Zobacz pełną wersję : Prosze o sprawdzenie fotki z D80 test reka
witam
jako ze w innym temacie pytalem na temat wyboru po D50
to krotko nadmienie ze brat zamiast mojego D50 wziol od mojej kolezanki D80 a ja zostawilem sobie tego D5000
wczoraj po kolejnej nocy czytania wiedzy z tego forum wgralem do tego D80 nowy soft 1.11 (byl 1.0)
i natknolem sie na ten slynny temat przepalania i poszlo od dechy do dechy wszystko az dzis ledwo w pracy siedze
z biura zrobilem dzis ten test z reka i mam pytanie do scpecow niech rzuca okiem czy jest ok czy przepala
http://img338.imageshack.us/img338/7633/dsc0519oo.jpg
http://img507.imageshack.us/img507/7661/dsc0530s.jpg
w tamtym temacie wyczytalem ze niebo przy przepalach jest biale u mnie jest niebieskie
dzieki ponownie na cierpliwosc
dla mnie wydaje się OK.
Tylko ja na tych zdjęciach widzę delikatne szare paski na niebie. Tylko ja ?
Zawsze czytając takie wątki zastanawiam się dlaczego ludzie doszukują się wszelkich mikroskopijnych wad w aparatach zamiast po prostu wyjść z domu i robić zdjęcia ...
w tamtym temacie wyczytalem ze niebo przy przepalach jest biale u mnie jest niebieskie
Przepały występują przy dużej rozpiętości tonalnej, niebo masz niebieskie bo na niebie nie ma chmur, w przypadku gdy na niebie będą chmury kłębiaste a fotografowana scena będzie ciemna i 1/3 kadru wypełniona będzie niebem to chmury mogą wyjść przepalone.
Moim zdaniem te zdjęcia są w porządku.
krzysiek.81
24-01-2013, 11:01
Witam.
Nie jesteś pierwszą osoba która czyta forum ,żeby wynajdywać sobie problemy... ;)
Daj sobie spokój z szukaniem problemów na siłę, przecież zdjęcia które zamieściłeś są OK, a jak Ci się za jasne wydają to zawsze możesz korektę ekspozycji na -0,3 ustawić i po problemie.
Pozdrawiam.
zeby byla sprawa jasna
nie tak ze mi te fotki nie pasuja tylko chcialem sprawdzic ten test z reka po wczorajszym czytaniu tasiemca o przepalaniu
aparat jest brata ja mam d5000 tylko sama ciekawosc mnie zrzerala jak jest z tym jego nowym nabytkiem
Zamiast wertować forum, i szukać problemów, lepiej poczytaj o ortografii. Będzie to z większym pożytkiem dla Ciebie. Błąd za błędem, aż w oczy kole...
Zamiast wertować forum, i szukać problemów, lepiej poczytaj o ortografii. Będzie to z większym pożytkiem dla Ciebie. Błąd za błędem, aż w oczy kole...
Przecinek po słowie "forum" to taka prowokacja, prawda? ;)
no no kolega tez chyba musi zasiegnac wiedzy ze przed i nie stawiamy przecinkow tzn znakow interpunkcyjnych
ale nie odbiegajmy od tematu
prosze admina o skasowanie watku bo juz wiem ze fotka jest ok i akurat sie udalo i nie przepalil
Faktycznie, mój błąd. Nie usunąłem po zmianie zdania, które brzmiało wcześniej inaczej. Ale dziękuje za zwrócenie uwagi. Lepiej jednak dać jeden przecinek więcej, niż nie stosować żadnych znaków interpunkcyjnych, zdania zaczynać z małych liter. O ortografii nie wspomnę.
Borat1979
24-01-2013, 12:36
witam
jako ze w innym temacie pytalem na temat wyboru po D50
to krotko nadmienie ze brat zamiast mojego D50 wziol od mojej kolezanki D80 a ja zostawilem sobie tego D5000
wczoraj po kolejnej nocy czytania wiedzy z tego forum wgralem do tego D80 nowy soft 1.11 (byl 1.0)
i natknolem sie na ten slynny temat przepalania i poszlo od dechy do dechy wszystko az dzis ledwo w pracy siedze
z biura zrobilem dzis ten test z reka i mam pytanie do scpecow niech rzuca okiem czy jest ok czy przepala
http://img338.imageshack.us/img338/7633/dsc0519oo.jpg
http://img507.imageshack.us/img507/7661/dsc0530s.jpg
dzieki ponownie na cierpliwosc
Zamiast onanizować się nad bzdurami i wątkami o przepałach zacznij robić zdjęcia.
