PDA

Zobacz pełną wersję : Foto z rozmytym tłem w klubie/pubie pomoc :(

Dav3
25-01-2013, 17:59
Witam, tak jak w temacie na co dzień jak robię zdjęcia na manualu 1/125 F 5.6 to tło jest rozmyte pierwszy plan ok, zdjęcia są robione bez lampy.

Jak już mam okazję porobić zdjęcia w jakimś klubie pubie czy innym pomieszczeniu z rożnym oświetleniem oczywiście przy tych samych ustawieniach to już tło nie jest rozmyte :/

Ktoś wie dlaczego ? Możę powinienem coś inaczej ustawić ?

Mój sprzęt to

Nikon D700 18-105 VR lampa SB700

Pozdrawiam i liczę na jakąś pomoc.

kh29228
25-01-2013, 18:05
może raz robisz na 105mm a w klubie na 18mm? :)

BsK1
25-01-2013, 18:08
Mnie juz chyba na prawde nic nie zdziwi na tym forum.

D700 i TAKI amator?!

skippy
25-01-2013, 18:21
Założę się, że jednak chodzi o d7000.
Dav3, a od czego zależy rozmyte tło?

GonzoG
25-01-2013, 18:24
(...)na co dzień jak robię zdjęcia na manualu 1/125 F 5.6 to tło jest rozmyte pierwszy plan ok, zdjęcia są robione bez lampy.

A dlaczego w manualu ?? Co przemawia za takimi ustawieniami, a nie trybem A czy S ??

Jak już mam okazję porobić zdjęcia w jakimś klubie pubie czy innym pomieszczeniu z rożnym oświetleniem oczywiście przy tych samych ustawieniach to już tło nie jest rozmyte :/

Ktoś wie dlaczego ? Możę powinienem coś inaczej ustawić ?

Większość wie. Z mojej strony otrzymasz taką odpowiedź: ustaw mniejszą GO.

Art Erie
25-01-2013, 18:28
Mnie juz chyba na prawde nic nie zdziwi na tym forum.

D700 i TAKI amator?!

A co ma do tego D700?

Zdaje się, że miałem już zabierałem głos w temacie kolegi @Dav3 odnośnie jakiś tam parasolek, czy coś w ten deseń, więc może i tym razem...
Z tego co piszesz wiele osób może sądzić, że pytasz o głębię ostrości (w skrócie GO) http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/mala_glebia_ostrosci na ten temat znajdziesz i powinieneś znależć oraz przeczytać i przyswoić wszystkie informacje, a także wszystkie inne dotyczące tzw. podstaw fotografii.
Jednak osobiście podejrzewam, że chcesz uzyskać takie rozmycie tła

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.mdfotografia.pl/wp-content/uploads/2012/07/wesele-243.jpg)

Pierwsze lepsze zdjęcie z google, więc sorki że nie klub; nawet nie mogę podać autora (można sobie zapewne sprwadzić po linku).

RAF7705
25-01-2013, 18:58
Jak 18-105, to chyba d7000...

GonzoG
25-01-2013, 19:30
Jednak osobiście podejrzewam, że chcesz uzyskać takie rozmycie tła

Pierwsze lepsze zdjęcie z google, więc sorki że nie klub; nawet nie mogę podać autora (można sobie zapewne sprwadzić po linku).

Z tego co pisał, to wyraźnie chodzi mu o bokeh.

(...)na co dzień jak robię zdjęcia na manualu 1/125 F 5.6 to tło jest rozmyte pierwszy plan ok , zdjęcia są robione bez lampy.

(...)

Art Erie
25-01-2013, 19:36
Z tego co pisał, to wyraźnie chodzi mu o bokeh.

Prawdopodobnie tak, ale biorąc pod uwagę poziom wiedzy pytającego pewności nie mam.

Dav3
25-01-2013, 19:39
Przepraszam D7000 a nie D700, a chodzi mi po prostu o zdjęcie gdzie pierwszy plan jest ostry a tło rozmyte.

Art Erie
25-01-2013, 19:43
Przepraszam D7000 a nie D700, a chodzi mi po prostu o zdjęcie gdzie pierwszy plan jest ostry a tło rozmyte.

Czyli banał, ze względu na mniejsze odległości w pomieszczeniach potrzebujesz jasne szkło (polecam N35/1,8 ), resztę na temat głębi ostrości bez problemu doczytasz pod linkiem z mojego pierwszego postu i na Forum.

Piotrek 77
25-01-2013, 21:01
Rozmyte tło zależy od:
- przyslony
- ogniskowej
- odległości poszczególnych planów

Najbardziej rozmyte tło będziesz miał na największej ogniskowej u cienie to będzie 105, najmniejszej przyslonieq u ciebie to chyba f 5.6.
Czym mniejsza ogniskowej to GO wzrasta, oraz czym wyższa przyslony np f 8 , f 11 to GO także wzrasta

picia78
28-01-2013, 23:37
Jeśli robisz plenery jak piszesz to operujesz prawdopodobnie długą ogniskową dochodzącą do 105, czyli maksymalny otwór przesłony w Twoim obiektywie to 5,6 czyli GO (głębia ostrości) jest najmniejsza inaczej bokeh czyt. rozmycie w tym przypadku tła. Jeśli robisz zdjęcia w klubie to już 105 to za ciasno więc skracasz ogniskową, jeżeli robisz foty na ogniskowej 18, to musisz zwiekszyć maksymalny otwór przysłony do 3,5 w przypadku tego obiektywu, bo jak twierdzisz robisz na manualu, to może nie zmieniasz wartości przesłony. Pamiętaj czym wiekszy otwór przesłony tym mniejsza GO i tak zwany ładniejszy bokeh kropka :) Dobrze ktoś napisał zaopatrz się w 35 1,8 a uzyskasz jeszcze mniejszą GO, jaśniejszy obiektyw w pomieszczeniu to dobra sprawa tam światła nigdy za wiele. Ale sie rozgadałem mam nadzieje, że moje wypociny do głupich nie należą jak się mylę niech mnie ktoś poprawi .