Zobacz pełną wersję : Ochrona tylnej soczewki obiektywu
Witam
Mam pytanie odnośnie zabezpieczenia tylnej soczewki obiektywu odwrotnie zamontowanego na aparacie. ponieważ przymierzam się do fotografowania kropel wody które niestety chlapią. Czy w ogóle istnieje taki filterek ?
RobertMiernik
23-01-2013, 15:04
Nie ma niestety nic takiego, dlatego odwrotnie mocuje się zwykle obiektywy typu 50mm (za 700 zł) a nie 70-200 za 7k ;)
sztefanek
23-01-2013, 15:12
Poszukaj pierścienia Nikon BR3 na który możesz nakręcić każdy filtr o średnicy 52mm. ;)
pierścień godny uwagi ale cena daje do myslenia
Ja poświęciłem jeden standardowy dekiel LF-1 i wyciąłem w nim dziurę na prawie całą średnicę. Chroni przede wszystkim przed wpakowaniem się soczewką w fotografowany obiekt, a dodatkowo osłania przed ewentualnym bocznym światłem.
Używam na odwróconym 50/1.8D.
Nie jest to do końca to, o co pytasz, ale zawsze to jakaś dodatkowa ochrona...
Ja poświęciłem jeden standardowy dekiel LF-1 i wyciąłem w nim dziurę na prawie całą średnicę. Chroni przede wszystkim przed wpakowaniem się soczewką w fotografowany obiekt, a dodatkowo osłania przed ewentualnym bocznym światłem.
Używam na odwróconym 50/1.8D.
Nie jest to do końca to, o co pytasz, ale zawsze to jakaś dodatkowa ochrona...
wpadłem na podobny pomysł tylko dodatkowo kupić u optyka szkiełko na wymiar dekielka i spróbować go wkleić
michukrot
24-01-2013, 19:12
wpadłem na podobny pomysł tylko dodatkowo kupić u optyka szkiełko na wymiar dekielka i spróbować go wkleić
Może lepiej wyciąć dziurę w dekielku, przyłożyć jakiś filtr UV i skleić jakimś klejem (silikonowym?) ale tak jakby z zewnątrz, żeby klej nie dostał się do środka.