PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa studyjna i czas otwarcia migawki

fumio
20-01-2013, 23:33
Witam,

Kiedyś chyba już był ten temat. Chodzi mi o możliwość zrobienia zdjęcia przy użyciu
lampy studyjnej wyzwalanej radiem z czasem krótszym niż 1/200 s. Jeśli dobrze pamiętam
to ktoś opisywał taki sposób, w którym używał do wyzwalania lampy studyjnej lampy
reporterskiej za pomocą foto-celi. Pamiętam, że udawało się mu osiągać krótsze czasy
niż 1/200 s. Ktoś może pamięta ten temat lub coś wie?

Pozdrawiam, Fumio.

Art Erie
20-01-2013, 23:35
W body ustawić w tryb FP, lampa reporterska to samo; reporterska błyska w fotocelę lampy studyjnej.
Radio nie ma tutaj zastosowania.

RobertMiernik
20-01-2013, 23:42
Tutaj wąskim gardłem jest właśnie radio, więc zestaw musi być bez radia.

Na aparat montujesz lampę reporterską, ustawiasz krótki czas (oczywiście lampa musi wspierać synchronizację z krótkimi czasami - w nikonach tryb FP).

Robisz zdjęcie z lampą reporterską skierowaną w stronę studyjnej (studyjna musi mieć włączoną fotocelę oczywiście) i studyjna się odpala z dowolnym obsługiwanym przez aparat/reporterską czasem...

Dla większości modeli tanich lamp studyjnych lampa reporterska musi być ustawiona na M, bo w trybach automatycznych (TTL, A) lampa emituje błyski pomiarowe jeszcze przed zrobieniem zdjęcia (żeby sprawdzić jak mocno musi później błysnąć) i te błyski uruchamiają lampę studyjną, która nie zdąża się naładować przy właściwym błysku. Przy użyciu trybu lampy M nie ma przedbłysków i studyjna się nie 'myli'.

Edit: Art Erie mnie wyprzedził ;>

Bonzo
20-01-2013, 23:55
Pierwszy sposób na lampe koledzy podali a drugi to zakup PocketWizard TT1 i TT5 i masz radiowo wywzwalanie nawet 1/8000 :)

oldarcher
21-01-2013, 00:02
Podłączając sie do tematu, ostatnio spotkałem sie z problemem znalezienia taniej lampy wspierającej FP w manualnym trybie lampy. Mój Nissin di866 mimo iż w ttl wspiera FP nie ma go w manualu.
Jakie tanie lampy (najprawdopodobniej YN) możecie polecić?

fumio
21-01-2013, 00:07
Ok ale co to za tryb FP?

Bonzo
21-01-2013, 00:10
tryb szybkiej synchronizacji tak na chłopski rozum :) menu ołówek ustawienie e1 w d3s w innych pewnie tak samo :)

Art Erie
21-01-2013, 00:14
Ok ale co to za tryb FP?

W Canonie HSS, u nas FP - tryb synchronizacji migawki z krótkimi czasami błysku.
W skrócie lampa błyska wielokrotnie wstrzeliwując się w ruch lamelek migawki, tak aby równomiernie doświetlić kadr ( bez tego trybu, gdy lampa błyska w sposób standardowy, dla czasów krótszych niż najkrótszy czas synchronizacji migawki dla błysku - mamy częściowo zaciemniony kadr).

EDIT

Sprawa jest wykonalna, o ile Twoje body i lampa reporterska obsługują tryb FP.

fumio
21-01-2013, 00:16
tryb szybkiej synchronizacji tak na chłopski rozum :) menu ołówek ustawienie e1 w d3s w innych pewnie tak samo :)

No tak mam czas synchronizacji błysku e1 ale tam jest max 1/250 (FP) - to wystarczy?

Dobra widzę, że działa. Dziękuje!

Pozdrawiam.

Art Erie
21-01-2013, 00:21
No tak mam czas synchronizacji błysku e1 ale tam jest max 1/250 (FP) - to wystarczy?

Te ustawienia dotyczą trybu A (priorytetu przesłony dla body), będziesz miał 1/250FP, lub nawet 1/320FP. Ustaw body w tryb M i będziesz miał synchro do 1/4000 -1/8000s ( zalezy od body).

fumio
21-01-2013, 00:53
Te ustawienia dotyczą trybu A (priorytetu przesłony dla body), będziesz miał 1/250FP, lub nawet 1/320FP. Ustaw body w tryb M i będziesz miał synchro do 1/4000 -1/8000s ( zalezy od body).

Dzięki. Śmiga, że aż miło ;-)

Pozdrawiam.

Art Erie
21-01-2013, 00:59
Dzięki. Śmiga, że aż miło ;-)

Pozdrawiam.

Z lampą studyjną nie będzie problemu, ale błyskanie reporterską w trybie FP skutkuje potężnym spadkiem wydajności (mocy błysku), to tak na marginesie.

RobertMiernik
21-01-2013, 01:04
Z lampą studyjną nie będzie problemu, ale błyskanie reporterską w trybie FP skutkuje potężnym spadkiem wydajności (mocy błysku), to tak na marginesie.

Ale póki to tylko do wyzwolenia to nie powinno mieć znaczenia, nawet najsłabszy błysk powinien w sprzyjających warunkach wystarczyć do wyzwolenia studyjnej. A jeśli to w pomieszczeniu a nie w plenerze to już w ogóle problemu nie powinno być...

Art Erie
21-01-2013, 01:08
Do wyzwolenia to spokojnie, info podałem na przyszłość, żeby kolega się nie zdziwił ;)

RobertMiernik
21-01-2013, 01:41
Do wyzwolenia to spokojnie, info podałem na przyszłość, żeby kolega się nie zdziwił ;)

Bardzo słusznie.

fumio
21-01-2013, 08:01
Dziękuje bardzo za bardzo konkretne odpowiedzi. Ja chcę z tego korzystać wyłącznie w pomieszczeniach
więc jakieś mocniejsze światło z lampy studyjnej wręcz by mi przeszkadzało. Ustawiłem ns Sabince minimum
mocy tak aby fotocela z lampy studyjnej to widziała i dziła!! ;-)

Szkoda tylko, że nie ma takiego radia, które potrafiło by "gadać" z lampą studyjną z takimi
prędkościami. Bo zapinanie Sabinki na Body to dodatkowy ciężar do noszenia.

Pozdrawiam.

Jacek_Z
21-01-2013, 13:29
Dziękuje bardzo za bardzo konkretne odpowiedzi. Ja chcę z tego korzystać wyłącznie w pomieszczeniach
więc jakieś mocniejsze światło z lampy studyjnej wręcz by mi przeszkadzało. Moment. Dlaczego masz w pomieszczeniach zastane tak silne, że możesz pracować na czasie krótszym niż 1/200? Podniosłeś ISO? Dlaczego? Raczej nie robisz sportu.

Szkoda tylko, że nie ma takiego radia, które potrafiło by "gadać" z lampą studyjną z takimi
prędkościami.Ależ są - wspomniane Pocket Wizard TT5 i TT1 oraz tańsza alternatywa - Phottix Piksel King oraz Phottix Odin.

Art Erie
21-01-2013, 13:39
Moment. Dlaczego masz w pomieszczeniach zastane tak silne, że możesz pracować na czasie krótszym niż 1/200? Podniosłeś ISO? Dlaczego? Raczej nie robisz sportu.[...]

Też mnie to ciekawi :) Może jakieś kropelki, albo zdjęcia ultraszybkie, ale do tego nie jest potrzebny krótki czas, tylko lampa reporterska...

ThomasVoland
23-01-2013, 19:27
Od biedy to chyba kabla też można użyć, zamiast lampy reporterskiej. No chyba że coś mi się pomieszało, bo sam nigdy nie używałem czasów gdzie byłoby potrzebne kombinowanie z FP.

RobertMiernik
23-01-2013, 19:53
Od biedy to chyba kabla też można użyć, zamiast lampy reporterskiej. No chyba że coś mi się pomieszało, bo sam nigdy nie używałem czasów gdzie byłoby potrzebne kombinowanie z FP.

Można kabla użyć, ale odwieczne prawo kablowe mówi, że maksymalnie po 4 sesjach ktoś nadepnie na kabel lub się o niego potknie ściągając puszkę na podłogę, przewracając lampę, łamiąc kark osobie, która ma aparat na szyi lub wszystkie powyższe na raz...

Jacek_Z
23-01-2013, 22:38
Ale o jakim to kablu mówicie? Ten zwykły, PC nie przeniesie FP.
Wielostykowe i owszem, ale one się nie kończą wtykiem jack do lampy studyjnej. A do zwykłej (tzn systemowej) lampy taki kabel będzie za krótki. Można przedłużać, ale ... sumaryczny koszt kabla wyniesie tyle co koszt lampy.

