PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr UV do Nikkor 18-105mm + D3100

WujaKarolus
28-01-2013, 15:31
Hej,

Od niedawna posiadam Nikona d3100 z kitem 18-105mm, chciabym kupic filtr ochronny, ktory przy okazji pomoglby przy fotografowaniu. Idzie wiosna i chciałbym pocykac plenety a mieszkam na pogorzu wiec z tego co sie naczytalem, warto kupic filtr UV.

Teraz moje pytanie, ktory wybrac i dlaczego. Byłam nastawiony na kupno Marumi DGH UV L390, cena jest przystepna i filtr wydaje sie ok.

Natomiast sa jeszcze wersje Marumi Super DHG Lens Protect (ten zdaje sie bez UV) lub
Marumi Super DHG UV ale one sa drozsze.

Do tego ciekawi mnie czy nie warto doplacic do filtra UV/IR:
http://allegro.pl/marumi-uv-ir-cut-67-mm-i2962359873.html

Nie mam jednak pojecia czy to daje jakis efekt, bo gdzies wyczytalem ze promieniopwanie podczerwone jest obecnie mocno ograniczone przez nowoczesne aparaty.

Co byście polecili? Filtr ma byc jako podstawowy i glownie ma chronic obiektyw. Zdjecia bede robic w domu i na dworze z przewaga tego drugiego.

Sorki ze zakladam pewnie 100 temat z kolei, ale nie znalazlem do tej pory satysfakcjonujacej odpowiedzi, a ogolnie w temacie jestem leszczem amatorem :D

Dzieki za odpowiedzi i pozdro :)

bajcy
28-01-2013, 15:36
Hej,

Od niedawna posiadam Nikona d3100 z kitem 18-105mm, chciabym kupic filtr ochronny, ktory przy okazji pomoglby przy fotografowaniu. Idzie wiosna i chciałbym pocykac plenety a mieszkam na pogorzu wiec z tego co sie naczytalem, warto kupic filtr UV.

Teraz moje pytanie, ktory wybrac i dlaczego. Byłam nastawiony na kupno Marumi DGH UV L390, cena jest przystepna i filtr wydaje sie ok.

Natomiast sa jeszcze wersje Marumi Super DHG Lens Protect (ten zdaje sie bez UV) lub
Marumi Super DHG UV ale one sa drozsze.

Do tego ciekawi mnie czy nie warto doplacic do filtra UV/IR:
http://allegro.pl/marumi-uv-ir-cut-67-mm-i2962359873.html

Nie mam jednak pojecia czy to daje jakis efekt, bo gdzies wyczytalem ze promieniopwanie podczerwone jest obecnie mocno ograniczone przez nowoczesne aparaty.

Co byście polecili? Filtr ma byc jako podstawowy i glownie ma chronic obiektyw. Zdjecia bede robic w domu i na dworze z przewaga tego drugiego.

Sorki ze zakladam pewnie 100 temat z kolei, ale nie znalazlem do tej pory satysfakcjonujacej odpowiedzi, a ogolnie w temacie jestem leszczem amatorem :D

Dzieki za odpowiedzi i pozdro :)

A nie myślałeś o filtrze polaryzacyjnym?
Ja posiadam dokładnie ten sam zestaw i miałem podobny dylemat i zdecydowałem się na Polara. Może poczytaj o obydwóch i się zastanów co bedzie lepsze;)

WujaKarolus
28-01-2013, 15:39
No ale polar z tego co wstepnie zobaczylem, jest odradzany jako ochrona obiektywu, nie mowiac o tym ze jest sporo drozszy.

GonzoG
28-01-2013, 16:05
Polar jako ochrona - kategorycznie nie.
UV - można, ale jak nie kupisz porządnego, to raczej będzie służył do psucia zdjęć.

Nie wiem co to "plenety", więc nie wiem czy tu potrzebany UV... Ogólnie filtr przydaje się w przypadku materiałów światłoczułych wrażliwych na UV (np. błona fotograficzna), gdy światłomierz aparatu tego pasma nie rejestruje. W przypadku lustrzanki nie ma to większego znaczenia, bo w większości i światłomierz uwzględnia częściowo UV, jak i matryca posiada słaby filtr.

Natomiast większość tych słabszych (co nie znaczy tanich) filtrów, to:
1) wpływa na działanie AF - zazwyczaj powoduje przesunięcie ostrzenia w przód
2) pogarsza jakość zdjęcia - w końcu to kolejny element optyczny nie uwzględniony w konstrukcji obiektywu, a więc wszelkie straty na nim mogą być przez obiektyw powiększane.
3) w przypadku uszkodzenia (np. zbicia) filtra jest znacznie większe prawdopodobieństwo zniszczenia przedniej soczewki obiektywu, niż w przypadku uderzenia w obiektyw z taką sama siłą.

4) zobacz ceny dobrych filtrów ochronnych - w granicach ceny dobrego CPL.

Rycerz
28-01-2013, 16:45
Szkoda kasy!
odradzam kupno filtra UV tylko do ochrony soczewek, szkoda kasy.

WujaKarolus
28-01-2013, 18:58
hmm, czyli co, lepiej nic nie miec? Ewentualnie co kupic jesli chce chronic obiektyw? W koncu on ma jakies swoje powloki, ktore podczas czyszczenia moga sie zniszczyc.

Co osoba to inaczej pisze, czlowiek zdurniec moze.

GonzoG: myslalem że te ktore podalem sa w miare ok, w opiniach uzytkownikow wyczytalem ze Marumi to dobra firma a i same filtry nie sa najtansze. Najtanszy z nich to cenowa "mocna" srednia polka. Placenie za jeden filrt wiecej jak 250 zł to dla mnie glupota, jakbym mial w ten sposob zrobic, to wolalbym skladac powoli na inny obiektyw.

