PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Zajac

gen.PIRX
25-03-2007, 19:26
wyczolgany - moj pierwszy - tym bardziej sie ciesze bo u mnie zobaczyc zajaca to sztuka...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

JacekM
25-03-2007, 19:35
Swietny pewnie wielkanocny ;)

Seeker
25-03-2007, 19:37
" tym bardziej sie ciesze bo u mnie zobaczyc zajaca to sztuka..."

eee tam... ja widze u ciebie zajaca ;)

Ciekawie zapodany, jak w mgle wyglada.
Wylonil sie z nicosci, jak partyzant.

bombel
25-03-2007, 19:47
GIGANTYCZNY PLUS!!! Zdjęcie świetne!

gen.PIRX
25-03-2007, 19:52
" tym bardziej sie ciesze bo u mnie zobaczyc zajaca to sztuka..."

eee tam... ja widze u ciebie zajaca ;)

:D:D:D

jurgen
25-03-2007, 21:40
R E W E L A C J A
wszystko zagrało
troszkę kadrowałym inaczej

rokręcasz sie i o to chodzi
pozdrawiam serdecznie

pX
25-03-2007, 22:42
Jest świetne.

aTomek
25-03-2007, 22:50
Naprawdę dobre.

Borowa
25-03-2007, 22:58
Z góry przepraszam za mój post
To zdjęcie jest za idealne!!!

Dziwni mnie to że ani tuż przed zającem ani za nim - nigdzie nie ma jakiegokolwiek źdźbła trawska..... idealnie ostry zwierzak na idealnym bokehu przednim ( :mrgreen: ) jak i tylnym.

Zastanawia mnie - czy ta trawa sprajem nie była sadzona, - sorry że taki jestem - ale to jest zbyt perfekt!!

Jeżeli to jest pomniejszony oryginał - biję pokłony

Jeśli spay/stamp i inne psujki - tez niezła robota

Pozdrawiam

Paweł

gen.PIRX
26-03-2007, 17:04
PS-uja nie uzywam - nawet nie mam niczego takiego :D - do przyrodniczych zdjec nigdy bym sie nie odwazyl - przyrody nie mozna poprawic

drakenus77
26-03-2007, 17:35
PS-uja nie uzywam - nawet nie mam niczego takiego :D - do przyrodniczych zdjec nigdy bym sie nie odwazyl - przyrody nie mozna poprawic

czym robiłeś fotkę ?

gen.PIRX
26-03-2007, 23:01
D70 + 300/4 + KENKO 1.4x, pelna dziura

fIlek
26-03-2007, 23:31
KAPITALNE! Nic bym nie poprawiał. A zające to coraz rzadszy widok wszędzie. Nie ma to jak wykładać szczepionki przeciwko wściekliźnie dla lisów :confused:

MZ to jedna z najlepszych fotek przyrodniczych w tym roku na tym forum.

nikoniara
26-03-2007, 23:34
widziałam na innym forum i skomentowałam, zatkało mnie , gratuluję !!!!!!!!

tomhagen
27-03-2007, 00:51
kapitalne!! pierwszy raz w życiu widze dzikiego zająca tak dokładnie.

sprocket
27-03-2007, 01:44
No:) znow udane polowanko, bedzie co opowiadac.

Guancho
27-03-2007, 08:02
świetne

shadowArt
27-03-2007, 11:37
Z góry przepraszam za mój post
...
Dziwni mnie to że ani tuż przed zającem ani za nim - nigdzie nie ma jakiegokolwiek źdźbła trawska..... idealnie ostry zwierzak na idealnym bokehu przednim ( :mrgreen: ) jak i tylnym.
...

Mnie to również dziwi. Choć zdjęcie tak czy inaczej jest zachwycające - to niebardzo chce mi się wierzyćm że dookoła ziwerzęcia nie było ani źbła trawki, przecież ostrość jest na oczach i powinna być na wszystkim w tej właśnei płaszczyźnie - a ja tu nic ostrego poza głową zwierzaka nie widzę...

wld
27-03-2007, 11:37
cudo fotka! Piękne, przyrodnicze ujęcie. Gratuluję spotkania i podziwiam cierpliwość ;)

Ania_B
27-03-2007, 12:09
fotka jest naprawdę wspaniała i wiem że nie będę tutaj oryginalna...ale niesamowite jak zrobiłeś to zdjęcie jest po prostu perfect! czekam na następne...!!..gratuluję tego bo naprawdę super! w sam raz na zbliżającą się Wielkanoc
ps długo na tego zająca czekałeś??