ThomasVoland
24-01-2013, 22:06
Ale po co wtedy FP, skoro sygnał idzie bez opóźnień? Pogubiłem się, no ale tak jak pisałem - doświadczenie mam w tym zerowe więc tylko dopytuję.

Art Erie
24-01-2013, 22:12
Ale po co wtedy FP, skoro sygnał idzie bez opóźnień? Pogubiłem się, no ale tak jak pisałem - doświadczenie mam w tym zerowe więc tylko dopytuję.

FP dla uzyskania synchro z krótkim czasem migawki, bez sztuczki z lampą reporterską, która wyzwala studyjną nie ma możliwości wyzwolenia tej studyjnej w trybie FP ( po kablu oczywiście, bo są do tego celu odpowiednie wyzwalacze radiowe).
Po co koledze FP w studio? Tego jeszcze nie ujawnił.

Jacek_Z
24-01-2013, 22:20
Ale po co wtedy FP, skoro sygnał idzie bez opóźnień? Pogubiłem się, Bo w FP możesz mieć np 1/1000 z studyjną lampą błyskową, a normalnie nie.
Ja tez sie pogubiłem - dlaczego to mieszasz ?

fumio
24-01-2013, 23:00
Jacku te krótkie czasy są mi potrzebne tak jak ktoś już to wspomniał "kropelki", robię też często
zdjęcia dzieciakom w ruchu i 1/200s. było trochę mało (tak mi się wydaje). Ale sprawdziłem.
Sabinką w trybie FP można odpalać lampę studyjną nawet 1/8000 ;-)

Pozdr.

Jacek_Z
25-01-2013, 15:19
Jacku te krótkie czasy są mi potrzebne tak jak ktoś już to wspomniał "kropelki", robię też często
zdjęcia dzieciakom w ruchu i 1/200s. było trochę mało (tak mi się wydaje). Ale sprawdziłem.
Sabinką w trybie FP można odpalać lampę studyjną nawet 1/8000 ;-)
To dlaczego piszesz o zastanym i o tym, że studyjne sa za mocne? Kropelki to sam błysk, zero zastanego.
Istotny jest tu bardziej czas błysku niż czas migawki. Sabinka ma krótkie czasy, lampy studyjnie niestety nie. Dlatego faktycznie podchodząc do tematu kropelek trzeba pracowac na sabinkach (czas obojetny - może być 1/200), albo na studyjnych ale wtedy tak jak wyczułes - w FP.

azaz44
04-02-2013, 01:13
A czy ktoś używa tego w praktyce i działa?

Ja spodziewam się, że klatka nie będzie równomiernie naświetlona, bo błysk się przecież w czasie zmienia, najpierw narasta, potem powoli se maleje, to nie światło ciągłe... No i spróbowałem, pierwsze testy potwierdziły że ekspozycja w różnych miejscach kadru jest różna, czas 1/4000. Jest lipa, mimo że czas szybki a lampy wolne. Są jakieś "złote" ustawienia?

Art Erie
04-02-2013, 11:08
A czy ktoś używa tego w praktyce i działa?

Ja spodziewam się, że klatka nie będzie równomiernie naświetlona, bo błysk się przecież w czasie zmienia, najpierw narasta, potem powoli se maleje, to nie światło ciągłe... No i spróbowałem, pierwsze testy potwierdziły że ekspozycja w różnych miejscach kadru jest różna, czas 1/4000. Jest lipa, mimo że czas szybki a lampy wolne. Są jakieś "złote" ustawienia?

Dziwne. Podaj więcej szczegółów. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204548&page=4

azaz44
04-02-2013, 12:32
Wyzwalanie SB700, lampa elinchrom d-lite 4 rx, czas 1/4000 i taka sama scena, która w miarę skracania czasu w jednym miejscu coraz bardziej jaśniała. Wygląda na to, że trzeba w wolnej chwili zrobić testy na białym tle.

Art Erie
04-02-2013, 12:34
Czyli przez fotocelę lampy studyjnej? Dawno się w ten sposób nie bawiłem.

azaz44
04-02-2013, 12:37
Czyli przez fotocelę lampy studyjnej? Dawno się w ten sposób nie bawiłem.

No ale o tym cały wątek jest ;)

Art Erie
04-02-2013, 12:49
No ale o tym cały wątek jest ;)

W sumie tak, link który podałem dotyczył wyzwalania przez PK.

EDIT

Spróbuj zwiększyć moc lampy do 1/1

Bonzo
04-02-2013, 14:35
hmm a aparat w jakim trybie masz ustawiony i nie masz czasami ustawionego auto iso lub wysokiej wartosci iso ? :)

Art Erie
04-02-2013, 14:45
Albo synchro na drugą kurtynę?

azaz44
04-02-2013, 15:26
Nie no, panowie, nie zabijajcie..

Ta moc lampy to może być dobry hint, miałem 1/2 albo słabiej, podejrzewam dużo słabiej bo testowałem z garnkiem. A wtedy błysk robi się takim dluugim rowleeekłym czymś.. Na mur beton przetestuję to na białym tle i wkleję wyniki, ale czy jutro czy pojutrze to nie wiem.

Bonzo
04-02-2013, 15:42
Wyzwalanie SB700, lampa elinchrom d-lite 4 rx, czas 1/4000 i taka sama scena, która w miarę skracania czasu w jednym miejscu coraz bardziej jaśniała. Wygląda na to, że trzeba w wolnej chwili zrobić testy na białym tle.

taki efekt jest niemożliwy pracując w trybie manualnym jak i w aparacie tak i w sb700 jako wyzwalacz bo to Ty odpowiadasz za ilośc wpadającego światła do matrycy a nie aparat i jedyną przyczyną jaką moge stwierdzić o rozjaśnianiu kadru przy skracaniu czasu to to że aparat był ustawiony w innym trybie jak M i na dodatek było auto iso bo aparat dobierał Ci iso do czasu ultra krótkiego i próbował poprawnie naświetlić kadr stąd przepalenia lub jak wolisz rozjaśnienia.

Jakieś falowanie błysku czyt. światła i że ma to wpływ na naświetlenie to jakaś abstrakacja :) nie wiem z czego Ty to wywnioskowałeś ;)

Aparat tryb M 1/125 przysłona F8 iso najniższe moożliwe natywne czyli 200 lub 100 lampa SB700 tryb M moc 1/128 , 1/64 i musi banglać :) lampy studyjne fotocele na pierwszy błysk.

azaz44
04-02-2013, 16:35
taki efekt jest niemożliwy pracując w trybie manualnym jak i w aparacie tak i w sb700 jako wyzwalacz bo to Ty odpowiadasz za ilośc wpadającego światła do matrycy a nie aparat i jedyną przyczyną jaką moge stwierdzić o rozjaśnianiu kadru przy skracaniu czasu to to że aparat był ustawiony w innym trybie jak M i na dodatek było auto iso bo aparat dobierał Ci iso do czasu ultra krótkiego i próbował poprawnie naświetlić kadr stąd przepalenia lub jak wolisz rozjaśnienia.

Jakieś falowanie błysku czyt. światła i że ma to wpływ na naświetlenie to jakaś abstrakacja :) nie wiem z czego Ty to wywnioskowałeś ;)

Aparat tryb M 1/125 przysłona F8 iso najniższe moożliwe natywne czyli 200 lub 100 lampa SB700 tryb M moc 1/128 , 1/64 i musi banglać :) lampy studyjne fotocele na pierwszy błysk.

Nie no, pomyśl... Czas 1/4000. Matryca naświetla się przez przesuwającą się wąską szczelinę migawki. W trakcie przesuwania się szczeliny trwa błysk lampy i nie jest stały, tylko narasta, osiąga maksimum, opada. A więc ma różną wartość gdy szczelina jest w różnych miejscach kadru.

Pytanie jest tylko o to, czy jest złoty zestaw parametrów i sprzętu, gdzie efekt jest znikomy i można takie coś praktycznie wykorzystać i sobie głowy nie zawracać. Ale znajdę czas to przetestuję z moimi lampami i wkleję wyniki, nie ma co teoretycznie dywagować.

Bonzo
04-02-2013, 17:25
ok poddaje się :) poczekam na Twoje testy bo rozmawiamy chyba o czymś innym ;) i nie do końca przez to rozumiem co Ty chcesz osiągnąć :)

Art Erie
04-02-2013, 17:28
[..]Pytanie jest tylko o to, czy jest złoty zestaw parametrów i sprzętu, gdzie efekt jest znikomy i można takie coś praktycznie wykorzystać i sobie głowy nie zawracać. Ale znajdę czas to przetestuję z moimi lampami i wkleję wyniki, nie ma co teoretycznie dywagować.[...]

