Zobacz pełną wersję : Używany d90 vs d5000
Witam.
Ponieważ jest to mój pierwszy wpis chciałbym przy okazji przywitać koleżanki o kolegi :-)
Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zmiany mojego wysłużonego fuji 9600 na lustro.
Nie ukrywam, że budżet mam ograniczony, chciałbym się zmieścić w 2000-2200 za body i podstawowe szkło Nikkora 18-105.
Na forum przeczytałem kilka wątków i nie ukrywam, że na początku byłem zdecydowany na d90. Po czasie jednak przyszła pewna refleksja.
-Większość szkieł o których myślałem i tak ma wbudowany silnik, więc śrubokręt w d90 nie jest niezbędny.
-Ergonomia lepsza na korzyść d90 ale uważam się za fotoamatora, aparat jest mi potrzebny na wypady z rodziną i czasem na sarny czy inne zwierzaki fotografowane z ambony.
-D5000 ze szkłem można znaleźć w cenie body d90 (mówimy o używkach).
-Dwa kółka nastaw by się przydały ale z jednym też do tej pory dawałem radę.
Pozostaje pytanie czy używany d5000 będzie bardzo odbiegał wytrzymałością od używki d90 (zakładamy, że rozglądam się za zadbanymi aparatami). Chciałbym żeby body posłużyło mi przynajmniej jeszcze 2-3 lata.
Czyli krótko na koniec. Lepiej kupić używkę
-używka d5000 + kilka szkieł np 18-105 i 70-300
-używka d90 + 18-105
Będę wdzięczny za wasze opinie. Proszę nie doradzajcie mi tylko zmiany na kompakta :razz:
do tego co piszesz śmiało możesz brać coś z serii d5xxx
sam zobacz http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d5100-z-ob.-nikkor-18-105mm-dx-vr/ niewiele więcej niż planujesz, wiec niewiele dokładasz i masz d5100+18-105vr nowke napewno posluzy długie lata... i lepsze to zawsze niz uzywka.
sam zobacz porównanie: http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=911&add1=1373
d5100 lepsza matryca, nowsza puszka, nowszy procek, filmy fullHD..
Jakiś czas temu siostrze poleciłem tą puszkę i jest bardzo zadowolona...
ps. Drogi Nikonie czy to taki wielki problem by zrobić puszkę DX'ową np. D400 z uchylanym ekranem tak jak w serii d5xxx???
michaskro
28-01-2013, 15:42
Tak jak kolega powyżej, spokojnie wystarczy D5xxx z mojego doświadczenia, a raczej doświadczenia mojej narzeczonej wynika, iż to body do takich zastosowań w zupełności wystarczy. Mój D5000 ma około 2,5 roku przebieg 15k klapnięć i ma się świetnie jak na puszkę z tego przedziału cenowego. Co prawda nigdy nie miałem nikora 18-105mm, ale z pewnością to dobre szkło do podanych przez Ciebie zastosowań. Na popularnym serwisie aukcyjnym pojawiają się D5000 w dość atrakcyjnych cenach.
ps. Drogi Nikonie czy to taki wielki problem by zrobić puszkę DX'ową np. D400 z uchylanym ekranem tak jak w serii d5xxx???
To bym jeszcze przebolał:wink:, ale nie wariujący af, chlapanie olejem, błyskawiczne brudzącą się matrycę i pieron wie co jeszcze spartaczą w nowych puszkach!!! Czy My tak wile wymagamy!!!!?:mad:
siwyozzman
28-01-2013, 16:41
Tak jak koledzy radzą D5100 będzie najlepszym wyborem w tym wypadku...W jakości obrazu jest spory postęp do wymienionych przez ciebie puszek a przy obiektywie 18-105VR nie powinno być problemów z celnością....
siemka
ja tez ostatnio stalem sie posiadaczem D5000 ( 2 miechy temu startowalem z D50 ) w zeszlym tygodniu trafila sie okazja i stalem przed wyborem dalej D50 czy D80 czy wspomniany D5000 wybor po namyslach i pytaniach na forum padl na D5000 akurat trafila mi sie pucha 1600 zdjec plus rok gwarancji za 230 euro
jak dla mnie amatora duza frajde sprawiaja programy tematyczne od plazy po impreze i inne
nie musze siegac do notesu po odpowiednie ustawienia czasu czy iso czy przyslony jak w D50 czy d80
jak dla mnie amatora to super wygoda zeby wejsc z kompaktu w lustrzanke a jak mi sie spodoba i lykne kolejnego bakcyla to wtedy za jakies 2-3 lata przesiade sie na np-D7000
pioter m
28-01-2013, 20:14
Jeśli d5000 jest OK (a jest moim zdaniem), to d3100 też można rozważyć. Napradę warto.
