Zobacz pełną wersję : Amortyzacja ŚT - aparaty i akcesoria
Witam,
chciałem zapytać kolegów prowadzących DG jak ewidencjonowali sprzęt foto. (nie jestem vatowcem)
Aparat nr.1 powyżej 3500 - do EŚT, a co np. z zapasowym który jest tańszy niż 3500, do Ewidencji Wyposażenia? czy też do Środków Trwałych.
Teraz pytanie co z obiektywami (same w sobie nie są ŚT). Jak to jest z tymi zestawami? Muszę do aparatu nr.1 dokładać te obiektywy jako zestaw czy nie; co np. z kartami pamięci, filtrami, lampą :)
Może powiecie jak to u was działa, bo na internecie dużo sprzecznych informacji.
będę wdzięczny za podpowiedzi!
Hmm, to zależy.
Jeśli sprzęt jest droższy niż 3500zł to wprowadzasz go do EŚT albo w momencie zakupu (normalnie kupując go na firmę) albo jeśli miałeś go przed założeniem DG wprowadzasz go np przez oświadczenie i odpowiednią notę księgową. W oświadczeniu wpisujesz wartość sprzętu wg. ceny rynkowej z bodajże grudnia roku poprzedniego. Tu mogę się trochę mylić bo już dawno wkładałem sprzęt. Jeśli sprzęt jest tańszy niż 3500zł to mając już DG kupujesz go poprostu na firmę, jeśli miałeś już ten sprzęt przed założeniem działalności to już go nie wrzucisz w koszty ani nie zamortyzujesz, bo tylko droższe niż 3500zł się tak da wrzucić.
Przynajmniej tak mi to wytłumaczyła księgowa, i na dzień dzisiejszy mam wrzucony w koszty tylko 1 aparat D700 (drugi nie wrzucałem bo wiedziałem że za jakiś czas go pierwszego sprzedam), reszta sprzętu niestety nie jest wrzucona w koszty.
zbig1972
24-01-2013, 22:48
Obiektyw jest integralną częścią zestawu fotograficznego i nawet jak jest tańszy niż 3500 podlega EŚT i amortyzacji. Ja amortyzuję body, obiektywy i lampę błyskową stosując przyspieszoną 20-proc. stawkę amortyzacyjną. Podatnicy rozpoczynający działalność gospodarczą oraz tzw. mali podatnicy mogą dokonać jednorazowych odpisów amortyzacyjnych od środków trwałych sklasyfikowanych w grupie 3 – 8 KŚT, a więc także aparatów fotograficznych, obiektywów i lamp błyskowych do wysokości 50 tys. euro w roku podatkowym.
dzięki za podpowiedzi,
a jak to jest z tym 1 rokiem, jak kupię np. d7000 poniżej 3500zł i wrzucę w koszty i do ewidencji wyposażenia, to po roku muszę go uznać za ŚT? czy to dotyczy tylko sprzętu powyżej 3500zł?
Obiektyw jest integralną częścią zestawu fotograficznego i nawet jak jest tańszy niż 3500 podlega EŚT i amortyzacji. Ja amortyzuję body, obiektywy i lampę błyskową stosując przyspieszoną 20-proc. stawkę amortyzacyjną. Podatnicy rozpoczynający działalność gospodarczą oraz tzw. mali podatnicy mogą dokonać jednorazowych odpisów amortyzacyjnych od środków trwałych sklasyfikowanych w grupie 3 – 8 KŚT, a więc także aparatów fotograficznych, obiektywów i lamp błyskowych do wysokości 50 tys. euro w roku podatkowym.
Masło maślane, przeklejone gdzieś z netu (też się natknąłem na te zapisy) wypadałoby choćby dodać swoją interpretację bo na zwykły rozum te dwa powyższe zapisy wykluczają się.
Po pierwsze, co w sytuacji zakupu Body z jednego źródła, faktura, a OBIETYWY z innego to jak to ma być integralna część?
Czyli, wypadałoby wszystkie zakupywane w przyszłości obiektywy traktować jako zwiększenie wartości środka trwałego - to tak idąc tym tropem i tak można być w plecy przez cały czas.
Natomiast druga cześć traktuje o tym, że jednak do 50tyś euro w roku podatkowym można sobie to w koszty wrzucać jednorazowo - to właśnie jutro ja chcę z księgowymi zweryfikować i postaram się tutaj odpowiedzieć.
