PDA

Zobacz pełną wersję : O tempora! O mores!

rlat
27-01-2013, 21:18
Ciekawy artykuł (http://www.optyczne.pl/5557-nowo%C5%9B%C4%87-P%C3%B3%C5%82_%C5%BCartem__p%C3%B3%C5%82_serio__cz yli_subiektywny_przegl%C4%85d_rynku_foto.html) na optycznych się pojawił.
Może być to ciekawe zwieńczenie dyskusji jaka toczy się od kilku dni na temat fotografii jako sposobu na życie na naszym forum (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3034484#post3034484).

docxxx
27-01-2013, 22:18
Jakos mnie to nie dziwi. Dziwia mnie tylko uzytkownicy, ktorzy za wadliwy towar, np. D600 czy 800 placa jakiekolwiek pieniadze. A pozniej placza, ze nia dziala to, czy tamto.
Zobaczcie tez, co dzieje sie w branzy spozywczej. Nawet w czekoladopodobnych produktach znajdzie sie podrobione mleko. No coz, sami chcieliscie, to macie. Dalej kupujcie D800, a D900 tez bedziecie mieli z wada (oczywiscie tu jedynie zartobliwie podsumowuje i przesadzam).
Ja juz wybralem 10k zl spokojnie lezy i koniec koncow kupie D3s. Po co mi wadliwe D800?

jo44
27-01-2013, 23:21
Dziwia mnie tylko uzytkownicy, ktorzy za wadliwy towar, np. D600 czy 800 placa jakiekolwiek pieniadze. A pozniej placza, ze nia dziala to, czy tamto.
Z obserwacji na forum wynika, że najwięcej płaczą ci, którzy nie mają D600, D7000 czy D800.
I to jest dopiero ciekawostka!

Jędrula
27-01-2013, 23:23
Znaczy, że aby zrobić ostre zdjęcie trzeba wydać 10000 zł?

erro
27-01-2013, 23:38
d700 się nie wyłączyły po premierze d800. :D

docxxx
27-01-2013, 23:39
Z obserwacji na forum wynika, że najwięcej płaczą ci, którzy nie mają D600, D7000 czy D800.

No popatrz, mialem D7000. I co teraz, obalilem Twoje twierdzenie?

Znaczy, że aby zrobić ostre zdjęcie trzeba wydać 10000 zł?

Jeśli wskażesz aparat, który jest uszczelniony, ma >7 fps, video, extra wysokie czułości i AF szybki jak błyskawica za 1000 zł, to biorę od ręki! I nie musi być FF! Pamietaj, nie kazdy jest flegmatykiem i robi landszafty ;)

kisio
28-01-2013, 09:48

Żadna ciekawostka, po prostu wiele osób chciałoby zmienić puszkę na nowszą, ale co chwila wychodzą jakieś babole.

krokus66
28-01-2013, 10:24
Ciekawy artykuł (http://www.optyczne.pl/5557-nowo%C5%9B%C4%87-P%C3%B3%C5%82_%C5%BCartem__p%C3%B3%C5%82_serio__cz yli_subiektywny_przegl%C4%85d_rynku_foto.html) na optycznych się pojawił.
Może być to ciekawe zwieńczenie dyskusji jaka toczy się od kilku dni na temat fotografii jako sposobu na życie na naszym forum (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3034484#post3034484).

Niestety, smutna rzeczywistość. Schodzimy na psy, oj przepraszam, to producenci i to wielcy zeszli na psy. Mówiąc krótko skundlili się.

Vita varia est.

RobertMiernik
28-01-2013, 11:12
Sami sobie zgotowaliśmy taki los.

Tydzień temu oglądałem program na ten temat na jakimś Discovery czy innym BBC. Zaczęło się od żarówek, później planowane postarzanie zaczęło się rozlewać na coraz więcej sprzętów a w latach 60-80 przeniosło się z USA do europy a po upadku komunizmu także do Bloku Wschodniego. Ogólnie warto poświęcić 30 minut (jakoś tak chyba trwał) na oglądnięcie, bo idealnie ukazuje trendy i podszewkę 'nowoczesnego' marketingu i ekonomii.