Alcatraz
28-01-2013, 21:23
Wszystko się zgadza ale "spory postęp w jakości obrazu" D5xxx w stosunku do D90 !? Chyba w mówimy o filmach...
No to chyba zdecyduję się na d5000 chociaż, ten d5100 jak poczytałem też ma fajne parametry.Miałem w ręku d3000 który jest chyba gabarytowo podobny do d3100 i jak dla mnie trochę za mały.
Niestety rozsądek podpowiada, że d5000 plus kilka szkieł będzie lepszym wyborem niż nowsza puszka z jednym szkłem. Uczyłem się fotografii na fiedzie i zenicie i tam ważniejsze były odpowiednie obiektywy bo puszki używało się przez wiele lat.
Rozglądać się na poważnie za aparatem pewnie będę na wiosnę, więc mam nadzieję, że jeszcze ktoś się wypowie :)
Alcatraz
28-01-2013, 22:05
D5000 to taki amatorski odpowiednik D90 a D5100 jest tym samym w odniesieniu do D7000. Dla mnie wygrywa D90 - za 2300 zł dostaniesz fabrycznie nowy zestaw z obiektywam 18-55mm VR. Dwa pokrętła, górny wyświetlacz lcd, lepszy wizjer, wygodniejsze body (chyba, ze masz malutkie dłonie) no i śrubokręt (teraz może nie potrzebujesz ale...) oraz przede wszystkim pewność i zaufanie jakie mam do D90 (w przeciwieństwie do nowszych Nikonów, którym zdarzają się brzydkie wpadki). To moje zdanie. D5100 ma 16 megapixelową matrycę, co oczywiście nie stanowi jeszcze o jakości. Przewagę zobaczysz przy wysokich iso (powyżej 1600) a patrząc na Twoje preferencje zdjęcia z iso powyżej 1600 będą wielką rzadkością.
kolinmak
28-01-2013, 22:19
Witam,
Twój post, ze względu na fakt, iż miałem identyczny problem co Ty, skłonił mnie do napisania pierwszej "porady" na tym forum (przy okazji witam Was uprzejmie).Zdjęcie robię od około 10 lat, ale "fotografować"zacząłem dopiero 3 lata temu kiedy nabyłem pierwszą lustrzankę Nikon'a D3000 (była najtańsza w dużej sieci rtv...) więc się skusiłem i kupiłem w zestawie z podstawowym kit'em 18-55vr. Jako doświadczony fotoamator (po przejściach z kompaktem A60 i hybrydą FZ7) bardzo szybko zaczęło mi brakować zumu, więc (po 4 miesiącach) wydałem swoje oszczędności na nowiuśką Sigmę 70-300 bez stabilizacji - bo była tańsza (wiem że to był ogromny błąd). O ile w słoneczny dzień zdjęcia do ogniskowej 200mm były OK to np. zdjęcia w cieniu, po południu i powyżej 200mm nie były do zaakceptowania. Niestety matryca CCD w D3000 powodowała, że zdjęcia przy iso powyżej 640 były kiepskiej jakości.
I tak po długich godzinach czytania tegoż to forum nabyłem stałkę N35/f1.8 - super obiektyw - amator taki jak ja określa zdjęcia zrobione body z tym szkłem jako tzw. "żylety".
Tak właśnie po kilku latach doświadczeń i nauki na własnych błędach, pewnego pięknego dnia postanowiłem że przyszedł najwyższy czas na kupno nowego body.
Ze względu na fakt, że moja tematyka zdjęć i możliwości finansowe były podobne do Twoich, początkowo wybór padł na D5000. Potem na topie było D90 ale ostatecznie wybrałem D5100.