Jak pisałem wcześniej ustaw moc na 1/1 w lampie studyjnej.

azaz44
04-02-2013, 17:51
No tak zrobię..

CFS: mówimy o używaniu lampy z czasem powyżej czasu synchronizacji.

azaz44
04-02-2013, 19:36
Więc u mnie jest tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/resr6urq-1.jpg
źródło (http://www.abload.de/img/resr6urq.jpg)

w ostatnim wyłączyłem lampę, a na tło skierowałem SB-700, która wcześniej tylko wyzwalała, ustawiona na 1/128 mocy. Zmieniłem tylko pozycje głowicy i moc na full. To żeby sprawdzić, czy tryb szybkiej synchro działa, no i chyba działa. Jakieś pomysły?

azaz44
04-02-2013, 19:43
Popstrykałem jeszcze na innych ustawieniach. Generalnie im słabsza moc lampy tym lepiej, chyba dlatego że błysk jest wtedy dłuższy. Na minimalnej (1/16), czas 1/2000 f2.8 jest lepiej, ale nadal różnica między górą a dołem kadru, to tak oceniając po histogramie jakieś 2 ev...

Bonzo
04-02-2013, 20:23
no i teraz wiem o co Ci chodzi i to Ci tłumaczyłem wcześniej :) o ile ustawienia masz dobre do wzywalania to mocy już masz za mało bo 400Ws nie wystarczy tutaj do takich czasów jak 1/4000 i F9 żeby robić zdjęcia z takimi czasami i takimi przysłonami lampa musi mieć około 1000Ws i klatki będziesz miał białe :) lampa studyjna i lampa aparatowa to dwie różne konstrukcje jak i palnika tak i samej elektroniki Czasy wygaszania palnika mają tu oczywiście znaczenie i tutaj ratujesz się większą mocą. Zmniejsz przysłone i przy 400Ws przy czasie 1/4000 myśle że 3,2-4 będzie poprawnie naświetlone :) Takze działa wszystko poprawnie tylko masz za słaby sprzęt do wymagań jakie mu stawiasz na chwile obecną :)

azaz44
04-02-2013, 20:36
no i teraz wiem o co Ci chodzi i to Ci tłumaczyłem wcześniej :) o ile ustawienia masz dobre do wzywalania to mocy już masz za mało bo 400Ws nie wystarczy tutaj do takich czasów jak 1/4000 i F9 żeby robić zdjęcia z takimi czasami i takimi przysłonami lampa musi mieć około 1000Ws i klatki będziesz miał białe :) lampa studyjna i lampa aparatowa to dwie różne konstrukcje jak i palnika tak i samej elektroniki Czasy wygaszania palnika mają tu oczywiście znaczenie i tutaj ratujesz się większą mocą. Zmniejsz przysłone i przy 400Ws przy czasie 1/4000 myśle że 3,2-4 będzie poprawnie naświetlone :) Takze działa wszystko poprawnie tylko masz za słaby sprzęt do wymagań jakie mu stawiasz na chwile obecną :)

Wybacz ale głupoty piszesz kompletne albo ja już nie ogarniam.

Jak na moje, to lampa błyska za szybko, za krótko, jest naświetlenie na początku klatki a potem już nie. Trzeba by mieć wolniejsze lampy, co jest o tyle dziwne że moje to najtańsze i najwolniejsze elinchromy z czasem 1/800, a przy jakim "t" to już producent nawet litościwie nie podaje.

Albo aparat musiałby szybciej te lamele poganiać, bo podejrzewam że całość ekspozycji przy 1/4000 zajmuje pewnie z 1/200 s, po ćwierci tego czasu lampa już dawno zgasła.

Art Erie
04-02-2013, 20:47
Popstrykałem jeszcze na innych ustawieniach. Generalnie im słabsza moc lampy tym lepiej, chyba dlatego że błysk jest wtedy dłuższy.[...]

Odwrotnie. Przy większej mocy wygaszanie błysku trwa dłużej.

[...]Jak na moje, to lampa błyska za szybko, za krótko, jest naświetlenie na początku klatki a potem już nie. Trzeba by mieć wolniejsze lampy, co jest o tyle dziwne że moje to najtańsze i najwolniejsze elinchromy z czasem 1/800, a przy jakim "t" to już producent nawet litościwie nie podaje.

Albo aparat musiałby szybciej te lamele poganiać, bo podejrzewam że całość ekspozycji przy 1/4000 zajmuje pewnie z 1/200 s, po ćwierci tego czasu lampa już dawno zgasła.

Może problem w tym, że czas 1/4000s to jest naprawdę krótko. Biorąc pod uwagę konfigurację sprzętu ( wyzwalanie lampą fotoceli i tak dalej...) może wprowadzać opóżnienia sprzętowe i to one powodują to zaciemnienie?
To co napisał Bonzo łatwo zweryfikować podbijając ISO do jakiejś kosmicznej wartości.

RobertMiernik
04-02-2013, 20:47
Przeczytaj co piszesz ;)
ekspozycja przy 1/4000 zajmuje 1/200?

azaz44
04-02-2013, 21:01
Odwrotnie. Przy większej mocy wygaszanie błysku trwa dłużej.

Chyba masz racje, jakoś byłem przekonany że jest odwrotnie.

Może problem w tym, że czas 1/4000s to jest naprawdę krótko. Biorąc pod uwagę konfigurację sprzętu ( wyzwalanie lampą fotoceli i tak dalej...) może wprowadzać opóżnienia sprzętowe i to one powodują to zaciemnienie?
To co napisał Bonzo łatwo zweryfikować podbijając ISO do jakiejś kosmicznej wartości.

Nie mogę znaleźć Bonzo, o który post chodzi?

A tak swoją drogą, dół kadru to początek naświetlania, nie?

Przeczytaj co piszesz ;)
ekspozycja przy 1/4000 zajmuje 1/200?

No nie wiem czy dokładnie 1/200, ale coś w ten deseń.

Art Erie
04-02-2013, 21:11
Chyba masz racje, jakoś byłem przekonany że jest odwrotnie.

Silniejszy błysk->większa energia->powolniejsze studzenie gazów ( wygaszanie błysku).

Nie mogę znaleźć Bonzo, o który post chodzi?

O ten:

Aby to zweryfikować, wystarczy podnieść ISO/zwiększyć dziurę, ale wątpię aby kolega miał rację.
W tedy cały kadr byłby równomiernie szary.
Tutaj wygląda to tak jakby "szczelina" przesuwała się od dołu do góry, przy czym synchro było opóżnione (lampa błyska z opóżnieniem w stosunku do wyzwolenia migawki).

A tak swoją drogą, dół kadru to początek naświetlania, nie?

Można wnioskować, ale nie mam takiej informacji.

Bonzo
04-02-2013, 21:16
Wybacz ale głupoty piszesz kompletne albo ja już nie ogarniam.

Jak na moje, to lampa błyska za szybko, za krótko, jest naświetlenie na początku klatki a potem już nie. Trzeba by mieć wolniejsze lampy, co jest o tyle dziwne że moje to najtańsze i najwolniejsze elinchromy z czasem 1/800, a przy jakim "t" to już producent nawet litościwie nie podaje.

Sprawdź a dopiero twierdź ze pisze głupoty :) nigdy nieodzywam się kiedy nie mam czegoś sprawdzonego na sobie także albo jesteś bardzo odporny na rady albo sam nie wiesz czego chcesz :) napisałem co potrzeba i co trzeba zrobić a Ty dalej szukasz dziury w całym :) Pamiętaj tylko że próbujesz ominąc czas synchro ustalony przez producenta apratu i w tym tkwi problem a ominięcie tego aspektu już Ci podałem i na tym kończe wywody i dyskusje :) Nie mam akurat możliwości pokazania na przykładzie bo D3s nie posiada lampy wbudowanej a nie mam obecnie lampy systemowej ani wyzwalacza TTL :)

azaz44
04-02-2013, 21:17
Tutaj wygląda to tak jakby "szczelina" przesuwała się od dołu do góry, przy czym synchro było opóżnione (lampa błyska z opóżnieniem w stosunku do wyzwolenia migawki).

Można wnioskować, ale nie mam takiej informacji.

No właśnie, jeśli lamele jadą od góry, a tak chyba jest, to początek naświetlania jest na dole zdjęcia (obraz na matrycy jest odwrotnie), czyli raczej błysk jest na początku, a potem za szybko wygasa. O ile założenia co do ruchu lamel się zgadzają.

azaz44
04-02-2013, 21:20
Sprawdź a dopiero twierdź ze pisze głupoty :) nigdy nieodzywam się kiedy nie mam czegoś sprawdzonego na sobie także albo jesteś bardzo odporny na rady albo sam nie wiesz czego chcesz :) napisałem co potrzeba i co trzeba zrobić a Ty dalej szukasz dziury w całym :) Pamiętaj tylko że próbujesz ominąc czas synchro ustalony przez producenta apratu i w tym tkwi problem a ominięcie tego aspektu już Ci podałem i na tym kończe wywody i dyskusje :)

No ale czas sync nie jest ustalony przez producenta aparatu tak sobie dla jaj. Już pomijam pomysł kupowania mocniejszej lampy żeby zejść z przysłoną do szerokiej dziury..

