Zobacz pełną wersję : Pomoc przy wyborze Sigma czy Tamron 2.8
Akasha66
25-01-2013, 00:09
Hej, Jeśli moglibyście mi doradzić co wybrać będę ogromnie wdzięczna.
Od kilku miesięcy jestem szczęśliwą posiadaczką Nikona D90 kit18-105mm , zakupionym go dzięki Waszym poradom :)
Jako ,że marzy mi się lepszy obiektyw wybór padł na Sigme albo Tamrona . Budżet mam ograniczony ,ale skłaniam się ku tym dwóm szkiełkom :
1.Sigma 24-70mm f/2.8 IF DG EX HSM
2. Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II VC LD
3.Tamron SP AF 28-75 mm f/2,8 XR Di LD Aspherical IF
I tu proszę o poradę , fotografuję głównie psy , potrzebuję niezawodny obiektyw do codziennej pracy ,marzą mi się jasne zdjęcia bo w miejscu w którym pracuje jest słabe światło
Doradźcie proszę ,co lepsze?
I czy mogę kupić 1 raz używany obiektyw ????? Czy obiektyw używany ok 2,5 roku (podobno mało) co sądzicie można kupić ?
Będę rada za każdą podpowiedź za które z góry dziękuję !
Co do tych dwóch obiektywów, to przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie, który zakres ogniskowych będzie bardziej praktyczny.
17-50 czy 24-70.
I będzie odpowiedź.
Co do ceny, to w cenie Sigmy 24-70 HSM, jest Sigma 17-50/2.8 HSM - lepsza od Tamrona.
Akasha66
25-01-2013, 00:41
Dzięki za odpowiedź .Chyba raczej się skłaniam do zakupu 24-70 , dlatego też dodałam jeszcze Tamrona 28-75 mm f/2,8 XR Di LD.
Czy ta Sigma 24-70mm f/2.8 IF DG EX HSM jest dobrym pomysłem ???? Głównie nad tym się zastanawiam..
Najbardziej podoba mi sie Nikkor 24-70 (Nikon AF-S 24-70 mm f/2.8G ED) ale cóż cena jest ciuut za duża
Czy Tamrony sa produkowane w Chinach?
Czy można kupić używany obiektyw "w ciemno" bez sprawdzenia ???
Akasha66
25-01-2013, 01:14
Tak używanej Sigmy jednak nie kupię bo koleś wstawił zdjęcia szkła z internetu (z czyjegoś bloga, i z nowo kupionym szkłem ) dlatego tak dobrze wygląda ! Ech Ci sprzedawcy z Allegro !
http://www.thephoblographer.com/2011/08/27/review-sigma-24-70mm-f2-8-if-ex-dg-hsm-nikon/
Epistofeles
25-01-2013, 02:00
Tamrony nie są jakieś tragiczne, jednak często występuje BF, no ale zawsze zostaje mikroregulacja.
Korzystam z Tamrona 17-55/2.8 przy D7k i nie mam się do czego przyczepić :)
Żaden Tamron raczej się nie sprawdzi przy zdjęciach psów, gdyż ma za słaby AF (szczególnie 28-75).
Sigma (ale tylko w wersji HSM) byłaby lepsza, ale w tym wypadku polecę wzięcie pod uwagę stałek Nikkor 35/1.8 i 50/1.8G AF-S. Chodzi przede wszystkim o światło. W szczególności wypróbowałbym 50-kę (konkretnie tę: 50/1.8G), skoro korci cię zakres 24-70. To o wiele tańsze szkło niż Sigma 24-70, którą wypadałoby domknąć do f/4, by było ostro, co rujnuje zaletę w postaci dużego maksymalnego otworu (niby ktoś gdzieś widział ostre sztuki, ale to jak yeti). Kupując jasną stałkę tracisz oczywiście trochę ujęć, ale ilość zdjęć udanych znacznie wzrośnie w stosunku do tych robionych zoomem. Mniejsze poruszenia (krótszy czas), mniejsze ISO, większa ostrość - same zalety. W dodatku możliwość użycia mniejszej głębi przy zdjęciach "portretowych" da zdecydowanie lepszy efekt.
Można też kupić lampę błyskową i pstrykać byle czym.
PS. Sigmy nie kupowałbym w ciemno nigdy. Tamrona prędzej, ale w tym wypadku w ogóle odradzam. Mikroregulacja w przypadku D90 nie wchodzi w grę. Jedynie serwis.
Jeżeli wolisz zoom, to zdecydowanie doradzam Nikkora 35-70/2.8D. Nie potrzebujesz tak szerokiego kąta jak 24mm chyba. Nie robisz zdjęć pod światło słoneczne zapewne. To szkło da obraz jak ze stałek oraz ma błyskawiczny autofokus. Używalne w pełni na f/2.8 i ostrzejsze od pozostałych konkurentów. Przy f/3.2-3.5 osiąga jakość, dla której Sigmy i Tamrony trzeba by było domknąć do f/5.6. Dodatkowo daje piękne rozmycie tła. No i nie kojarzę głosów o problemach z FF/BF - można niemal kupić w ciemno. Choć w warszawskich komisach, czy od stołecznych fotografów powinno udać się je dostać. No i poćwiczysz triceps. ;)
ppablo12345
25-01-2013, 08:53
A może przemyślałabyś jeszcze zakup Sigmy 17-50 2.8?
Sam się noszę z zamiarem nabycia takowego, ponoć ma całkiem sprawny AF...
arturkrz
25-01-2013, 12:56
Od kilku lat mam D90 i S24-70 2.8 HSM. Świetny zestaw. Nigdy nie mialem problemu z AF. Szybki i celny.
Przy 2.8 mam problem na 24mm - lekkie rozmycie, ale na 70mm jest ostra. Oczywiście N24-70 jest ostrzejszy ale gdy kupowałem ten obiektyw to "przesiadłem" się z T17-50 2.8 i sigma była szybsza i ostrzejsza.
W porównaniu do N, sigma wypada gorzej ale i tak jest najlepszym zoom-em jaki miałem.
Z obecnych obiektywów jakie mam lepszy jest tylko N85 1.8 po przymknięciu do 2.8 ;)
Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem sigmy 24-70 2.8 HSM. Kiedy kupowałem sigmę nie do końca byłem przekonany co do tego szkła (czytając recenzje i posty na forum), ale "zaryzykowałem" a raczej wycyckałem się z kasy kupując body. Teraz mogę powiedzieć że jak dla mnie to dobre szkło dla moich potrzeb.