PDA

Zobacz pełną wersję : Wyprawa na Nordkapp; lipiec - sierpień 2013

simun
22-01-2013, 13:13
Witajcie!

Wraz z kilkuosobową grupą planujemy w tym roku zdobyć przylądek Nordkapp w Norwegii (jadąc na rowerach). Mamy jeszcze kilka wolnych miejsc w składzie. Poszukujemy kompana-rowerzysty, który dość dobrze ogarnia temat fotografowania i mógłby przy okazji strzelić kilka dobrych zdjęć w czasie wyprawy. Wyruszamy najprawdopodobniej 1 lipca z Krakowa, a powrót planowany jest na około 10 sierpnia. Jesteśmy doświadczoną i zgraną ekipą, mamy za sobą kilka dużych wypraw i podchodzimy do tematu bardzo poważnie.

Trasa wyglądać będzie tak: Kraków – Gdynia – prom do Karlskrony – Goteborg – Sztokholm – dalej Szwecją – Norwegia – Lofoty – Nordkapp – Alta (stąd samolot do Oslo i potem do Polski).

Jeżeli chodzi o koszty, to naprawdę nie ma się czym martwić. :)
Kontakt : [email protected]
Oczywiście jeżeli znajdą się chętni „niefotografujący”, to również prosimy o kontakt.

Remol71
26-01-2013, 21:48
Mam rower, ubrania, chęci, kondycję, aparat, umiejętności, zapał tylko skąd wezmę tyle urlopu ?? Niestety to opcja tylko dla studenta. Szkoda :(

Badol
29-01-2013, 16:45
Fajnie się zapowiada. Niestety tyle wolnego to tylko freelanserzy i studenty tylko... :(
Remol71 - polecam bornholm. Blisko - w tydzień zjedziesz całą wyspę a warto. niedługo wrzucę obszerniejszy materiał na forum bo właśnie po prawie roku usiadłem na poważnie do obróbki.

jarmer
03-02-2013, 21:29
Wystartowałbym z Wami, ale niestety jak koledzy, za długo......:-( , jak dla mnie max 10-14 dni.

Dark
06-02-2013, 11:34
A ciut nie późno? Ostatni "pełny obieg" słońca to, bodajże, 28 lipca. Byłem tam 2 lata temu 15 sierpnia. Śnieżyca i gradobicie, wiatr ze 150km/h. Tak więc może być ciężko, zwłaszcza z namiotem. Konieczny może być solidny, dociążony statyw ;)

anwas
12-02-2013, 21:24
Witajcie!

Wraz z kilkuosobową grupą planujemy w tym roku zdobyć przylądek Nordkapp w Norwegii (jadąc na rowerach). Mamy jeszcze kilka wolnych miejsc w składzie. Poszukujemy kompana-rowerzysty, który dość dobrze ogarnia temat fotografowania i mógłby przy okazji strzelić kilka dobrych zdjęć w czasie wyprawy. Wyruszamy najprawdopodobniej 1 lipca z Krakowa, a powrót planowany jest na około 10 sierpnia. Jesteśmy doświadczoną i zgraną ekipą, mamy za sobą kilka dużych wypraw i podchodzimy do tematu bardzo poważnie.

Trasa wyglądać będzie tak: Kraków – Gdynia – prom do Karlskrony – Goteborg – Sztokholm – dalej Szwecją – Norwegia – Lofoty – Nordkapp – Alta (stąd samolot do Oslo i potem do Polski).

Oczywiście jeżeli znajdą się chętni „niefotografujący”, to również prosimy o kontakt.

Dużo zjezdziłem na rowerze w tym Norwegię i powiem tak..przejazd rowerami przez Polskę jak też prze Szwecję to pomysł bezsensowny.Norwegia wali z nóg zwłaszcza Lofoty, co do samego zaś Nordkappu to też jest to zdobycie same w sobie, ot tak by udowodnić że się coś osiągnęło..Pozdrawiam i życzę dobrej pogody, a zwłaszcza braku deszczu..Kiedyś w A na Lofotach zerwało mi z ziemi profesjonalny namiot wyprawowy_:)

tombork
26-03-2013, 01:19
Pozdrawiam Wszystkich
Zorganizowanie samodzielnie wyprawy do Norwegii – kosztowne i trudne. Sporo jeżdżę po Norwegii z racji pracy -w promieniu 1000km od Trondheim, i zainteresowań – bez limitu km. Mam propozycje, są loty bezpośrednie Gdańsk – Trondheim, bilety od 55zl, bagaż - uwaga - ponad 100zl !!! Mogę czasami zabrać 2 – 4 osoby na wypady sobotnio – niedzielne lub kilkudniowe.
Koszty powinny być do zaakceptowania nawet jak na polskie warunki. Czekam na odzew.