Art Erie
04-02-2013, 21:21
No właśnie, jeśli lamele jadą od góry, a tak chyba jest, to początek naświetlania jest na dole zdjęcia (obraz na matrycy jest odwrotnie), czyli raczej błysk jest na początku, a potem za szybko wygasa. O ile założenia co do ruchu lamel się zgadzają.

W takim razie "szczelina" przesuwa się odwrotnie, zapomniałem o odwróceniu rzutowanego obrazu ;)
Ale to szczegół czy z góry na dół, czy na odwrót.

EDIT

No ale czas sync nie jest ustalony przez producenta aparatu tak sobie dla jaj. Już pomijam pomysł kupowania mocniejszej lampy żeby zejść z przysłoną do szerokiej dziury..

Ale co ma do tego czas synchro ? Przecież jesteśmy w trybie FP

Bonzo
04-02-2013, 21:22
szeroka dziura to jest 2.8 a nie 9 :) tak po za tym ;) człowieku zrób w końcu zdjęcie na czasach i parametrach jakie Ci podaje :) zejdź z tą przysłona do niższej wartości jak 9 i dopiero dysktutuj bo teraz już naprawde mieszasz :) chcesz w końcu używac 2.8 czy 22 ?

azaz44
04-02-2013, 21:25
No dobra. Wniosek jaki mi wychodzi - żeby to zadziałało, trzeba mieć lampę z bardzo długim czasem błysku, rzędu 1/200, czyli albo kiepską albo mocną albo najlepiej jedno i drugie. Ale to się nie zgadza z ilością zachwytów nad tym, że to działa. Więc ja nic nie rozumiem ;)

Bonzo
04-02-2013, 21:26
ok ja odpadam :)

azaz44
04-02-2013, 21:26
szeroka dziura to jest 2.8 a nie 9 :) tak po za tym ;) człowieku zrób w końcu zdjęcie na czasach i parametrach jakie Ci podaje :) zejdź z tą przysłona do niższej wartości jak 9 i dopiero dysktutuj bo teraz już naprawde mieszasz :) chcesz w końcu używac 2.8 czy 22 ?

Tzn. chcesz prześwietlone zdjęcie białego tła? Przecież widzisz, że przy F9 jest biało z jednej strony?

azaz44
04-02-2013, 21:27
Ale co ma do tego czas synchro ? Przecież jesteśmy w trybie FP

No to było wyjaśnienie do kolegi cls, bo miałem wrażenie że nie wie skąd ten czas się w ogóle wziął i z czym się je..

Jacek_Z
04-02-2013, 21:39
Zdjęcia 2,3,4,5 pokazują jedynie, że obcinasz błysk krótszą migawką, więc ten gradient jest coraz ciemniejszy.
Dlaczego jest gradient a nie równa klatka? Przesunięcie w synchronizacji.

Popstrykałem jeszcze na innych ustawieniach. Generalnie im słabsza moc lampy tym lepiej, chyba dlatego że błysk jest wtedy dłuższy. .Błysk wtedy jest krótszy. Tu musi chodzić o inne zjawisko. Raczej kwestia przesunięcia w synchronizacji.

ekspozycja przy 1/4000 zajmuje 1/200?Tak, mniej więcej tyle. Zależy od body.

Art Erie
04-02-2013, 21:43
Zdjęcia 2,3,4,5 pokazują jedynie, że obcinasz błysk krótszą migawką, więc ten gradient jest coraz ciemniejszy.[...]

Czekałem na twoje potwierdzenie, czyli to Sabina z fotocelą wprowadzaja to opóżnienie sprzętowe.

RobertMiernik
04-02-2013, 21:56
Tak, mniej więcej tyle. Zależy od body.

Czas synchro to jest minimalny czas przy którym cała matryca jest odsłonięta 'na raz'.
Przy czasach krótszych niż czas synchro (1/200 - 1/2500 albo i więcej dla migawek hybrydowych czy w ogóle centralnych) to tylna kurtyna rusza zanim przednia odsłoni całą matrycę, więc nigdy cała matryca nie będzie odsłonięta 'na raz'.

Nie wiem co rozumiesz przez ekspozycję 1/200 ale gdyby przy czasie 1/4000 albo 1/8000 ekspozycja trwała 1/200 to jaki sens miałoby używanie czasów mniejszych niż 1/200 skoro ekspozycja i tak trwała by tyle samo?

Wytłumacz...

azaz44
04-02-2013, 21:57
Zdjęcia 2,3,4,5 pokazują jedynie, że obcinasz błysk krótszą migawką, więc ten gradient jest coraz ciemniejszy.
Dlaczego jest gradient a nie równa klatka? Przesunięcie w synchronizacji.
Błysk wtedy jest krótszy. Tu musi chodzić o inne zjawisko. Raczej kwestia przesunięcia w synchronizacji.

Tak, mniej więcej tyle. Zależy od body.

OK - słabsza moc, krótszy błysk - to już ustalone.

Ale co do obcięcia krótszą migawką, to byłoby ono chyba od dołu? Zresztą, co tam, sprawdzę....

azaz44
04-02-2013, 22:00
Czas synchro to jest minimalny czas przy którym cała matryca jest odsłonięta 'na raz'.
Przy czasach krótszych niż czas synchro (1/200 - 1/2500 albo i więcej dla migawek hybrydowych czy w ogóle centralnych) to tylna kurtyna rusza zanim przednia odsłoni całą matrycę, więc nigdy cała matryca nie będzie odsłonięta 'na raz'.

Nie wiem co rozumiesz przez ekspozycję 1/200 ale gdyby przy czasie 1/4000 albo 1/8000 ekspozycja trwała 1/200 to jaki sens miałoby używanie czasów mniejszych niż 1/200 skoro ekspozycja i tak trwała by tyle samo?

Wytłumacz...

Robert,
1/4000 oznacza, że każdy pixel na matrycy jest odsłonięty przez 1/4000 s. Ale czas odkąd pierwsza lamela zacznie odsłaniać matrycę na górze aż do czasu kiedy drugą ją na samym dole zamknie jest dużo dłuższy, i cała ta operacja trwa z 1/200 szacując pobieżnie. Przy takim czasem przez matrycę przejeżdża wąska szczelina i może sobie jechać całkiem powoli.

azaz44
04-02-2013, 22:06
Ok sprawdzone.

Zdjęcie 1: f9, 1/100
Zdjęcia 2: f9 1/200
1/200 jest jeszcze czasem normalnym w D90, ale moje lampy się nie wyrabiają i przy tym czasie jest już zaciemnienie. Nawet na 1/160 raz się przejechałem.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/dsc_0513yzkjs-1.jpg
źródło (http://www.abload.de/img/dsc_0513yzkjs.jpg)

drugie:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/dsc_0514uckds-1.jpg
źródło (http://www.abload.de/img/dsc_0514uckds.jpg)

Jak widać zaciemnienie jest na dole, czyli to zjeżdżająca druga lamela od góry. Czyli lamele zjeżdżają od góry, a sytuacja jest inna niż na wcześniejszych zdjęciach, gdzie zaciemnienie było na górze, czyli moim zdaniem to nie to..

RobertMiernik
04-02-2013, 22:07
Robert,
1/4000 oznacza, że każdy pixel na matrycy jest odsłonięty przez 1/4000 s. Ale czas odkąd pierwsza lamela zacznie odsłaniać matrycę na górze aż do czasu kiedy drugą ją na samym dole zamknie jest dużo dłuższy, i cała ta operacja trwa z 1/200 szacując pobieżnie. Przy takim czasem przez matrycę przejeżdża wąska szczelina i może sobie jechać całkiem powoli.

To, że każdego piksela ma odsłonić tylko na 1/4000 sekundy oznacza, że wcale powoli nie jedzie...
Ale rozumiem teraz o co chodziło z 1/200 ekspozycji, strasznie zgwałcona teoria, ale już kapuję co miałeś na myśli.

azaz44
04-02-2013, 22:15
To, że każdego piksela ma odsłonić tylko na 1/4000 sekundy oznacza, że wcale powoli nie jedzie...
Ale rozumiem teraz o co chodziło z 1/200 ekspozycji, strasznie zgwałcona teoria, ale już kapuję co miałeś na myśli.