"Za małego podatnika uważa się przedsiębiorcę, u którego wartość przychodów ze sprzedaży brutto w poprzednim roku wyniosła poniżej 1,2 mln euro."
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/537773,firmowy_aparat_fotograficzny_mozna_amortyzo wac_szybciej.html
zbig1972
03-02-2013, 23:55
Sam jesteś masło maślane. Czego nie rozumiesz? Daję Ci jasną interpretację przepisów. Sprzęt foto podlega stawce 10% lub 20%. Przyśpieszona amortyzacjia możliwa jest w ściśle określonych warunkach. Nie ma znaczenia skąd dokupujesz doposażenie zestawu. Mogą być z wielu źródeł. Nie bardzo masz pojęcie o zwiększeniu wartości środka trwałego. Przykładowo jak masz samochód i dokładasz do niego klimatyzację za 8 tysięcy, to co robisz z kosztem? Pomyśl przez chwilę, jakim będzie kosztem rozbudowa samochodu? Taka sama wykładnia prawna dotyczy aparatu i obiektywów. Natomiast rozliczenie kosztu jednorazowo bez amortyzacji też odbywa się w ściśle określonych warunkach uwarunkowanych dodatkowymi przepisami. Jeśli dopiero co założyłeś firmę to masz prawo zakwalifikować wydatek jako koszt całkowity i zaksięgować pełną kwotę w jednym miesiącu. Księgowa wyjaśni Ci co jest dla Ciebie korzystniejsze. One znają się na rachunkowości, a Ty na robieniu fajnych zdjęć.
To najnowszy wątek o amortyzacji, więc go odkopuję. Od razu piszę, że nie interesuje mnie jednorazowa amortyzacja. Wiem o tej możliwości, ale wolę mieć koszty rozłożone.
Pytania mam dwa:
1. Czy aktualnie obowiązującą interpretacją jest to, że aparat cyfrowy to KŚT 622? Coś trzeba uzasadniać, żeby zastosować stawkę 20%?
2. Kupiłem D750 + 24-120/4 i to bez wątpienia jest jeden ŚT. Ale kupiłem dwa dni później Nikkora 70-200/4 (troszkę powyżej 3500 zł netto). Czy dokładać go do zestawu? Bo jako samodzielny ŚT raczej nie może być?
I pytanie dodatkowe. Co jeśli za jakiś czas sprzedam jeden obiektyw? W przypadku 70-200 jestem w stanie określić jego wartość, ale 24-120 nie występuje osobno na fakturze.
A co jeśli sprzedam aparat, a zostawię obiektywy (nawet bardziej prawdopodobne)?
Nawet jeśli można wrzucić wszystko jako jedną "całość" to moim zdaniem nie warto komplikować sobie życia i tak robić. Każdy środek trwały umieść w osobnym wierszu, każdy musi być opisany, wyszczególniony. Jak którykolwiek sprzedasz to go rozliczasz, a reszta zostaje jak była, tylko odpis amortyzacyjny Ci się zmniejszy.
Tak czy siak, z takimi sprawami idź do księgowej albo chociaż do radcy prawa podatkowego a nie pytasz na forum. Już dawno się przekonałem że tu 100 wersji usłyszysz i niczego konkretnego się nie dowiesz. A podczas kontroli i złego rozwiązania co powiesz urzędnikom? Że na forum tak kazali to tak zrobiłeś? :)
RobertMiernik
05-01-2015, 12:19
Tak, 622 nic nie trzeba dopisywać raczej - przynajmniej ja nigdy nie dopisywałem.
Co do składowych, to wszystko z aparatem powinno być, czyli wartość środka to będzie suma wszystkiego. Przy likwidacji możesz wycenić na podstawie cen rynkowych, nie musisz mieć na to faktury, no chyba że będziesz chciał sprzedać zanim się zamortyzuje i wycofać go z ewidencji, wtedy wycena tak samo ale zostawiłbym sobie na wszelki wypadek jakiś wydruk z podstawą wyceny (listę aukcji z allegro, czy średnie ceny z ebaya, czy gdzie tam ceny sprawdzał będziesz), powinno wystarczyć.
Jeśli rozlicza Cię księgowa, to pewnie ma swoje wypracowane standardy - pewnie będzie chciała zrobić po swojemu.
Rozliczam się sam.