Niestety tego się już nie da raczej odwrócić, każdy chce nowy bajer co rok albo i pół roku, więc żeby to się sprzedawało wszystko musi się zużywać, czasy cywilnego sprzętu robionego z myślą o 20-25 letnim użytkowaniu odeszły w niepamięć...

krokus66
28-01-2013, 12:12
Niestety tego się już nie da raczej odwrócić, każdy chce nowy bajer co rok albo i pół roku, więc żeby to się sprzedawało wszystko musi się zużywać, czasy cywilnego sprzętu robionego z myślą o 20-25 letnim użytkowaniu odeszły w niepamięć...

Kobiety mówią, że najtańszym, nie do zdarcia robotem jest ... własna żona:grin:.

sailor
28-01-2013, 19:02
No coz, sami chcieliscie, to macie. Dalej kupujcie D800, a D900 tez bedziecie mieli z wada (oczywiscie tu jedynie zartobliwie podsumowuje i przesadzam).
Ja juz wybralem 10k zl spokojnie lezy i koniec koncow kupie D3s. Po co mi wadliwe D800?

cholera .. ja to mam jakiegos pecha ..
d70 mialo nie doswietlac na centralnym i przepalacna matrycowym.. w dodatku wszystkie mialy krzywo wklejone matryce a u mnie zaden z tych problemow nie wystepowal .. d200 mial miec jakies paski na wysokich iso ale jakos ich nie znalazlem. d700tka to juz w ogole miala byc porazka w wykonaniu i znow nic .. w d800 olej chlapie jak z dziurawego baniaka a ja nawet tej oslawionej (z)mory nie bylem w stanie znalezc - @qooba swiadkiem ze szukalismy wnikliwie...
nie wiem czemu ale wszystkie puszki jakie mialem dzialaly poprawnie, te ktore poszly do ludzi nadal u nich pracuja (ostatni widzialem moja d70tke ktorej wlasciciel lazi polzawodowo po skalkach, zawsze z aparatem i owszem troche poobijany ale nadal zwawy)
moze wiec jakosc sprzetu zalezy w duzej mierze od uzytkwnika? bo w lotto takiego szczescia nie mam jak przy niezawodnosci puszek :D

docxxx
28-01-2013, 20:07
Nie moja wina, ze w czepku urodzony. U mnie D80 przepalal na matrycowym, a D7000 wariowal z AF, a po wlaczeniu VR w 70-200 lustro strzelalo jak z armaty i wyrywalo aparat z dloni. Widzisz, jeden ma pecha, drugi nie.
A co do Twojej D800, to aby na pewno nie masz problemow z AF? Olej mnie nie obchodzi, bo nie wychodze poza f/4, ale przydaloby sie trafiac w punkt przy okazji robienia zdjecia. Takie zboczenie.

Calme
29-01-2013, 11:01
"Przesadzam? Chyba nie do końca, bo mam kilka przykładów na potwierdzenie mojej tezy. W sierpniu 2007 roku firma Canon przedstawiła światu nową wersję swojej najszerszej, stałoogniskowej L-ki czyli obiektyw Canon EF 14 mm f/2.8L USM II. Sprzęt miał mieć wszystko naj, naj, naj. Nic więc dziwnego, że cenę ustalono na poziom ponad 8000 zł. Cóż, pomyśleli canonierzy, za jakość się płaci. Sięgnęli do skarpet i kupili. Gdyby wykazali się cierpliwością i poczekali do roku 2010, mogliby za 1200 zł kupić obiektyw Samyang 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC, który jeśli chodzi o optykę jest praktycznie we wszystkim od Canona lepszy. Nie twierdzę, że mechanika Samyanga przewyższą tą z L-ki, bo nie przewyższa. Pytam tylko dlaczego obiektyw za ponad 8 tysięcy złotych nie może mieć optyki lepszej niż tani Samyang? Koreańczycy lepiej znają się na optyce? Lepiej opanowali Zeemaxa? A może w Canonie się komuś nie chciało?"

Przyznam, że już bardzo dawno nie siedziałem w temacie jeśli chodzi o testy obiektywów. To powyższe faktycznie ma się jakoś do rzeczywistości ?

