciarz to powinieneś mieś gripa :) , tak naprawdę wszystko zależy od szkieł i częstotliwości z jaką używamy body ja z d80 nawet też używałem bo kilkugodzinne chodzenie z 70-300vr bez tez dało się odczuć , co innego jak masz kita typu 18-55 lub stałki 35,50 to grip nie potrzebny choć dla mnie tak , no i jak robisz np zdjęcia (nie Ty tylko przykład) raz na 2 miesiące na rodzinnym spacerku to i grip nie potrzebny , ja z aparatem po kilka godzin chodziłem kiedy był czas :)
Uchwyt fajna sprawa, ja swojego nie ściągam odkąd kupiłem.
Znacznie poprawia stabilność.
Dla autora z tych 4 to d90 i d7000 wchodzi w rachubę ale może się szarpnąć na d300s...
siwyozzman
01-02-2013, 10:08
Chłop kupuje pierwsza lustrzankę... może trochę zluzujmy :) Podał które modele go interesują...teraz milczy... może już kupił albo zrezygnował? Czekamy na jakieś wnioski i ewentualne pytania....
Jeszcze mi powiedz co różni ten wątek od innych.
LordRamzes
01-02-2013, 11:24
Jeszcze mi powiedz co różni ten wątek od innych.
od czasu do czasu można się rozerwać i odpisać :-) prawda
Ale fotografuje od 15 lat to raczej solidny sprzęt mu potrzebny, nie zabawki.
LordRamzes
01-02-2013, 14:32
Ale fotografuje od 15 lat to raczej solidny sprzęt mu potrzebny, nie zabawki.
Wiesz ja się ostatnio przekonałem nie koniecznie w temacie foto ,że można więcej wiedzieć mając styczność z tematem przez okres 7 miesięcy a wcześniej być zielonym w temacie z tej dziedziny od tych którzy powinni wiedzieć bo to ich fach i siedzą w tym lata i co gorsza ratują życie :( ......., więc staż w każdej dziedzinie nie jest żadną gwarancją posiadania wiedzy ....... można mieć aparat przez 15 lat i wyjmować go z szafy raz na rok na swoje ur zrobić 30 zdjęć i tyle chować do szafy itd
Dexter88
03-02-2013, 20:11
Wyjątki to znajdziesz wszędzie, faktem jest, że z reguły staż ma ogromne znaczenie.
LordRamzes
03-02-2013, 20:20
Wyjątki to znajdziesz wszędzie, faktem jest, że z reguły staż ma ogromne znaczenie.
ostatnio coraz częściej spotykam takie "wyjątki " i odnoszę wrażenie ,że ktoś kto dopiero zaczyna bardziej się przykłada , chce się wykazać tylko nie zawsze ma możliwość bo właśnie Ci ze stażem mu to uniemożliwiają :)