Oczywiście mam na myśli sprzedaż przed końcem amortyzacji. Ta trwa 5 lat. W przypadku sprzedaży całości, nie ma wątpliwości. Cena sprzedaży - aktualna wartość księgowa to mój zysk.
Jeśli sprzedam obiektyw, to zmniejszam wartość ŚT.
Ale jeśli sprzedam samo body, to obiektywy nie spełniają przesłanek ŚT. Chyba, że będę nimi rozpalał ognisko od słońca ;).
RobertMiernik
05-01-2015, 12:55
aa, zrozumiałem, że obiektyw chcesz sprzedać, jak sprzedasz body, to likwidujesz wszystko.
Nie wiem co i kiedy sprzedam. Największe prawdopodobieństwo jednak, że body.
Dlaczego nie chcecie amortyzować jednorazowo (zakładam, że nie macie obrotów powyżej 1,2 mln Euro i macie do tego prawo)? Do amortyzacji jednorazowej dla małych przedsiębiorców nawet nie trzeba załatwiać świadectwa De Minimis.
Wszystko wrzuca się w koszty, a jeśli się coś sprzedaje niestety trzeba wystawić fakturkę (i jak ktoś jest płatnikiem VAT doliczyć 23%), ale wszystko jest przejrzyste i łatwe.
Bo nie potrzebuję teraz kosztów. To świadoma decyzja. Zresztą to nie zmienia sytuacji, bo jednorazowa amortyzacja to też ŚT.
Rozumiem.
Owszem to też ŚT, ale odchodzi wiele zmartwień w stylu czy traktować to jako całość czy osobno itd., ale OK rozumiem.
focus2101
21-04-2015, 21:32
witam, mam DG, jestem VATowecem, nie prowadzę działalności fotograficznej, ale planuję zakup lepszego sprzętu - body 3 tys. zł, obiektyw 1,5 tys. zł, obiektyw 0,7 tys. zł, lampa 1,5 tys. zł + karty + zapasowa bateria, mam kilka pytań:
1/ całość wyjdzie ok 8 tys. zł, czy mogę to zamortyzować jednorazowo (jako 'mały podatnik')?
2/ jeżeli kupię w tym miesiącu body + obiektyw = razem poniżej 3,5 tys. zł netto, więc amortyzacja jednorazowa. w przyszłym miesiącu dokupię obiektyw 1,5 tys zł i lampę 1,5 tys. zł - mogę to również zamortyzować jednorazowo, czy też traktować jako doposażenie?
Wszystko wrzuca się w koszty, a jeśli się coś sprzedaje niestety trzeba wystawić fakturkę (i jak ktoś jest płatnikiem VAT doliczyć 23%), ale wszystko jest przejrzyste i łatwe.
Zawsze można wycofać z DG na użytek własny i później sprzedać, odpada VAT.
kosimazakiwww
11-07-2016, 11:16
Ok, aparat o wartości powyżej 3,5 tys. zaliczam do grupy KŚT 662, a co z obiektywem o wartości powyżej 3,5 tyś? Jaki KŚT?
Obiektyw nie spełnia wymogów środka trwałego. Powinno się go dołączyć do aparatu.
Chyba, że ma służyć do rozpalania ogniska. ;)
Odkopuję temat. Jak obecnie wygląda sprawa z zakupem sprzętu za ponad 10 tys PLN na DG? Kiedy kilka lat temu kupowałem D810-tki, księgowa wrzuciła mi jako środek trwały i amortyzacja ciągnie mi się do dzisiaj. Czy obecnie jest możliwość jakiegoś szybszego odliczenia sprzętu? Co z cashbackiem w Nikonie? Dopisują go od razu na fakturze? czy dają osobna fakturę, którą traktuję jako przychód? Jestem VAT-owcem na podatku liniowym. Tak sobie obserwuję tego D850 i chodzi mi po głowie...
Odkopuję temat. Jak obecnie wygląda sprawa z zakupem sprzętu za ponad 10 tys PLN na DG? Kiedy kilka lat temu kupowałem D810-tki, księgowa wrzuciła mi jako środek trwały i amortyzacja ciągnie mi się do dzisiaj. Czy obecnie jest możliwość jakiegoś szybszego odliczenia sprzętu? Co z cashbackiem w Nikonie? Dopisują go od razu na fakturze? czy dają osobna fakturę, którą traktuję jako przychód? Jestem VAT-owcem na podatku liniowym. Tak sobie obserwuję tego D850 i chodzi mi po głowie...
