Zobacz pełną wersję : D7000 i 17-55
zbysiusp
26-01-2013, 16:43
Witam.
Co sądzicie o obiektywie 17-55 mm f/2,8G ED-IF AF-S DX Zoom-Nikkor do mojego nowego D7000. Mam już stałkę 35mm f/1.8
Pozdrawiam
wasilewk
26-01-2013, 17:20
Sądzimy, że to najlepszy wybór.
P.S.
Mógłbyś napisać do czego...:wink:
zbysiusp
26-01-2013, 17:38
Obiektyw ma być głównym szkłem, praktycznie nie zdejmowanym z body, a służyć ma do fotografii rodzinnej (głównie wnętrza) i "wycieczkowej". Taki "kit".
wasilewk
26-01-2013, 17:45
Głównie wnętrza - to Sigma 10-20 (światło to inna sprawa) - ale wybór znakomity.
hydra_ulik
26-01-2013, 18:20
Witam.
Co sądzicie o obiektywie 17-55 mm f/2,8G ED-IF AF-S DX Zoom-Nikkor do mojego nowego D7000. Mam już stałkę 35mm f/1.8
Cześć
Bardzo dobry wybór. Uniwersalne szkło pod DX - jasne, ostre o pięknym bokeh'u. Będziesz zadowolony.
aternatywnie zastanow sie jeszcze nad tansza wersją 17-50/2.8 Tamrona albo Sigmy.. no i wszystko zależy do czego chcesz go wykorzystać..
Witam.
Pozdrawiam
Jak chcesz kupować nowy - moim zdaniem szkoda kasy. Używany w dobrym stanie w cenie ok 2700 zł - można rozważyć.
Sigma 17-50/2.8 EX OS HSM jest równie dobrym optycznie szkłem, a kosztuje połowę nowego Nikkora.
target_xx
26-01-2013, 21:44
moj kolega ma taka sigme powiem ze rewalacja!
moj kolega ma taka sigme powiem ze rewalacja!
Też mam.
Rewelacja to może nie jest.
Jedyne czego jej brakuje w porównaniu do N17-55, to uszczelnień i solidności wykonania. Nie jest to obiektyw, który wytrzyma 6-7 lat intensywnego użytkowania, ale amatorowi starczy pewnie i dożywotnio.
Dexter88
26-01-2013, 22:26
Wolniejszy AF, częściej pudłuje. Nie bardzo ta "rewelacja".
hydra_ulik
26-01-2013, 23:07
Też mam.
Rewelacja to może nie jest.
Jedyne czego jej brakuje w porównaniu do N17-55, to uszczelnień i solidności wykonania. Nie jest to obiektyw, który wytrzyma 6-7 lat intensywnego użytkowania, ale amatorowi starczy pewnie i dożywotnio.
Potwierdzam w 100%-ach...solidność wykonania i nie oszukujmy się, jakość zdjęć jest, jak dla mnie oszałamiająca.
cz4rnuch
26-01-2013, 23:40
Potwierdzam w 100%-ach...solidność wykonania i nie oszukujmy się, jakość zdjęć jest, jak dla mnie oszałamiająca.Wykonanie jest ok, podobnie jak jakość zdjęć. W porównaniu do Nikkora jeśli chodzi o "pancerność" to nie ma o czym mówić, ale już jakością obrazka moim zdaniem nic nie ustępuje(tu lepiej a tam gorzej - szczegóły), ma dodatkowo OS i dłuższą gwarację. Jeśli o mnie chodzi to kupująć nowego N17-55 zastanowiłbym się dlaczego nie kupiłem tańszej sigmy a zaoszczędzonej kasy nie przeznaczyłem na 35 1.8G i 85 1.8G, także moim zdaniem kupno Nikkora uzasadnione byłoby tylko w przypadku gdy potrzebujemy szkła na ciężkie warunki i każde zdjęcie jest na wagę złota(sam porównywałem i wg mnie AF Sigmy jest niewiele gorszy niż Nikkora).
wg mnie AF Sigmy jest niewiele gorszy niż Nikkora).
Wcale nie jest gorszy. Optycznie są porównywalne a Sigma ma do tego jeszcze OS !
Wcale nie jest gorszy. Optycznie są porównywalne a Sigma ma do tego jeszcze OS !
Taaaa
Bez obrazy, ale to po prostu jest tłumaczenie kogoś,
kogo nie stać na normalne szkło ze sklepu...
Mam nikosia 17-55, porównywalem z innymi producentami na szklach
znajomych w tych samych warunkach... nie maja startu.
Nie dorabiajcie filozofii, nie kombinujcie, Sigma na pewno tez
robi zdjecia ale... nie ma skali porównania do N17-55.
