Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wodospady...
... .
*** Zapraszam ***
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/bf616f2805be5d03-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
*** Dziękuję ***
Ukhmmmm ... Taaaaa... Kopara mi opadła... To niebo - coś przy nim kombinowałeś (nie licząc kontrastu i saturacji)?
Sebastianito
25-01-2013, 20:49
Dla mnie... osobiste preferencje... troche za bardzo pojechane. Mam na mysli niebo, bo dol jest calkiem calkiem...
Niesamowite miejsce, świetny kadr, tylko nie do końca niebo gra mi z podłogą - wydaje mi się ona za jasna, albo niebo za ciemne. Umieszczenie dziury w chmurach jest w bdb miejscu.
Kilka słów wyjaśnienia odnośnie tej pracy.
To piękne miejsce to wodospad Voringsfossen, znajdujący się na płaskowyżu Hardangervidda, położonym w środkowej Norwegii.
Jako, że rozpiętość dosyć duża była (ta tonalna, jak i ta przestrzenna), postanowiłem złożyć panoramę z sześciu kadrów w bracketingu wykonanych.
Albo materiał pod panoramę źle przygotowany, albo jakaś niemoc, bo programy pomocne przy składaniu panoram odmówiły współpracy.
Także zabrałem się za ręczne składanie tej pracy. Trochę to trwało, bo zawsze coś mi tam nie grało ;). Sami dobrze wiecie, jak to czasami bywa.
Ale coś wreszcie ulepiłem i postanowiłem pokazać. Zatem bardzo chętnie poczytam wszelkie uwagi i komentarze :).
Pozdrawiam.
<| MICHAŁ |>
25-01-2013, 21:16
Niesamowite miejsce, świetny kadr, tylko nie do końca niebo gra mi z podłogą - wydaje mi się ona za jasna, albo niebo za ciemne. Umieszczenie dziury w chmurach jest w bdb miejscu.
dokladnie to samo chcialem napisac, ale w pore zauwazylem, ze juz to napisano wczesniej.
Sam kadr, miejsce - miodzio.
Ta chmurka jest zarąbista.
gdyby nie to, ze toche przekombiniwales, to by byla calkowita rewelacja
Jak ja zazdroszcze Ci za te zdjęcia i możliwość bycia w Norwegii ;)
Adam Majchrzak
25-01-2013, 21:40
Zdążyłeś już przyzwyczaić do podobnych odsłon, :razz:
więc nie będę Tobie pisał o kontraście miedzy niebem a wzgórzami.
Co w chmurach zaskoczyło to ciemna zieleń pojawiająca się miejscami.
Płaskowyż ostro podany i bardzo fajnie to wygląda.
A! ...jest jeszcze jedna rzecz, woda płynąca z lewej,
mam wrażenie że przed samym wodospadem zaczyna ona płynąć pod górę,
podobnie jest z tym małym wodospadem po prawej,
zastanawiam się czy jest to wynikiem kadrowania (ze wzgórza na którym stałeś) czy złożenia tej panoramy?
Dość mroczna odsłona, wygląda bardzo ciekawie, tak mi się podoba. ;)
Pozdrawiam! =]
Wrażenie robi przestrzenność sceny i doskonała kompozycja. Rzeczywiście ciężko jest powiedzieć, co nie gra - ja bym to tak ujął że przez pracę na fragmentach światło się niekonsekwentnie rozkłada po dolinie i okolicy, spłaszczając obraz. Brak mi też wyraźniejszej powietrznej perspektywy. Jakkolwiek by nie było, chciałbym kiedyś takie zdjęcie zrobić.
Tu mi taka anegdota pasuje o Matejce, jak był z żoną na wystawie bodajże Boticellego i ona rzekła przy jakimś obrazie:
"Zobacz, ty byś takiego błędu nie zrobił."
A Matejko na to: " Może i tak, ale nigdy w życiu nie namalowałbym takiego obrazu."
Sebastianito
25-01-2013, 22:27
"Zobacz, ty byś takiego błędu nie zrobił."
A Matejko na to: " Może i tak, ale nigdy w życiu nie namalowałbym takiego obrazu."
Ooooo... Wlasnie....
Babinicz
25-01-2013, 23:38
Cóż by rzec:
Zdjęcie wyszło totalnie płaskie. Po wspaniałej (domyślam się ) przestrzeni tego miejsca przejechały obróbkowe buldożery, a spaliny z ich ogromnych rur przesłoniły niebo.
Szkoda.
Osobiście patrząc jest to idealny motyw na fototapetę!
starałem się szukać tych zieleni w chmurkach i niestety nie widzę(niestety slaby monitor)
ale powiększyłem sobie foto i każda ćwiartka mogła by być osobnym pstrykiem robiącym mega wrażenie.
Pięknie!
Nikonozaur
25-01-2013, 23:59
Może i jest trochę pojechane, ale w/g mnie w dobrą stronę.
Jest pewien dysonans między niebem a ziemią (wcześniej nie zwróciłem na to uwagi) i jak to zwykle bywa diabeł tkwi w szczegółach, a w zasadzie w jednym. Zwróć proszę uwagę na tonację chmury w PG i kolor zalegającego szczyty śniegu. To byłoby na tyle. ;)
Bartekkw
25-01-2013, 23:59
Miejsce wspaniałe !!!! Bajka normalnie. Ta rzeka w dole, wodospady...cudnie.
Co do obróbki to faktycznie coś poszło nie tak i się wypłaszczyło - może jakby zdjąć kontrast z dalszych planów to byłoby lepiej ? W każdym razie i tak jest fajnie
Pawel, ja osobiscie niebo bym poprawil, troszeczke jasniej i miejscami a zwlaszcza blizej dal bym ostrzej, bo roznica w ostrosci jest zbyt widoczna, niebo wyglada jak z innego zdjecia, mam wrazenie,z e na szczytach strzelilo swiatlem, chyba bym to "zaswiecil"...
Panie Babinicz, jak to zdjecie jest plaskie to ja jestem Prezes JK
Paweł, zmniejsz to piękne zdjęcie, wróciliśmy do dopuszczalnych 1024px :)
Takie dobre zdjęcie ogląda się lepiej w 1200px :)
Ładne zdjęcia nie grzeszą wymiarem, POZOSTAWIĆ!
Tak to zdjęcie zachęca do odwiedzenia tego miejsca czego nie można powiedzieć o wielu innych maszkarach.
Nic dodać nic ująć, nie przeszkadza woda pod górkę, piękne kolory nieba no i ta zieleń, woda ACH OCH.
jarekf34
26-01-2013, 10:44
Chciałbym umieć takie zrobić... Pozostaje nic innego jak się pozachwycać tym pięknym widoczkiem :)
Paweł, zmniejsz to piękne zdjęcie, wróciliśmy do dopuszczalnych 1024px :)
Melduję Tomku, że podmiany dokonano :).
Przepraszam. Nic o zmianach po prostu nie wiedziałem ;).
P.S. I cosik na szybko tam poprawiłem ;).
Bardzo fajnie to pokazales .Obrobka mi sie podoba.
rafiosso
26-01-2013, 17:19
Mi wszystko pasuje, nieźle to posklejałeś - światło, kompozycja, kolory - miód :-)
Oj ładnie wyszło Ci to składanie,gratulacje.