Możesz skrócić amortyzację do 60 m-cy (jak sprzęt podlegający szybkiemu postępowi czyli 20% rocznie). Jest teoretycznie ścieżka do amortyzacji jednorazowej - w ramach pomocy de minimis ale to Cię raczej nie dotyczy. Na Cashback jest oddzielny dokument.
Pozdro
Wiesiek
5 lat na aparat... Przypomina mi to sytuację z komputerem. Kupowany za 8 tys, a zanim się zamortyzował, był warty może ze 2 tys. :)
Ja tak zapytam czy sprzęt do 10 tyś nadal można jednorazowo odpisać tzn wprowadzić jako koszty czy podniesiono może kwotę ?
O ile mi wiadomo, wciąż jest to 10 tys.
Natknąłem się niedawno na artykuł, że 29 maja 2017 przyjęto ustawę, w myśl której firmy mogą jednorazowo w ciągu roku podatkowego amortyzować sprzęt do kwoty 100 tys PLN (za wyjątkiem kupna samochodu). Stąd było moje pytanie, bo na Wiejskiej wciąż kombinują z tymi przepisami...
Odkopuję temat. Jak obecnie wygląda sprawa z zakupem sprzętu za ponad 10 tys PLN na DG? Tak sobie obserwuję tego D850 i chodzi mi po głowie...
W zasadzie, to jeśli odliczysz cashback, to koszt zakupu spadnie poniżej 12300 zł. A kwota 10000 dotyczy wartości netto.
W zasadzie, to jeśli odliczysz cashback, to koszt zakupu spadnie poniżej 12300 zł. A kwota 10000 dotyczy wartości netto.
Tyle, że cashback jest na osobnym dokumencie, jak już kolega powyżej napisał. A sam zwrot kwoty cashbacku też jest po jakimś okresie. I tu może być różna interpretacja przepisu. Bo fizycznie za aparat zapłacę w sklepie powyżej 10 tys. netto.
Faktycznie liczy się cena po odjęciu cashback, który musisz rozliczyć, a zwrot zazwyczaj jest po dwóch tygodniach, więc jest czas na wprowadzenie w koszty.
Widzę, że cena d850 zbliża się do tych 12300 brutto (oficjalna dystrybucja z cashback), myślę, że znajdziesz sprzedawcę, który da te 200-300 zł rabatu. Zwłaszcza, jeśli kupisz z jakimś akcesorium ;)
Ja bym podzwonił.
Moim zdaniem da się to przeprowadzić księgowo. Koszt nabycia wyniesie poniżej 10 tys. netto i tego nie da się zakwestionować. Po pierwsze nie musisz wprowadzać ŚT do użytku od razu. Poczekaj aż przyjdzie cashback, dokup pasek i zrób ŚT z tych trzech dokumentów.
Jeśli masz znajomego z firmą, to on może kupić taki aparat i za 2 miesiące odsprzedać w cenie rynkowej już poniżej 10 tys.
deminimis, do 100 tys w koszty, po pelnieniu kilku warunkow https://www.podatki.biz/artykuly/ulgi-dla-firm-szybka-amortyzacja-wydatkw-do-100-tys-zl_4_37336.htm
Kojocisko
05-01-2019, 12:54
Oj koledzy...
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-jednorazowa-amortyzacja-srodkow-trwalych
Moim zdaniem da się to przeprowadzić księgowo. Koszt nabycia wyniesie poniżej 10 tys. netto i tego nie da się zakwestionować. Po pierwsze nie musisz wprowadzać ŚT do użytku od razu. Poczekaj aż przyjdzie cashback, dokup pasek i zrób ŚT z tych trzech dokumentów.
Jeśli masz znajomego z firmą, to on może kupić taki aparat i za 2 miesiące odsprzedać w cenie rynkowej już poniżej 10 tys.
Widzę, że cena d850 zbliża się do tych 12300 brutto (oficjalna dystrybucja z cashback), myślę, że znajdziesz sprzedawcę, który da te 200-300 zł rabatu. Zwłaszcza, jeśli kupisz z jakimś akcesorium ;)
Ja bym podzwonił.
Jak widać są trzy drogi - najprostsza chyba trzecia. Akcesorium nie powinno wchodzić w wyposażenie.