Aeon88
29-01-2013, 11:07

Ja nie płaczę ;) D800 to napewno bardzo dobry sprzęt, sporo wyprzedzający D700, ale z kolei D700 to tak dobra puszka, że razem z najlepszymi szkłami potrafi genialnie wykonywać swoją pracę. D800 się kiedyś kupi, wiadomo, D700 będzie już miał swój przebieg to wymienię, ale nie wcześniej, bo nic temu aparatowi nie brakuje, no może prócz nagrywania które bym chciał.

PS. Ta sigma 35/1.4 brzmi ciekawie, będę chciał wymienić moje szkła 1.8 na wersje 1.4 i chętnie bym taką nówkę przygarnął za 3k z takim światełkiem :)

sailor
29-01-2013, 12:15
A co do Twojej D800, to aby na pewno nie masz problemow z AF? Olej mnie nie obchodzi, bo nie wychodze poza f/4, ale przydaloby sie trafiac w punkt przy okazji robienia zdjecia. Takie zboczenie.

no to wychodzi na to ze moje d800 znow jest wadliwe :( .. trafia w punkt nawet ze starymi szklami ..
z tego co slyszalem problemy z af sa jedynie ze szklami innymi niz nikona - moze w tym problem?

zapewniam cie ze nie jestem w czepku urodzony - wrecz przeciwnie.. po prostu dbam o sprzet i nie szukam dziury w calym.

z kolei D700 to tak dobra puszka, że razem z najlepszymi szkłami potrafi genialnie wykonywać swoją pracę.

swiete slowa - przez 4 lata moj d700 zarobil na siebie i moje utrzymanie, zrobil kilka fot nagrodzonych na swiatowych konkursach a teraz robi piekne zdjecia nowemu wlascicielowi.

JK
29-01-2013, 13:40
Wiecie czego brakuje tym puszkom Nikona? Im brakuje kawałka mózgu, żeby współczesny "fotograf" nie musiał mieć własnego i nie musiał go wszędzie ze sobą nosić, bo to i kłopot, i czasem trochę ciężko. Taka idealna puszka powinna mieć jeden przycisk, super automat do przewidywania genialnych pomysłów "fotografa" i oczywiście wszystko musi robić sama. Jak ma dwa przyciski, to już jest do niczego, bo można się pomylić. Jak nie ma tego cudownego automatu do przewidywania genialnych pomysłów artysty, to ten badziew Nikona nie wie gdzie ma być ostro, a gdzie nie i pieprzy robotę koncertowo. Jak ma dwa rózne sloty, to to trzeba wiedzieć co gdzie wepchnąć. A te rózne tryby AF to już jakiś kosmos i czarna magia - pojąć się tego wszystkiego nie da. Jeszcze jakieś korekty wymyślili, pomiary matrycowe, ...... i inne utrudniacze. Oj, ciężkie jest życie współczesnego "fotografa", bo ma tyle skomplikowanych intelektualnie problemów, że aż łeb boli od tego pstrykania. Prawda?

verus
29-01-2013, 15:18
Kiepska jakość produktów ogarnia nas coraz mocniej ale w branży foto chyba nie osiągnęła jeszcze zenitu. Można kupić dobrej jakości sprzęt, który nie rozleci się zaraz po gwarancji. Gorzej jest już w AGD albo motoryzacji, która swoją tandetą potrafi naprawdę zadziwiać.

skarcity
29-01-2013, 16:30
Gatunek ludzki ma to do siebie, że nie lubi chwalić się swoimi niepowodzeniami. Trudno się przyznać, że długo zbierane oszczędności zainwestowało się w wadliwy aparat. Że zamiast robić zdjęcia aparat leży w serwisie.

pozdrawiam

RobertMiernik
29-01-2013, 16:36
Kiepska jakość produktów ogarnia nas coraz mocniej ale w branży foto chyba nie osiągnęła jeszcze zenitu.

Kiepska jakość zdecydowanie nie dotknęła zenithów, do tej pory mam jeden w stanie prawie sklepowym, całkiem porządna maszyna to była...

krokus66
30-01-2013, 09:29
Kiepska jakość produktów ogarnia nas coraz mocniej ale w branży foto chyba nie osiągnęła jeszcze zenitu.

Widzę, że umiesz pocieszyć kolegów, którzy z niezłomną wiarą czekają na nowy w pełni sprawny sprzęt:lol:.