Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze 1 z trzech obiektywow do d90 :) z gory dziekuje!
shadow187
23-01-2013, 17:11
Jak w temacie, posiadam d90 , Nie wiarze z tym przyszlosci, poprostu kocham robic zdjecia uwielbiam je robic z niska przyslona 1.6 , 1.8 czasem nawet 1.4 ( gdy mialem pozyczony obiektyw od przyjaciela)
Ogolnie do czego mi potrzebny? Portrety i do zdjec w pomieszczeniach zamknietych - okazjonalne fotografowanie.
Moze dokupie odrazu pierscienie do macro , i dlatego staloogniskowa miedzy innymi. Mysle nad trzema obiektywami, narazie chce cos z najnizszej polki cenowej , a jak sie troche rozkrece to wtedy juz jakies 1,4 nikona kupie.
A wiec do sedna bo sie rozpisalem zastanawiam sie pomiedzy tymi :
http://allegro.pl/smc-pentax-m-50mm-1-1-7-ideal-dekiel-canon-nikon-i2968090165.html
http://allegro.pl/nikon-lens-series-e-50mm-1-1-8-stan-bardzo-dobry-i2958149490.html
http://allegro.pl/legendarny-nikkor-h-50-2-i2947182844.html
bede bardzo wdzieczny za kazda pomoc :)
Z żadnym z tych obiektywów nie będziesz miał pomiaru światła ani automatycznego ostrzenia. Będziesz mógł robić zdjęcia tylko w trybie M, a w wąskich pomieszczeniach wszystkie trzy będą dawały strasznie wąski obrazek.
ps. Nie wiem, czy pentax w ogóle będzie działać z Nikonem i czy będzie ostrzył na nieskończoność. I z żadnym nie będziesz miał światła 1.4 czy nawet 1.6....
1) Pentax - jak jest pod Canona, to nie Nikona.
2) Nie jest zły. Niestety z D90 brak pomiaru światła - więc nie tylko ostrość, ale i ekspozycja manualnie i na wyczucie.
3) Stary obiektyw nadający się raczej do gabloty. Jeśli soczewki nie były zabezpieczone przed zmatowieniem, to będą mleczne. Dodatkowo jest to stare mocowanie, które może nie pasować do nowych lustrzanek
1 i 3 odpadają, bo raczej ich nie podepniesz.
2 - odradzałbym, bo manualne ostrzenie takim obiektywem w D90 nie należy do przyjemnych i bardzo łatwo źle ustawić ostrość.
Lepiej zastanów się nad dołożeniem już teraz do Nikkora AF 50/1.8 D - używane od 350 zł.
shadow187
23-01-2013, 18:33
Ok wiec poprosze o linka do jakiegos 1.8 jak najtanszego ktore bedzie dzialac z af, poza tym przeciez d90 chyba ma silnik juz w sobie wiec nie trzeb akupowac obiektywow z nim? czy to juz wyzsz epolki typu d300 d700?
marcin_G
23-01-2013, 19:38
3) Stary obiektyw nadający się raczej do gabloty. Jeśli soczewki nie były zabezpieczone przed zmatowieniem, to będą mleczne.
Nie pisz bajek... :)
Lepiej zastanów się nad dołożeniem już teraz do Nikkora AF 50/1.8 D - używane od 350 zł.
...na przykad taki:
[quote=GonzoG;3032097]
shadow187
23-01-2013, 19:41
Marcin_G prosz ejeszcze raz o linka jaki ;)
poza tym przeciez d90 chyba ma silnik juz w sobie wiec nie trzeb akupowac obiektywow z nim?
Tak. D90 ma silnik w sobie, ale te obiektywy, które podałeś nie są przystosowane do napędzania takim silnikiem, bo są to silniki manualne! Najtańszy obiektyw 50mm do body z własnym silnikiem to AF Nikkor 50mm 1.8D:
http://allegro.pl/listing.php/search?category=50590&sg=0&string=50mm+1.8d&order=p
Nie z własnym silnikiem, tylko z możliwością współpracy z AF d90.
Bawię się starymi manualami od roku, do tej pory właśnie z D90. Ostrzenie było trudne, ale kupiłam matówkę z klinem i od razu lepiej. Poza tym działa potwierdzenie ostrości, więc dramatu nie ma. 50/1.8 nie miałam, ale mam 50/2 Ai i to jest bardzo fajne szkło za nieduże pieniądze. Tryb manual nie gryzie, potrzeba trochę praktyki i cierpliwości. Jeśli ktoś nie ma czasu i ochoty na taką zabawę, rzeczywiście zostają obiektywy AF.
Swój pierwszy w życiu koncert w klubie fociłam właśnie 50/2 i na prawie 180 fot do kosza ze względu na zgubioną ostrość nadawało się może 10, a jestem okularnikiem źle widzącym po ciemku;)
shadow187
23-01-2013, 21:46
A ktos z panow nie chce sprzedac jakeigos swojego (z AF) tak do 350zl ?:)
z trym M nie mam zadnych klopotow ale czesto robie zdjecia np na torze akrtingowym a tam manualne ostrzenie mozna wybic sobie z glowy :)
Mam numer 2 oraz 3.
Ta są super szkła.
Nr2 z pierscieniami do makro-jest cudownie ostro.
Nr 3 daje cudowne kolorki nie osiągane dla szkiel z AF.
Bokeh tez jest fajny i troszkę inny od nowych szkiel.
Niestety są to szkła manualne.
Do dynamiki raczej rady nie dasz, ale portrety bedą super.
Ja bym stawiał na nr3. Mój razem z nikkormatem jest w stanie sklepowym.
Kupiony komplet fabryczny za jakieś 250zl kilka miesięcy temu.
A ktos z panow nie chce sprzedac jakeigos swojego (z AF) tak do 350zl ?:)
Zobacz sobie pierwsze z brzegu ogłoszenie na naszej giełdzie. Wprawdzie trochę powyżej 350 zł, ale niewiele.
Ps. Dla jasności - swojego nie sprzedam. :)
Mam numer 2 oraz 3.
Ta są super szkła.
Nr 3 daje cudowne kolorki nie osiągane dla szkiel z AF.
Proszę Cie... nie rozpowiadaj takich farmazonów bo jeszcze ktoś początkujący Ci uwierzy.
Proszę Cie... nie rozpowiadaj takich farmazonów bo jeszcze ktoś początkujący Ci uwierzy.
?
Znaczy sie chcesz jednak popychac ten sznurek co masz w stopce ?
:)