Zobacz pełną wersję : Narty Używane - jak kupować??
Jestem baaardzo dużym amatorem narciarskim.
Zacząłem w tamtym sezonie na pożyczanym sprzęcie, teraz pora na coś swojego..
Buty już mam, kolej na narty. Budżet nie za wielki, bo 250-300zł. Chciałbym kupić coś, na czym da się pojeździć kilka sezonów, nabrać techniki i ogłady na stoku. Na razie jeżdżę na stokach mało wymagających.
No i pytanie - na co zwrócić uwagę przy kupnie używanych nart ?? Promień skrętu, DIN - to już wiem. Co jeszcze? Na co patrzeć? Jak poznać, że narty nie warto kupować ??
No i jeszcze jedno pytanie, znalazłem kilka ciekawych par w Katowicach, w Silesia Sport na Ceglanej. Będę w Kato za tydzień. Czy ktoś miejscowy ma jakieś opinie o tym punkcie??
Przykładowe:
http://allegro.pl/narta-atomic-izor-3-1-dlugosc-168-uzywana-i2912744810.html
http://allegro.pl/narty-volkl-tiger-r1-dlugosc-170-uzywane-i2912744864.html
http://allegro.pl/narty-head-xrc-dlugosc-170-uzywane-i2912757862.html
Pozdrawiam :)
Jak często masz deski na nogach?
Na razie nie za często. Średnio raz na dwa tygodnie.
Pomyśl ile dni spędzisz na nartach w sezonie i rozważ wypożyczanie sprzętu dopóki nie poczujesz, że potrafisz jeździć. A jak nabierzesz już umiejętności, to wtedy warto wybrać sobie narty dla siebie, mając już jako takie pojęcie o jeździe i o własnych preferencjach.
Za 200-300 zł to ciężko coś dobrego kupić, a w większości takie narty używane to złom, którego pozbyły się austriackie wypożyczalnie.
Problem polega na tym, że:
- sprzęt wypożyczalniowy często nie jest lepszy od tego kupionego za te pieniądze
- pożyczając wcale nie wyjdzie mnie taniej
- w wypożyczalni za każdym razem dostajesz inną parę, więc ciężko jest powiedzieć, co jest nie tak, czego sie od nart oczekuje, co powinno być zmienione.
To pozostaje Ci:
- kupić narty używane od kolegi, pytać, szukać wśród znajomych znajomych :)
- szukać na allegro ofert od prywatnych osób, najlepiej w okolicy, żeby można było podjechać i obejrzeć stan nart (czy nie są rozwarstwione, jak wyglądają ślizgi, krawędzie, stan wiązań, etc.)
- zajrzeć na fora narciarskie (skiforum, skionline?) - może ktoś z Twojej okolicy akurat sprzedaje
Kupowanie od handlarzy, którzy sprowadzają narty z wypożyczalni jest trochę ryzykowne...
Narty to niestety nie jest tanie hobby, podobnie jak fotografia :/
Na dobrą sprawę mało które hobby jest tanie (zwłaszcza w PL). Wystarczy zapytać rowerzystę-downhillowca, drogowego maniaka prędkości, melomana, a to jeszcze nie są jakieś egzotyczne zajawki ;)
Problem polega na tym, że:
- sprzęt wypożyczalniowy często nie jest lepszy od tego kupionego za te pieniądze
To zależy gdzie wypożyczasz. Jeżeli gdzieś blisko stoku to różnie z tym bywa. Ale są wypożyczalnie gdzie możesz sobie wypożyczyć najnowsze modele w cenach bardzo zbliżonych.
Czy to drogo? To zależy. Możesz sobie jednak brać różne modele i zobaczyć który Ci najbardziej odpowiada.
Swoje początki przejechałem na pożyczanych nartach. Były lepsze i gorsze. Te "najlepsze" do Mediany Polsportu :) To był hardcore :) Popróbowałem takich o różnych charakterystykach. W tym roku zobaczyłem co to jest ta nowość zwana rockerem.
Tak jak powiedział przedmówca te używki to mocno wyjechanie już. Często brane są z wypożyczalni stokowych.
(zobacz co ten sprzedawca innego sprzedaje. wg mnie wszystko mocno przechodzone. patrząc po butach to co trzeba robić albo ile ich używać żeby tak wyglądały. duża szansa że ten używany sprzęt jest własnie z jakiejś wypożyczalni)
Jeżeli już koniecznie chcesz kupić coś sensownego to nieco zwiększ budżet do 500-600 zł i raczej staraj się kupić od osoby prywatnej,komis, sensowna giełda itp. Warto też wrzucić w net symbol narty i sprawdzić kiedy była wypuszczona na rynek, co da Ci pogląd ile czasu była używana.
Rozważ czy etap początkowy nie lepiej przejechać na pożyczanych, a jak już załapiesz co i jak wtedy poszukać coś docelowego na parę sezonów
To zależy gdzie wypożyczasz. Jeżeli gdzieś blisko stoku to różnie z tym bywa. Ale są wypożyczalnie gdzie możesz sobie wypożyczyć najnowsze modele w cenach bardzo zbliżonych.
Otóż to. Są wypożyczalnie, które mają dobry sprzęt z obecnego sezonu.
Tak jak powiedział przedmówca te używki to mocno wyjechanie już. Często brane są z wypożyczalni stokowych.
(zobacz co ten sprzedawca innego sprzedaje. wg mnie wszystko mocno przechodzone. patrząc po butach to co trzeba robić albo ile ich używać żeby tak wyglądały. duża szansa że ten używany sprzęt jest własnie z jakiejś wypożyczalni)
Te narty z dużym prawdopodobieństwem są z wypożyczalni. W jednej z aukcji można przeczytać wiązania rentalowe, a to są wiązania typowe dla wypożyczalni. To i tak punkt dla sprzedawcy, że to zaznaczył, bo nie wszyscy o tym piszą.
Poza tym, na zdjęciu aukcyjnym takie narty zawsze będą wyglądały dużo lepiej. Nie widać tych wszystkich rys, pęknięć, wyszczerbionych krawędzi, które od razu dostrzega się na żywo. Jak weźmiesz je do ręki, to dopiero wtedy będziesz widział ile przeszły. Weź to pod uwagę :)
Amadeusz
25-01-2013, 17:17
Kupowanie nart na allegro to sobie odpuść od razu. Idź do jakiegoś sklepu w swojej okolicy, zaprzyjaźnij się ze sprzedawcą :) i kup jakieś narty. Zerknij czy krawędzie jeszcze są :)
A najlepiej to kup najtańsze markowe narty (600/700 zł) na raty 0% i będziesz jeździł spokojnie przez najbliższe 10 lat.