PDA

Zobacz pełną wersję : MeiKe Speedlight MK900 i AutoFP??

krzysiekkce
25-01-2013, 14:24
Czy może ktoś rozwiać moje wątpliwości co do obsługi trybu AutoFP(HSS) przez lampę MeiKe Speedlight MK900 ?
W wielu aukcjach a również na stronach sklepów internetowych piszą
"automatyczna synchronizacja z krótkimi czasami naświetlania – FP High-Speed)" zatem wynikałoby że obsługuje podczas w niektórych wpisach forum były opinie odmienne.

Zastanawiam się nad tym właśnie modelem a YongNuo YN-568EX który jest jednak o 200zł droższy i siłą rzeczy wolałbym tańszą wersję... Czy coś zdecydowanie przemawia nad wyższością YongNuo nad Maikem? Lampa ma pracować z D90 i póki co szybo nie kupię drugiej lampy choć kiedyś na pewno.

Proszę o poradę...

GonzoG
25-01-2013, 14:30
Było - wystarczy poszukać.
m.in. tu:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=220825

krzysiekkce
25-01-2013, 17:16
Owszem - czytałem...Mike nie ma niby HSS lecz wciąż nie pojmuję jak w specyfikacji można podawać że ma. Widzę na allegro MeiKe schodzi w wielu sztukach lecz opinii o tej lampie jest naprawdę niewiele zatem liczyłem na opinie użytkowników...

puch24
29-03-2014, 17:39
Sformułowanie w instrukcji jest trochę niejasne i pewnie wprowadziło w błąd osoby robiące opisy do aukcji. Meike MK900 na pewno NIE obsługuje trybu HSS/FP, ale jeśli aparat jest ustawiony na tryb FP, lampa sygnalizuje to na swoim wyświetlaczu. Niestety, nie uniemożliwia to ustawienia na aparacie zbyt krótkiego czasu naświetlania.

Poza tym, MK900 jako Master nie wyzwala lamp Remote, jeśli na MK900 wybierze się dla nich tryb M. Ale można z tym żyć.

tongpo
29-03-2014, 23:15
Widzę na allegro MeiKe schodzi w wielu sztukach

Bo tania ...
Zakładam ze na 1000 sztuk sprzedanych w Polce Yongnuo przypada jedna meike... a Allegro nie jest miara sprzedaży niczego...
ja bym kupił sprawdzone yn568 a nie podniecal sie marketingowym bzdetem na Allegro...
Pozdro...

puch24
30-03-2014, 00:59
YN 568 jest sporo droższa (ale też więcej może), a MK900 okazuje się nie być taka zła, choć ma swoje wady i ograniczenia (jako Master nie wyzwala lamp, dla których ustawi się tryb naświetlania M, a sama jako Master nie pracuje w TTL). Ale sprawdza się do prostych zastosowań.