Zobacz pełną wersję : Nikon D-90 lampa SB 900
Pytanie, czy takie zachowanie się aparatu jest prawidłowe?
Tryb M - mozliwość zmiany czasu i przysłony
Tryb A - 1/60 mozliwość zmiany przysłony jak zmienić czs synchronizacji na 1/80
Tryb S - mozliwość zmiany synchronizacji, przysłona pozostaje na f 2.8 zmiana ISO nie pomaga
Tryb P - 1/60 przysłona f 4 możliwości zmiany jedynie przy pomocy ISO
Tryb automatyczny 1/60 f 4 stałe.
Pytam dlaczego w trybie S aparat ustawia tak niską przysłonę?
Art Erie
25-01-2013, 20:48
Pytanie, czy takie zachowanie się aparatu jest prawidłowe?
Tryb M - mozliwość zmiany czasu i przysłony
Tryb A - 1/60 mozliwość zmiany przysłony jak zmienić czs synchronizacji na 1/80
Tryb S - mozliwość zmiany synchronizacji, przysłona pozostaje na f 2.8 zmiana ISO nie pomaga
Tryb P - 1/60 przysłona f 4 możliwości zmiany jedynie przy pomocy ISO
Tryb automatyczny 1/60 f 4 stałe.
Pytam dlaczego w trybie S aparat ustawia tak niską przysłonę?
Tryb M - mozliwość zmiany czasu i przysłony - oczywiste
Tryb A - 1/60 mozliwość zmiany przysłony jak zmienić czs synchronizacji na 1/80 - dla A to max. nie ma krócej
Tryb S - mozliwość zmiany synchronizacji, przysłona pozostaje na f 2.8 zmiana ISO nie pomaga - nie testowałem, może ustawiłeś krótki czas, masz mało światła i tak to sobie program wyliczył (?)
Tryb P - 1/60 przysłona f 4 możliwości zmiany jedynie przy pomocy ISO - nigdy nie włączyłem P
Tryb automatyczny 1/60 f 4 stałe. - jak wyżej, nigdy nie używałem "zielonego"
Pytam dlaczego w trybie S aparat ustawia tak niską przysłonę? - Pewnie w trybie preselekcji czasu, własnie czas ekspozycji jes najbardziej ważnym parametrem.
Z lampą używam wyłacznie M i A, S z lampą jakoś nie potrafię sobie wyobrazić, więc tam gdzie nie da rady A, wybrałbym M, nie S.
P i "zielony" do niczego nie służą.
greatadrian
25-01-2013, 20:49
Normalne i prawidłowe :) 1/60 to jest minimalna wartość (do ustawienia w menu ustawień, pozycja e1). Dlatego też polecam tryb manualny :)
Dzieki za odpowiedzi, wynika z tego, że wszystko działa prawidłowo.