Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Thaipusam - zapowiedź
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img694/3447/20130127r0011015.jpg)
Zdjęcie zrobione kiepsko z wyciągniętego wysoko aparatu, bez patrzenia w wizjer. Nieopanowane parametry, brak ostrości. Pewnie wieczorem , bo szum i poruszenie, ale to nie usprawiedliwia. Kadr przypadkowy, z prawie uciętym motywem głównym, że krzywy to się nawet nie czepiam. Scena jakich sporo, bo procesji i obrzędów nie da się zliczyć. Na plus emocja na twarzy pacjenta.
Zastanawia mnie tylko mnogość tzw "zapowiedzi " w tym dziale. Czy to ta gorączka i niecierpliwość, że nie można pokazać całości ?
Sa emocje w dobrej kompozycji zdjecia w dobrym czasie i przy swietle jakimkolwiek bylo dostepne :)
tbogdanowicz
28-01-2013, 07:53
Zgadzam się z RAWA. Czepiać się można jedynie do przekrzywienia i ostrości, ale to czasem nieuniknione.
Czekam na resztę.
Jestem tego samego zdania. Jesli sie czepiajac, ciekawa jestem jak wyglada to zdjecie w kolorze. Ale jak dla mnie taki "przypadkowy" kadr jest tu uzadaniony, zdjęcie jest żywe, posiada wiele emocji, poprzez dłuższy czas jest podkreślony ruch. A szum? W reporterce nie azne jest czy to zdjecie jest zaszumione czy nie. Ważna jest chwila. Mz szum, nawet w dzien, dodaje surowości danej sytuacji. Mi się fotka podoba :0 Chętnie zobaczyłambym więcej :)
czekam na wiecej , mi sie bardzo podoba ,
zdjecie jakby z oka osoby bioracej udzial w tym "czyms" ,
ciężko mi ocenić to zdjęcie ponieważ kojarzy mi się z jednym z moich zdjęć (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=343558649065836&set=a.343555622399472.83425.109639445791092&type=3&theater) mimo, że zupełnie inne miejsce przedstawia ;)
czuć jednak moc ze zdjęcia,
to że nie jest ostre wcale mi nie przeszkadza,
a wręcz przeciwnie - powiększa emocje płynące z niego.
jednak wolałbym móc ocenić większy materiał,
niż tylko to jedno zdjęcie bo samo w sobie jest zbyt małe.
Z takim fajnym dorobkiem moglbys byc skromniejszy.Pochwaliles sie(moze uzylem zlego okreslenia ale takie przyszlo mi do glowy,jesli zle ,przepraszam)najpierw swoim zdjeciem,i jeszcze dodales ze ciezko jest Tobie ocenic zdjecie kolegi u gory,bo masz podobne.(??)
Ten watek jest kolegi u gory.
Nie wiem,nie rozumie tez co przeszkadza w tym,ze nie ma tu wiecej zdjec,zeby ocenic to jedno.
Uczymy w ten sposob zlego podejscia tych ktorzy zaczynaja..
Fajnie,ze chociaz w srodku wypowiedzi napisales cos o zdjeciu.Tam zgadzam sie z tym co napisales,Zdjecie jest ok.
Przeprasza,jesli w czyms urazilem,bardzo rzadko dyskutuje,zrobilem to dla tych ktorzy zaczynaja,i robic zdjecia, i komentowac.
Peace!!!
Pozdrawiam Rafal
Nie wiem,nie rozumie tez co przeszkadza w tym,ze nie ma tu wiecej zdjec,zeby ocenic to jedno.
Uczymy w ten sposob zlego podejscia tych ktorzy zaczynaja..
Fajnie,ze chociaz w srodku wypowiedzi napisales cos o zdjeciu.Tam zgadzam sie z tym co napisales,Zdjecie jest ok.
Przeprasza,jesli w czyms urazilem,bardzo rzadko dyskutuje,zrobilem to dla tych ktorzy zaczynaja,i robic zdjecia, i komentowac.
Peace!!!
Pozdrawiam Rafal
miałem na mysli ze zdjęcia się robi głównie albo cyklami albo pojedynczo opowiadając jakąś historię na jednym zdjęciu, to zdjęcie samo w sobie jest słabe ponieważ wygląda jak wybuch emocji (pozytywne, negatywne, to akurat nieważne) często takie zdjecia samo jedno w sobie broni się, ale to tutaj pasowałoby bardziej w większym materiale (min. 3szt),
nawiązałem tym do wypowiedzi nade mną gdzie też napisano "czekam na więcej".
jeśli miałbym oceniać to jedno zdjęcie nie napisałbym o autorze, że jest mistrzem jednego zdjęcia (w domyśle nie jednego w całym portfolio Jego a odnośnie pojedynczego zdjęcia z jakiegoś wydarzenia/wyjazdu) zdjęcie mi się podoba bo ma coś w sobie ale powtarzając się brak mi "czegoś" jeszcze tutaj, tajemniczość na pojedynczych zdjęciach lubię ale jeśli taka ma być w tym przypadku (bez rozwinięcia w większym materiale) to do mnie to nie przemawia.
PS: nie mam czym się chwalić bo zdjęcie które przytoczyłem nie oddaje nawet w 10% miejsca gdzie było zrobione więc go nie lubię przez to a co za tym idzie chwalić się nie miałem czym. I nie gniewam się ponieważ każdy może mieć swoje zdanie i od tego jest forum by poznać opinie i te pozytywne i te negatywne.
Tyłka nie urywa, ale "gada". Jest emocja, jest fajnie.