I do tej pory nie żałuję wyboru (4 miesiące zabawy) i na moje potrzeby z obecnym zestawem szkieł jestem zadowolony z efektów. W słabych warunkach oświetleniowych w domu zdjęcia super nawet przy ISO powyżej 2000 (oczywiście na 35mm/f1.8). Uchylny wyświetlacz to dobry bajer dla takich jak my, matryca CMOS (ta sama co w D7000) daje naprawdę fantastyczne efekty. Trochę brakuje ergonomii (i tutaj pozdrawiam użytkowników D90) ale całokształt na pozytyw.
Alcatraz
28-01-2013, 22:31
A czy w D5100 mozna ręcznie ustawiać balans bieli ?
kolinmak
28-01-2013, 22:39
Można ustawić ręcznie według wzorca bieli.
Nie ukrywam, że budżet mam ograniczony, chciałbym się zmieścić w 2000-2200 za body i podstawowe szkło Nikkora 18-105.
W tej cenie kupisz nowe body (pokroju 3100, 3200 lub 5100) + 18-105, które do zastosowań jakie podałeś będą się nadawały tak samo, jak D90.
D5000 ze szkłem można znaleźć w cenie body d90 (mówimy o używkach).
Sprawdź dokładnie Af, a w szczególności celność na skrajnych punktach. Jeśli będziesz miał możliwość, to przetestuj na jasnym szkle np. 35/1.8. Wieść gminna niesie, że w module M-Cam1000 może być problem z celnością AF, na którą i serwis nic nie poradzi.
Pozostaje pytanie czy używany d5000 będzie bardzo odbiegał wytrzymałością od używki d90
Zależy to oczywiście od stanu technicznego tych używek, ale ogólnie te modele charakteryzują się podobną "wytrzymałością".
Czyli krótko na koniec. Lepiej kupić używkę
-używka d5000 + kilka szkieł np 18-105 i 70-300
Jeśli masz na myśli 70-300 VR Nikkora w dobrym stanie, to warto pchać się w taki zestaw. Myślę jednak, że w zakładanym przez Ciebie budżecie nie znajdziesz takiego zestawu. Odpuść sobie 70-300 sigmy i tamrona (nie dotyczy to oczywiście wersji VC USD ;) )
Ot, takie moje przemyślenia...
Dziękuję za dotychczasowe uwagi, cieszę się, że rozwialiście moje wątpliwości.
Jeśli chodzi o szła to myślałem oczywiście tylko o Nikkorach, najpierw wspomniana 18-105, później dozbierać trochę grosza na 70-300. Zamiast stałki myślałem o jasnej Sigmie 18-70 z silnikiem. Chociaż do pejzaży aż tyle światła nie jest potrzebne a portretów raczej nie robię (chyba, że mnie żona zmusi).
Sądzę, że nie tylko mnie przydałyby się opinie użytkowników danych modeli jak one się sprawują po kilku latach. Nie mowie tu o zabrudzonej matrycy bo to w dużym stopni zależy od tego jak się użytkuje sprzęt, lecz o pewnych niedociągnięciach czy typowych usterkach jeśli takie występują w danym modelu.
Alcatraz
29-01-2013, 23:15
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=222518&page=2 tutaj jest sporo na tema 5100. Generalnie przeważa opinia, że to model bardziej "zabawkowy" i na wskroś amatorski mimo niezłej matrycy. Skoro za 2300 mozesz kupić nowy D90 z obiektywem takim jak chciałeś, to nad czym tu jeszcze myśleć?
Dexter88
30-01-2013, 00:19
Też nie wiem po co się zastanawiać nad 5100 skoro za 2300 autor może kupić nowego D90.
W jakości obrazka jest bardzo mała różnica, wszystko kwestia szkła... za to w ergonomii gigantyczna.
Obecnie nowego D90 można mieć za ok 1900zł.
Kilka miesięcy temu mając s9600 stałem przed identycznym wyborem jak Ty. Ale teraz mam D90 + tamrona 17-50vc + nikkora 70-300vr i... Jestem zadowolony.
Zdecydowałem się na D90 ze względu na 2 wyświetlacze(niby nic, ale nie wyobrażam sobie teraz aparatu bez górnego wyświetlacza), 2 pokrętła i te kilka guzików na body.
