Zobacz pełną wersję : NIKON SU 800 lub PIXEL KING i-TTL
Mam do wyboru zakup wyzwalacza do lamp Nikon SU 800 lub PIXEL KING i-TTL jako laik nie wiem co wybrać. Lampa SB 900, drugą planuję zakupić Yongnuo YN-568 EX lub SB 800 co wybrać?
To zależy od tego gdzie i jak będzie to używane.
SU-800 wyzwala światłem, więc wyzwalacz i lampy muszą siebie "widzieć". Poza tym całą funkcjonalność SU-800 masz w SB-900 - tryb master.
Pixel King - zasięg do 300m w terenie otwartym, do 20-50m w budynku (także przez ściany), ale brak możliwości podziału na grupy z ich różnymi ustawieniami - wszystkie lampy błyskają tak samo.
Jaki wyzwalacz radiowy pozwoli mi na ustawianie komponsacji w danej grupie lamp?
Pixel King obsługuje technologię i-TTL. Możliwości jest są jednak znacznie większe. Z aparatu przekazuje również informacje o zmianie ogniskowej, czułości ISO, czasie otwarcia migawki, a także o zastosowaniu blokady ekspozycji. Steruje również zmianą kąta błysku w lampach posiadających tą funkcję. Pixel King oferuje również sterowanie parametrami błysku lampy z poziomu menu aparatu.
Pod canona był Phottix Odin chyba, który miał możliwość sterowania mocą lamp z tego co pamiętam... nie wiem czy jest coś takiego pod nikona.
Jaki wyzwalacz radiowy pozwoli mi na ustawianie komponsacji w danej grupie lamp?
są tylko dwa:
- Phottix Odin (zestaw nadajnik+odbiornik to ok 1300 zł, odbiorniki po ok 500zł)
- PocketWizard FlexTT5 (nadajnik/odbiornik) lub MiniTT1, ale do kontroli wymagana lampa z trybem CLS Master (SB-900/910, SB-800) lub PocketWizard AC3 ZoneController.
TT1 i TT5 kosztują ok 1000 zł, a AC3 ok 400 zł.
Teoretycznie *niedługo ma się pojawić Pixel King II z możliwością kontroli grup z poziomu nadajnika i ma być zgodny z odbiornikami pierwszej wersji.
* pierwsze doniesienia mówiły, że będzie to na CES, teraz mówi się początek lutego albo przełom luty/marzec, ale to jest przewidywana data prezentacji. Niestety nie wiadomo do którego systemu (zazwyczaj do Nikona pojawia się kilka miesięcy później), ani kiedy będzie w sprzedaży to nie wiadomo.
Jest, ale cena nadajnik 1300zł odbiornik 500 narazie nie do zaakceptowania.
Czekam w takim razie na Pixel King II
Jest, ale do Canona.
1) Jest coś takiego jak edycja postów - nie trzeba pisać dziesięciu jeden pod drugim.
2) Co jest, ale do Canona ??
Pixel King II w wersji do Canona. Wybacz ale to z przypływu informacji i wolnego pisania.
Jest wersja Pixel King II dla Canona.
Pixel King II w wersji do Canona. Wybacz ale to z przypływu informacji i wolnego pisania.
Na razie nie ma żadnego Kinga II. Są tylko pogłoski.
Pierwsza wersja pozwala na sterowanie grupami w Canonie i Sony.
http://www.amazon.com/PIXEL-E-TTL-Wireless-Flash-Trigger/dp/B005LUPV1W
http://www.lightingrumours.com/full-pixel-king-ii-flash-trigger-specifications-revealed-2886
http://www.amazon.com/PIXEL-E-TTL-Wireless-Flash-Trigger/dp/B005LUPV1W
http://www.lightingrumours.com/full-pixel-king-ii-flash-trigger-specifications-revealed-2886
yyy... a co jest w tej aukcji ...??... przeczytaj uważnie.
Tam jest Pixel King II, czy Pixel King E-TTL II ??
za informacją z LR:
Notably, there will be a Nikon version supporting group control just like the Canon version
will - znaczy będzie
A wersja do Canona to wersja pierwsza - Canon ma kontrolę grup z poziomu BODY.
Pytanie nikon 90 ma kontrolę grup z poziomu BODY czy nie? skoro w menii aparatu mam: budowana oraz grupa A, grupa B.? mozliwa konpensacja błysku (nformacja przesyłana jest na podczerwień)
Pytanie nikon 90 ma kontrolę grup z poziomu BODY czy nie? skoro w menii aparatu mam: budowana oraz grupa A, grupa B.? mozliwa konpensacja błysku (nformacja przesyłana jest na podczerwień)
A widzisz czego dotyczą te ustawienia ??
Przypomnę: "e2 Sterowanie lampą wbud." - chyba jest jasno i jednoznacznie to określone.
Art Erie
28-01-2013, 15:18
Mylisz CLS Nikona z PK, te dwa systemy nie mają ze sobą nic wspólnego; w PK jest coś tam wspomniane o możliwości sterowanie poprzez menu lampy wbudowanej ( nie CLS ), ale tam z kolei nie ma podziału na grupy z oczywistego powodu.
PK do Nikona nie ma możliwości żadnego sterowania - przekazuje tylko informacje między lampami, a body.
Czyli sterowanie identyczne, jak w przypadku wpięcia jednej lampy w sanki.
Dokupiłem do SB900 YONGNUO568ex, teraz mogę sterować lampami z menu body z podziałem na grupy i kompensację błysku. Jezli chodzi o meni oraz możliwości YONGNUO568ex niestety nie umywa się do SB 900. Pomimo większej mocy lepiej było dokupić drugą SB900.
też mnie natchnęła wątpliwość: czy jeżeli body ma sterowanie iTTL (D90 czy D7000) to czy jedną lampą np. SB-900 mogę sterować zdalnie za pomocą wbudowanej w body lampy?
też mnie natchnęła wątpliwość: czy jeżeli body ma sterowanie iTTL (D90 czy D7000) to czy jedną lampą np. SB-900 mogę sterować zdalnie za pomocą wbudowanej w body lampy?
Zamiast się zastanawiać, przeczytaj instrukcję. Bodajże strona 185 (D90)- Ustawienia osobiste -> e2. sterowanie lampą wbudowaną.