Skoro masz taki obiektyw to sam jakiego filtra uzywasz? jesli w ogole.

bajcy
28-01-2013, 19:02
hmm, czyli co, lepiej nic nie miec? Ewentualnie co kupic jesli chce chronic obiektyw? W koncu on ma jakies swoje powloki, ktore podczas czyszczenia moga sie zniszczyc.

Co osoba to inaczej pisze, czlowiek zdurniec moze.

GonzoG: myslalem że te ktore podalem sa w miare ok, w opiniach uzytkownikow wyczytalem ze Marumi to dobra firma a i same filtry nie sa najtansze. Najtanszy z nich to cenowa "mocna" srednia polka. Placenie za jeden filrt wiecej jak 250 zł to dla mnie glupota, jakbym mial w ten sposob zrobic, to wolalbym skladac powoli na inny obiektyw.

Skoro masz taki obiektyw to sam jakiego filtra uzywasz? jesli w ogole.

Ja nie używam żadnego, ale dziś postanowiłem kupić polara i tak też uczyniłem;)
Uważam że UV jest zbędny, tym bardziej jesli w przyszłości planuje się kupic polaryzacyjny.
Juz rok czasu pstykam fotki bez filtra i obiektyw ma się dobrze, a juz troszke ze mną swiata zwiedził;)

Rycerz
28-01-2013, 19:04
miałem tak na początku, przez dwa lata zakładałem filtry na kazdy obiektyw, potem mi przeszło. Przestałem tez wycierac soczewki specjalnymi szmatkami ;-)

Zakładajac kiepski filtr zespujesz sobie jakość, a kupno super wypasionego filtra na ten obiektyw tez sensu ekonomicznego nie ma.
Nie martw się ;-) rób zdjęcia

varjo
29-01-2013, 02:10
Ja mam bardzo pozytywne doświadczenia z filtrem UV Samyang. Ma dobre powłoki antyrefleksyjne, łatwo go utrzymać w czystości i nie dopatrzyłem się żadnych negatywnych zmian w obrazie. Koszt - ok. 60zł. W internecie było kiedyś zestawienie / test różnych filtrów uv, na pewno warto pogooglować.

RAF7705
29-01-2013, 08:27
A ja dokładnie jak kolega Rycerz.

Jargier
31-01-2013, 22:02
kolego, poczytaj najpierw o filtrach, który do czego służy. Są też filtry typowo ochronne ale filtr UV też taką rolę spełnia! Wcześniej ktoś zauważył że UV do cyfrówki mija się z celem, ale nie tak do końca są pewne warunki, w których się przydaje. Oczywiście że filtr CLP do stałej ochrony i focenia w każdych warunkach to jakieś nieporozumienie, bo jak sama nazwa wskazuje jest to filtr polaryzacyjny! Poza tym obniża wartość ekspozycji czyli ogranicza światło co najmniej o 0,5-0,8. Gdyby wszystkie filtry powodowały zniekształcenia, błędy AF i obniżały jakość zdjęcia to pewnie nikt by ich nie stosował. Nie wiem jak ktoś może twierdzić, że lepiej uderzyć bezpośrednio w soczewkę niż poprzez filtr - no może piłką tenisową, to się zgadzam. Proponuje wybrać dobrej jakości filtr ochronny lub UV ( Hoya, Maruni ) i to te, które łatwo się czyści ( poczytaj które ) bo zawsze lepiej wyczyścić filtr niż soczewkę. Mam filtry UV i testowałem szkła z nimi i bez nich. Nie zauważyłem różnicy w jakości zdjęć. A jak już będzie pech to lepiej wymienić filtr za 150 zł niż słoik za ..tys. zł. A jak do kilku fotek będzie ci przeszkadzał, ( ale na pewno nie z tym szkłem co masz ), to go odkręcisz.

Alen
14-05-2013, 21:17
Zaciekawił mnie ten temat :)
Dlatego mam prośbę
Może podpowiecie jaki filtr i jakiej firmy polecacie (UV i Polaryzacyjny)
Testy na http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych.html
są już lekko zdezaktualizowane.
co myślicie o FILTR HOYA UV (C) HMC 67 MM ?
http://allegro.pl/filtr-hoya-uv-c-hmc-67-mm-i3196554083.html
A może znacie namiar na aktualne testy ?

arwic
14-05-2013, 22:42
Mam Hoya UV(c), kupiony po wielogodzinnym szperaniu forum i netu, bo podobno następca UV(0) i HAZE i naj... naj... za rozsądną kasę . Używam z Sigmą 70-200 OS, "używam" skraca się do sytuacji, kiedy sam stwierdzam realne zagrożenie (rajd, motocross). We wszystkich innych sytuacjach biorę świadome ryzyko i chowam do pudełka. Ameryki nie odkryję twierdząc, że każdy dodatek za lub przed szkłem robi swoje.

Alen
15-05-2013, 21:36
Mam Hoya UV(c), kupiony po wielogodzinnym szperaniu forum i netu, bo podobno następca UV(0) i HAZE i naj... naj... za rozsądną kasę . Używam z Sigmą 70-200 OS, "używam" skraca się do sytuacji, kiedy sam stwierdzam realne zagrożenie (rajd, motocross). We wszystkich innych sytuacjach biorę świadome ryzyko i chowam do pudełka. Ameryki nie odkryję twierdząc, że każdy dodatek za lub przed szkłem robi swoje.

Mi również zależy wyłącznie na okresowej ochronie szkieł
Kto trochę jeździł po świecie z lustrzanką to przyzna nam rację.
Napisz jak widzisz tą Hoyę w porównaniu do naj naj

A jaki polaryzacyjny polecacie ?