PDA

Zobacz pełną wersję : tokina 100 czy sigma 150 (oba macro)

kraqsek
25-03-2007, 22:36
jak w temacie. co wybrać? przeczytałem oba testy i... i się zawisiłem :)

Może uzytkownicy mi podpowiedzą o wadach i zaletach?

djbart
26-03-2007, 11:56
sigma genialna tyle

aldus
26-03-2007, 14:52
djbart napisał o zaletach sigmy (:-D ), ja napiszę o tym co uważam w niej za wadę: powolny AF, mimo wbudowanego motoru. W makro rzecz bez znaczenia. Przy fotografowaniu obiektów w ruchu dość często się gubi. Tokiny nie znam.

djbart
27-03-2007, 09:03
wolny af kwestia dyskusyjna, aczkolwiek prawda ze psa w biegu nap nie złapie tak by sledzic, choc nie wiem czy to nie zależy od body troche (d70s). imho autofokus cichy i szybki porównywalny lub lepszy od tego z 18-200VR - bo tylko z tym AF-s em moge go prownac

aldus
27-03-2007, 10:50
Niedawno dość gruntownie ćwiczyłem ten temat. Korpus D2x, obiektywy: Nikkory AF-S 28-70, 80-200 i ta Sigma. Przez moment podejrzewałem nawet, że winę za niewłaściwe ostrzenie ponosi shutter lag, ostatecznie wyszło na to, że sigma nie nadążała za aportującym psem. Nikkory radziły sobie z tym znacznie lepiej. To rzecz jasna, w moim pojęciu, nie umniejsza w najmniejszym stopniu najważniejszej funkcji tego szkła, czyli makro. Przy odległości przedmiotowej rzędu 38 cm można śmiało polować na płochliwe stworzonka.

Yuras
27-03-2007, 11:08
jak w temacie. co wybrać? przeczytałem oba testy i... i się zawisiłem :)

Może uzytkownicy mi podpowiedzą o wadach i zaletach?

..wybacz mi porównanie, ale to tak jak byś zapytał "sanki czy heikoter (oba do transportu)" ;) ..i nie chodzi mi tutaj o to który lepszy, ale że trudno porównać. Jeli chodzi Ci tylko o makro, to weź Tokinę, bo jest o ponad 1K tańsza, ostrością niewiele ustępuje Tamronowi 90mm i jak to Tokina, jest solidnie (jak na wszechobecny plastik) wykonana. Jeśli zaś kasa nie gra roli (bo na to wygląda) to dlaczego by nie dopłacić jeszcze te 350zł i zdecydować się na Nikkora AF-S VR Micro 105 mm F2.8G.. ..i masz cichy i szybki AF a do tego jeszcze VR, który z pewnością się przyda a do tego wewnętrzne ogniskowanie, które utrzyma Ci te 2,8 w całym zakresie odległości (choć do makro i tak tego nie wykorzystasz). Zatem jeśli w miarę tanio do makro to zdecydowanie polecam Tamrona 90 lub Tokinę 100 jeśli drogo i z HSM to już 105 micro. Pomyśl też o tym, że ogniskową w okolicach 100mm wykorzystasz spokojnie do idealnego portretu, 150 po cropie to już raczej tylko krótki tele.