ptr07
26-03-2013, 23:40
Swojego czasu miałem ochotę na wypad do Norwegii, ale samodzielna wyprawa ciągle wydaje mi się średnim pomysłem. Jeżeli zebrało by się parę osób... kto wie. Przydałoby się więcej szczegółów...

miron19j
27-03-2013, 04:19
mnie też ciągnęło kiedyś do Norwegii, więc a nuż...

fumio
27-03-2013, 11:05
Ja też myślę a kolega tombork ma ciekawa propozycję (hmmm ciekawe jakie te koszty no i co ze spaniem: hotel, namiot ...?)

Pozdr.

anwas
29-03-2013, 20:38
Pozdrawiam Wszystkich
Zorganizowanie samodzielnie wyprawy do Norwegii – kosztowne i trudne.

A tam zaraz..

a. wyprawa rowerowa na zachodnie fiordy dwa tygodnie..1400km rowerem, lot do Bergen z powrotem z Oslo- koszt 2300zł na osobę.
b. wyjazd samochodem na Lofoty plus Svartisen trzy i pół tygodnia..7000km- koszt 5200zł na dwie osoby.

Nie strasz ludzi. Zorganizowanie wyprawy do Norwegii jest jedną z łatwiejszych rzeczy.

tombork
01-04-2013, 01:23
A tam zaraz..

a. wyprawa rowerowa na zachodnie fiordy dwa tygodnie..1400km rowerem, lot do Bergen z powrotem z Oslo- koszt 2300zł na osobę.
b. wyjazd samochodem na Lofoty plus Svartisen trzy i pół tygodnia..7000km- koszt 5200zł na dwie osoby.

Nie strasz ludzi. Zorganizowanie wyprawy do Norwegii jest jedną z łatwiejszych rzeczy.

Kolego moja intencja nie jest chęć straszenia kogokolwiek. Wiem to takie nie dzisiejsze, by komuś zaoferować coś nie z chęci zysku – a tylko dlatego ze ma się ku temu warunki. Może ktoś nie zna języka, usypia po100km za kierownica, finanse mu nie pozwalają? Powody mnie nie interesują. Czekam na ,,bardziej harcerzy,, niż ,,Caringtonów,,. Piątek i sobotę spędziłem na Hitrze.
Ile by to kogoś kosztowało, zliczmy:
odbieram z lotniska - 0
nocleg u mnie - 0
wyjazd na Hitre paliwo - 150kr
odwożę na lotnisko - 0
razem jakieś - 75zl
Dlatego zastrzegam sobie prawo doboru osób.
Zainteresowani kontakt na PW

PiotrPJ
01-04-2013, 19:10
ode mnie poszło zapytanie na PM :-)

obi71
07-04-2013, 17:36
Cztery lata temy zjechaliśmy z żoną całe południe- ok. 1500km w miesiąc...Autostopem:))
Była to przygoda życia, po drodze poznaliśmy masę fantastycznych ludzi, z niektórymi spędziliśmy po kilka dni.
Ostatnim przystankiem było Aurland (wysiedliśmy z rejsu Bergen-Flam przystanek wcześniej).
Kilka zdjęć z wycieczki tutaj:
http://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=4292
Całość robiona olympusem 520:)
Jednym z naszych największych marzeń jest powrót tam, na miejsce. Czasu coraz mniej, siedem miesięcy temu urodziła się córeczka i tak się właśnie zastanawiamy kiedy (i czy?) znów nam się uda w taką podróż wyruszyć?
@Tombork-dobrze że trafiłem na ten temat, odezwę się, pozdrawiam!

MaxTech
27-04-2013, 23:27
Witajcie!

Kurcze, zajefajny pomysł, z chęcią bym się wybrał, szkoda tylko że kontuzja mnie wyklucza na pól z wszelkiej aktywności. Pozostaje życzyć powodzenia i czekamy na interesujące fotki.