Plan mam taki, że za kilka lat przesiądę się na inną puszkę, a różnica pomiędzy 5100 a D90 jest na tyle słaba, jeśli chodzi o pierwsze lustro, że stwierdziłem, że wolę może nieco starsze i wolniejsze, z gorszym ISO itd D90, ze względu na ergonomię i poruszanie się po menu itd.
Wg mnie (totalny amator i ignorant) przy tej klasie cenowej ważniejsze jest to jak się odnajdujesz w opcjach danego modelu, to jak puszka leży Ci w dłoniach, niż to, że jest powiedzmy o te 5% lepsza.
Każdy chwali co ma, na pewno 5100 jest nowszy, więc technologicznie jest to jakiś plus, bo technika idzie do przodu, ale tak jak mówię - idź do sklepu, na spokojnie potrzymaj puszki, pobaw się nimi, pooglądaj, wejdź w menu, sprawdź co gdzie jest, jakie ma opcje, ustawienia itd, itp. Zobacz co Ci będzie lepiej pasować, bo to właśnie Ty będziesz robić zdjęcia tą puszką, nie my. Opiniami innych się sugeruj, ale też nie opieraj tylko na nich :D
Trochę Ci współczuję, bo pamiętam ten mętlik w głowie... Ale jak już kupisz, to się pochwal i... Rób zdjęcia a nie wpatruj się w napis na puszce!
Pozdrawiam i życzę powodzenia :D
Jeśli miałbym wybierać między nowym d90 i d5100 z takim samym obiektywem to jasne że wybiorę d90. Jestem zdecydowany jednak kupić używkę o niewielkim przebiegu, wiem, że wiąże się to z pewnym ryzykiem ale w ten sposób mogę zaoszczędzić na dodatkowe szkło co dla mnie jest dosyć istotne. Ostateczną decyzję pewnie podejmę później i w dużym stopniu będzie ona uzależniona od tego ile uda mi się zaoszczędzić.
Pytanie do ludzi oblatanych w systemie Nikona. D90 ma śrubokręt, nowsze modele z serii amatorskiej już chyba nie (nie wiem jak d7000). Kupując tę puszkę będzie mnie kusiło, żeby nabyć szkła bez wbudowanego silnika, gdy przyjdzie pora zmiany puszki na nowszego DX-a pytanie czy nie zostanę z ręką w nocniku i ręcznym ostrzeniem.
Kolejna prośba, wiem, że ciężko jest uprawiać samokrytykę, ale czy właściciele swoich puszek mogliby się wypowiedzieć czy występują u nich jakieś mankamenty po dłuższym użytkowaniu, jak np odklejająca się guma w niektórych d90. Nie chcę, żeby ten wątek stał się polem walki między posiadaczami d90 i d5000, jeden już taki jest i wystarczy ;)
dezerter_27
30-01-2013, 11:46
nie wkładaj kija w mrowisko
mike ferrero
30-01-2013, 12:08
N D 5100+ T 17-50 f/2.8
Kolejna prośba, wiem, że ciężko jest uprawiać samokrytykę, ale czy właściciele swoich puszek mogliby się wypowiedzieć czy występują u nich jakieś mankamenty po dłuższym użytkowaniu, jak np odklejająca się guma w niektórych d90. Nie chcę, żeby ten wątek stał się polem walki między posiadaczami d90 i d5000, jeden już taki jest i wystarczy ;)
Ad. D5000
- AF do bani,
- odklejająca się guma :)
pioter m
30-01-2013, 17:40
Ad. D90
- AF do bani (nawet d3100 ma szybszy),
- filmowanie do bani,
- Gumy? U mnie nie odchodzą. Ponieważ klej jest zawsze ten sam, to podejrzewam, że to zależy raczej od użyszkodnika (np. jego potu).
- Zdjecia poklatkowe - brak (d5000 ma tę funkcję).
Alcatraz
30-01-2013, 18:54
Ha, czyli 5100 też ma "AF do bani" (ten sam moduł). Wychodzi na to, że tylko D300 ma dobry... Dopisujcie jeszcze z jakimi szkłami, bo to nie bez znaczenia.
D3100 też ma taki sam moduł AF jak D80/D90/D3000/D5000 i D5100
ps i zapomniałem o D200
Alcatraz
30-01-2013, 19:00
Dokładnie, dzięki za uzupełnienie. Kluczem będą więc m.in. obietywy D90 ostrzy wolno... ale w trybie LV.