To obiektyw którego nie da sie zastąpić niczym...af jest królem :)
dezerter_27
27-01-2013, 01:59
W piątek byłem w fj w kielcach popstrykałem kilkoma obiektyami, ukłon w strone pana sprzedawcy. Na tapecie był 851.8g, 501.8g i 17-55 tej sigmy 17-50 nie było, a szkoda. 17-55 robi wrażenie kawał masywnego szkła trafiał gdzie chciałem z d40 i d90 na około 20 prób dwie czy trzy nie trafiał. Cena jest zaporowa wg mnie jak dla amatora. Natomiast wczoraj testowałem sigme którą kupiłem i wg mnie też jej nic nie brakuje. Ale różnica w wykonaniu jest na plus nikona. Zobaczymy jak ona bedzie chodzić. Jak na razie po kilku minutach pstrykania z przedmiotowymi korpusami trafia.
Taaaa
Mam nikosia 17-55, porównywalem z innymi producentami na szklach
znajomych w tych samych warunkach... nie maja startu.
Nie dorabiajcie filozofii, nie kombinujcie, Sigma na pewno tez
robi zdjecia ale... nie ma skali porównania do N17-55.
To obiektyw którego nie da sie zastąpić niczym...af jest królem :)
Tu akurat, to filozofię dorabiasz Ty.
Robiłem zdjęcia N17-55 i mam Sigmę. Obrazkiem to tylko w rogach Sigma przegrywa. Na dodatek Nikkor już od ok 45mm zaczyna tracić, a na 50-55mm jest jak na tę klasę szkła po prostu słaby. Za to Sigma w całym przedziale nic nie traci.
Szybkość i celność AF - tylko w gdy jest bardzo ciemno to Nikkor jest lepszy. W normalnych warunkach, jak i przy wspomaganiu AF z lampy Sigma zawsze trafia i nie jest wolniejsza od Nikkora.
Sigma 17-50/2.8 EX OS HSM, to świetne szkło, za równo do zastosowań amatorskich, jak i profesjonalnych.
Kupno Nikkora uzasadnia tylko wymóg uszczelnionego obiektywu.
Tu akurat, to filozofię dorabiasz Ty.
Robiłem zdjęcia N17-55 i mam Sigmę. Obrazkiem to tylko w rogach Sigma przegrywa. Na dodatek Nikkor już od ok 45mm zaczyna tracić, a na 50-55mm jest jak na tę klasę szkła po prostu słaby. Za to Sigma w całym przedziale nic nie traci.
Szybkość i celność AF - tylko w gdy jest bardzo ciemno to Nikkor jest lepszy. W normalnych warunkach, jak i przy wspomaganiu AF z lampy Sigma zawsze trafia i nie jest wolniejsza od Nikkora.
Sigma 17-50/2.8 EX OS HSM, to świetne szkło, za równo do zastosowań amatorskich, jak i profesjonalnych.
Kupno Nikkora uzasadnia tylko wymóg uszczelnionego obiektywu.
O takim wlasnie dorabianiu filozofii mowilem
W poscie powyzej.
Nie stac Cie ? To nie wstyd.
To zycie.
Ale nie kombinujcie jak tzw. kon pod gore...
Za dobre zabawki trzeba zaplacic...
Ps
Golfem tez dojedziesz ale to nigdy nie bedzie Mercedes...
cz4rnuch
27-01-2013, 09:41
Wcale nie jest gorszy. Piszę z własnego doświadczenia i wydaje mi się, że w 90 procentach mogę się z tobą zgodzić, ale w tych najtrudniejszych warunkach jednak Nikkor lepszy. Trudno mi się wypowiadać bardziej kategorycznie bo nie miałem obu obiektywów w tym samym czasie, ale to że af sigmy działa szybko i sprawnie mogę potwierdzić. W innym wątku pisałem nawet o próbie porównania szybkości i celności z N70-200(wiem, że bez sensu) bo oprócz 35tki był to mój jedyny Nikkor, w dodatku chyba każdy potwierdzi że AF tego zooma to klasa światowa. Wynik tej zabawy był taki, że w większości przypadków nie widziałem różnicy w szybkości i celności, zdarzyło się nawet raz ze sigmie udało się wyostrzyć tam gdzie Nikkor się poddał. Oczywiście nie był to miarodajny test więc nie ma mowy o wyciaganiu z tego jakichs konkretnych wniosków.
Optycznie są porównywalne a Sigma ma do tego jeszcze OS !
To chyba nie do mnie, bo napisałem dokładnie to samo.