Bardzo fajny jest pomysł Tomka z 3 firmą bo to zadziałałoby przy większych kwotach typu 12 000-14 000 zł obniżając je do granicy ŚT (zawsze można kupić aparat obity lub "uszkodzony" jeśliby byłby kłopot z wartością rynkową).
W całej tej sprawie jest drobne niebezpieczeństwo, że korpus sam nie robi zdjęć i jeśli jest obiektyw to należałoby go "dodać" do korpusu. Tego problemu nie ma gdy się ma dwa korpusy i wymienne obiektywy. Przynajmniej tak sądzę.
Pozdro
Wiesiek
Dla pełnej jasności, akcesorium oczywiście na oddzielnej fakturze.
W całej tej sprawie jest drobne niebezpieczeństwo, że korpus sam nie robi zdjęć i jeśli jest obiektyw to należałoby go "dodać" do korpusu. Tego problemu nie ma gdy się ma dwa korpusy i wymienne obiektywy. Przynajmniej tak sądzę.
Wystarczy zrobić w dekielku dziurkę i jest camera obscura ;)
Nie problem również kupić 50/1.8D lub jakieś najtańsze YN.
Ja akurat nie mam tego problemu, bo gołe body to moje narzędzie pomiarowe do naprawianych obiektywów.
(...) W całej tej sprawie jest drobne niebezpieczeństwo, że korpus sam nie robi zdjęć i jeśli jest obiektyw to należałoby go "dodać" do korpusu. Tego problemu nie ma gdy się ma dwa korpusy i wymienne obiektywy. Przynajmniej tak sądzę.
Pozdro
Wiesiek
Miałem wcześniej ten problem (przy zakupie poprzednich korpusów). Jakieś tam szkła mam na stanie firmy... Ale profilatycznie zerknąłem na ceny u Sigmy i wygląda na to, że za D850 z cashbackiem i Sigmą 70-300 AF 70-300/4-5.6 DG MACRO zmieściłbym się w kwocie 9991 PLN netto :) Choć wydaje mi się, że fakt posiadania już na stanie firmy innych aparatów i obiektywów załatwia sprawę.
Kojocisko
05-01-2019, 14:06
Panowie,
Jesli zajrzeliście w oba linki, to widac że powyżej 10kpln i poniżej 10kpln nie ma problemu z jednorazową amortyzacją.
Uważam, że nie należy traktowac jako środka trwałego zestawu obiektyw+korpus (o ile nie kupi się zestawu), ze względu na spodziewany inny okres użytkowania.
Potem, przy odsprzedaży korpusu lub obiektywu trzeba dokonywać ekwilibrystyki księgowej.
Panowie,
Jesli zajrzeliście w oba linki, to widac że powyżej 10kpln i poniżej 10kpln nie ma problemu z jednorazową amortyzacją.
Zajrzałem i nie wiem jak dokonać jednorazowej amortyzacji aparatu foto powyżej 10 000 zł.
Pozdro
Wiesiek
(...)Uważam, że nie należy traktowac jako środka trwałego zestawu obiektyw+korpus (o ile nie kupi się zestawu), ze względu na spodziewany inny okres użytkowania.
Potem, przy odsprzedaży korpusu lub obiektywu trzeba dokonywać ekwilibrystyki księgowej.
Tu są właśnie różne interpretacje. Biuro rachunkowe, któremu powierzyłem prowadzenie swojej księgowości, interpretowało zawsze to odwrotnie. Kiedy obowiązywał jeszcze ten mniejszy próg kwalifikujący zakup do środków trwałych, kupowałem windę sufitową do projektora. Kwota była nieco niższa niż ten próg. Jednak nie pozwolili mi jednorazowo odliczyć tego zakupu, tylko włączyli go do projektora kupowanego nieco później uzasadniając, że winda jest kluczowym elementem zestawu i nie może sama z siebie być uwzględniana przy rozliczeniach. I tym sposobem winda, której cena była poniżej tego progu, wskoczyła do amortyzacji. Mimo, że bez projektora też spełnia swoje zadanie, w myśl jej producenta - bez projektora niczemu nie służy. Tak samo wyglądała, wg nich, sytuacja z korpusami aparatów i obiektywami. Firmę zakładałem, gdy miałem już swoje szkła. Jak kupiłem pierwsze body na firmę, musiałem wykopać starą fakturę od obiektywu i wciągać go na stan firmy żeby nie inwestować w nowe szkła. Jak dla mnie - to trochę brak w tym wszystkim logiki bo człowiek nie zawsze może kupić cały współpracujący zestaw jednocześnie lub w krótkim okresie. No ale ja nie lubię kłócić się z księgowością, bo to nie mój świat.