Ja to nie rozumiem dylematów. Może powinienem czytać pomiędzy wierszami ?
Zdjęcie robi matryca oraz obiektyw.
Tu sie okazuje ze zdjęcie robi tez np. : górny wyświetlacz...
Nie wiem tylko po co ten wyświetlacz amatorowi któremu sie nie spieszy...
a i tak pełnego M nie będzie używał w sytuacjach kryzysowych bo...
...po prostu nie musi zrobić zdjęcia za cenę życia.
Puszka z najlepsza możliwa matryca oraz super dobre szkło - tak sie powinno wybierać mz.
Alcatraz
30-01-2013, 20:44
Czyli bezlusterkowiec ! Nikt nie twierdzi, ze "górny wyświetlacz też robi zdjęcia" ale też nie trzeba nikogo przekonywać, że ergonomia to rzecz istotna na dłuższą metę (dla każdego). A jeśli to wszystko wrzucimy do śmieci zostaje bezlusterkowiec albo najlepszy z możliwych kompaktów. Bo inwestować w szkła w mało ergonomicznym i denerwującym w obsłudze body to dla mnie totalne "pudło".
Alcatraz
nex podobno zjada d90 na śniadanie...
Alcatraz
31-01-2013, 11:59
d90, "podobno", to Franz miał strzelać do Papieża":-)) Nie bardzo wiem czym miałby zjadać D90 czy D5200? Zresztą za takie pieniądze to... Nie napisałeś też o jakim NEX piszesz więc... teretycznie teoretyzujemy:-)
sunnyluk
31-01-2013, 12:04
Autorowi tematu szczerze polecam d90 między innymi dlatego, by za jakiś czas nie mieć takiego problemu jak ja mam teraz ;)
Kupiłem D5100 rok temu z 18-105 za 3333zł, w podobnej cenie mogłem mieć wtedy taki sam zestaw z d90. Po roku użytkowania stwierdzam, że jednak matryca to nie wszystko... uchylnego LCD nie używam wcale, czasem przydaje się wyższe używalne ISO, ale...
gdy patrzę na taki d90 i myślę sobie: jak świetnie byłoby nie gonić po menu, tylko spojrzeć na górny LCD i ustawić co potrzebuję naciskając tylko odpowiedni przycisk wyciągnięty na obudowę, po to, by za chwilę móc spojrzeć w jaśniejszy, większy, lepszy wizjererek, aby używając wymarzonego szkiełka, które w końcu udało mi się kupić taniej (bo moje body miałoby wreszcie śrubokręt!) pokręcić sobie obydwoma kółeczkami nastaw dobierając przysłonę z czasem, by później naciskając podgląd głębi ostrości upewnić się czy dobrze pokręciłem... a gdy jednak zabrakłoby mi światła skorzystać z kilku lampek w pełnoprawnym trybie CLS nie martwiąc się, że zaraz zobaczę komunikat "naładuj baterię, zablokowany spiust migawki", bo przecież mój d90 miałby dużo pojemniejszą baterię niż d5100... a na koniec stwierdzając, że chcę zrobić jednak zdjęcie pionowe i korzystając z pełnoprawnego gripa nacisnę sobie na gripie spust migawki nie zahaczając nosem o ten pie....ny wystający kabelek, który jest niezbędny w przypadku gripów z d5100 stwierdzam, że jest tak wiele rzeczy ważnych podczas tej krótkiej chwili zrobienia zdjęcia, iż w końcu dorastam do sprzedania d5100 i szukania d90 w dobrej cenie :)
Życzę udanych zakupów :) P.S. chce ktoś zamienić swoje d90 na rocznego d5100 z gripem?, na gwarancji! ;)
kolinmak
31-01-2013, 12:43
Autorowi tematu szczerze polecam d90 między innymi dlatego, by za jakiś czas nie mieć takiego problemu jak ja mam teraz ;)
Kupiłem D5100 rok temu z 18-105 za 3333zł, w podobnej cenie mogłem mieć wtedy taki sam zestaw z d90. Po roku użytkowania stwierdzam, że jednak matryca to nie wszystko... uchylnego LCD nie używam wcale, czasem przydaje się wyższe używalne ISO, ale...