Exif:
Producent: NIKON CORPORATION
Model: NIKON D80
Data wykonania: 2013-01-24 08:50:30 (no TZ)
Długość ogniskowej: 24.0mm (Ekwiwalent 35mm: 36mm)
Przysłona: f/5.6
Czas ekspozycji: 0.0080s (1/125)
Czułość ISO: 100
Korekta ekspozycji: brak
Pomiar światła: Matrycowy
Balans bieli: Automatyczny
Lampa błyskowa: Nie
Orientacja: Normalnie
Przestrzeń barw: sRGB
Współrzędne GPS: undefined, undefined
Użyty program: Ver.1.11
==================================================
Służę koledze najuprzejmiej:
Szukajka forum - "D80 matrycowy przepala".
Około 496 wyników (Znaleziono w 0,00 sek.).
Wujek Gu-Gu około 1,510 wyników (0,18 s).
Poczytać, pomyśleć, robić zdjęcia a nie testy.
Zważać na ortografię ;)
Zawsze czytając takie wątki zastanawiam się dlaczego ludzie doszukują się wszelkich mikroskopijnych wad w aparatach zamiast po prostu wyjść z domu i robić zdjęcia ...
Też się nad tym zastanawiam.
Bo w Polsce sprzęt foto nowy nie kosztuje 1/3 czy 1/4 miesięcznej pensji, a odwrotność - 3/1 czy 4/1 tensji, a ten używany dopiero zbliża się do takiej wartości. A każdy z nas liczy się z kasą i chciałby mieć za daną kwotę jak najlepszy sprzęt.
Borat1979
24-01-2013, 18:00
Bo w Polsce sprzęt foto nowy nie kosztuje 1/3 czy 1/4 miesięcznej pensji, a odwrotność - 3/1 czy 4/1 tensji, a ten używany dopiero zbliża się do takiej wartości. A każdy z nas liczy się z kasą i chciałby mieć za daną kwotę jak najlepszy sprzęt.
Co z różnica ile kosztuje? Ma aparat i zamiast robić nim zdjęcia to wałkuje tysiące postów na forach o tym czy jego aparat przepala zdjęcia. Następnie wrzuca na forum zdjęcie i pyta czy przepalone. Sam nie widzi czy co? :)
Nie ma sprzętu idealnego, układy pomiarowe nie są doskonałe tym bardziej w sprzęcie amatorskim, który miał premierę 6 lat temu! Po to aparat ma korektę ekspozycji żeby w razie potrzeby z niej skorzystać. Mam ten aparat 4 lata i ma swoje wady ale jakoś nie przeszkodziło mi to w zrobieniu wielu dobrych zdjęć. Może dlatego, że nie wertowałem forów bo jeszcze bym się dowiedział, że nie da się nim zrobić zdjęcia :razz:
Masz w pełni rację. Chcemy mieć w pełni sprawny sprzęt, ale niektórzy odwracają kolejność. Rozumiem, że gdy pojawi się problem z aparatem, to szukamy odpowiednich wątków na forum, do rozwiązania problemu. Ale w tym przypadku jest odwrotnie. Naczytał się o występującym problemie z D80 na forum i zaczął go szukać w swoim aparacie:smile: Co delikatnie nazywając jest głupotą i stratą czasu. Tak jak piszą inni, robić zdjęcia, cieszyć się fotografią, a nie szukać problemów na siłę, gdzie ich nie ma.
edit: Upsss.... kolega Borat1979 napisał w tym samym czasie , w podobnym tonie, moje uwagi.....
Co z różnica ile kosztuje?
