Zobacz pełną wersję : jak robione jest to rozmycie
zastanawia mnie to rozmycie w tańcu (dół bloga) naszej forumowej koleżanki jak to jest zrobione : lensbaby? postproces?
http://www.ftfstudio.pl/blog/
yyy... ruszyć aparatem w czasie robienia zdjęcia.
yyy... ruszyć aparatem w czasie robienia zdjęcia.
ale główne postaci są ostre-nie poruszone a są w ruchu wiec ruszenie chyba nie wchodzi w grę:)
Aparat został ruszony - to raz, postacie w tańcu się poruszyły (powodując tzw ghosty) - to dwa, a trzy - błyśnięto lampą zamrażając ruch.
Art Erie
26-01-2013, 22:32
zastanawia mnie to rozmycie w tańcu (dół bloga) naszej forumowej koleżanki jak to jest zrobione : lensbaby? postproces?
http://www.ftfstudio.pl/blog/
Poprostu zapytaj koleżanki, autorki zdjęć ;)
Na moje oko, to błysk na drugą kurtynę.
ale główne postaci są ostre-nie poruszone a są w ruchu wiec ruszenie chyba nie wchodzi w grę:)
Wybacz, że wszystkiego nie napisałem, ale po Twoim stażu na forum i sprzęcie, sądziłem, że podstawy już znasz.
@Art Erie:
co do drugiej kurtyny, to nie byłbym taki pewien. Na niektórych zdjęciach wygląda raczej na pierwsza.
Poza tym czas jest na tyle krótki, że prawie nie robi to różnicy, a przynajmniej bardzo ciężko się jej doszukać.
Art Erie
26-01-2013, 22:46
[..]@Art Erie:
co do drugiej kurtyny, to nie byłbym taki pewien. Na niektórych zdjęciach wygląda raczej na pierwsza.
Poza tym czas jest na tyle krótki, że prawie nie robi to różnicy, a przynajmniej bardzo ciężko się jej doszukać.
Bardzo możliwe, że masz rację. Nie czytałem exifów, rzuciłem tylko okiem; zdjęcia ładowały mi się bardzo wolno, bo akurat wysyłałem sporo plików na serwer ;)
Bardzo możliwe, że masz rację. Nie czytałem exifów, rzuciłem tylko okiem; zdjęcia ładowały mi się bardzo wolno, bo akurat wysyłałem sporo plików na serwer ;)
Ja nic nie wysyłałem, a i tak ładowanie straszne... Strona zajmuje w sumie ~40 MB...
Co do syncho - to na jednym zdjęciu widać jakby postaci rozmywały się w kierunku ruchu (np. drugie od dołu). Poza tym przy większości zdjęć - szczególnie tych gdzie jest obracany aparat - kadry wyglądają na takie, jakie miał być. Przy syncho na drugą kurtynę ciężko tak trafić.
Tak czy owak, przy takich zdjęciach, zazwyczaj to czy jest na pierwszą, czy drugą kurtynę, nie robi znaczenia.
Ma to szczególne znaczenie, gdy porusza się jakiś jasny obiekt lub punkt świetlny.
(to tak do autora wątku, aby nie próbował się męczyć przy synchro na drugą kurtynę - bez doświadczenia bardzo ciężko coś dobrze trafić. Z resztą, z doświadczeniem też)
czyli co bardzo krótki czas?
z fotek to ja widzę poruszenie góra dół i prawo lewo z lekkim obrotem z dopaleniem ale sądziłem że to jakiś postproces jest szczerze powiedziawszy -- żeby tak trafić z tą ostrością 1 planu to szacun albo popróbuję i może okaże sie że to nie ameryka. Nie robiłem tego jeszcze stąd moje pytanie a przy pustych salach taneczych triczek na wypełnienie kadru dobry
Zeb McKane
27-01-2013, 20:26
Aby poruszyć to czas bardzo krótki być nie może. Ostrość pierwszego planu robi lampa (lampy), lekkie poruszenie ma mniejszy wpływ na bo (chyba) zastane powinno być o obniżonej ekspozycji aby lampa uwypukliła motyw nią oświetlany. Ciekawe efekty można uzyskać dodatkowo zumując obiektywem lecz wtedy czas troszkę dłuższy potrzebny. Ale ja tak tylko teoretyzuję
https://picasaweb.google.com/morfeu2sz/Pulpit?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJTHuoWPuOGrtAE&feat=directlink
No to mam takie cuś i to moge powiedzieć że nie było na bank robione poprzez poruszenie:)
pawelo1991
01-02-2013, 15:00
Przy jakim czasie wyjda takie foty. Nie pytam o tą sytuacje tylko jakie najdłuzsze czasy musza byc użyte do zrobienia takich fot z ostrym pierwszym planem ?
https://picasaweb.google.com/morfeu2sz/Pulpit?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJTHuoWPuOGrtAE&feat=directlink
No to mam takie cuś i to moge powiedzieć że nie było na bank robione poprzez poruszenie:)
To twoje to zupełnie co innego niż te, które podałeś jako przykład. Rozmycie tła w stylu panoramowania (motion blur z PS'a), a rozciągnięcie tła przez poruszenie aparatu.
Przy jakim czasie wyjda takie foty. Nie pytam o tą sytuacje tylko jakie najdłuzsze czasy musza byc użyte do zrobienia takich fot z ostrym pierwszym planem ?
Z jakim chcesz. Nawet i 30s. Wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz rozmazać tło i ile masz światła zastanego.
pawelo1991
02-02-2013, 12:14
a jak uzyskac efekt ostrych twarzy. Z tak długimi czsami? boje sie ze przy tak długim czasie rozmyte beda i twarze
zoomujesz szklem i dopalasz lampa, srodek bedzie ostry z lekka poswiata, reszta koliscie rozmyta.
pawelo1991
02-02-2013, 15:23
i twarze nie beda rozmazane? a jak sprawa wyglada przy obracanui aparatu? jak to sie robi od jakiej pozycij powinno sie zczynac wciskac migawke
Nie jest to przepis dający w 100% takie zdjęcia. Czasem się uda, czasem nie.
Jednak często się udaję. Bardzo ładnie tego typu zdjęcia wychodzą gdy fotografujesz "pod zespół" tzn w tle są ich źródła światła.
Będąc w miarę blisko z szerokim szkłem błyskająca lampa zamrozi ich w ruchu i twarze nie będą rozmazane, oczywiście miej na uwadze pierwsze moje zdanie. Ludzie tańczą wolniej lub szybciej więc musisz próbować.
Możesz obracać, poruszać na boki aparatem tak jak Ci wygodnie, próbuj sam na weselu, zmieniaj parametry mocy lampy i przesłony w zależności od efektów które uzyskujesz na ekranie.... Czas, jak wyżej napisali koledzy, ma mniejsze znaczenie w tym przypadku. Przesłoną regulujesz ilość światła zastanego, moc lampy decyduje o jasności 1 planu.
i nie pisz "od jakiej pozycji powinno zaczynać wciskać migawkę" bo powoduje to uśmiech u czytających :)