gdy patrzę na taki d90 i myślę sobie: jak świetnie byłoby nie gonić po menu, tylko spojrzeć na górny LCD i ustawić co potrzebuję naciskając tylko odpowiedni przycisk wyciągnięty na obudowę, po to, by za chwilę móc spojrzeć w jaśniejszy, większy, lepszy wizjererek, aby używając wymarzonego szkiełka, które w końcu udało mi się kupić taniej (bo moje body miałoby wreszcie śrubokręt!) pokręcić sobie obydwoma kółeczkami nastaw dobierając przysłonę z czasem, by później naciskając podgląd głębi ostrości upewnić się czy dobrze pokręciłem... a gdy jednak zabrakłoby mi światła skorzystać z kilku lampek w pełnoprawnym trybie CLS nie martwiąc się, że zaraz zobaczę komunikat "naładuj baterię, zablokowany spiust migawki", bo przecież mój d90 miałby dużo pojemniejszą baterię niż d5100... a na koniec stwierdzając, że chcę zrobić jednak zdjęcie pionowe i korzystając z pełnoprawnego gripa nacisnę sobie na gripie spust migawki nie zahaczając nosem o ten pie....ny wystający kabelek, który jest niezbędny w przypadku gripów z d5100 stwierdzam, że jest tak wiele rzeczy ważnych podczas tej krótkiej chwili zrobienia zdjęcia, iż w końcu dorastam do sprzedania d5100 i szukania d90 w dobrej cenie
Nie mogłeś tej opowiastki jakieś 4 miesiące temu napisać.
Nie żebym był niezadowolony z D5100 ale faktem jest że podczas robienia zdjęć trzeba czasem szybko zmienić np. iso czy balans bieli i tutaj {D5100} tej ergonomii brakuje. Ale moim zdaniem zawsze liczy się jednak efekt końcowy czyli jakość zdjęcia i argument nowszej matrycy pochodzącej z D7000 i wyższe akceptowalne iso zadecydowały w moim przypadku o wyborze D5100. Problem wyboru pomiędzy tymi body rozwiąże Nikon kiedy zaprzestanie produkcji D90... No właśnie. Czy w pierwszej kolejności zakończy się sprzedaż D90 czy D5100 biorąc pod uwagę fakt premiery D5200?
sunnyluk
31-01-2013, 13:07
Heh no nie mogłem, bo nie wiedziałem jak to ubrać w słowa :) też kupiłem d5100 ze względu na matrycę, ale chyba nie jestem aż takim profesjonalistą by w każdym zdjęciu wyciągać te szczegóły z cieni i świateł, które mi umożliwia nowsza matryca, chociaż preferuję tylko rawki. Coraz bardziej brakuje mi tego co ma d90 :( ciekawe ile bym musiał dopłacić sprzedając d5100 i kupując używkę d90...
Ludzie , nie motajcie innym nowym...
Iso pod funkcyjny a reszta jest wyjęte na body.
Balans do każdego zdjecia chcecie ustawiać ?
A po co jest auto oraz rawy które i tak robicie ?
Grip-tu oczywiście zgoda co do funkcjonalności.
...Ale juz parametry widać cały czas na wyświetlaczu...
Iso pod funkcyjny a reszta jest wyjęte na body.
O jakiej reszcie mówisz? w tych puszkach tylko korekta ekspozycji, błysku, i blokada AE-AF jest bezpośrednio dostępna, reszta z pozycji menu.
O jakiej reszcie mówisz? w tych puszkach tylko korekta ekspozycji, błysku, i blokada AE-AF jest bezpośrednio dostępna, reszta z pozycji menu.
Fn + korekcja ekspozycji. A czego więcej potrzebujesz? - mówimy oczywiście o czysto amatorskim foceniu :)
sunnyluk
01-02-2013, 08:17
Focę amatrosko i dość często muszę sięgać do menu, by zmienić jeszcze np. tryb pomiaru światła, zdj. pojedyncze/seryjne/samowyzwalacz, tryb pracy AF (często z pojedynczego zmieniam na ciągły), ISO oczywiście pod FN, ale w d90 miałbym Fn wolne na cokolwiek innego. Dla trochę więc ambitniejszego amatora jest trochę przydatnych funkcji bezpośrednio na korpusie...