Może jechać dowolnie wolno, im węższa szczelina, tym wolniej. Ale podejrzewam, że technicznie jest to tak zrobione, że prędkość ruchu lamel jest zawsze taka sama, czy to 1/4000 czy 1/30.

Art Erie
04-02-2013, 22:20
Ok sprawdzone.

Zdjęcie 1: f9, 1/100
Zdjęcia 2: f9 1/200
1/200 jest jeszcze czasem normalnym w D90, ale moje lampy się nie wyrabiają i przy tym czasie jest już zaciemnienie. Nawet na 1/160 raz się przejechałem.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/dsc_0513yzkjs-1.jpg
źródło (http://www.abload.de/img/dsc_0513yzkjs.jpg)

drugie:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/dsc_0514uckds-1.jpg
źródło (http://www.abload.de/img/dsc_0514uckds.jpg)

Jak widać zaciemnienie jest na dole, czyli to zjeżdżająca druga lamela od góry. Czyli lamele zjeżdżają od góry, a sytuacja jest inna niż na wcześniejszych zdjęciach, gdzie zaciemnienie było na górze, czyli moim zdaniem to nie to..
W trybie zwykłej synchronizacji najpierw idzie do góry ( albo w dół, bez znaczenie ) pierwsza kurtyna, a za nia rusza druga, w trybie FP obie przesuwają się równolegle. Sa to więc dwie różne sytuacje, których nie można tak bezpośrednio do siebie porównywać.
Tak sądzę.

Jacek_Z
04-02-2013, 23:07

Wytłumacz...Czas ekspozycji poniżej czasu synchro reguluje się szerokością szczeliny, a nie szybkością przesuwania sie kurtyn migawki.
Gdyby wszystko robiło się szybkością kurtyn, to czas synchro by sięgał 1/8000 w w normalnym trybie.

Nie mówię o ekspozycji 1/200, ale że naświetlanie jest realizowane w czasie 1/200s (zajmuje tyle czasu).

. podejrzewam, że technicznie jest to tak zrobione, że prędkość ruchu lamel jest zawsze taka sama, czy to 1/4000 czy 1/30.Tak. Nawet przy czasie kilka s prędkość jest taka sama.
Może są jakieś wyjątki, w końcu aparatów foto jest multum. Ale generalnie tak jest.

azaz44
05-02-2013, 14:36
Jacek_Z: ale tak logicznie, to skoro potwierdzasz 1/200, to wniosek, że to nie ma prawa działać jeśli błysk lampy nie trwa aż tak długo. A nawet jak znajdziemy taką lampę, to pojawi się pytanie czy ekspozycja jest równa w całym kadrze.

Żadne lampy dobrych firm nie mają takich czasów, w dobrych i średnich modelach to jest 1/1000, 1/1500 i lepiej, nawet w lampach dużej mocy.. Poniżej 1/1000 to tylko w najtańszych entry-level, jak moje, ale to nadal 1/800. No to jak to może działać?

Czyli ktoś błysnął, wszyscy się zachwycili, a nikt nie sprawdził że na zdjęciu lipa? Czy jak? Czy ja nadal nic nie rozumiem...

Nawiasem mówiąc, sprawdzałem czasy i przy okazji odkryłem, czemu mi się kojarzyło, że na słabszej mocy błysk jest dłuższy. Specyfikacja Style RX Elinchrom:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/capture73uvs-1.png
źródło (http://www.abload.de/img/capture73uvs.png)

Nie są to żadne IBGT, czy coś w tym stylu (zresztą wtedy na pewno był by krótszy). Wydaje mi się też, że jak kiedyś czytałem zachwyty na PCB Einstein (pisane przez ich twórców), to pisali że przewaga IBGT to m.in. nie wydłużanie się błysku w miarę zmiejszania mocy. A, mam: http://www.paulcbuff.com/sfe-flashduration.php

To nie wiem jak to w końcu jest ;)

Jacek_Z
05-02-2013, 15:35
1. uwaga techniczna - nie pisz posta pod postem, bo ciagle ci je łaczę. Przez jakiś czas możesz edytować wczesniejszy post - wtedy doklejaj do niego kolejną informację.

Jacek_Z: ale tak logicznie, to skoro potwierdzasz 1/200, to wniosek, że to nie ma prawa działać jeśli błysk lampy nie trwa aż tak długo. A nawet jak znajdziemy taką lampę, to pojawi się pytanie czy ekspozycja jest równa w całym kadrze.

Żadne lampy dobrych firm nie mają takich czasów, w dobrych i średnich modelach to jest 1/1000, 1/1500 i lepiej, nawet w lampach dużej mocy.. Poniżej 1/1000 to tylko w najtańszych entry-level, jak moje, ale to nadal 1/800. No to jak to może działać?

Czyli ktoś błysnął, wszyscy się zachwycili, a nikt nie sprawdził że na zdjęciu lipa? Czy jak? Czy ja nadal nic nie rozumiem...

Już tłumaczę. Zależność czasu błysku i mocy jest rózna w zalezności od konstrukcji lamp. Generalnie stosuje się dwie odmienne techniki. Lampy reporterskie oddają część energii zgromadzonej w kondensatorze (który generalnie ładuje sie do 100%). Ta część zalezy od mocy (albo TTL). I w tej konstrukcji lamp mniejsza moc=krótszy czas błysku. Lampy studyjne najczęsciej konstruuje sie inaczej. Kondensatory ładują się do takiego % mocy, jaki jest użyty. Czyli przy 1/4 mocy ładują sie w 25%, a nie w 100% (jak lampki reporterskie). I przy błysku oddaja całą moc - czyli te 25% w moim przykładzie. Ale sa lampy, w których stosuje sie jeszcze bardziej skomplikowane kobinacje np po to by utrzymac temperaturę barwową przy zmianie mocy. Bo 5500K to średnia - lampa w czasie błysku daje bardzo rózną temperaturę :)
To co wyszukałeś dla konkretnego modelu Elinchroma nie jest reprezentatywne (a raczej jest wręcz wyjątkiem) dla innych lamp.
Dziwisz się, że mówię o 1/200 i patrzysz w specyfikacje mówiące o t=0,5 rzędu 1/800s. Tylko ... nie traktuj 1/800 tak jak czasu migawki, a raczej zobacz co to jest (o czym mówi) parametr t=0,5.
I popatrz też na parametr t=0,1 on jest znacznie dłuższy i to właśnie on jest dla nas istotny pracując w FP.

To, że innym (nam) wychodzi praca w FP w odróznieniu od ciebie może byc spowodowane inną synchronizacją (zalecam na sankach body sb800, 900, 910), innym body, a najprawdopodobniej innymi lampami studyjnymi. Wyjątkowo w tym przypadku czym gorsze ma sie lampy tym lepiej ;)

azaz44
05-02-2013, 18:50
Ok, spróbuję jakoś łączyć te posty, myślałem że automat je łączy ;)

Jacek, wybacz bezpośredniość, ale czy zrobiłeś kiedyś normalne zdjęcia - modelek, produktów, najlepiej nie kropelek - gdzie użyłeś tej techniki i zadziałała prawidłowo, a zdjęcia wyszły ok?

RobertMiernik
05-02-2013, 20:08
do 'normalnych' zdjęć nie potrzebujesz, tak krótkich czasów...
nie ma żadnego racjonalnego powodu, żeby ich używać...

Flux
05-02-2013, 20:28
Pierwszy sposób na lampe koledzy podali a drugi to zakup PocketWizard TT1 i TT5 i masz radiowo wywzwalanie nawet 1/8000 :)

Mógłbyś napisać coś więcej o wyzwalaniu lampy studyjnej za pomocą PW? Jeśli używam dwóch lamp to każda z nich musi być podłączona do PW czy tylko jedna a druga widząc pierwszą za pomocą fotoceli też się ładnie zsynchronizuje z krótkimi czasami?

Muszę jakoś do tego przygotować specjalnie PW, coś dokupić, jakim kablem to połączyć? Mam jeden TT1, dwa TT5 i AC3.

Bonzo
05-02-2013, 20:46
TT1 na aparat TT5 do jednej lampy a druga na fotoceli na pierwszy błysk i to wszystko :) Zadnego kabla no znaczy tylko taki żebyś TT5 połączył z jedną lamp poprzez dużego jacka i śmiga aż miło :) Tylko może Ty posłuchasz bez zbędnych dyskusji ;) że po to jest regulacja lamp i przysłona w paracie żeby tego używać i jak jest za ciemno do ekstremalnego czasu to otwierasz bardziej przysłone, podnosisz ISO albo podkręcasz lampy do wyboru do koloru :) AC3 w tym wypadku do nieczego nie jest potrzebny.