Kojocisko
05-01-2019, 15:56
a) Środek trwały spełnia warunki:
Jest fabrycznie nowy i zakupiony (nie wytworzony samodzielnie)
W roku podatkowym limit jednorazowej amortyzacji z której może skorzystać każdy przedsiębiorca wynosi 100 000 zł.
Prawo do jednorazowej amortyzacji przy zakupie nowych fabrycznie środków trwałych przysługuje pod warunkiem, że wartość początkowa jednego środka trwałego, nabytego w roku podatkowym, wynosi co najmniej 10.000 zł lub
b) Ty jako przedsiębiorca musisz spełniać warunki: jednorazowej amortyzacji w ramach pomocy de minimis mogą skorzystać podatnicy, którzy w danym w roku podatkowym rozpoczęli prowadzenie działalności gospodarczej oraz mali podatnicy. Mają oni możliwość dokonywania jednorazowych odpisów amortyzacyjnych od wartości początkowej środków trwałych do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym równowartości kwoty 50.000 euro (w 2018 roku wynosi 216 tys. zł). Limit dotyczy łącznej wartości tych odpisów amortyzacyjnych w danym roku podatkowym.
Małym podatnikiem określa się przedsiębiorcę, którego przychody ze sprzedaży brutto nie przekroczyły w poprzednim roku podatkowym równowartości w złotych 1 200 000 EUR.
Wprowadzasz środek trwały do ewidencji środków trwałych, następnie jednym ruchem zgodnie z planem amotyzajcji w KPiR zapisujesz jednorazową amortyzację.
a) Środek trwały spełnia warunki:
Jest fabrycznie nowy i zakupiony (nie wytworzony samodzielnie)
W roku podatkowym limit jednorazowej amortyzacji z której może skorzystać każdy przedsiębiorca wynosi 100 000 zł.
Prawo do jednorazowej amortyzacji przy zakupie nowych fabrycznie środków trwałych przysługuje pod warunkiem, że wartość początkowa jednego środka trwałego, nabytego w roku podatkowym, wynosi co najmniej 10.000 zł lub
b) Ty jako przedsiębiorca musisz spełniać warunki: jednorazowej amortyzacji w ramach pomocy de minimis mogą skorzystać podatnicy, którzy w danym w roku podatkowym rozpoczęli prowadzenie działalności gospodarczej oraz mali podatnicy. Mają oni możliwość dokonywania jednorazowych odpisów amortyzacyjnych od wartości początkowej środków trwałych do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym równowartości kwoty 50.000 euro (w 2018 roku wynosi 216 tys. zł). Limit dotyczy łącznej wartości tych odpisów amortyzacyjnych w danym roku podatkowym.
Małym podatnikiem określa się przedsiębiorcę, którego przychody ze sprzedaży brutto nie przekroczyły w poprzednim roku podatkowym równowartości w złotych 1 200 000 EUR.
Wprowadzasz środek trwały do ewidencji środków trwałych, następnie jednym ruchem zgodnie z planem amotyzajcji w KPiR zapisujesz jednorazową amortyzację.
Faktycznie wygląda, że w 2018 roku zaszła bardzo istotna zmiana i można jedną "rzecz" zamortyzować do tych 100 k. Co prawda nie dotyczy to samochodów (szkoda) a także budynków, parceli ale z aparatami foto nie będzie problemów nawet gdy będzie to jakiś tańszy średni format.
W takim układzie cała ta dyskusja traci sens. Dzięki!
Pozdro
Wiesiek
Taka możliwość była od dawna. Korzystałem z niej chyba przy zakupie pierwszego FX.
Trzeba tylko pamiętać, że jest to formalnie pomoc publiczna. Czasami trzeba ją wykazywać w przetargach czy innych wnioskach.
Taka możliwość była od dawna. Korzystałem z niej chyba przy zakupie pierwszego FX.
.