A tyle się mówi, jak ergonomia jest ważna a wy nie, dalej super d5100 i 3100 kupujecie, nie do wiary.
Taką puszkę, to ja polecę koledze, który wiem, że za auto nie wyjdzie, nawet gotowych trybów nie używa. A nie dla amatora fotografii.
Podejrzewam, że prędzej następca d7000 się pojawi, niż d90 przestaną sprzedawać.
Heh no nie mogłem, bo nie wiedziałem jak to ubrać w słowa :) też kupiłem d5100 ze względu na matrycę, ale chyba nie jestem aż takim profesjonalistą by w każdym zdjęciu wyciągać te szczegóły z cieni i świateł, które mi umożliwia nowsza matryca, chociaż preferuję tylko rawki. Coraz bardziej brakuje mi tego co ma d90 :( ciekawe ile bym musiał dopłacić sprzedając d5100 i kupując używkę d90...
myśle że koło 200zł i masz w super stanie d90;)
sunnyluk
01-02-2013, 13:33
myśle że koło 200zł i masz w super stanie d90;)
Przypuśćmy, że sprzedaję D5100 z gripem za 1300zł, za 1500zł w dobrym stanie d90? Na naszym forum na razie brak, a z allegro jedynie z odbiorem osobistym i też niestety ciekawych ofert ze śląskiego zero :(
Poczekaj. Za 1500zł można dostać D90 w dobrym stanie.
sunnyluk
01-02-2013, 15:51
A gdzie najszybciej i najlepiej szukać używki takiego d90? allegro, nasze forum, dobre ceny widziałem też w interfoto... ale do Wawy mam daleko ;)
Ja tydzien temu sprzedalem swojego d90 razem z 18-105 za 410 funtow,czyli ok 2 tys zł.Zetsaw mial zrobione 800 zdjec,ssprzet byl praktycznie nowy.Widac ze d90 tanieją,7 miesiecy temu zaplacilem 90 funtow wiecej...ale mimo to zadbane sztuki szybko znajduja klientow,o ile sa w przystepnej cenie i nie maja duzego przebiegu...mysle ze moglbym wziac lepsza cene gdybym body i obiektyw sprzedawal odzielnie.
leszek00
01-02-2013, 17:04
Z używanym sprzętem musisz uważać. Jakiś miesiąc temu szukałem właśnie d90 i znalazłem na allegro. Niski przebieg 15 tys, pierwszy właściciel, 2 letni sprzęt. Dotarł do mnie podpinam obiektyw i co BF, podpinam kolejny BF. Trafiał metr za obiektem na który ostrzyłem. Odesłałem i pieniądze na drugi dzień miałem na koncie. Sprzedawca nawet się nie spierał, powiedziałem tylko, że aparat nie łapie ostrości i na tym się skończyło.
Może sam w nim grzebał i pokaszanił.
leszek00
01-02-2013, 19:05
tak mi się wydaje, bo nie było żadnego sprzeciwu, kiedy zażądałem zwrotu pieniędzy :)
na ebay.de mozna wyrwac Body D90 z przebiegiem max 10k w granicach 330 euro
ost caly czas sledzilem chyba ze 20 aukcji
mowie oczywiscie o pelnym zestawie z jakims rachunkiem dawnego kupna i z pudelkiem
Alcatraz
01-02-2013, 21:46
Tylko reklamacja w razie problemów nie będzie już taka prosta jak na allegro więc ebay.de można sobie darować.
Dexter88
02-02-2013, 01:36
Dlaczego reklamacja miałaby nie być prosta? Odsyłasz i dostajesz pieniądze z powrotem. Ja swojego Canona z Austrii kupiłem. :)
joana920
02-02-2013, 01:36
Ja swoją d90 (używaną) kupiłam na allegro. Udalo się znależć sztukę z niskim przebiegiem i gwarancją;)
Alcatraz
02-02-2013, 21:13
Nie każdy ma tyle szczęścia. Osoba, która sprzedaje nie musi uwzględniać naszych roszczeń. Tłmaczenia, że uszkodziło się w transporcie lub, że to my coś gmeraliśmy są niestety nagminne. To tylko dobra wola. Co innego firma.