Flux
05-02-2013, 21:18
hehe, spoko ja wiem o co chodzi, używałem tego tylko że nie w taki sposób żeby bezpośrednio podłączać TT5 do lampy studyjnej ... Koledze azaz44 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=58978) sam się dziwie :) niepotrzebnie sobie życie komplikuje tymi rozważaniami ...

Kupie kabel i spróbuje, myślałem że będzie trzeba coś przestawiać w PW i kombinować za pomocą softu a tu niby tak po prostu, zamiast stopki kabel ...

azaz44
05-02-2013, 23:36
Ręce opadają.

Bonzo
06-02-2013, 01:15
dokładnie taki potrzebujesz jak na obrazku. mała wtyczka do TT5 w owtorek z piorunem ;) a duży do lampy. Nie wiem jakie masz studyjne ale powinien być taki 5m w komplecie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://p.alejka.pl/i2/p_new/30/13/monacor-acs-2635-kabel-maly-jack-duzy-jack-st_0_b.jpg)

Jacek_Z
06-02-2013, 02:03
Jacek, wybacz bezpośredniość, ale czy zrobiłeś kiedyś normalne zdjęcia - modelek, produktów, najlepiej nie kropelek - gdzie użyłeś tej techniki i zadziałała prawidłowo, a zdjęcia wyszły ok?Tak. Kilka lat temu, by na własne oczy przekonać się, czy tak się da. Ktos podlinkował filmik Radio Erewań (dawny admin olympusclubu) i tam to widziałem pierwszy raz. Sprawdziłem u siebie i .. da się.
Absolutnie tego nie stosuję. Nie widzę powodu by to stosowac.

do 'normalnych' zdjęć nie potrzebujesz, tak krótkich czasów...
nie ma żadnego racjonalnego powodu, żeby ich używać...Tez tak uważam. Mozna w kilku nietypowych sytuacjach, ale ... to nie moje tematy.

Flux
06-02-2013, 02:27
dokładnie taki potrzebujesz jak na obrazku. mała wtyczka do TT5 w owtorek z piorunem ;) a duży do lampy. Nie wiem jakie masz studyjne ale powinien być taki 5m w komplecie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://p.alejka.pl/i2/p_new/30/13/monacor-acs-2635-kabel-maly-jack-duzy-jack-st_0_b.jpg)

Dzięki serdeczne, sprawdzę to na dniach.

azaz44
07-02-2013, 02:01
Tak. Kilka lat temu, by na własne oczy przekonać się, czy tak się da. Ktos podlinkował filmik Radio Erewań (dawny admin olympusclubu) i tam to widziałem pierwszy raz. Sprawdziłem u siebie i .. da się.
Absolutnie tego nie stosuję. Nie widzę powodu by to stosowac.

Tez tak uważam. Mozna w kilku nietypowych sytuacjach, ale ... to nie moje tematy.

To jest tak, że ktoś chyba w wątku obok, albo tutaj - już nie pamiętam - sugerował, że tym sposobem można mieć mniejszą przysłonę. Sugestia słuszna, bo cały speed-sync osłabia znacznie moc lampy i gdyby to cudo działało, to wszystkie kombinacje z sąsiedniego wątku o tym jak osłabić lampy (folie, tiule i inne bajery, które osłabiają też niestety piloty) byłyby niepotrzebne. FP, 2.8 i jazda. I właściwie tylko to skłoniło mnie do drążenia tematu. Nie żebym chciał mieć SB700 na aparacie przez 5 godzin sesji do wyzwalania, ale lepsze to niż nic. Zresztą, przy okazji wspomagałaby AF ;)

Co do samej metody, to dzisiaj coś tam o niej myślałem i doszedłem do wniosku, że to nigdy nie będzie poprawnie działać. Bo nawet jakbyśmy założyli, że jakieś chińskie lampy dają tak długie czasy błysku (typu 1/200), to one miałyby problemy z działaniem w normalnym trybie, nie FP, bo zupełnie nie wyrabiałyby się w czasie, w którym całość matrycy jest odsłonięta. Górna lamela zaczęłaby zasłaniać matrycę, a lampa ciągle by świeciła. Efekt - część kadru bardziej naświetlona. Więc trzeba by ustawiać czas 1/60 żeby nie mieć bandingu albo jeszcze gorzej... A 1/60 to nie jest to co chcemy do fotografowania ludzi. Albo nadal czegoś nie rozumiem. Jestem otwarty na wyjaśnienia. Chętnie też zobaczę jakieś zdjęcia gdzie to działa, chociażby ściany, najchętniej od kolegów co tacy byli pewni siebie i tu ujadali...

Jacek_Z
07-02-2013, 02:08
Przesadzasz. A z tą 1/60 to już w ogóle. Nie bądź zresztą takim niedowiarkiem.

Jakbyś powiedział po co ci to, to bysmy ci nie kazali sprawdzac innych ustawień tylko od razu odradzili stosowanie.

Przy okazji - czytałeś co to jest (o czym mówi) t=0,5 i t=0,1 i zastanowiłeś sie jakie to ma praktyczne konsekwencje? I dlaczego parametr t=0,5 to praktycznie nie mówi o niczym, tylko dobrze wygląda w folderach reklamowych :)

azaz44
07-02-2013, 02:30
Tak, wiem co to te "t". Mój Elinchrom podaje tylko 0,5 zresztą, a niby porządna firma. Ja będę niedługo na reklamacjach z moimi lampami, wiec uważam że nie taka "porządna" ;)

Ale nie wiem jaki to miałoby mieć wpływ. Jako że jesteś jedną z 3 osób w tym wątku, które rozumieją o co z chodzi z tym FP i trickiem z wyzwalaniem lampą błyskową, liczę na to że znajdziesz błąd w moim rozumowaniu.

A moje rozumowanie mówi, że przy body z sync 1/200 (D90, D7000, D600) czas, w którym cała matryca jest naświetlone to coś między 1/700 a 1/1000. Raczej nie dłuższy, bo przy swoich lampach przy 1/200 mam banding, jak i przy 1/160 też się naciąłem. Jeśli lampa nie zgaśnie w tym czasie, mamy banding - nieuniknione. Czyli przy lampie świecącej przez 1/200 musielibyśmy czas wydłużyć do... no, znacznie, cirka 1/60.

Jacek_Z
07-02-2013, 11:47
.. moje rozumowanie mówi, że przy body z sync 1/200 (D90, D7000, D600) czas, w którym cała matryca jest naświetlone to coś między 1/700 a 1/1000. Raczej nie dłuższy, bo przy swoich lampach przy 1/200 mam banding, jak i przy 1/160 też się naciąłem. Jeśli lampa nie zgaśnie w tym czasie, mamy banding - nieuniknione. Czyli przy lampie świecącej przez 1/200 musielibyśmy czas wydłużyć do... no, znacznie, cirka 1/60.Coś tu jest nie tak, ale też nie do końca rozumiem co tu napisałeś. Skąd przy 1/200 wziąłeś 1/700? Skąd banding? Na pewno chodzi o banding, czy o gradient w naświetleniu tła?
Co da wydłużenie z 1/200 na 1/60 skoro lampa juz nie świeci? Złapie się tylko więcej światła zastanego (o ile w ogóle w studiu jest jakieś zastane - okno itd).

mirekkania
07-02-2013, 12:10
Skąd banding? Na pewno chodzi o banding, czy o gradient w naświetleniu tła?
Chyba chodzi o róznice w nomenklaturze i nie tyle banding, co niedoświetlenie w dolnej/górnej częsci kadru (gradientowy, ciemny pasek), wywołane brakiem synchronizacji lampy studyjnej z 1/200 s. A wydłużenie czasu spowoduje tu że cały kadr będzie prawidlowo naswietlony.

Jacek_Z
07-02-2013, 12:34
Jesli on pisze o normalnej pracy (nie FP) to zupełnie sie nie dziwię, że nie ma synchro na 1/200, bo ja też nie mam, mimo pracy z body które ma synchro lepsze, 1/250.
Cały problem tkwi bardziej w synchronizacji niż w czasie świecenia lamp. Gdyż synchronizując za pomocą błysku, za pomocą IR, przy pomocy kabla (czyli 3 rózne metody) - mam synchro 1/250 - wszystko gra. Sęk w tym gdy przejdę na synchro radiowe. Wtedy prawidłowo mam dopiero na czasie 1/160, czyli 2/3 EV dłużej. Ba, gdyby ktos chciał napisać - kup se lesze radio, to będzie problem, bo używam Pocket Wizardów (Plus II). I pojęcia nie mam o co chodzi.
Pocket Wizardy synchronizują mi do 1/250, ale gdy wyzwalam zdalnie nimi lampy SB800. No i bądź tu człowieku mądry.
Ja podejrzewam jakieś kwestie oporności, napięcia czy innych diabelskich parametrów w studyjnych lampach błyskowych (u mnie Elfo) które są potrzebne by lampa zareagowała natychmiast. Bo na swojej fotoceli reaguje w 1/250, a gdy jest synchro radiowe - bolec jack w lampie - to daje radę do 1/160. Ale w te same dziurę jak wetknę kabel (ten z PC z drugiej strony, do body) to daje radę 1/250. Czyli na impulsie z radia synchro 1/160, na impulsie z body - 1/250. Czym to się rózni, skoro praktycznie to tylko zwarcie styków? Tu trzeba jakiegoś bystrego elektronika - prąd płynie z prędkością światła, więc o co chodzi ? Pojemność kabla, opór, napięcie?

