Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Karta graficzna - monitor + TV

Strus
24-01-2013, 22:51
Mam Radeona 5450 który ma między innymi HDMI. Teraz komp z monitorem jest połączony zwykłym DVI a amplituner podpięty jest SPDIF. Chciałbym spiąc kompa z telewizorem tak aby odtwarzać filmy na ekranie telewizora. Czy podpięcie karty graficznej po HDMI pod telewizor załatwi sprawę ? Patrzyłem w AMD control center i niestety nie widzę opcji 2 monitorów lub monitora i telewizora :(

Pomożecie co i jak ustawić żeby to hulało ?

ku6i
25-01-2013, 05:26
A na zwykłych windowsowych ustawieniach (PPM na pulpicie > rozdzielczość ekranu) nie chce działać?

puciek
25-01-2013, 09:04
Podpięcie TV do karty graficznej przewodem HDMI załatwi sprawę w 100%, a odpowiednie opcje pojawią się dopiero po wykryciu i ustanowieniu połączenia (HDMI to przewód do połączeń cyfrowych i dopóki komp nie wykryje urządzenia na HDMI i nie ustanowi z nim połączenia, dopóty nie będziesz miał tych opcji dostępnych)

Strus
25-01-2013, 09:35
A jakby odpiąć SPDIF i podpiąć peceta po HDMI pod amplituner to na ampli zagra np muzyczka z winampa ? Teoretycznie pewnie tak, zgadza się ? Nie mam jeszcze TV więc podpytuję.

puciek
25-01-2013, 10:09
Wszystko zależy jak ustawisz wyjście audio. HDMI przesyła i Video i Audio razem. Jeżeli będziesz chciał mieć oddzielnie Video na TV, a audio na wzmacniaczu, to będziesz musiał ustawić inne urządzenie audio - SPDIF

Strus
25-01-2013, 10:31
Ja się w ogóle gubię w tych wszystkich połączeniach. Miałoby być tak: PC do ampli po HDMI gdzie ampli jest podpięty też po HDMI do TV. Czy przy odtwarzaniu filmów z PC dzwięk wtedy zostanie w ampli a obraz poleci dalej do TV ?

puciek
25-01-2013, 17:56
Miałoby być tak: PC do ampli po HDMI
Że jak? PC - mam nadzieję, że audio do ampli możesz połączyć tylko po SPDIF, o ile ampli posiada SPDIF i karta dźwiękowa w PC posiada takie wyjście (nie karta graficzna!!!), lub PC do ampli po przewodach mały jack->chinch - analogowo. Wtedy dźwięk będziesz miał z PC przez ampli - o ile tak potrzebujesz. Drugą kwestią jest sygnał Video, który do TV możesz przesłać przez HDMI, DVI, D-SUB lub przez S-Video/Composite Video w zależności od posiadanych złącz w TV i PC (karta graficzna0 Ale jedno z tych wszystkich złącz oprócz sygnału Video przenosi także sygnał audio i to jest HDMI. Więc zakładając, że będziesz chciał mieć na TV tylko obraz, a dźwięk przez ampli, to będziesz musiał w ustawieniach PC zmienić wyjście audio tak, aby nie było one przesyłane przez HDMI, a przez takie złącze, jakim podłączyłeś ampli. Proste?....

Strus
25-01-2013, 18:48
Czyli po HDMI z Peceta nie da się przesłać audio i video ?

puciek
25-01-2013, 19:44
A czytać ze zrozumieniem potrafisz?

Ale jedno z tych wszystkich złącz oprócz sygnału Video przenosi także sygnał audio i to jest HDMI.

Strus
25-01-2013, 20:40
No tak, nie rozumiem więc sensu całej Twojej wypowiedzi. Piszę że PC-ampli po HDMI to piszesz "Że jak?" . No to się zgubiłem o co Ci chodzi

puciek
25-01-2013, 21:30
Masz w ampli port HDMI?

Strus
25-01-2013, 21:37
5 dokładnie

puciek
25-01-2013, 21:43
Jeżeli masz ampli z wejściami HDMI, to do amplitunera trafia sygnał audio i video po tym złączu. Jeżeli na wejście podłączysz PC to audio powinno być odtwarzane przez ampli, a video (i być może także audio - tak przypuszczam) będzie wysyłane na wyjściu ampli - HDMI do odbiornika - TV w tym przypadku.

Strus
25-01-2013, 21:47
O to mi właśnie chodziło. Będę testował

puciek
25-01-2013, 21:48
Jak jest wyjście HDMI, to oba sygnały powinny przechodzić z tym, że sygnał audio powinien być także odtwarzany przez ampli.