Chyba nie z tego bo:
Przepisy regulujące ww. ulgę weszły w życie 12 sierpnia 2017 r
W
Chyba nie z tego bo:
Przepisy regulujące ww. ulgę weszły w życie 12 sierpnia 2017 r
To chodzi tylko o stawki, a nie o zasady.
https://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/363178,w-2010-roku-limit-dla-amortyzacji-jest-wyzszy.html
- - - - kolejny post - - - - - -
O, już wiem. Od 2007 roku
https://www.podatki.biz/artykuly/mf-amortyzacja-jednorazowa-srodkow-trwalych-w-ramach-pomocy-de-minimis_14_39799.htm
Amortyzacja jednorazowa - nie zapomnij zgłosić faktu skorzystania z pomocy de minimis!
Podkreślenia wymaga fakt, iż jednorazowa amortyzacja to prawo, a nie obowiązek - podatnik samodzielnie podejmuje decyzję o tym, czy z niego skorzysta. Dokonując amortyzacji jednorazowej przedsiębiorca powinien uzyskać zaświadczenie o skorzystaniu z tej formy pomocy de minimis. W tym celu należy złożyć wniosek o wydanie takiego zaświadczenia oraz:
dokument potwierdzający zakup środka trwałego wraz z dowodem zapłaty,
ewidencję środków trwałych,
dowód dokonania odpisów amortyzacyjnych (np.: kopia KPiR),
oświadczenie o metodzie amortyzacji, jaka byłaby przyjęta dla środka trwałego, gdyby nie zastosowano jednorazowej amortyzacji,
kopie zaświadczeń o uzyskanej pomocy de minimis w okresie bieżącego roku kalendarzowego oraz dwóch poprzedzających go lat kalendarzowych albo oświadczenie o wielkości pomocy de minimis otrzymanej w tym okresie albo w przypadku, gdy podatnik wcześniej nie korzystał z takiej formy pomocy, oświadczenie o nieotrzymaniu pomocy de minimis w tym okresie,
informacje niezbędne do udzielenia pomocy de minimis dotyczące wnioskodawcy i prowadzonej przez niego działalności gospodarczej oraz wielkości i przeznaczenia pomocy de minimis.
Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-amortyzacja-jednorazowa-ulga-dla-firm-de-minimis
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-amortyzacja-jednorazowa-ulga-dla-firm-de-minimis
To chodzi tylko o stawki, a nie o zasady.
https://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/363178,w-2010-roku-limit-dla-amortyzacji-jest-wyzszy.html
O, już wiem. Od 2007 roku
https://www.podatki.biz/artykuly/mf-amortyzacja-jednorazowa-srodkow-trwalych-w-ramach-pomocy-de-minimis_14_39799.htm
Amortyzacja jednorazowa - nie zapomnij zgłosić faktu skorzystania z pomocy de minimis!
Podkreślenia wymaga fakt, iż jednorazowa amortyzacja to prawo, a nie obowiązek - podatnik samodzielnie podejmuje decyzję o tym, czy z niego skorzysta. Dokonując amortyzacji jednorazowej przedsiębiorca powinien uzyskać zaświadczenie o skorzystaniu z tej formy pomocy de minimis. W tym celu należy złożyć wniosek o wydanie takiego zaświadczenia oraz:
dokument potwierdzający zakup środka trwałego wraz z dowodem zapłaty,
ewidencję środków trwałych,
dowód dokonania odpisów amortyzacyjnych (np.: kopia KPiR),
oświadczenie o metodzie amortyzacji, jaka byłaby przyjęta dla środka trwałego, gdyby nie zastosowano jednorazowej amortyzacji,
kopie zaświadczeń o uzyskanej pomocy de minimis w okresie bieżącego roku kalendarzowego oraz dwóch poprzedzających go lat kalendarzowych albo oświadczenie o wielkości pomocy de minimis otrzymanej w tym okresie albo w przypadku, gdy podatnik wcześniej nie korzystał z takiej formy pomocy, oświadczenie o nieotrzymaniu pomocy de minimis w tym okresie,
informacje niezbędne do udzielenia pomocy de minimis dotyczące wnioskodawcy i prowadzonej przez niego działalności gospodarczej oraz wielkości i przeznaczenia pomocy de minimis.
Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-amortyzacja-jednorazowa-ulga-dla-firm-de-minimis
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-amortyzacja-jednorazowa-ulga-dla-firm-de-minimis
Tomek ale pomoc de minimis jest dla otwierających DG - to inna sprawa.
W
Nie tylko. Również dla małych podatników.