Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pierwszy śnieg...
...w Tatrach
Zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img138.imageshack.us/img138/8573/121sx.jpg)
Czyli jednak dobrze, że jadę w Tatry w przyszłym tygodniu :P
Kadr w porządku, aczkolwiek zastanowiłbym się nad Cz-B, czy nie wyglądałoby to lepiej (po prostu może). Dlaczego? Zieleń porywająca nie jest, raczej odciąga uwagę, do tego wychodzi perspektywa powietrzna (dalsze partie gór są jakby "przytłumione), co można wyśmienicie wykluczyć w cz-b.
Brakuje miteż punktu odniesienia, któy wskazywałby na wielkość gór. Na ten moment widzimi się, że kępa trawy po lewej (mojej) stronie jest większa od jezior w tle.
Poruszając już temat trawy - ciut ciepła barwa (być może za?) w porównaniu ze śnieżnym klimatem. Z drugiej strony starasz się pokazać "pierwszy śnieg" i przejściową fazę natury, więc nie wiem, czy warto się tego przyczepiać.
Nie zrażaj się moimi uwagami, praca jest dobra, rzekłbym bardzo poprawna. Moje uwagi są tylko po to, bo może kiedyś będziesz chciał zrobić coś jeszcze lepiej.
Pozdrawiam
Czyli jednak dobrze, że jadę w Tatry w przyszłym tygodniu :P
Kadr w porządku, aczkolwiek zastanowiłbym się nad Cz-B, czy nie wyglądałoby to lepiej (po prostu może). Dlaczego? Zieleń porywająca nie jest, raczej odciąga uwagę, do tego wychodzi perspektywa powietrzna (dalsze partie gór są jakby "przytłumione), co można wyśmienicie wykluczyć w cz-b.
Brakuje miteż punktu odniesienia, któy wskazywałby na wielkość gór. Na ten moment widzimi się, że kępa trawy po lewej (mojej) stronie jest większa od jezior w tle.
Poruszając już temat trawy - ciut ciepła barwa (być może za?) w porównaniu ze śnieżnym klimatem. Z drugiej strony starasz się pokazać "pierwszy śnieg" i przejściową fazę natury, więc nie wiem, czy warto się tego przyczepiać.
Nie zrażaj się moimi uwagami, praca jest dobra, rzekłbym bardzo poprawna. Moje uwagi są tylko po to, bo może kiedyś będziesz chciał zrobić coś jeszcze lepiej.
Pozdrawiam
Jestem Ci bardzo wdzięczny za tak wyczerpującą ocenę, przynajmnije teraz moge popatrzyć na to zdjęcie, biorąc pod uwagę Twoje uwagi.
W przyszłym tygodniu możesz juz zastać ciut wiecej śniegu;D
Podejrzewam, że tak będzie, a wręcz mam na to nadzieję :p
Na chwilę obecną - sprawdziłem. Jednak w Cz-B nie ma co lgnąć, wygląda to inaczej, ale nie ciekawiej.
Wybrałeś dobrą drogę zostając w kolorze (de facto mało który krajobraz nadaje się do Cz-B).
Pozdrawiam
Ja ogolnie nie czuję się na siłach do robienia zdjęc w BW, może kiedyś?;)
Bartekkw
22-01-2013, 01:01
Kol _Ocean_ sporo już napisał na temat tego zdjęcia. Ode mnie podobnie jak poprzednio - światło i jeszcze raz światło...
Wrzucaj też większe zdjęcia - lepiej będzie się oglądało. Z technikaliów to masz widoczną smugę na łączeniu nieba z górami. Poprawiłbym odcień niebieskiego.
Coś czuję że byliśmy w tym miejscu o tej samej porze - mam niemalże identycznie zdjęcia, z takim samym światłem i ilością śniegu. Druga połowa września ??
szymon708
22-01-2013, 08:58
Jakościowo coś ze zdjęciem nie tak chyba. Nie wiem czy to wina kompresji po zmniejszeniu czy też obróbki. Kadrowo bardzo mi się podoba. Szkoda światła.
Kol _Ocean_ sporo już napisał na temat tego zdjęcia. Ode mnie podobnie jak poprzednio - światło i jeszcze raz światło...
Wrzucaj też większe zdjęcia - lepiej będzie się oglądało. Z technikaliów to masz widoczną smugę na łączeniu nieba z górami. Poprawiłbym odcień niebieskiego.
Coś czuję że byliśmy w tym miejscu o tej samej porze - mam niemalże identycznie zdjęcia, z takim samym światłem i ilością śniegu. Druga połowa września ??
próbowałem zlikwidować białą otoczkę na szczytach, nie potrafie sobie z nią poradzic;/ dlatego jest ta smuga
Tak, byłem tam w połowie września, nie pamietam dnia dokładnie, ale jak wróce do domu, to popatrze na exifa, moze bylismy w tym samym dniu:D
Nooo, ładnie.
Fakt, warunki, w sensie pory roku nie były za dobre.
Śnieg gryzie się z zielenią trawy, a i trawa bieli śniegu nie pomaga, takie 50/50.
Pomysł, kadr, światło, wspomnienia, ...jestem na TAK. :-)