Piotr1975
27-03-2007, 14:11
bardzo dobry. Piekne rozmycia. Gratuluje

gen.PIRX
27-03-2007, 14:25
dzieki za pochlebne komenty :D:D
mam nadzieje ze to nie bedzie moje ostatnie slowo - za zajace planuje w tym roku sie zabrac solidnie... - tego jegomoscia spotykam cyklicznie choc z reguly za pozno go zauwazam :/ - tym razem siedzial tylem i pod wiatr tak ze nie mial sznas :D
pozdrawiam

shaolin
28-03-2007, 08:26
Piekna fota! chyba musze wrocic do PL... :)

ALF
28-03-2007, 11:30
zajac na medal...gratulacje :)

Sebastiann
28-03-2007, 12:33
pokłony, szacunek, idealne zdjecie. Gratuluje:)

monkas
28-03-2007, 16:11
Nie podoba mi się, zbyt duże rozmycie z przodu i z tyłu (czy nie jest czasem sztuczne ?), brakuje mi połączenia z i umiejscowienia w naturalnym środowisku, wygląda jak fotomontaż

jurgen
28-03-2007, 18:37
A człowiek zastanawia się nad glebią, rozmyciem, wybiera jakieś stałki 4 lub 2.8.

Pirx - zacznij człowieku grac w szachy, a o fotorafii lepiej nie myśl, bo ci nie wychodzi.

no

zkrzysztof
28-03-2007, 22:05
Świetny
gratulacje za udane podchody:-D

monkas
29-03-2007, 13:45
A człowiek zastanawia się nad glebią, rozmyciem, wybiera jakieś stałki 4 lub 2.8.

Pirx - zacznij człowieku grac w szachy, a o fotorafii lepiej nie myśl, bo ci nie wychodzi.

no

Panie jurgen

Rozumiem i akceptuję że pańska ocena i odczucia mogą byc inne, to naturalne, może pan polemizowac również z moją oceną jeśli miałby Pan taką ochotę, choc wolałbym bardziej konstruktywną i bezpośrednią polemikę, choc w tym przpadku raczej do niczego konstruktywnego bysmy nie doszli, sztuka w tym fotografia ma to do siebie że nie ma czegoś takiego jak ideał chyba że ocenialibyśmy aspekty techniczne zdjęcia, może zamiast tego po prostu wyrazi Pan swoja własną opinię na temat tego zdjecia, zamiast pośrednio dewaluowac moją ?

gen.PIRX
29-03-2007, 16:19
z tymi szachami to nie jest taki zly pomysl - bo jak widze takie maziaje jakies to sam nie wiem... (- jak stwierdzil kiedys moj profesor na jednym z egzaminow: "jest tyle pieknych zawodow a pan musial wybrac wlasnie ten..." :D )
monkas:
fota moze sie nie podobac - rozumiem
nie rozumiem natomiast towjej argumentacji: o co Ci chodzi z umiejsowieniem zajaca w srodowisku... - przecie zwyczajnie w zieleni siedzi jak to zajac, za duze rozmycie? - to takie okreslenie nijakie jak dla mnie - przejzyj siec, albumy i wtedy sie wypowiedz - wszystkie foty wygladaja podobnie /w pewnym sensie/ a przecie o to chodzi by zrobic cos innego
fotomontaz... :D - pisalem wyzej - wystarczy zrobic kilka fotek z jakims tele czy macro z mala GO a ta sprawa sie wyjasni

bombel
29-03-2007, 16:21
A jakby się Pan, Panie monkas uprzejmie cofnął troszkę, to na poprzedniej stronie, bodajże w trzecim lub czwartym poście Pan jurgen wyraził już swoją opinię; wydaje się, że raczej jednoznacznie.

jurgen
29-03-2007, 17:09
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pirx ONI (Prof., Dr hab. i inni) uzywają tego nagminnie i mysla, że sa przy tym zabawni.
pozdrawiam

monkas
29-03-2007, 17:36
gen.pirx

no właśnie w tym sęk że ja tam nie widzę żadnej zieleni (przyroda) a więc naturalnego środowiska zająca zamiast tego jest ostry zając i jakieś zielone plamy, czuję po prostu sztucznośc- jest zając w mazajach a gdzie jego naturalne środowisko? tak jak ktoś napisał wcześniej nie ma ani jednej ostrej trawy (jeśli te mazaje to była trawa) w płaszczyźnie zająca a więc w płaszczyźnie w której powinna by ostrośc.
Jeśli mam oceniac rozmycia to są doskonałe, tak doskonałe że aż sztuczne i w moim odczuciu zepsuły całe zdjęcie.
Mógłbym znaleźc jeszcze więcej argumentów za moim spojrzeniem ale przecież nie o to chodzi, każdy ma indywidualną wrażliwośc a więc indywidualne spojrzenie i co innego się mu podoba, nie pretenduję do ocen absolutnych według aboslutnych kryteriów bo takich nie ma.

monkas
29-03-2007, 17:44
A jakby się Pan, Panie monkas uprzejmie cofnął troszkę, to na poprzedniej stronie, bodajże w trzecim lub czwartym poście Pan jurgen wyraził już swoją opinię; wydaje się, że raczej jednoznacznie.