Uwierz, że jest. Jakby Zakup aparatu foto to był koszt bochenka chleba, to nikt by na to nie zwracał uwagi, wyrzucił i kupił drugi, ale nie. Każdy chce się w miarę dowartościować i upewnić siebie, że swoje pieniądze dobrze wydał. Szuka takiego potwierdzenia u innych. Jak je uzyska, to do tematu wracać nie będzie i będzie się po prostu cieszyć ze świetnego sprzętu, ale jak tego nie uzyska, to będzie płakać i wymyślać jakie to nieszczęście go spotkało, bo źle wydał swoje ciężko zarobione pieniądze. Miałem D80 i to nie było moje pierwsze lustro ale nie zaczynałem od D70 i D50. Dlatego uważam, że D80 nie przepala, nigdy nie przepalała tylko dobrze naświetla obiekt, który znajduje się w punkcie ostrzenia. Że to się nazywa pomiarem matrycowym i że to się różni od poprzedniego (moim zdaniem..... błędnego) pomiaru matrycowego stosowanego w D70, to jest to tylko moje odczucie. D80 to świetna puszka i przy dobrym naświetleniu da akceptowalny obrazek do ISO 1600. Sam czasami żałuję, że kupiłem D7000 ale tu mam pomiar światła ze wszystkim i to jest coś, z czego już nie zrezygnuję.
PS. po kalibracji moja pucha działa dalej ok.
Borat1979
24-01-2013, 19:45
Uwierz, że jest. Jakby Zakup aparatu foto to był koszt bochenka chleba, to nikt by na to nie zwracał uwagi, wyrzucił i kupił drugi, ale nie. Każdy chce się w miarę dowartościować i upewnić siebie, że swoje pieniądze dobrze wydał. Szuka takiego potwierdzenia u innych. Jak je uzyska, to do tematu wracać nie będzie i będzie się po prostu cieszyć ze świetnego sprzętu, ale jak tego nie uzyska, to będzie płakać i wymyślać jakie to nieszczęście go spotkało, bo źle wydał swoje ciężko zarobione pieniądze. Miałem D80 i to nie było moje pierwsze lustro ale nie zaczynałem od D70 i D50. Dlatego uważam, że D80 nie przepala, nigdy nie przepalała tylko dobrze naświetla obiekt, który znajduje się w punkcie ostrzenia. Że to się nazywa pomiarem matrycowym i że to się różni od poprzedniego (moim zdaniem..... błędnego) pomiaru matrycowego stosowanego w D70, to jest to tylko moje odczucie. D80 to świetna puszka i przy dobrym naświetleniu da akceptowalny obrazek do ISO 1600. Sam czasami żałuję, że kupiłem D7000 ale tu mam pomiar światła ze wszystkim i to jest coś, z czego już nie zrezygnuję.
PS. po kalibracji moja pucha działa dalej ok.
D80 można kupić za 800 zł więc nie przesadzajmy bo dzisiaj średniej klasy smartfon kosztuje więcej niż ten aparat. Poza tym, autor tego tematu najpierw znalazł problem w internecie a później na siłę szuka go we własnym sprzęcie. Mało tego zrobił zdjęcie i sam nie wie czy zdjęcie jest prześwietlone czy nie ale dalej drąży temat pisząc na forum.
Zaczyna swoją przygodę z fotografią, że tak powiem od du... strony.
D80 można kupić za 800 zł więc nie przesadzajmy
Dla sporej części osób to jeszcze jest 1/2 miesięcznego wynagrodzenia albo i nawet 2/3.
Dexter88
24-01-2013, 21:57
Temat miażdży, chłop naczytał się gdzieś o problemach, zaczął się w swojej puszce doszukiwać, nie znalazł, przyszedł na forum, może inni mu znajdą. Dalszy komentarz zbędny.
Borat1979
25-01-2013, 00:39
Dla sporej części osób to jeszcze jest 1/2 miesięcznego wynagrodzenia albo i nawet 2/3.
Ci co zarabiają tyle, że nie stać ich na aparat za 800 zł to takimi pierdołami jak fotografia nie zawracają sobie głowy bo dla nich problemem jest przeżycie od pierwszego a nie onanizm na forum czy aparat im prześwietla zdjęcia. Jest masa ludzi, którzy dostając D80 mieli by mega frajdę i świetnie bawili by się robiąc fajne zdjęcia. Żadnemu z nich nie przyszło by na myśl żeby zakładać takie debilne wątki i onanizować się nad tym czy aparat prześwietla czy nie doświetla
Może trochę EOT, ale polecam znaleźć prace gości Andrew Lucas, Bill Gekas albo po prostu wpisać d80 w wyszukiwarce na 500px.com i może jak mnie wyleczy to wiele osób z szukania problemu w swoim aparacie typu "bo gdybym miał D700 to bym TAAKIE foty robił..". To naprawdę nie sprzęt a człowiek foci ;)