To zycie.Argument zupełnie nietrafiony. W tej samej cenie można dostać nową sigme i używanego nikkora(pamięć mam dobrą i wiem, że sam takiego kupiłeś) więc jak ktoś ma 3 tysie na wydanie to nic go nie ogranicza. O cenie nowego przez litość nie wspomnę bo jest w mojej opinii lekko zawyżona. Problem z Twoją argumentacją polega na tym, że podczas gdy inni posiłkują się np wynikami testów, pokazują w innych wątkach te same kadry na których nie widać różnic i starają się podejść do sprawy obiektywnie, ty rzucasz ogólnikami, nietrafionymi porównaniami i okraszasz to już zwyczajowo stwierdzeniami typu przepaść czy miazga. Brak tu tylko konkretow(moim zdaniem, bo jak sądzę ty masz się za bardzo konkretnego).
Taaaa
Mnie akurat stać ale onanistą sprzętowym nie jestem i nie jest dla mnie najważniejsze latać ze szkłem, które ma żółty pasek !
Tu dla przykładu:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3015355&postcount=44
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2913218&postcount=1
O takim wlasnie dorabianiu filozofii mowilem
W poscie powyzej.
To zycie.
Ale nie kombinujcie jak tzw. kon pod gore...
Za dobre zabawki trzeba zaplacic...
Ps
Golfem tez dojedziesz ale to nigdy nie bedzie Mercedes...
z twoich wypowiedzi można tylko jeden wniosek wyciągnąć - próbujesz uzasadnić sobie samemu kupno Nikkora.
weź, chłopie oba szkła i sprawdź, a nie twórz pieśni o "super nikkorze". Z resztą nawet DxO lepiej ocenili Sigme.
Stać mnie i na nowego, ale nie widzę w tym szkle nic co może warunkować jego cenę, szczególnie że nie robię zdjęć w ulewnych deszczach.
dezerter_27
27-01-2013, 14:35
Koledzy mam do was pytanie chodzi sigme mam wrażenie że jak patrzę przez wizjer to opadła soczewka czy to prawidłowe zjawisko?
Koledzy mam do was pytanie chodzi sigme mam wrażenie że jak patrzę przez wizjer to opadła soczewka czy to prawidłowe zjawisko?
Co znaczy "opadła soczewka" ??
hydra_ulik
27-01-2013, 14:46
Jak to kolega zrobił, że patrząc w wizjer, zobaczył opadającą soczewkę ? Można jakoś to inaczej wyrazić ?
hydra_ulik
27-01-2013, 14:53
Jak chcesz kupować nowy - moim zdaniem szkoda kasy. Używany w dobrym stanie w cenie ok 2700 zł - można rozważyć.
Sigma 17-50/2.8 EX OS HSM jest równie dobrym optycznie szkłem, a kosztuje połowę nowego Nikkora.
ad 1. - Jeśli kolega ma nadmiar gotówki, to jak najbardziej polecam nowegon, na gwarancji. Używany, w cenie do 3000 zł, to też jest bardzo dobry wybór
ad 2. - 100% racji
Sprawa jest zupełnie prosta, jak dla mnie. Jeśli nas stać warto kupić nowego Nikkora, jeśli natomiast nie mamy gotóweczki to Sigma będzie doskonałym wyborem i też zrobi zdjęcia :)
ps: przepraszam za post pod postem :)
dezerter_27
27-01-2013, 16:24
Jak obracam aparat poziom/pion to przemieszcza się soczewka. Teraz chyba dobrze?
N17-55 jako nowy zdecydowanie nie ze względu na kosmiczną cenę. Zadbaną używkę zdecydowanie tak.
Możesz za jego pomocą robić zdjęcia, wbijać gwoździe, przywalić komuś, znów robić zdjęcia.
U mnie spędza na body 95% czasu.
pioter m
27-01-2013, 17:17
Która sigma? 17-50/2.8 OS? Jeśli to ta, to czy zauważyłeś, że ma stabilizację?
Czy fotografie wychodzą dobrze? AF działa?
dezerter_27
27-01-2013, 18:03
Tak 17-50 2.8 wiem że ma stabilizację. Stabilizacja wyłączona. Zdjęcia są ok af też. Pytam czy ten typ tak ma?
Tak 17-50 2.8 wiem że ma stabilizację. Stabilizacja wyłączona. Zdjęcia są ok af też. Pytam czy ten typ tak ma?
A czy wiesz, że wszystkie obiektywy ze stabilizacją mają ruchomą soczewkę/soczewki ?? I w momencie, gdy układ nie jest zasilany, to ta soczewka jest luźna ??
dezerter_27
27-01-2013, 18:48
I o to mi chodziło, wiem, ale ta sigma wg mnie wydaje mi sie że za bardzo. Ale ok chciałem się tylko upewnić.
A czy wiesz, że wszystkie obiektywy ze stabilizacją mają ruchomą soczewkę/soczewki ?? I w momencie, gdy układ nie jest zasilany, to ta soczewka jest luźna ??
:shock:
Dexter88
28-01-2013, 00:03
To dlatego moja cała torba tak grzechocze jak gdzieś idę!