Art Erie
07-02-2013, 13:09
Tak, wiem co to te "t". Mój Elinchrom podaje tylko 0,5 zresztą, a niby porządna firma. Ja będę niedługo na reklamacjach z moimi lampami, wiec uważam że nie taka "porządna" ;)

Ale nie wiem jaki to miałoby mieć wpływ. Jako że jesteś jedną z 3 osób w tym wątku, które rozumieją o co z chodzi z tym FP i trickiem z wyzwalaniem lampą błyskową, liczę na to że znajdziesz błąd w moim rozumowaniu.

A moje rozumowanie mówi, że przy body z sync 1/200 (D90, D7000, D600) czas, w którym cała matryca jest naświetlone to coś między 1/700 a 1/1000. Raczej nie dłuższy, bo przy swoich lampach przy 1/200 mam banding, jak i przy 1/160 też się naciąłem. Jeśli lampa nie zgaśnie w tym czasie, mamy banding - nieuniknione. Czyli przy lampie świecącej przez 1/200 musielibyśmy czas wydłużyć do... no, znacznie, cirka 1/60.

Raz piszesz o FP, innym razem o minimalnym czasie "zwykłej" synchronizacji...
Daj nam szansę zrozumieć problem bez domysłów "o co kaman" ;)

Jesli on pisze o normalnej pracy (nie FP) to zupełnie sie nie dziwię, że nie ma synchro na 1/200, bo ja też nie mam, mimo pracy z body które ma synchro lepsze, 1/250.
Cały problem tkwi bardziej w synchronizacji niż w czasie świecenia lamp. Gdyż synchronizując za pomocą błysku, za pomocą IR, przy pomocy kabla (czyli 3 rózne metody) - mam synchro 1/250 - wszystko gra. Sęk w tym gdy przejdę na synchro radiowe. Wtedy prawidłowo mam dopiero na czasie 1/160, czyli 2/3 EV dłużej.[...]
Pocket Wizardy synchronizują mi do 1/250, ale gdy wyzwalam zdalnie nimi lampy SB800. No i bądź tu człowieku mądry.
Ja podejrzewam jakieś kwestie oporności, napięcia czy innych diabelskich parametrów w studyjnych lampach błyskowych (u mnie Elfo) które są potrzebne by lampa zareagowała natychmiast. Bo na swojej fotoceli reaguje w 1/250, a gdy jest synchro radiowe - bolec jack w lampie - to daje radę do 1/160. Ale w te same dziurę jak wetknę kabel (ten z PC z drugiej strony, do body) to daje radę 1/250. Czyli na impulsie z radia synchro 1/160, na impulsie z body - 1/250.[..]
Zapewne chodzi o opóżnienie sprzętowe i jednocześnie synchronizację błysku.
Po pierwsze przy synchro za pomocą IR i kabla sygnał biegie prosto do lampy "jak po drucie", w przypadku radia prąd musi pokonać dość zawiłą drogę poprzez układ elektroniczny w, którym każdy element posiada swój czas reakcji, a cały układ sumaryczną zwłokę sprzętową opóżnijącą dotarcie sygnału.
Do tego dochodzi czas synchronizacji i tutaj sztuczka inżynierów PW, którym udało się poprawić Canon'a; nazwali to chyba HyperSync Offset ( czy jakoś tak). Mianowicie przyśpieszyli czas synchronizacji ( w PW jest to regulowane w sofcie ), tak aby lepiej wykorzystać moment największej energii błysku ( niestety tylko dla C).
W sumie temat mocno skomplikowany do rozgrzyzienia bez dokłądnych danych i wykresów laboratoryjnych :(

mirekkania
07-02-2013, 14:26
Ja podejrzewam jakieś kwestie oporności, napięcia czy innych diabelskich parametrów w studyjnych lampach błyskowych (u mnie Elfo) które są potrzebne by lampa zareagowała natychmiast. Bo na swojej fotoceli reaguje w 1/250, a gdy jest synchro radiowe - bolec jack w lampie - to daje radę do 1/160. Ale w te same dziurę jak wetknę kabel (ten z PC z drugiej strony, do body) to daje radę 1/250. Czyli na impulsie z radia synchro 1/160, na impulsie z body - 1/250. Czym to się rózni, skoro praktycznie to tylko zwarcie styków? Tu trzeba jakiegoś bystrego elektronika - prąd płynie z prędkością światła, więc o co chodzi ? Pojemność kabla, opór, napięcie?
Ja mam jeszcze śmieszniej, bo u mnie nawet na kablu PC lampa studyjna (Quantuum) się synchronizuje dopiero przy 1/160. A ta sama lampa z tym samym body (5DII) doskonale się synchronizuje z najnowszymi radiami YN-622C nawet do 1/4000s.

Kiedyś gdzies czytałem, że rozżarzenie palnika lampy studyjnej, który jest wielokrotnie większy niż systemówki może powodować opóźnienie wyzwolenia względem migawki, które tak się może objawiać.

Ile w tym prawdy nie wiem.

Sapphiron
07-02-2013, 14:32
szkoda że Quantuum nie podaje takich parametrów do swoich R+

Ale co jak co, działa na 1/8000 doświetlając cały kadr tak jak mu każę :)

Art Erie
07-02-2013, 14:56
[...]Kiedyś gdzies czytałem, że rozżarzenie palnika lampy studyjnej, który jest wielokrotnie większy niż systemówki może powodować opóźnienie wyzwolenia względem migawki, które tak się może objawiać.[...]

Może być.

[...]Ale co jak co, działa na 1/8000 doświetlając cały kadr tak jak mu każę :)

Ale z PK.

Jacek_Z
07-02-2013, 14:57
Zapewne chodzi o opóżnienie sprzętowe i jednocześnie synchronizację błysku.
Po pierwsze przy synchro za pomocą IR i kabla sygnał biegie prosto do lampy "jak po drucie", w przypadku radia prąd musi pokonać dość zawiłą drogę poprzez układ elektroniczny w, którym każdy element posiada swój czas reakcji, a cały układ sumaryczną zwłokę sprzętową opóżnijącą dotarcie sygnału.
No to wytłumacz - D700, synchro radio - PW. Lampa SB800 - czas 1/250 spoko. Lampa Elfo - max 1/160, bo na 1/250 jest gradient na tle.
Róznicę nie stanowi tu synchro (w obu przypadkach to samo), ale lampa.

Inny przypadek - D700, lampa ELFo - synchronizajca PW - 1/160, synchronizacja błyskiem lub kablem - 1/250

Potrafisz sensownie wytłumaczyć te 2 rózne sytuacje. Co jest winne? - Body? PW ? czy lampa Elfo

Do tego dochodzi czas synchronizacji i tutaj sztuczka inżynierów PW, którym udało się poprawić Canon'a; nazwali to chyba HyperSync Offset ( czy jakoś tak). Mianowicie przyśpieszyli czas synchronizacji ( w PW jest to regulowane w sofcie ), tak aby lepiej wykorzystać moment największej energii błysku ( niestety tylko dla C).
W sumie temat mocno skomplikowany do rozgrzyzienia bez dokłądnych danych i wykresów laboratoryjnych :(Ale ty piszesz o PW TT, zapomnijmy o tamtych sztuczkach. To jest super, ale nie mieszajmy z moim przypadkiem.

Sapphiron
07-02-2013, 15:15
Może być.

Ale z PK.

No akurat nie. Lampa studyjna podłączona kabelkiem do wyzwalaczy Aster z fotocelą która jest przyklejona do sb-900. Sb 900 jest połączone z aparatem przez kabel ittl. Tak robiłem przed zakupem PK i dawało radę :)

Art Erie
07-02-2013, 15:27
No to wytłumacz - D700, synchro radio - PW. Lampa SB800 - czas 1/250 spoko. Lampa Elfo - max 1/160, bo na 1/250 jest gradient na tle.
Róznicę nie stanowi tu synchro (w obu przypadkach to samo), ale lampa.

