Zobacz pełną wersję : Co do FF Nikona przy 100-400mm w normalnych cenach?
Dexter88
21-01-2013, 07:43
Pod normalnymi cenami mam na myśli 1000-2000€.
W Canonie mam boskie 100mm/2.8L za 850€.
zacne 100-400/4.5-5.6L za 1300€.
super 70-200/4 za 1050€.
zajebiste 300mm f/4L za 1300€.
plus super TC.
W Nikonie znam jedynie 300/4 za 1600€. xD
I chciałbym poznać troszkę więcej..?
No cóż... Znam ofertę Canona, bo mam w domu ładny folderek z opisami wszystkich obiektywów. Mają na prawdę sporo fajnych szkiełek, Natomiast w Nikonie jest jak jest...
Odpowiednika 100-400 nie znajdziesz. Narzeka na to sporo osób, że bardzo brakuje takiego szkła. Co prawda jest N80-400, ale jest stary, drogi i napędzany śrubokrętem.
W Nikonie jest stałka 300 f/4 z AFS, ale niestety bez stabilizacji... Cena też jaka jest - pewnie już wiesz :)
Nikon 70-200 f/4 pojawił się niedługo, ale w jednej wersji (Canon na wersje z IS i bez IS). Jest jeszcze stosunkowo drogi, bo to ciągle nowość.
Dexter88
21-01-2013, 14:27
W tym rzecz, zero konkurencyjności.
Za to puszki przeciwnie. Absurd.
Jestem w podobnej sytuacji. W poprzednim systemie (crop 2x) miałem bardzo fajny obiektyw o odpowiedniku 100-400 i świetle 2.8-3.5 (za śmieszną cenę ok 2.4k pln, obiektyw używany). Był to obiektyw którym można było robić zdjęcia z ręki (wielkość i waga) a dodatkowo wspomagać się stabilizacja wbudowaną w body. Zmieniając system miałem dylemat właśnie z uwagi na tele o zakresie 100-400mm. To był argument za systemem Canona. Jednak po przemyśleniu realnych potrzeb i priorytetów, oraz pewnym zbiegom okoliczności wybrałem Nikona. Póki co daję radę bez tych 400mm jednak wiem że z czasem będę w podobnej sytuacji (szukającego). Póki co używam 70-200 2.8 VR I generacji. Jeżeli chodzi o moje pomysły na długie ogniskowe w rozsądnej (pojęcie bardzo względne) cenie to za czas jakiś zmienię 70-200 na wersję II oraz dokupię telekonwerter 2x III genracji. To chyba najtańsze i w miarę wygodne rozwiązanie na uzyskanie 400mm. Tak właściwie to priorytetem będzie 70-200 II a dzięki telekonwerterowi za ułamek kwoty da się uzyskać 400mm (obiektyw i konwerter planuje kupić używany). Natomiast w przyszłości można pokusić się o obiektyw Nikona 300mm 2.8 bez VR'a. Z tego co widzę chodzą w granicach 6-7k pln zaużywany. Mając już konwerter 2x można osiągnąć 600mm ze światłem 5.6, niestety z takim zestawem chyba ciężko będzie z mobilnością i zdjęciami "z ręki".
PS.
Pociesza mnie fakt że ogniskowa 400mm nie jest absolutnym priorytetem. Może do tego czasu pojawi się coś nowego w ofercie Nikona.
hmm..
no ja też jestem w sytuacji, gdzie zastanawiam się "co dalej" i mam rozterki jak @Dexter88.
Puszki puszkami, ale... ostatnio Nikon ma "przygody". Mam na myśli D7000 i D600 które są "sknocone". Dlatego mając trochę więcej gotówki, ale nie na tyle dużo, żeby zanabyć sprzęt PRO ... nie ma co kupić!
Nie kupię puszki z wbudowaną wadą... a na 200-400 f/4 mnie nie stać.
Nie wiem, może czas popatrzeć na stronę "czerwonych". Tam jest cała masa fajnych szkieł, ze 100-400 na czele, ale i takie 70-200 f/4 używane można tanio w miarę wyrwać. Generalnie wybór fajnych szkieł całkiem fajny. A im dłuższe ogniskowe tym lepiej.
A Nikon? Nikom ma fajne puszki, te starsze, które nie miały bonusów w postaci losowego AF i kurzu :)
Puszki puszkami, ale... ostatnio Nikon ma "przygody". Mam na myśli D7000 i D600 które są "sknocone". Dlatego mając trochę więcej gotówki, ale nie na tyle dużo, żeby zanabyć sprzęt PRO ... nie ma co kupić!
Jakie wady ma Nikon D 7000 ? Mam zamiar taki model sobie kupić
Pzdr.
Jakie wady ma Nokon D7000 ?
Właśnie taki model miałem sobie kupić
Pzdr
Dexter88
22-01-2013, 20:08
To chyba nie temat o tym co? ;)
ale d7000 wali w ch... z focusem, ja swojego sprzedałem, bo serwis nie ogarnia i tak :)
Jest jeszcze chwalona Sigma 100-300 f/4 (o ile ktoś nie ma uprzedzeń do kundelków;) ).
Dexter88
22-01-2013, 20:46
Ja mam, zwykle wolniej ostrzą i częściej pudłują.
No nic, dobrze że przesiadłem się na czerwone, bo tu się i tak nic nie wymyśli w tym temacie.
Jedynym ograniczeniem w systemie Nikon jest ta "normalna cena", bo można zawsze podpiąć 200-400/4 :p
Też miałem taki dylemat, gdyż często używam ogniskowych > 100mm. Wybrałem 300/4 + TC14II. Z racji specyfiki robionych przeze mnie zdjęć brak stabilizacji mi nie przeszkadza. Do tego 70-300VR jak już zależy nam na "normalnych cenach". Podobno Nikon ma wypuścić 300/4 VR i 100-300/4, a przynajmniej dokonał na nie zgłoszeń patentowych w Japonii. Można również próbować z 70-200/2.8 + TC20III, ale już wychodzimy poza przedział "normalnych cen".
Sigmy są fajne, ale AF nie ten sam co w Nikkorach... To znaczy nie ta sama współpraca z body.
Sigmę miałem nie jedną i nie narzekałem, ale przy mało dynamicznych scenach.
Zobaczymy, ile będzie $$$ w tym roku. Jak będize OK - przesiadam się "na czerwone". Tam jest wiecej szkieł, które mnie interesują w normalnieszych cenach, no i ... BIAŁE OBIEKTWY - szpan na całego :D
Dexter88
23-01-2013, 16:25
No weź, akurat ja obmyślam, jak będę oklejał te białe czarną taśmą, bo wali po oczach ze 100 metrów, jak tu focić.
No weź, akurat ja obmyślam, jak będę oklejał te białe czarną taśmą, bo wali po oczach ze 100 metrów, jak tu focić.
Oj tam.
Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki :P
Mi biały kolor pasuje. I ogniskowa 100-400 też by pasowała :) Albo taka stałka 400 f/5.6, albo... no właśnie. Jest sporo opcji. A w Nikonie?
ehhh...