Zobacz pełną wersję : pytanie
element07
25-01-2013, 18:03
Witam posiadam nikona D300 i lampę SB-700 i mam pytanie odnośnie wyłączania lampy jak jest na sankach. Czy jeżeli chcę błyskać w danym momencie bez lampy zamieszczonej na sankach muszę ją wyłączać całkiem czy mogę w jakiś sposób z menu aparatu?
a co zrobisz szybciej? jeszcze można szybko wyjąć baterie ;)
A tak serio to chyba tylko z poziomy lampy można ją wyłączyć.
Chociaż znów nie rozumiem... masz lampkę sb700 na sankach i chcesz i chcesz błyskać bez niej... to czym chcesz błyskać?
element07
25-01-2013, 18:23
chodzi o to, że kilkakrotnie miałem dobre światło i jej nie potrzebowałem a denerwuje mnie wyłączanie jej z poziomu lampy
Czy jeżeli chcę błyskać w danym momencie bez lampy zamieszczonej na sankach
czyli nie chcesz błysnąć?
A powiedz mi z ciekawości jak wyobrażasz sobie szybsze wyłączenie lampy niż przełącznikiem na lampie w pozycję OFF?
Nikoniczek
25-01-2013, 18:42
elemenciesiódmy,
kolega pgaik się droczy z tobą,
nie założył w drugim zdaniu twego listu,
że ty chciałeś tylko talentem błysnąć
podczas fotografowania motywu.
element07
25-01-2013, 18:45
no właśnie nie wiem dlatego zadałem pytanie:)
element07
25-01-2013, 18:49
To ja odpadam ;)
Czyli nie można tylko trzeba z pozycji lampy wyłączać?
Art Erie
25-01-2013, 18:53
Można jej kapturek wydziergać ;)
oczami ;-)
A tak serio, to chyba autor chce po prostu robić zdjęcie bez lampy i słowo, błyskać znalazło się tam przez pomyłkę.
Chyba że jednak oczami ;-)
Czyli nie można tylko trzeba z pozycji lampy wyłączać?
Tak, chyba doszliśmy do porozumienia ;)
Jeśli by nawet była taka opcja, żeby wyłączyć ją z pozycji menu, to chyba byłoby to mniej wygodne... Aparat po wyłączeniu lampy zachowuje się tak, jakby tej lampy tam nie było ;)
Podłącz pod lampę 230V to wyłączysz na stałe i aparat i lampę ;)
Na serio, to jak masz lampę na sankach i chcesz zrobić zdjęcie bez lampy, to nawet jak będziesz robić zdjęcia w trybie AUTO, to lampa i tak błyśnie.
Lampę musisz wyłączyć z pozycji lampy.
...to nawet jak będziesz robić zdjęcia w trybie AUTO, to lampa i tak błyśnie.
No chyba, że wyłączy ;)
element07
25-01-2013, 21:22
nom tak myślałem . Dzięki za pomoc
Witam posiadam nikona D300 i lampę SB-700 i mam pytanie odnośnie wyłączania lampy jak jest na sankach. Czy jeżeli chcę błyskać w danym momencie bez lampy zamieszczonej na sankach muszę ją wyłączać całkiem czy mogę w jakiś sposób z menu aparatu?
Zajrzyj do instrukcji obsługi. Zaczyna się od strony 300.
albo chociaż do menu -> Ustawienia osobiste -> elementy sterujące i np. "rola przycisku func."
Tak jest wystarczy przypisać do któregoś z programowalnych guzików wyłączenie lampy-błysku i gotowe.
Oooo szacuneczek, już mam podpisane pod wolny przycisk. ;) jak przeczytałem Twój post dostałem olśnienia, że faktycznie personalizując menu natknąłem się na to :)
Nikoniczek
26-01-2013, 10:16
Nie tylko nie doznałem olśnienia,
ale przed znalezieniem rozwiązania
w tutejszym wątku- zaraz po wstaniu z łoża-
a jeszcze przed wypucowaniu ząbków
sam wypróbowałem na D300 i SB-910
programując tak właśnie ten przycisk.
No ale te sprintery nikoniarskie już mnie wyprzedziły o parę sekund...
:(
element07
27-01-2013, 12:17
no to jednak jest wyjscie:) Super dzieki
Podejmę się pod wątek.
Jakieś 2 lata temu znalazłem na forum link do filmu z przykładami zdjęć z lampą błyskową z parasolką.
Film pokazywał parę przykładów różnych ustawień lampy i parasolki oraz jak to wpływa na zdjęcie.
Zdjęcia robione były przy ceglanym murze z modelką. Zdaje się, że fotograf był dosyć znany.
Proszę o pomoc w odnalezieniu linku, szukam już od paru dni i za cholerę nie mogę go odnaleść.
Nie było pytania. Następny link jaki trafiłem to właśnie to ;)
Przemek80
10-02-2013, 23:19
Wrzuć go tutaj,inni też by chcieli zobaczyć :)
igorbyrski
11-02-2013, 00:20
w nikonie d700 jest opcja przypisania "flash off" do przycisku funkcyjnego ale nie jestem pewien czy taka opcja jest w d300
f/controls => f5/assign FUNC. button => OK
pozdrawiam