Inny przypadek - D700, lampa ELFo - synchronizajca PW - 1/160, synchronizacja błyskiem lub kablem - 1/250

Potrafisz sensownie wytłumaczyć te 2 rózne sytuacje. Co jest winne? - Body? PW ? czy lampa Elfo

Ale ty piszesz o PW TT, zapomnijmy o tamtych sztuczkach. To jest super, ale nie mieszajmy z moim przypadkiem.

Staram się nie mieszać, tylko połączyć te informacje ze sobą i wyciągnąć jakieś wnioski. Lampa studyjna i reporterska to dwie różne bajki. Trzeba by mieć wykresy na których można by prześledzić co się dzieje od naciśnięcia spustu aż do zamknięcia migawki. Z pewnością nie jest to problem jednego urządzenia, a wzajemne zależności.
Lampka systemowa ma tak krótki czas błysku, że mieści się w ramce 1/250s; studyjna pewnie zbiera się dłużej jak to napisał @mirekkania i ma inny przebieg wyładowania ( pewnie na wykresie lewa strona jest mniej stroma niż przy lampie reporterskiej, prawa strona wykresu w lampie reporterskiej urywa się dość gwałtownie, a w studyjnej opada łagodnie ). Więc czas synchro dla obu lamp jest taki sam, ale nie jest on optymalny dla obu lamp; pewnie dla lampy studyjnej powinien być korygowany.
W przypadku lampy repo wyzwalanej radiem, "zapas" pomiędzy otwarciem migawki, a czasem trwania błysku jest nadal dość duży, zaś w przypadku lampy studyjnej (pewnie nie wszystkich) już nie i w grę wchodzi opóżnienie sprzętowe powodujące gradient na zdjęciu.

No akurat nie. Lampa studyjna podłączona kabelkiem do wyzwalaczy Aster z fotocelą która jest przyklejona do sb-900. Sb 900 jest połączone z aparatem przez kabel ittl. Tak robiłem przed zakupem PK i dawało radę :)
Żle Cię zrozumiałem, bo niedawno kupiłeś PK i myślałem, że o tym piszesz :)
A jak synchronizują Quantuum'y dla standardowych czasów? Masz na radio 1/250s?

Pewnie nie dojdziemy tutaj do żadnych wniosków, ani prawidłowości. Każdy ma inne lampy, inne wyzwalacze pracuje na innych mocach itd. :(

Sapphiron
07-02-2013, 15:30
Z pixel Soldier Quantuumy śmigają czysto na 1/250s

Chińczyki już gorzej bo trzeba zejść na 1/200 dla czystego kadru...

Art Erie
07-02-2013, 15:48
Z pixel Soldier Quantuumy śmigają czysto na 1/250s

Chińczyki już gorzej bo trzeba zejść na 1/200 dla czystego kadru...

I to jest cenna informacja, gdyż dotyczy tych samych lamp, tego samego stylu pracy (więc warunki testu są zapewne podobne). Można tutaj obstawić wpływ opóznienia sprzętowego generowanego przez dwa różne układy elektroniczne. Pewnie ma tutaj znaczenie też długość fali radiowej, choć przy manulnych wyzwalaczach pewnie niewielkie.

Sapphiron
07-02-2013, 15:57
tzn wyzwalacz ten sam, lampy inne. Bo mam w studio Quantuumy, PowerLuxy i jeszcze jakiś proste chińczyki CY-600

Quantuumy i Powerluxy śmigają czysto na 1/250, CY trzeba zejść na 1/200

Art Erie
07-02-2013, 16:04
tzn wyzwalacz ten sam, lampy inne. Bo mam w studio Quantuumy, PowerLuxy i jeszcze jakiś proste chińczyki CY-600

Quantuumy i Powerluxy śmigają czysto na 1/250, CY trzeba zejść na 1/200

Czyli do opóżnienia sprzętowego radia dochodzi jeszcze charakterystyka wyładowania lampy (dla każdej inna ) i pewnie kilka innych czynników, o czym pisałem wcześniej. Na trzeżwo tego nie rozbierzemy ;)

Sapphiron
07-02-2013, 16:07
dlatego np przy rozbryzgach używałem wyzwalaczy Aster i sb900. Wtedy cokolwiek robiłem i tak działało jak trzeba :)

azaz44
07-02-2013, 17:52
Jeśli wierzyć internetowi, to lampy reporterskie to IBGT (czy tam IGBT), czyli błysk jest odcinany gwałtownie. Czyli będzie coraz krótszy z malejącą mocą, ale na pełnej mocy też może nie mieć tego długiego ogona, który widać gdzieś tam na stronie PCB której adres wkleiłem wcześniej. I pewnie bez problemu mieści się w tym okienku, gdzie matryca jest cała odsłonięta i jeszcze jest czas na opóźnienie radia.

W narastaniu zbocza lampy studyjnej raczej nie szukałbym kłopotów, raczej działa to szybko. Inaczej wyzwalanie drugiej lampy fotocelą poprzez pierwszą na kablu jeszcze bardziej pogarszałoby czasy. Jakieś opóźnienie tam pewnie jest, ale nie spotkałem się z problemami.

Natomiast co do FP, to może i trochę zamieszałem. Chodziło mi o to, że żeby cały kadr był równo naświetlony, to lampa musiałaby świecić w miarę równo przez 1/200 s., bo ok. tyle czasu zajmuje przelot szczeliny nad matrycą. A gdyby tak było, to w normalnym trybie ta lampa synchronizowałaby się prawidłowo dopiero przy 1/100 lub gorzej, bo trzeba dodać kolejną 1/200 sekundy w której matryca jest cała odsłonięta, a jeszcze dochodzi to powolne opadanie natężenia światła... (stąd moje 1/60). A przecież żadne lampy takich czasów nie wymagają. Stąd jak komuś to działa, to nadal jest dla mnie zagadką jak. I nawet te wywody by mnie nie interesowały gdyby nie to, że mi nie działa..

szkoda że Quantuum nie podaje takich parametrów do swoich R+

Ale co jak co, działa na 1/8000 doświetlając cały kadr tak jak mu każę :)

Dawaj jakieś zdjęcia ;)

Jacek_Z
07-02-2013, 21:34
Więc czas synchro dla obu lamp jest taki sam, ale nie jest on optymalny dla obu lamp; pewnie dla lampy studyjnej powinien być korygowany.
W przypadku lampy repo wyzwalanej radiem, "zapas" pomiędzy otwarciem migawki, a czasem trwania błysku jest nadal dość duży, zaś w przypadku lampy studyjnej (pewnie nie wszystkich) już nie i w grę wchodzi opóżnienie sprzętowe powodujące gradient na zdjęciu.
Może tak, może nie. Pierwsze doniesienia ;) o tym, że 1/250 nie wystarcza z wyzwalaczami radiowymi niefirmowymi powodowało, że ludzie wymianiali radiówki na inne - i to czasami pomagało. Ba, na pewnych lampach (studyjnych) problemu nie było, na innych tak.
Może i jest to kwestia opóźnienia synchronizacji. Tolerancja jest mikroskopijna, ale jednak jest.
Mozna sobie popatrzec na materiały firmowe Pocket Wizarda TT, który zrobił niezły bajer - urządzenie wykrywa body i w zalezności od aparatu błysk startuje z róznym wyprzedzeniem, dzięki czemu osiaga lepsze wykorzystanie mocy w trybie FP niż praca na sprzęcie firmowym. I to znacząco lepsze!

PS - poprzednio to robiłem na D700 i na starszej generacji Elfo. Teraz mam D800 i trochę nowsze Elfo, muszę sprawdzic jak to działa w aktualnym zestawieniu sprzętu :)

Art Erie
07-02-2013, 21:45
Może tak, może nie. [...]

To jedyny słuszny wniosek jaki możemy wysnuć z naszego gdybania przy całkowitym braku danych. Co najwyżej możemy się wymienić informacją co do tego jaka konfiguracja, z jakim czasem działa, a z jakim już nie ;)

Sapphiron
07-02-2013, 21:45
Jacku a masz info jak to jest z Pixel Kingiem w stosunku do Wizarda TT?

Jacek_Z
07-02-2013, 22:13
Jacku a masz info jak to jest z Pixel Kingiem w stosunku do Wizarda TT?Nie, nie wiem. Nie szukam informacji o Piksel Kingu z prostej przyczyny - jestem skazany na PW. Mam kilka PW, mam Sekonica 758DR "gadającego" z PW i dla mnie logicznym nastepstwem będzie kupienie 2-3 szt PW TT5 - będę miał sporo radiówek, co mi się przyda na kursach.

Sapphiron
07-02-2013, 22:35
no ja mam całą szufladę zawaloną radiówkami... od najprostszych chińczyków po PW ale niestety do Canona...

Ciekawy jestem jak będzie się sprawdzał PK z lampami w plenerze... narazie nie mam jak sprawdzić bo non stop pada i pada i pada...