Tym bardziej nie rozumiem Panie bombel dlaczego mu to nie wystarczyło ?

Seeker
29-03-2007, 17:56
"Zastanawia mnie - czy ta trawa sprajem nie była sadzona, - sorry że taki jestem - ale to jest zbyt perfekt!!"

Glowe daje, ze nie.

A pomyslu z szachami, zbyt pochopnie bym nie odrzucal... ;)

jchyra
29-03-2007, 18:05
szarak pierwsza klasa
czujnie łypie, ale dał się zdjąć :-)

jak dla mnie ździebełko za żółty

gen.PIRX
29-03-2007, 20:14
jak dla mnie ździebełko za żółty

to juz druga fota w ktorej mnie posadzasz o zazolcenie :/ :D... i drugi raz slusznie :D - faktycznie jak troche odjac to lepiej jest - ale za to znika klimat zachodzacego slonca - z tym wlasnie mam problem

monkas
nie wiem jak dlugo fotografujesz ale po to jest przyslona w aparacie zeby z niej korzystac - mozna robic foto srodowiskowe /ukazujace srodowisko w jakim stwor zyje/ i wstedy otoczenie jest w jakims stopniu ostre ale to nie jest jedyna kategoria fotografii przyrodniczej
zapewniam Cie ze w plaszczyznie zajaca cala trawa jest ostra /tyle ze jej nie widac/:D
a jezeli ladne rozmycia sa sztuczne w Twoim mniemaniu to ..../sorry ale ide grac w szachy/ - polecam roznej masci ksiazki o fotografii

monkas
29-03-2007, 21:49
monkas
nie wiem jak dlugo fotografujesz ale po to jest przyslona w aparacie zeby z niej korzystac - mozna robic foto srodowiskowe /ukazujace srodowisko w jakim stwor zyje/ i wstedy otoczenie jest w jakims stopniu ostre ale to nie jest jedyna kategoria fotografii przyrodniczej
zapewniam Cie ze w plaszczyznie zajaca cala trawa jest ostra /tyle ze jej nie widac/:D
a jezeli ladne rozmycia sa sztuczne w Twoim mniemaniu to ..../sorry ale ide grac w szachy/ - polecam roznej masci ksiazki o fotografii

Aby stwierdzic czy zdjęcie mi się podoba czy nie, nie muszę w ogóle fotografowac.
Rozmycia są po prostu sztuczne, oko ludzkie czegoś takiego jak na tym zdjęciu nie doświdacza o ile fotografujący lub ogladający jest trzeżwy. Ta ich ładnośc to kwestia względna, na tym forum stały się wyznacznikiem udanego zdjęcia stety a może niestety, wystarczy to sobie uświadomic zamiast podpierac się książkami i autorytetami.
A szachy to dobry pomysł , rozwijają umysł. Sorki za protekcjonalizm ale nie ja zacząłem :)

jchyra
29-03-2007, 23:25
to juz druga fota w ktorej mnie posadzasz o zazolcenie :/ :D... i drugi raz slusznie :D -
:-)
jeśli idzie o żółto-ciepłe zdjęcia to na mnie nie zwracaj uwagi
jestem chyba nienormalny, wiadomo że większości to ocieplanie podoba się
pewnie już lepiej być posądzonym o przeżółcone niż zdjęcia sine

faktycznie jak troche odjac to lepiej jest - ale za to znika klimat zachodzacego slonca - z tym wlasnie mam problem

tak to często jest: gdy zdejmie się dominantę - pryska czar zdjęcia
w takim razie zdradzę Ci sekret ;-)
w światłach zostaw żółć a w cieniach ją zdejmij kosztem niebieskiego
czar zostanie a zdjęcie nabierze głębi i zniknie efekt jaja

gen.PIRX
29-03-2007, 23:51
odebralem dzis na papierze ta fote i wychodzi na to ze bez odjecia zoltego sie rzeczywiscie nie obejdzie /na monicie jeszcze to jakos wyglada/ - trawa nie jest tak zielona jak powinna - co nie da sie ukryc ze w tym przypadku psuje efekt

jchyra
30-03-2007, 00:47
odebralem dzis na papierze ta fote i wychodzi na to ze bez odjecia zoltego sie rzeczywiscie nie obejdzie /na monicie jeszcze to jakos wyglada/ - trawa nie jest tak zielona jak powinna - co nie da sie ukryc ze w tym przypadku psuje efekt
powinno być tak samo
albo w złym labie robiłeś, albo źle skalibrowałeś monitor