Zobacz pełną wersję : Nikkor 17-55 f 2,8
yacyfoto
24-01-2013, 20:10
Witam, posiadam ten obiektyw już parę lat,i od jakiegoś czasu zauważyłem że przy zmianie ogniskowej pierścień pracuje bardzo ciężko-szczególnie w zakresie 35-55 trzeba użyć siły żeby nim przekręcić.Spotkał się już ktoś z takim problemem? pozdrawiam forumowiczów
U mnie było to samo, w sumie czytałem gdzieś, że to normalne.
może nieco cięzej tak, ale siłą? polecam kontakt z serwisem..
No może nie siłą, ale troszkę ciężej. W sumie zależy kto ile ma siły hehe. Ale jak wszystko działa dobrze to od razu bym do serwisu nie leciał.
yacyfoto
24-01-2013, 22:49
Hmm, własnie, najlepiej byłoby porównać z egzemplarzem podobnie działającym ,w każdym razie dzięki za odpowiedzi!!
neomarcel
25-01-2013, 20:09
Tydzień temu kupiłem nówke w sklepie i pierścień faktycznie bliżej szerokiego kąta chodzi ciężej. Znajomy ma 3 letnie szkło i jest podobnie.
Przerobiłem dwie sztuki 17-55 i w obu pierścień chodził zauważalnie ciężej w zakresie 35-55mm, normalna sprawa i nie ma się czym przejmować
yacyfoto
25-01-2013, 21:41
Dzięki!!!
no1damian
07-02-2013, 22:26
Pofatygowałem się sprawdzić przy moim roczniaku i mam na odwrót, 30-55 leciutko a 17-30 z lekkim oporem i z tego co pamiętam to miał tak od urodzenia.
hydra_ulik
08-02-2013, 01:51
Witam, posiadam ten obiektyw już parę lat,i od jakiegoś czasu zauważyłem że przy zmianie ogniskowej pierścień pracuje bardzo ciężko-szczególnie w zakresie 35-55 trzeba użyć siły żeby nim przekręcić.Spotkał się już ktoś z takim problemem? pozdrawiam forumowiczów
hmm...u mnie w całym zakresie ogniskowych, Nikkor pracuje płynnie, z należytym oporem (nie za lekko, nie za ciężko), ale cały czas tak samo...
Przerobiłem dwie sztuki 17-55 i w obu pierścień chodził zauważalnie ciężej w zakresie 35-55mm, normalna sprawa i nie ma się czym przejmować
Na evilbay'u regularnie widuję sztuki z bardzo ciężko chodzącym pierścieniem w tym zakresie, albo całkowicie zablokowane. Coś jest na rzeczy. Czy ktoś naprawiał takie coś w serwisie? Jaki był koszt? Jeśli niezbyt wysoki, może bym zapolowała na taką felerną sztukę.
Kacper82
09-02-2013, 20:46
Również miałem taki opór przy 35-55, ale im dłużej używam tym mniejszy - teraz muszę się poważnie wczuć żeby to wyczuć.